Siste innspurt på Krimfestivalen

To dager med herlige programposter som virkelig har inspirert oss har flydd av gårde. Gårsdagen bød på veldig mange fine bokbad. Vi hadde sett fram til Hans Rosenfeldt og Arne Dahl, og ingen av dem skuffet. Tre ganger Lahlum på en dag var kanskje en overdose for noen av dere, men ikke for oss. Alltid like morsom og inspirerende. En anelse for mye gammelmodig krim kanskje hos Lahlum og Egeland i deres favorittdrapsmetoder? Altså … Det fins krim etter 1927 også, og Øystein Wiik alene har overgått det meste av morbid oppfinnsomhet opp mot en del av det old school-gutta kom opp med. (Og ingen av dere nevnte mitt vepsedrap fra Død manns tango) 😉 Men, ingen sure miner på det. Dette er artig 🙂 Og i dag kommer det mer! Her er et lite utvalg av mine favoritter på denne siste dagen, da jeg selv også skal i ilden som aller siste programpost. Ser fram til det.

To dager med herlige programposter som virkelig har inspirert oss har flydd av gårde. Gårsdagen bød på veldig mange fine bokbad. Vi hadde sett fram til Hans Rosenfeldt og Arne Dahl, og ingen av dem skuffet. Tre ganger Lahlum på en dag var kanskje en overdose for noen av dere, men ikke for oss. Alltid like morsom og inspirerende. En anelse for mye gammelmodig krim kanskje hos Lahlum og Egeland i deres favorittdrapsmetoder? Altså … Det fins krim etter 1927 også, og Øystein Wiik alene har overgått det meste av morbid oppfinnsomhet opp mot en del av det old school-gutta kom opp med. (Og ingen av dere nevnte mitt vepsedrap fra Død manns tango) 😉 Men, ingen sure miner på det. Dette er artig 🙂 Og i dag kommer det mer! Her er et lite utvalg av mine favoritter på denne siste dagen, da min kone Agnes Lovise Matre og jeg selv også skal i ilden som aller siste programpost. Ser fram til det.

12.00 – GRAND OLD MAN – GUNNAR STAALESEN

Å skrive krimlitteratur er ingen gentlemanssport, men om det er noen som fortjener benevnelsen gentleman i dette selskapet, ja så er det Gunnar Staalesen. Ser fram til intervjuet som Sarah Natasha Melbye har tatt med ham til Krimfestivalen. Å lytte til hans betraktninger rundt egne bøker og hva som beveger seg på krimfronten er en fornøyelse hver gang. Du kan like eller ikke like bøkene hans om Varg Veum, men det er umulig å mislike Gunnar. Som vanlig er jeg skråsikker på at dette blir en fin og minneverdig seanse. En samtale mellom to personer som kan sitt fag til fingerspissene.

13.00 – DET ONDES PROBLEM MED TORKIL DAMHAUG OG TRUDE TEIGE

Dersom disse to faktisk har tenkt å snakke om det som tittelen viser til, ja da blir dette et skikkelig høydepunkt på programmet i dag. Det er ikke alltid at Krimfestivalens poster treffer helt på det de faktisk ender opp med å snakke om, men her håper jeg de gjør det. «Det ondes problem» er et veldig interessant perspektiv. Altså, hvordan kan man tro på en god Gud når det eksisterer så mye ondskap? Hvordan kan Gud være bare god så lenge han lar onde ting skje? Alternativet er jo at man sier at Gud ikke nødvendigvis er god. Og … Hvis man ikke anser at Gud er god, er det kanskje ikke noe paradoks at det finnes ondskap i verden, det vil si at den allmektige tillater det onde. Men hva er vitsen med å tilbe en Gud som ikke er god? Temaet blir med andre ord ondskap. Hva er det? Hvor kommer det fra? Og hvordan forholder vi oss til ondskapen?

14.30 – PÅ ÅSTEDET MED EVA B. RADGE OG TRUDE TEIGE

Eva B. Ragde er søster av den mer kjente søsteren Anne, men også Norges mest profilerte krimtekniker. De siste par årene har hun vært å se stadig hyppigere i True-Crime serier/dokumentarer på TV, og hun er like interessant å høre på hver gang. Kunnskapsrik, skarp, og dyktig til å fortelle og forklare hvordan de jobber som krimteknikere på et åsted. I fjor skrev hun boka «På åstedet» sammen med president i Rivertonklubben, Trude Teige. Et must for alle oss krimnerder som gjerne vil gå riktig fram på et åsted i bøkene våre. Å høre Evas historier fra saker hun har vært med på opp gjennom årene tror jeg mange av dere vil ha stor glede av.

16.00 – THRILLERMESTEREN JOHN GRISHAM

John Grisham er, i likhet med Harlan Coben som vi møtte på torsdag, et av de virkelig store navnene på denne festivalen. Titler som «Firmaets mann» (The Firm), «Pelikanrapporten» (The Pelican brief) og «Klienten» (The client) bør få de fleste bjeller til å ringe hos kriminteresserte lesere, men også hos filmentusiaster. Grishams bøker er svært ofte blitt plukket opp av Hollywood, og gjort om til enorme kassasuksesser. Den tidligere advokaten og politikeren har skrevet 38 bøker (!), de fleste også oversatt til norsk. Over 300 millioner eksemplarer er solgt på verdensbasis. Han er aktuell med den rykende ferske «Rooster bar» på norsk. intervjuer er Asbjørn Slettemark.

17.30 – KRIMQUIZ LIVE!

Jada … Ingen Krimfestival uten Anne Gaathaugs krimquiz. Det er en tradisjon som ikke kan brytes, og det blir knallartig nå som det ikke er begrensninger på hvor mange som kan bli med live fra hele Norge. Her kan du vinne flotte premier, og du konkurrerer visstnok også med et kjendislag, noe jeg tror er fake news, for ingen har spurt meg om å stille opp iallfall. Uansett … Invitert eller ikke, jeg og Agnes stiller lag fra Haugesund, og håper dere blir med på leken. En liten advarsel må imidlertid nevnes … Det kan være greit å ha lest seg opp på franske krimforfattere fra 1930-tallet 😉 Dere må imidlertid huske å melde dere på her inne:

https://www.facebook.com/events/730704817628528

19.30 – PAR I KRIM OG KJÆRLIGHET

Ja, det er oss det er snakk om. Min fantastiske kone Agnes Lovise Matre og jeg har fått æren av å avslutte Krimfestivalen i år som aller siste programpost. Vi blir intervjuet av festivalsjef Knut Gørvell, og vi lover at vi kommer opp med et par hemmeligheter under dette bokbadet. Dere får komme rett hjem i stua til oss her i Haugesund. Aller helst ville vi vært i Oslo, og akkurat nå ville det trolig vært tryggere med tanke på smittesituasjonen. Her er det FULL lockdown, men ikke hjemme hos oss altså. Vil du bli bedre kjent med oss, vite litt mer om hvordan vi lever våre liv, jobber døgnet rundt og skriver våre bøker, ja så er det bare å bli med på denne seansen. Godt humør og overskudd kan vi iallfall love dere.

2 kommentarer om “Siste innspurt på Krimfestivalen”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: