Svært lovende krim-debut

John Unsgårds krimdebut «Av dyr er du kommet» er en spesiell og helt særegen hybrid i den nordiske krimjungelen. Jeg bruker benevnelsen hybrid fordi den er så mye mer enn en krim. Det er også en historisk reiseskildring og en familieberetning som understreker det dyriske i oss mennesker, men også det menneskelige i oss som dyr.

John Unsgårds krimdebut «Av dyr er du kommet» er en spesiell og helt særegen hybrid i den nordiske krimjungelen. Jeg bruker benevnelsen hybrid fordi den er så mye mer enn en krim. Det er også en historisk reiseskildring og en familieberetning som understreker det dyriske i oss mennesker, men også det menneskelige i oss som dyr. Kryptisk? Ja, og jeg tror du må lese romanen for å forstå hva jeg sikter til.

Unsgård har en gnistrende god prosa-penn, og det er partier i denne boka som vitner mer om en rutinert og dreven spenningsforfatter enn om en novise. Men det er også andre partier der en hever øyenbrynet over at det ikke er ryddet opp i ganske åpenbare mangler i plot og struktur. Det ligger et spesielt ansvar på forlagets redaktører når en åpenbar litterær stemme og en godt fortalt historie ikke når sitt hele og fulle potensial grunnet ganske rotete oppbygging, struktur, formål med kapitteldeling, og manglende underbygging eller forklaring på karakterenes handlinger.

Med det sagt, så er denne boken en fryd å lese for oss som er glad i å spinne karakterer inn i tematikken, og la dem bli en aktiv del av hele bokens ide. Unsgård forsøker å vise oss hvor nær vi mennesker er dyrene i fakter, akter og handlinger, og det gjør han helt glitrende. Beretningen fra 1800-tallets Afrika er også en spektakulær reise. Ufattelig spennende skrevet, og så levende at en føler en er til stede på Zambesi-floden med Edgard Stranger. Den historien alene er verdt et dypdykk om du liker eventyrlige fortellinger. Krimgåten blir i overkant sammensatt, litt for mye sammenblandet med hovedpersonens familiære vanskeligheter, og kan være litt innfløkt å finne ut av mot slutten. Men som en debutroman så er dette rett og slett imponerende godt gjort.

27.november 2021 – ©Geir Tangen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: