Skjulte norske krimskatter: HELGE THIME-IVERSEN

Norsk krim har hatt noen svært flotte år med gode salgstall, flere utgivelser, og svært mange krimromaner oversatt til andre språk. Det florerer av god norsk krim, men jeg tør vedde på at du ikke har lest mer enn 10 prosent av dem. Mange av navnene det hviskes og tiskes om i forlagshus og på messer har du kanskje ikke en gang hørt om. I en serie på åtte innlegg skal jeg presentere dere for åtte skjulte norske krimskatter som jeg mener du bør lese. Høy kvalitet, spennende bøker, og friske forfatterstemmer. De åtte er Ulrik Høisæther, Kjell Erling Bardal, Hogne Hongset, Asle Skredderberget, Sonja Holterman, Erling Greftegreff, Jarle Sten Olsen og Helge Thime-Iversen.

I dag: HELGE THIME-IVERSEN

Helge Thime-Iversen (født 1971) er opprinnelig bergenser, men er nå bosatt i Haugesund. Han er seksjonssjef i Sjøfartsdirektorateten og en norsk krimforfatter som debuterte for syv år siden. Thime-Iversen har tidligere skrevet to kriminalromaner om Kripos-etterforskeren Njaal Natland, og er i disse dager aktuell med en tredje roman i serien. Han har også publisert flere krimnoveller i ulike antalogier de siste årene.

Thime-Iversen debuterte med krimromanen X på Juritzen forlag i 2013, og dette var første bok i Njaal Natland-serien. Boken fikk svært mye oppmerksomhet, og Thime-Iversen ble sett på som ett av de mest lovende og mest fargerike nye navnene på norsk krimhimmel. Så gikk tiden, og det var mange som spurte seg hvor det ble av neste bok i serien. Helge Thime-Iversen fikk i likhet med mange andre norske forfattere store vanskeligheter med Juritzen forlag da forlaget skar ned til beinet tilbake i 2014-2015, og han ble sittende med et manus som aldri ble helt ferdig. I 2019 gav han opp hele Juritzen, og bestemte seg for å gi ut Blodørn som selvpublisert e-bok i stedet, før han startet på nytt, og nå altså er klar for å lansere tredje bok i serien med tittelen Offiseren. Denne gang også som papirbok på LIV Forlag i Larvik. Det må også nevnes at begge bøkene er gitt ut på nytt som lydbøker og kan streames på Fabel og Storytel, men der har hans første bok, X, fått tittelen Mordkoden.

Thime-Iversens to første bøker er svært ulike i komposisjon, dramaturgi og struktur. Den første, X, en adrenalinthriller med høyt tempo, mange drap og en heseblesende jakt på en seriemorder. Andre bok, Blodørn, et lukket mysterium på en øy ute i havgapet. Inspirert av klassisk krim, med gåter, koder og med masse suspense og lite action. Derfor er det litt usikkert hvilken versjon av Njaal Natland vi vil få servert i den kommende boken, Offiseren, som vil være ute på markedet nå i februar.

X / Mordkoden (2013)

Jeg var blant dem som ble helfrelst da jeg leste denne debuten tilbake i 2013. Jeg lot meg rive med i jakten på seriemorderen X, som la igjen avkuttede pekefingre som sitt kjennetegn. Det er en historie som springer fra sted til sted rundt om i Norges langstrakte land, og jakten føles nesten i overkant heseblesende til tider. Dette er action-krim der adrenalinrush sitter i høysetet. Jeg blir engasjert og revet med av X. Den river og sliter i meg hvert ledige sekund jeg har. Når så løsningen kommer så tenker jeg bare … : Åh! Selvsagt! Hvordan i Hel%&&%¤ kunne jeg unngå å se den?  Under radaren helt fram til bomben var sluppet med andre ord. Helge Thime-Iversen skriver svært godt. Han har et beskrivende språk spekket med detaljer og stemninger. På den måten klarer han å skape klare bilder i hodene våre. Både uhyggen, desperasjonen, vemmelsen og spenningen formidles med en kløktig og god penn. 

I min omtale på bloggen skrev jeg blant annet dette:

«Dette var en X-tremt imponerende debut. Utrolig stilig plott som fenget meg fra første side. «

Fra MIN OMTALE «X-tremt spennede debut»

Blodørn (2019)

Helge Thime-Iversen gav ut denne krimromanen som en indieutgivelse i e-bokformat. Den er med andre ord ikke å finne i papir, kun som e-bok og lydbok. I «Blodørn» gjør forfatteren det stikk motsatte av det han gjorde i «X». Her er det et lukket rom. Åtte mennesker avskjært fra sivilisasjonen som samles på en gammel gård på en øde øy utenfor Måløy for å tilbringe en uke sammen. Alle invitert ut i en uke for å prøve ut en slags avansert variant av et Escape-room. De blir satt til å løse gamle mysterier, og snart skal det vise seg at den mystiske verten som har invitert dem er en av gjestene, og at han eller hun har en helt annen agenda gående. Langt mer blodig og skremmende enn mysteriene de blir satt til å løse. Vi får med andre ord en klassisk setting der gjestene er avsondret fra resten av verden, isolert på en forblåst øy i uværet, og med en kaldblodig drapsmann blant seg. Spørsmålet er hvem? Jeg elsker som sagt gåtene, settingen og det krypende ubehaget i denne boka

I min omtale av boka sier jeg følgende:

«Dette er kjempegøy, spennende, interessant og levende fortalt. Absolutt verdt å lese.«

Fra min Instagram-omtale Av «Blodørn»

Nå er altså Helge Thime-Iversen på trappene med tredje bok i serien. Du kan lese utdrag fra den nyeste boken i serien her, og du kan forhåndsbestille boka hos forfatteren selv på hans facebookside:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: