Etisk plattform

quiz med ossDet finnes mange bokbloggere i Norge, og vi blogger alle med ulikt ståsted. Noen ønsker å være svært objektive, seriøse og framstå med en integritet som gjør at de blir tatt på alvor i det litterære landskapet. De ser på bloggingen som kulturformidling, og mange av dem ønsker å løfte bokblogging opp til et nivå der det ikke settes spørsmålstegn til vår etikk og våre preferanser. Derfor vil jeg her avklare hva det er dere finner inne på min bokblogg, og hvilken etisk plattform jeg leser, skriver om og anmelder bøker ut fra.

1. UTVALG

Jeg leser de bøkene jeg har lyst til å lese. Ingen forlag eller forfattere kan tvinge meg til å lese noe de har utgitt eller skrevet. Jeg er heller ikke med i noen bokringer eller utfordringer som setter begrensninger på hva det er jeg leser. Jeg er en fri fugl som velger bøker ut fra pur egeninteresse, og ingenting annet. Det jeg er mest interessert i er krim, og derfor vil dere finne mest stoff på denne bloggen som omhandler dette.

2. ØKONOMI

Jeg tjener ingenting på å skrive denne bloggen. Jeg har til dags dato aldri tatt imot penger for innlegg jeg har skrevet, ei heller gaver eller andre påskjønnelser. Noen har kanskje sett mine artikler på trykk i magasiner som f.eks. bok365.no. Disse artiklene har de fått lov til å låne gratis. Jeg har ingen reklame på bloggen min, og jeg tjener ingenting på om jeg har mange eller få treff på det jeg skriver

3. ANMELDEREKSEMPLARER

Jeg mottar jevnlig gratis anmeldereksemplarer fra mange ulike forlag i Norge. Noen ganger ber jeg om å få tilsendt spesielle titler, andre ganger kommer de uoppfordret. Jeg blogger ikke om alle bøker jeg får, og jeg lover aldri at det vil komme omtale av disse bøkene. Forlagene prøver naturlig nok å påvirke meg til å lese deres bøker og omtale disse, men jeg lar meg sjelden påvirke av dette. Det er min lyst til å lese eller skrive om noe som avgjør hvorvidt det kommer noe i min blogg om det.

4. ANMELDELSER

Jeg skriver anmeldelser fra alle skjønnlitterære bøker jeg leser. Jeg har ingen kompetanse eller utdannelse utover min jobb som norsklærer og min bijobb som manuskonsulent som gjør meg spesielt kvalifisert til å gjøre dette. Mine anmeldelser er utelukkende subjektive tanker rundt bøkene jeg har lest. Disse vurderes ikke med terningkast og stjerner i bloggen, men det er en smal sak å finne fram til min vurdering utfra mine profiler på Goodreads og på Bokelskere. Når jeg anmelder så gjør jeg det med et fokus på tekst, ikke på hvem som har skrevet det. Jeg har slaktet stormestere og hyllet debutanter som har fått elendige anmeldelser. Jeg er ikke anmelder av profesjon. Hadde jeg tjent penger på å skrive anmeldelser ville jeg vært mye mer kritisk til eget utvalg og egen integritet av hva jeg valgte å gi en anmeldelse. I og med at denne bloggen utelukkende er en hobby, så har jeg altså ingen problemer med å skrive mine subjektive anmeldelser av verken venner, bekjente, familie eller folk jeg har delt en øl med i baren;).

5. KONSULENTTJENESTER

Jeg skriver konsulentuttalelser for forlag i Norge. De bøkene jeg har vært konsulent på skriver jeg ikke anmeldelser på, og jeg gjør leserne mine oppmerksom på at jeg er konsulent for det forlaget når jeg skriver omtaler ett av forlagets andre titler. Konsulentarbeidet får jeg betalt for, og derfor er jeg seriøs til fingerspissene i det arbeidet. Der har jeg høy grad av integritet og etiske retningslinjer å forholde meg til.

6. HVEM OG HVA JEG SKRIVER OM

Min blogg er min hobby. Det er noe jeg holder på med for gøy. Jeg leser det jeg vil. Jeg skriver om hva jeg vil, og jeg har ingen annen etisk plattform enn denne jeg forholder meg til over hva som er greit eller ikke greit å gjøre som bokblogger. Jeg er admin på min egen blogg, og jeg velger selv hvilke kommentarer jeg ønsker skal få komme på trykk. Jeg skriver om alt det som interesserer meg og engasjerer meg innenfor bokverdenen uten tanke for om jeg blander sammen kort, ifører meg flere hatter, er for subjektiv, er inhabil eller om jeg klør venner på ryggen. Det har jeg ingen problemer med.

7.SERIØSITET

Jeg har ikke noe ønske om å framstå som en alvorlig, seriøs og fagtung stemme i den norske litteraturverdenen. Jeg skriver om det jeg liker og ikke liker helt ut fra eget forgodtbefinnende. Jeg prøver så langt jeg kan å ikke tråkke på noen, men jeg lykkes ikke alltid. Jeg er subjektiv i alt jeg gjør, og har heller ikke noe ønske om å være noe annet. Å lese og skrive om bøker er MIN hobby som jeg er glad i. Om noen velger å se på meg som useriøs for at jeg mangler integritet og at jeg ikke følger bokbloggernes uskrevne  «lover» så har jeg ingen problemer med det. Jeg skriver fordi det er gøy. Jeg er en fri stemme i et fritt blogglandskap. Jeg blir oppfattet som useriøs av noen andre bloggere. Det har jeg overhode ingen problemer med. Dette er ikke jobben min, jeg får ikke betalt, så jeg gjør det kun for gøy. Mer seriøst og alvorlig enn det er det ikke.

4 thoughts on “Etisk plattform”

  1. kritikeren said:

    Takk for fin oppklaring til de av leserne som trodde du hadde skjulte agendaer med bloggen din. Vi andre fikk bare bekrefta det vi trodde; at du hadde det «ryddig i stua» og «møblene på rett sted».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s