Ny dag – nye høydepunkter på Krimfestivalen

Gårsdagen var fantastisk. Kan knapt huske et så tett program med høydepunkter som det vi hadde i går. For meg var møtet med Harlan Coben, Camilla Gräbe og debutantene under torsdagspils med Tom Egeland forventede innertiere. Sistnevnte så bra at jeg har begynt på Anders Moes «Knokkelstøv» allerede, og lagt Ole Asbjørn Næss’ «Fem dager i mai» øverst i leslista. Et mer uventet høydepunkt var samtalen Kari Birkeland hadde med Grethe Bøe og Ørjan Nordhus Karlsson. Utrolig interessant tematikk, og to rådyktige forfattere på scenen. Husk at du kan se opptakene når du vil på YouTube. Dagens program har også store ting på programmet. Her er mine tips til et utvalg av programposter du må få med deg.

Gårsdagen var fantastisk. Kan knapt huske et så tett program med høydepunkter som det vi hadde i går. For meg var møtet med Harlan Coben, Camilla Gräbe og debutantene under torsdagspils med Tom Egeland forventede innertiere. Sistnevnte så bra at jeg har begynt på Anders Moes «Knokkelstøv» allerede, og lagt Ole Asbjørn Næss’ «Fem dager i mai» øverst i leslista. Et mer uventet høydepunkt var samtalen Kari Birkeland hadde med Grethe Bøe og Ørjan Nordhus Karlsson. Utrolig interessant tematikk, og to rådyktige forfattere på scenen. Husk at du kan se opptakene når du vil på YouTube. Dagens program har også store ting på programmet. Her er mine tips til et utvalg av programposter du må få med deg.

10.30 – MØTE MED TO DEBUTANTER FRA KRIMFORFATTERSKOLEN

2020 gav oss hele 12 debutanter innen krimsjangeren i Norge. Flere av dem tok pusten av oss etablerte med råsterke bøker. «Krypdyrmemoroarer» av Silje O. Ulstein, «Risiko» av Sven G. Simonsen og «Fallesjuke» av randi Fuglehaug er tre ypperlige eksempler. I denne programposten får vi møte to av de andre debutantene som jeg likte kjempegodt. Hanne Gellein som debuterte med «Alle fugler små» og ikke minst fantastiske Ellen G. Simensen med «Tro meg når jeg lyver». Felles for dem begge (og Silje O.Ulstein bare så det er sagt) er at de har blitt fostret opp på Cappelens Krimforfatterskole, og jeg gleder meg til å høre hvordan dette har hjulpet dem på veien til ferdig manus.

12.00 – LAHLUMS FEM UTVALGTE KRIMMYSTERIER

Uansett hva temaet er, så er Hans Olav Lahlum et høydepunkt på ethvert krimprogram. Han er morsom. Han er innsiktsfull, og han er en personlighet det er umulig å ikke bli fascinert og begeistret for. Etter å ha vært fast deltaker på Hans Olav Lahlums krimfestival på Bokhotellet i Lyngør siden 2014, så har jeg garantert hørt hans ulike foredrag et titalls ganger, men fremdeles gleder jeg meg like mye til hver gang. Når han her skal framheve sine fem favorittbøker så kan jeg jo alltids ha en drøm om at han plukker frem «Vargtimen», men jeg tror jeg heller ville satt pengene mine på at det dukker opp minst en bok av Georges Simenon 😉

14.00 – MØTE MED HANS ROSENFELDT – SKAPER AV «BROEN»

Dette er en programpost som en del kanskje skroller forbi uten å vite hva de eventuelt ville gå glipp av. Hans Rosenfeldt er kanskje en av de mest markante skikkelsene innen nordic noir de siste ti årene. Vi snakker om han som har skapt Saga Noren, og som med TV-serien «Broen» var med på å kickstarte den nordiske krimbølgen. I tillegg er han mannen bak en annen helt fantastisk krimserie som heter «Marcella», og som du MÅ få med deg. Det var en skandale at ikke OP-5 gutta hadde den med i sin oversikt i går kveld. Som om ikke det er nok, så er han den andre halvdelen av krimforfatterduoen Hjorth & Rosenfeldt, som altså har skapt Sebastian Bergman. Vi snakker altså noen av de råeste karakterene innen nordisk krim de siste årene. Ikke hopp over denne!

15.30 – EKSKUSIVT MØTE MED ARNE DAHL

Jan Arnald, eller Arne Dahl som er hans pseudonym, er en av de aller største svenske eksportvarene innen krim, og dessuten en usedvanlig hyggelig fyr som jeg alltid elsker å slå av en prat med når vi møtes. Han er en som deler villig vekk av sin innsikt. og det er alltid like interessant å høre på ham når han forteller om bøkene og karakterene sine. At det er Kari Birkeland som intervjuer ham er heller ikke et minus. Hun er festivalens dyktigste bokbader med interessante spørsmål som får forfatterne til å åpne seg om tematikken i bøkene. Jeg elsker bøkene til Arne Dahl. Han er en litterær krimforfatter, og med sine siste bøker «Utmarker», «Innlandet», «Åpen sjø» og «Friheten» har han vært en pådriver innen det jeg kaller for konspirasjonskrim.

19.00 – BLODIG BOKBAD MED LAHLUM, DAMHAUG OG BØE

Cappelen Damm er hovedarrangør av festivalen, og her slår de til med tre av sine fremste norske krimforfattere. Alle tre er svært interessante å lytte til på en scene, og jeg ser for meg at denne programposten fort kan bli en höjdare som du ikke vil gå glipp av. Jeg har sett noen seanser der dyktige bokpratere som Damhaug og Bøe blir satt i tospann med Lahlum (som en løs kanon på dekk), og det viser seg gang på gang å bli veldig morsomme seanser. Asbjørn Slettemarks slepne og litt lekne måte å lede slike samtaler på bruker også å være et blinkskudd. Få med deg professoren (Lahlum), nestoren (Damhaug) og protesjeen (Bøe) i denne fine avslutningen på Krimfestivalens andre dag.

Én tanke om “Ny dag – nye høydepunkter på Krimfestivalen”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: