Pangstart på Krimfestivalen!

Krimfestivalen i Oslo starter i dag, og vi er 50 krimforfattere som har tenkt å snike oss inn i stua di de neste tre dagene. Om du har det som oss her i Haugesund, så er du sulteforet på besøk, og vil ta imot oss med åpne armer. Første dag av festivalen er så råbra at jeg ikke vet helt hvordan jeg skal få skvist inn spisepauser og toalettbesøk. Nominasjoner til Rivertonprisen, Harlan Coben, Camilla Gräbe, Karin Fossum, Lars Kepler, Val McDermid, Grethe Bøe og Ørjan Nordhus Karlsson bare for å nevne noe av det som står på programmet. Det blir heftig! Her vil jeg gi dere en liten personlig guide til vandringen denne dagen, med noen utvalgte godbiter til dere.

Krimfestivalen i Oslo starter i dag, og vi er 50 krimforfattere som har tenkt å snike oss inn i stua di de neste tre dagene. Om du har det som oss her i Haugesund, så er du sulteforet på besøk, og vil ta imot oss med åpne armer. Første dag av festivalen er så råbra at jeg ikke vet helt hvordan jeg skal få skvist inn spisepauser og toalettbesøk. Nominasjoner til Rivertonprisen, Harlan Coben, Camilla Gräbe, Karin Fossum, Lars Kepler, Val McDermid, Grethe Bøe og Ørjan Nordhus Karlsson bare for å nevne noe av det som står på programmet. Det blir heftig! Her vil jeg gi dere en liten personlig guide til vandringen denne dagen, med noen utvalgte godbiter til dere.

10.40 – KNUT NÆRUM KJØRER NORSK KRIMINALLITTERATURHISTORIE FRITT ETTER HUKOMMELSEN

Knut Nærum er et unikum med sine små, tørrvittige og humoristiske kåserier. Jeg har sett et par av dem tidligere, og gapskratten er aldri langt unna. Han er mildt sagt treffende i sine beskrivelser av vår lille kohort av krimforfattere. Dette er et must for blodfansen, og kjenner jeg Nærum rett så vil det være en flying start på årets festival.

11.15 DE NOMINERTE TIL RIVERTONPRISEN

Rivertonklubbens juryformann Hans. H. Skei presenterer de fem nominerte bøkene til årets Rivertonpris. Dette er kåringen av den beste norske kriminalromanen fra 2020. Jeg har som vanlig vært hårete i mine tips på forhånd, og presentert de fem kandidatene jeg har tro på blir nominert, basert på de 22 bøkene jeg leste av fjorårets norske krimtitler. Ifjor traff jeg på fire av fem, men feltet i år er langt jevnere, og med mange potensielle kandidater. Mitt tips er «Bakom synger døden» av Karin Fossum, «Bastarden» av Øistein Borge, «Sak 1569» av Jørn Lier Horst, «Norske tilstander» av Lars Lenth og «Skjebnesteinen» av Sven Petter Næss. Jeg har vel liten tro på at ikke Kurt Aust er nominert for «Hjertets mørke» eller Kjell Ola Dahl for «Assistenten», men de har jeg ikke lest, og da kunne jeg ikke ta dem med i mitt personlige tips. Fasiten får du uansett her:

12.00 – MØTE MED KARIN FOSSUM

Karin Fossum er en krimforfatter vi ikke ser så alt for ofte på en krimscene. Hun er en spennende person som er litt eksklusiv i hva det er hun stiller opp på, og derfor er dette en av de mest spennende programpostene i dag etter min mening. Dessuten er «Bakom synger døden» fra 2020 kanskje hennes aller beste kriminalroman noen sinne, og etter min mening en helt selvskreven kandidat til Rivertonprisen. Hennes avslutning av serien med Konrad Sejer er noe av de fineste og råeste jeg har lest innen sjangeren, og jeg er skikkelig misunnelig på bokbaderen som får lov til å stille henne spørsmålene. Jeg har så mye jeg kunne tenkt meg å få svar på …

12.30 – DEN VERDENSKJENTE THRILLERMESTEREN HARLAN COBEN

Dette er et skup for Krimfestivalen, og en skikkelig godbit til alle dere der ute. Harlan Coben er svært eksklusiv når det gjelder intervjuer og bokbad, og et navn som jeg vet Knut Gørvell har kjempet med nebb og klør for å få inn på programmet i mange år. Hans creepy thrillere selger vanvittig på verdensbasis, og svært mange av dem er filmatisert som TV-serier og filmer. Kjennetegnet på bøkene hans er det underliggende spennende i det helt dagligdagse. Han presenterer helt ordinære og vanlige familiemennesker som kommer ut for mystiske hendelser som er svært skremmende og ofte ser ut til å være uforklarlige. Men så begynner Coben å nøste i alle hemmeligheter som ligger begravd i familiene, og langsomt går jævelskapen opp for oss. Dette er en post du ikke må gå glipp av!

13.00 – CAMILLA GRÄBE – DEN NYE NORDISKE KRIMDRONNINGEN

Jeg er ganske skamfull over å innrømme at jeg aldri har lest noen av bøkene til Camilla. Dette til tross for at vi har samme norske forlag, og at jeg har hatt samme agent i mange år. Hun har vunnet glassnøkkelen for beste nordiske krimroman, og er utvilsomt det aller heteste navnet innen nordisk krim for øyeblikket. Det tok tid før hun slo gjennom her i Norge, men da det først skjedde i fjor, ja så var det med et brak. Bøkene hennes har toppet salgslistene gang på gang. En fantastisk dame og et varmt menneske som jeg unner alt godt, og jeg lover å lese henne i år. Kanskje vil denne programposten være det sparket bak som jeg trenger for å komme i gang?

14.00 – LARS KEPLER – NORDENS MEST BLODIGE KRIMFORFATTERPAR

Pseudonymet Lars Kepler slo igjennom som en sensasjon for snart ti år siden med den groteske thrilleren «Hypnotisøren». Siden den gang har ekteparet gitt oss noen av de mest uhyggelige leseropplevelsene en kan tenke seg i sine senere bøker med «Sandmannen» og «Stalker» som de aller mest skremmende på veien. Noen synes de blir i overkant morbide og blodige, men fanskaren er enorm, og fansen virker umettelige. Jeg har lest alle utenom den siste boka, og jeg må jo innrømme at jeg er en smule fascinert over hvor langt de er villige til å tøye strikken. For Agnes og meg er det selvsagt også ekstra interessant å høre hvordan paret jobber sammen når de skriver. Selv om vi ikke gjør det, så er det mye som er gjenkjennbart i det de forteller. Programpostene med Lars Kepler er uansett alltid underholdende å se, så sett av tidspunktet.

17.00 – FERSKT BLOD OG TORSDAGSPILS MED TOM EGELAND

Torsdagspils med Tom er et fast innslag på Krimfestivalen for oss to, og i år er intet unntak. Korte revolverintervjuer med nye og ferske norske krimstemmer. Det er her du oppdager de nye og ikke fullt så mye omtalte navnene. Den nye vinen, om du vil. I år er utvalget av ferske forfatterstemmer ekstra interessant da jeg har flere av dem på leselista. Her er det gull for dere som liker å grave. Navnene som dukker opp sammen med Tom er: Grethe BøeJulie WerenskioldOle Asbjørn Ness og Anders Moe. Vi har kjøpt inn pils 🙂

18.00 – ASLAK NORE OG ASBJØRN SLETTEMARK GIR OSS SERIETIPS

Som alle andre krimforfattere, så er vi over middels interessert i gode krimserier på TV. Vi abonnerer på absolutt alt som kan krype og gå av streamingkanaler, og vi er tom for gode serier å se på, så nå trenger vi nye tips. De aller beste gutta i klassen er da disse to herrene i OP-5. Det de ikke kan om krimserier kan du bare drite i, og vi har fått strålende tips fra dem tidligere. Er du glad i krim på TV, ja da er denne programposten en skikkelig godbit for dere i dag:

19.00 – ISKALDE THRILLERE FRA ARKTIS MED GRETHE BØE OG ØRJAN N. KARLSSON

Noe av det kjekkeste med Krimfestivalen er å møte kollegaer og slå av en god prat og ta en fest. I år er vi forhindret for det, men en av våre aller beste venner er Ørjan N. Karlsson. Han er alltid velkommen inn i stua hos oss. Dessuten opptrer han sammen med det nye stjerneskuddet Grethe Bøe, som har skrevet thrilleren «Mayday». En bok jeg leste i februar, og som jeg elsket. Skikkelig tøff thriller med en vågal og røff kvinnelig protagonist. Det samme har Ørjan Karlsson i sine thrillere, og på mange måter så ligner Grethe Bøes debutroman mye på Ørjan N. Karlssons «Hvit armada» fra 2019. Iskalde thrillere begge to med handling fra nordområdene og med en helt reell trussel fra russerne i øst. Dette blir en interessant samtale, og en fin avslutning på første dag av Krimfestivalen. Det er bare å benke seg folkens …

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: