Frisk sommerkrim med snert!

Jeanette Semb er nok kjent for de fleste som en anerkjent serieforfatter gjennom flere år. Over en halv million solgte bøker, sier det aller meste om forfatterens popularitet. For et par år siden kastet hun seg med på Cappelens krimforfatterskole, og denne høsten kom altså treet med frukter. «Handlingen er plassert i idylliske Hvaler. Skjønt idyll er vel å ta litt hardt i når det gjelder denne historien. Her stryker det med opptil flere i kjølvannet av en fribåtsulykke der en person druknet og et lite barn forsvant for et par år siden.

Jeanette Semb er nok kjent for de fleste som en anerkjent serieforfatter gjennom flere år. Over en halv million solgte bøker, sier det aller meste om forfatterens popularitet. For et par år siden kastet hun seg med på Cappelens krimforfatterskole, og denne høsten kom altså treet med frukter. «Handlingen er plassert i idylliske Hvaler. Skjønt idyll er vel å ta litt hardt i når det gjelder denne historien. Her stryker det med opptil flere i kjølvannet av en fribåtsulykke der en person druknet og et lite barn forsvant for et par år siden.

«Det hun så» er kort sagt en lettbeint, frisk krimroman fra et sommeridyllisk Hvaler, men med spenning og mysterier nok til å holde leseren på kanten av stolen. Krimdebutant Jeanette Sembs lange og profesjonelle bakgrunn som serieforfatter er også synlig for leseren når hun nå tar skrittet inn i kriminallitteraturen. For det første så har hun en stødig og fin penn. Er god på miljøbeskrivelser og flink på å legge inn et finmasket nett av konflikter mellom karakterene. Både åpne konflikter og skjulte. Vi ser det også i at hun finner god plass til det mellommenneskelige dramaet, og i at hun tegner opp et stort lerret der alle karakterene har hemmeligheter de vil skjule, og at hovedkarakteren har en voldsom sorg som preger henne gjennom hele boka.

Samtidig så er bakgrunnen hennes som serieforfatter også synlig i noe av det som trente krimlesere vil reagere litt på. Manglende motiver for å begå helt sinnsyke og ekstreme handlinger er en ting. Skal noen faktisk utføre et par av tingene som skjer i denne boka, ja så må det så mye mer til enn de motivene som legges til grunn her. Der mister Semb leseren på troverdighet. Det blir også i overkant gjennomsiktig hva karakterene kommer til å gjøre. Den mest åpenbare løsningen er nesten alltid den riktige, og det overforklares ganske mye.

Men, det hindrer ikke en positiv og god leseopplevelse. Fine karakterer som du raskt blir glad i. Gode og veldig realistiske mellommenneskelige relasjoner. Gjenkjennelige hverdagskonflikter, og spennende scener der forfatteren briljerer i dramaturgi og virkemidler som øker spenningen. Hvaler på sommeren er en idyll, men du bør kanskje bevæpne deg før du booker et feriehotell. Og bare så det er sagt … Spa-hotellet er ikke å anbefale … 🤣


Les gjerne dette intervjuet med Jeanette Semb der hun forteller om hvordan hun ble serieforfatter, og hvilke tanker hun har rundt det å nå hoppe inn i krimsjangeren. (intervjuet er fra 2020, så noe har endret seg. Blant annet tittelen på denne boka)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: