EN VERDIG VINNER!

Årets vinner av «Glassnøkkelen», den høythengende prisen for Nordens beste kriminalroman, er «Rotvelte» av Tove Alsterdal. Et ypperlig valg av juryen. «Rotvelte» er en underfundig og stillferdig krim der mysteriet, gåtene, nærmiljøet, karakterene og naturen alle vikles sammen til en skog av røtter som vendes i gammel jord. Det er litterært, vakkert, guffent og stemningsskapende skrevet.

Årets vinner av «Glassnøkkelen», den høythengende prisen for Nordens beste kriminalroman, er «Rotvelte» av Tove Alsterdal. Et ypperlig valg av juryen. «Rotvelte» er en underfundig og stillferdig krim der mysteriet, gåtene, nærmiljøet, karakterene og naturen alle vikles sammen til en skog av røtter som vendes i gammel jord. Det er litterært, vakkert, guffent og stemningsskapende skrevet.

En av de store styrkene til Tove Alsterdal er hvordan hun maler ut karakterene sine. De flyter liksom inn i historien og blir en del av den sugende stemningen i det norrlandske, karrige landskapet. De fungerer sammen som i en symbiose, og er med på å elte leseren inn i historien på en måte som vi sjelden ser hos krimforfattere. Camilla Grebe og Anders de la Motte får til noe av det samme i sine siste bøker. Det er ufattelig vanskelig å få dette til på en måte der både tekst, dialoger, skildringer og natur møtes slik det gjøres her. Skrivekunst, vil noen si, og jeg bifaller en slik karakteristikk når det gjelder denne romanen.

Historien dreier langsomt men målrettet rundt en ung mann som kommer tilbake til barndomshjemmet sitt etter 23 år og finner sin gamle far drept i badekaret. Mannen har vært borte fordi han som fjortenåring i sin tid ble sendt bort etter å ha drept ei 17 år gammel jente. Nå blir han naturlig nok også mistenkt for drapet på sin egen far. Den nyansatte lokale politikonstabelen Eira tar tak i saken, og velter opp stadig mer grums og gamle hemmeligheter i sin jakt på sannheten.

Dette er «slow crime». Det vil si en krim der det gis svært mye plass til inngående skildringer av nærmiljø, karakterer og underliggende historier. Etterforskningen går langsomt og til tider omstendelig for seg, og hemmelighetene ligger ofte i lag på lag på lag. Noen av dere adrenalinjunkier der ute kan nok oppfatte dette som litt omstendelig, men det er helt tydelig en sjanger som juryene elsker ettersom både Grebe, Jackson og nå Alsterdal har vunnet Glassnøkkelen de siste årene. Mye av grunnen er nok at det er rom for det litterære og poetiske i slike romaner. Forfatterens stemme blir svært viktig.

«Rotvelte» er en stemningsfull perle i dette landskapet av kriminalromaner, og en jeg anbefaler deg å lese den om du liker det mystisk krypende og ubehagelige, bedre enn røffe actionsekvenser og adrenalinrush.


Boken er allerede å få tak i inne på min lille bokhandel på Pokket. Klikk HER, så vil du kunne kjøpe den med maksimal rabatt. Ta gjerne også en kikk på de ni andre bøkene jeg har lagt inn til dere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: