NORSK KRIM 2021 – HER ER OVERSIKTEN

Et nytt år står på trappa og venter. Et norsk krimår som byr på mange spennende titler fra garvede gamle travere, men også en del nye navn som vi ikke kjenner fra før. I første rekke er det nok vårlista du blir kjent med her, men vi har som vanlig også noen hemmeligheter på lur som vi kanskje får se når høsten kommer. En ting er iallfall sikkert. Om 2020 var annus horribilus for de fleste av oss, så har iallfall all hjemmesittingen hos forfatterne ført til plenty med nye creepy historier for oss å glede oss til i månedene som kommer. Velkommen til krimåret 2021.

Et nytt år står på trappa og venter. Et norsk krimår som byr på mange spennende titler fra garvede gamle travere, men også en del nye navn som vi ikke kjenner fra før. I første rekke er det nok vårlista du blir kjent med her, men vi har som vanlig også noen hemmeligheter på lur som vi kanskje får se når høsten kommer. En ting er iallfall sikkert. Om 2020 var annus horribilus for de fleste av oss, så har iallfall all hjemmesittingen hos forfatterne ført til plenty med nye creepy historier for oss å glede oss til i månedene som kommer. Velkommen til krimåret 2021.

H.K FAUSKANGER – SKORPIONBROSJEN

Vi begynner årets oversikt med en etterlengtet historisk krimroman som egentlig var ventet i 2020, men som har latt vente på seg til denne våren. Planlagt utgivelse er i mars melder Gyldendal, og på deres hjemmeside kan vi lese følgende om neste bok fra den kritikerroste krimforfatteren: Året er 1909, og Oskar Prods Brattenschlag har nylig blitt ansatt som assistent ved den norske ambassaden i London. På vei for å kjøpe fødselsdagspresang til sin kone Ada blir han tilsnakket av en mann han  tilfeldig møter, som uoppfordret forteller om en antikvitetsbutikk like i nærheten, der det ligger en skorpionbrosje i vinduet. Denne bør Brattenschlag skynde seg å kjøpe, så ikke «verdens ondeste mann» kommer ham i forkjøpet. Brattenschlag tenker at smykket kunne passe til Ada, som er født i skorpionens tegn. Idet han er i ferd med å kjøpe brosjen og en sjelden tarotkortstokk, kommer en mann inn i butikken og krever å få kjøpe kortstokken. Mannen viser seg å være den beryktede okkultisten Aleister Crowley. Det blir opptakten til en serie mystiske hendelser, forsvinninger og uforklarlige dødsfall, som Brattenschlag uforvarende virvles inn i. Som i sine tidligere romaner vever H.K. Fauskanger historiske skikkelser og faktiske hendelser inn i et intenst krimplott, der Brattenschlag og hans ledsager professor Lagergren stilles på de vanskeligste prøver, sier forlaget

AGNES LOVISE MATRE – UVIGSLET JORD

Vi holder oss på samme forlag, og på titler som jeg litt prematurt meldte skulle komme i 2020 da jeg gav dere denne oversikten på nyttårsaften for et år siden, men som altså har latt vente på seg. Agnes er langt inne i de siste redigeringsrundene av et nytt kapittel om lensmann Bengt Alvsaker og hans medarbeidere ved politikontoret i Kvam . «Uvigslet jord» er hennes femte roman, og hennes tredje krimroman i serien om lensmannen fra Øystese i Hardanger. Tematikken denne gangen er homofili, og boka tar utgangspunkt i at levningene etter en ung gutt blir funnet i en hage i ett av bygdas byggefelt. Sporene leder mot en ung homofil gutt fra bygda som alle trodde hadde reist sin vei da han forsvant i 1983. Vi følger guttens historie tilbake til begynnelsen av 80-tallet i Øystese, samtidig som etterforskningen i nåtid nører opp under gammel frykt og morkne fordommer. Å grave i seksualitet, løgner og hemmeligheter viser seg raskt å bli adskillig farligere for lensmann Bengt Alvsaker og hans team enn det som det i utgangspunktet virker å være. En drapsmann har gått løs i bygda i snart 40 år, men nå er friheten truet, og personen vil gjøre alt for at sannheten skal forbli begravet. Fortrinnsvis i uvigslet jord for alltid …

TERJE BJØRANGER – KALIFATET

Terje Bjørangers fjerde krimroman om politimannen Charlie Robertson i Oslo tar sin handling fra en svært aktuell tematikk, og planlagt utgivelse er ifølge Cappelen Damm satt til 1.mars, altså i god tid før påske. Bjøranger driver med siste finpuss, og kan fortelle at han har holdt på med denne boka ganske lenge:

-Joda, jeg har jobbet med denne utgivelsen siden 2019, og ser fram til å få slippe den ut på leserne. Et stikkord fra handlingen er som tittelen også hentyder til, fremmedkrigere fra IS i Syria og Irak som kommer hjem til Skandinavia. Persongalleri og hovedperson er som i tidligere bøker.

Cappelen har ikke sluppet så mye informasjon om boka ennå, men på vaskeseddelen kan vi lese at det dreier seg om en ung mann som blir funnet drept på Bygdøy. Han er iført en oransje dress og holder sitt eget hode i hendene. Tanken hos etterforskerne går umiddelbart til IS. Kan det være en link til ekstreme islamister eller er det hele iscenesatt? Charlie Robertson og hans politikolleger må jobbe effektivt og godt for å avverge flere drap, og ikke minst avverge terroraksjoner man frykter er under planlegging.

SIGBJØRN MOSTUE – SKRIKET FRA SAVANNEN

Jeg ble i forbindelse med et intervju spurt om hvilken krimbok som var den beste jeg hadde lest i 2020, og jeg var aldri i tvil om hva svaret skulle bli. Riverton-nominerte «Himmelen skal gråte blod» av Sigbjørn Mostue fra 2019. Maken til actionthriller har jeg aldri lest. Punktum! At boka også blir film regissert av Tommy Wirkola er ingen overraskelse. Derfor ble jeg også nesten skjelven da jeg snakket med Sigbjørn nylig, og han kunne fortelle at det er en ventet en oppfølger nå i året som kommer. «Skriket fra Savannen» er ifølge Sigbjørn Mostue i høyeste grad en arbeidstittel, men han nærmer seg slutten på manuset nå, og har altså planer om utgivelse til høsten dersom alt faller på plass:

– Jeg håper og tror at oppfølgeren til «Himmelen skal gråte blod» blir klar i løpet av vinteren, og dermed blir det en høstutgivelse på meg i så fall. Vi har ikke snekret sammen en skikkelig pitch ennå, men jeg kan si såpass som at Even har sluttet i etterretningen, og har reist til Kenya for å gjøre noe godt i livet: hjelpe med å forhindre krypskyting ved å lære opp viltvoktere. Hjemme i Norge står Elna i skvis etter en politisk manøver som bringer Kina tungt inn i norsk infrastruktur. Når ting går veldig skeis i Kenya, blir brått Even viklet inn i det storpolitiske spillet – og helvete bryter løs.

RUTH LILLEGRAVEN – AV MITT BLOD

Det var mange som ble overrasket da den Bragepris-vinnende lyrikeren Ruth Lillegraven kastet seg over sjangeren psykologiske thrillere med «Alt er mitt» i 2018. En fantastisk godt skrevet thriller som har gjort stor suksess. Hun vant blant annet «Nytt Blod-prisen» for den på Kongsberg Krimfestival i 2019 for årets beste norske krimdebut. Ruth er ei dame jeg og Agnes chatter med nå og da, og hun var ikke vanskelig å be da jeg spurte om det var noe nytt på gang i 2021:

– Jepp, i år blir det endeleg bok – i mars, trur eg. «Av mitt blod» – skal den heite. Sit og sveittar over manus som MÅ leverast i dag faktisk! Så blir det endeleg avklart litt seinare når boka kjem.

Av mitt blod er en dramatisk og hjerteskjærende historie, i slekt med de greske tragediene, om umulige valg, om svik, sorg og blodsbånd. Den er en frittstående fortsettelse av Alt er mitt . Om handlingen forteller forlaget følgende:

Clara Lofthus er fersk justisminister og alenemor for sine tvillingsønner, etter at mannen Haavard druknet noen måneder tidligere. Bak den glamorøse fasaden sliter hun både med å finne seg til rette i sin nye rolle, få dagene til å gå opp, og å være en god mor for de sorgtunge sønnene. Og så skjer det fatale. En dag hun kommer hjem, er barna borte. På bordet ligger et brev som forklarer henne hva hun må gjøre for å få se sønnene igjen. Kravet hun blir stilt overfor, er umenneskelig. Clara, en ensom ulv som alltid bare har stolt på seg selv, innser at hun trenger hjelp. Men hvem kan hun stole på? Rekker hun å finne guttene før tiden renner ut? Og hvem står bak? En mørk mistanke trer frem.

HANNE KRISTIN ROHDE – DET DU IKKE VET

Endelig kommer den femte WIlma Lind-krimboka, snaue 3 år etter den forrige, Offerdyr. Om vi skal tro forfatteren så får Wilma virkelig noe å bryne seg på denne gangen da alarmen går. Boka er bare en måned unna bokhyllene ifølge forlaget, og historien som det lokkes med ser så absolutt ut til å være en skikkelig godbit fra den bestselgende forfatteren:

Det er gjort et funn i en fryser som får selv de mest hardbarka etterforskerne i Oslo-politiet til å grøsse. Tilfeldighetene vil ha det til at funnet blir meldt samtidig som Wilma Lind er innom for å si opp. Hun overtales av kollega Bjarne til å droppe oppsigelsen og ta fatt på sin første sak på lenge. Fryseren står i en enebolig hjemme hos 22 år gamle Ulrik Riiber. Tre år tidligere mistet han begge foreldre i en bilulykke. Broren, Thomas, overlevde, men er varig skadet og bor på Sundnes, samme sted som Wilmas sønn, Birk, er på rehabilitering.  Gradvis avdekker etterforskningen et uvanlig bofellesskap,  med fire vennepar, regissert og betalt av den omkomne Roger Riiber. Wilma forstår at alle skjuler noe om hva som har foregått i vennegruppen, men ingen ser ut til å kjenne hele sannheten. Helt til noen åpner en fryser.  

ØISTEIN BORGE – MATADORENS SISTE DANS

Denne nye krimromanen til Øistein Borge har jeg faktisk lest et tidlig utkast av, og jeg elsket den. Matadorens siste dans er på mange måter en hyllest til den engelske landsbykrimmen, men også til den livslange kjærligheten, den som et fåtall av oss blir velsignet med, og som vi ikke ser den fulle verdien av før vi mister den. Historien er både vond og vakker på en og samme tid, og en krimroman som skiller seg veldig ut fra de som det går elleve av på dusinet. Og for de som måtte lure … Nei, det er ikke en ny Bogart Bull. Forlaget har tanker om å slippe den ut før påske kan det se ut til, og de skriver følgende om handlingen:

Etter å ha blitt pensjonert fra stillingen som kriminalbetjent i Manchester, realiserer Lennox Hartly og hans kone Emma en gammel drøm; en bungalow i den pittoreske landsbyen Montepaz i Andalucía. Idyllen blir kortvarig. I løpet av det første året fester en uhelbredelig sykdom sitt nådeløse grep i Emma, og trekker henne gradvis nærmere kanten av stupet. Bare et steinkast unna ekteparet Hartlys nye hjem, på det storslåtte godset Gracia, finner et brutalt drap sted. Det er Málaga-politiets oppgave å oppklare forbrytelsen, men det synes snart klart at spanjolene ikke kommer noen vei. Lennox´ instinkter våkner til liv, og for å bøte på sorgen over kjærligheten som langsomt dør der hjemme, starter han sin egen etterforskning av drapet. Da han begynner å ane et lys i gåtens mørke, slår en kalkulerende morder til på nytt.

ASLAK NORE – HAVETS KIRKEGÅRD

En av dem vi krimlesere har ventet lenge på er Aslak Nore. Forrige gang han leverte noe til oss, så gikk han like godt hen og vant Rivertonprisen for den fantastiske spionromanen «Ulvefellen». Den gang sa komiteens president Hans H. Skei følgende:

– Ulvefellen er en spionroman av beste merke, velskrevet, godt strukturert, spennende og medrivende. Den skaper autentisitet ved å utnytte store kunnskaper om forholdene under andre verdenskrig, både i Oslo, Berlin og London, og vi får fascinerende innblikk i noe av dynamikken i det tredje rikes krigsmaskineri. Det er ikke lite i en spenningsroman.

Nå er Aslak Nore altså på trappene med et nytt verk, og vi er mange som gleder oss. Han er litt hemmelighetsfull når det kommer til selve handlingen, men deler likevel noen betraktninger med oss her om den kommende boka:

– Det er en stor underholdningsroman og familiesaga, med mange krim- og thrillerelementer selvsagt. Fra dysfunksjonelle rikfolk til diskrediterte spioner. Kanskje litt inspirert av Ken Follett og Jan Guillous bokserier fra 1900-tallet. Og Gunnar Staalelsens mesterlige Bergenstrilogi. Det er store sko å fylle, så får vi ser om jeg får dreis på det. Kommer på sensommeren, tenker jeg.

HELGE THIME-IVERSEN – OFFISEREN

Tilbake til enda en tittel jeg varslet i fjor, men som altså kommer i år. Helge Thime-Iversen debuterte med krimromanen X tilbake i 2014, og gav selv ut e-boken «Blodørn» noen år senere på eget forlag. Etter at forfatterskapet så ut til å stå litt fast i en liten periode, så har det nå omsider løsnet med nyinnspilling og suksess i lydbokformat på de to første bøkene i serien. Nå kommer altså den etterlengtede tredjeboka, og denne gang er det under LIV Forlags kyndige vinger. Som i «X» så drar handlingen seg rundt på en rundreise i Norge. Vi lander både i Oslo, Bergen, Sandefjord, Haugesund, Sveio og på Sandvikvåg-Halhjem-ferge,n i tillegg til noen glimt fra utlandet. Det er nesten så en skulle tro forfatteren har reist i skrivingen til alle stedene han ikke har fått reise til i dette covid-året 😉

Mens en mann blir kastet over bord fra en ferge på Vestlandet, blir Njaal Natland, taktisk etterforsker i Kripos, forfulgt av en fremmed under en ferie i Roma. Snart viser det seg at en ny terrorbølge er på vei, der Norge utpeker seg som et sannsynlig mål. PST blir varslet om en kode bestående av tallrekker. Kan Njaal se noe kryptologene ikke ser? Hvis koden ikke knekkes, vil konsekvensene bli katastrofale. Samtidig prøver Njaal og hans nye kollega, Michelle Reyes, å finne ut hvorfor ansatte både ved PST og den militære etterretningstjenesten blir drept. Det viser seg at både Njaal og hans nærmeste er i alvorlig fare

INGEBJØRG BERG HOLM – RASENDE BINNE

Etter to kritikerroste krimromaner, debutantpris og Riverton-nominasjon, er Ingebjørg Berg Holm fra Bergen klar til å legge verden for sine føtter. Spenningsromanen Rasende binne lanseres 11. januar. Dette er vel trolig første nye norske krimroman ut i butikkhyllene i 2021, om ikke jeg slår henne på oppløpssiden med «Vargtimen» da vel å merke. Tidligere har Ingebjørg utelukkende skrevet historisk krim fra 1800-tallet, men denne gangen er det noe helt annet fra hennes penn. En moderne psykologisk thriller av beste merke, og en bok hennes agentur satser blytungt på i året som kommer. Slikt borger for høy kvalitet. Boka ligger høyt oppe på min leseliste for dette året også. Rasende binne er et moderne trekantdrama som skapt for det internasjonale markedet med handling fra regnfulle Bergen og eksotiske Svalbard. Klimaforskning, samlivsbrudd, barnefordeling og tro danner bakteppet i denne rå psykologiske spenningsromanen om mennesket i naturen og dyret i mennesket. I en pressemelding røper Ingebjørg litt av tankene sine rundt denne nye utgivelsen:

«Svalbard var der hele tida. Faktisk starta jeg med en ide om en thriller satt under andre verdenskrig, i ei hytte på Svalbard. Jeg leste en fantastisk historie om en tysk værtropp som lå fanga i isødet og venta på å bli henta etter krigens slutt. Og det er jo egentlig et godt utgangspunkt for en tett og intens thriller. Men andre karakterer pressa seg på. Den opprinnelige ideen finnes fortsatt i Rasende binne, men nå bare i bi-karakteren Omas historie.»

«I alle mine bøker har jeg forsøkt å behandle problemstillinger som berører noe i kjernen av mennesket. Rasende binne handler for eksempel i stor grad om å ønske seg barn, å lage barn, og å forsøke å beskytte barnet. Settinga er til dels eksotisk, ettersom både Bergen og Svalbard er utrolig snåle steder i verdensperspektiv. Men følelsene og handlingene jeg beskriver, er ikke norske, og jeg håper romanen kan berøre folk i andre land.»

ELLINGSEN/INGEMUNDSEN – ALFAHANNEN

Radarparet Stig Ellingsen og Simen Ingemundsen fra Randaberg har gjennom de siste to årene skaffet seg navn som mange kjenner til i det norske krimuniverset. Produktiviteten til de to Rogalendingene er det iallfall ingenting å si på. I februar kom «Spindelvevet«, i oktober «Rotteblod«, og nå før påske kommer den første av tre psykologiske thrillere i følge forfatterne. De gir ut bøkene sine på eget forlag, og står for det aller meste for alt arbeidet med utgivelsene selv. Alfahannen er første del av en planlagt trilogi som tar for seg det psykologer gjerne kaller det ondskapsfulle triangelet. Lektor Richard Trones har flyktet fra byens larm og tatt en stilling i psykologi og sosiologi ved Jørpeland videregående skole. Ved en tilfeldighet treffer han Anne Ellingen, en av de tre døtrene til kommunens rikeste og mektigste mann, ordfører Helge Ellingsen. Etter en kort og intens romanse gifter de seg i et storslått bryllup. Richard Trones føler at tilværelsen er fullkommen. Men en dag kommer Tina Ellingsen, den yngste datteren på besøk. Hun er en idealistisk og sannhetssøkende forsker. Under en familiemiddag setter hun patriarken Helge Ellingsen ettertrykkelig på plass i alles påhør. Dagen etter våkner Richard Trones med høy feber og må søke akutt legehjelp. Det er bare begynnelsen på en malstrøm av av dramatiske hendelser som virvler ham inn i en desperat kamp for å redde dem han er mest glad i, og finne sannheten blant alle løgnene før han selv blir trukket under.

LENE LAURITSEN KJØLNER – DAMEN I PROSECCOTÅKEN

Til sommeren er duket for en ny Olivia-bok fra Lene Lauritsen Kjølners sprudlende univers. Det vet jeg at mange med meg gleder seg skikkelig. Fjorårets «Sort gryte» var morsom og spennende, og vi krimelskere må vel være enige om en ting … Det blir ikke skikkelig sommerstemning uten et nytt morsomt kapittel fra Ankerholmen 😉

Vigdis Svingen, som hadde en birolle «I de beste sirkler’, finner beinrester og en vielsesring under graving ved hekken i hagen. I ringen står det «Din Gro», men ingen synes å kjenne noen Gro. I ren nysgjerrighet tar Olivia en spørrerunde i nabolaget. Da hun banker på hos den berømte serieromanforfatteren Fie Frantzen, forøvrig også sky millionær med utpreget Barbara Cartland-stil, finner hun en åpen dør og Fie død under tunge bokhyller. Det kan se ut som en ulykke som er skjedd i fylla, for Fie var i overkant begeistret for prosecco, men Olivia er skeptisk. Som vanlig får hun vite lite av sitt livs kjærlighet, politimannen Torstein Krohn, så hun drives til sin egen etterforskning. Olivia allierer seg med Mona på hotellet og svigerinne Ulla, som har klippekort i det lokale kulturmiljøet, og setter i gang. Fie har pådratt seg fiender i forlagsbransjen, blant forfatterkolleger og i den lokale litteraturscenen. Derfor kaster de tre seg ut i en virvelvind av etterforskning blant skurkete forlagsfolk, tvilsomme agenter, selvhøytidelige kulturaktører og bitre forfattere, mens de går på akkord med seg selv og til og med deltar på noe så fjernt for Olivia som mindful yoga.

ERLING GREFTEGREFF – ROVDYR

For oss som kjenner dette forfatterskapet, så er en ny bok en liten høytidsstund. Erling Greftegreffs to første krimromaner holder svært høyt nivå, og jeg gleder meg skikkelig til å lese denne tredje boka. Mannen bruker noen år mellom hver utgivelse, men det er greit når det som kommer er såpass bra. Han er politimann selv, og i likhet med Jørn Lier Horst så har han førstehåndskjennskap når han skriver sine politiromaner. Boken kommer ut på LIV Forlag, som etter hvert nå har begynt å få et solid kobbel av dyktige krimforfattere i sin stall. Handlingen er som før lagt til Hønefoss, til krimavdelingen, og det samme persongalleriet. En gammel forsvinningssak blir løst, men noe senere oppstår en drapssak. En direktør som har vært forsvunnet i femti år og glemt av alle, blir funnet nedgravd i et elveleie. Han lå under noen store steiner, ergo må noen ha gravd ham ned. Saken blir etterforsket en kort stund, men siden den er så gammel og sporene er få, blir den snart lagt på is. I stedet rettes fokuset på en ny drapssak, der en eldre kvinne blir funnet drept i sitt eget hjem. Funnet av direktøren har trigget et rovdyr i dvale. En beviselig lenke av drap som går over flere tiår kan med ett knyttes til drapet på den eldre damen i Hønefoss. Beviselig, fordi gjerningsmannen selv har forsikret seg om at sammenhengen holder vann. Nå gjelder det å klare det politiet ikke har klart på de femti årene som har gått siden jakten startet. Å fange ham.

JØRGEN JÆGER – DOMMEN / DET SORTE FÅRET

På samme måte som vi kan si at det ikke blir sommer uten en ny Kjølner-roman, kan vi vel si at et nytt krimår må inneholde en ny krimroman fra Jørgen Jæger. Dette blir et særdeles godt år for Ole Vik-fansen, for de får faktisk to romaner kan Jørgen fortelle. Han skal feire 75 årsdag til neste år, og dermed blir det altså dobbelt opp med utgivelser.

– Stemmer det Geir. Jeg jobber intenst med neste bok i serien nå, det blir nummer 13 i rekken. Arbeidstittel, som jeg tror blir den endelige, er «Dommen,» men det er for tidlig å si noe om handlingen. Det jeg kan si er at mange av trådene fra «Hjerteløs» trekkes videre, og det kan røpes at Ole Vik nå omsider er på plass der han hører hjemme, nemlig i sjefsstolen som politistasjonssjef ved Fjell politistasjon. Capitana sikter mot utgivelse til høsten. I jubileumsåret mitt ønsker forlaget dessuten å utgi «Bok null» som jeg kaller den, eller «Det sorte fåret.» Dette er det krimplottet jeg drømte på 80-tallet, hvor Ole Vik, Cecilie Hopen og Fjellberghavn ble til i hodet mitt for aller første gang. 

I «Det sorte fåret» (som jeg faktisk var manuskonsulent på for noen år tilbake) møter vi altså Ole Vik og Cecilie Hopen for aller første gang. I en historie som Jørgen Jæger drømte (!) For oss krimelskere så er det nesten som en våt drøm å regne. Boka er tenkt utgitt denne våren, og den er en kuriositet som jeg regner med vil skape en god del blest i avisdeskene rundt om. Gled dere, jeg har lest den – og selv om den ble refusert en rekke ganger for tretti år siden, så er det faktisk en knakende god historie som ligger der og venter på deg.

HEINE BAKKEID – ST.AVENGER

Det er kanskje ikke så mange av dere som er klar over det, men dersom dere hadde tatt en kikk utenfor det norske landskapet, så ville dere oppdaget at ett av de hotteste norske navnene på Krimhimmelen internasjonalt de siste par årene er Heine Bakkeid. Bøkene hans om den nevrotiske Thorkild Aske har gjort det strålende i utlandet, og han hylles i flere av de store mediene som det neste norske stjerneskuddet. At han får såpass liten oppmerksomhet her hjemme er mildt sagt merkelig. Dette er en kar som burde vært gjest på Senkveld, Skavland og Lindmo. Det kan kanskje best illustreres ved at da DR2 skulle lage en dokumentarserie om store nordiske krimforfattere, og hvordan de jobbet, så valgte de ut to nordmenn (Jo Nesbø takket nei). Det var Tom Egeland og Heine Bakkeid. Dokumentarserien ble vist på NRK nå i høst, og du kan se episoden med Heine HER. Til høsten kommer boka som dere kan se han jobber med i denne dokumentaren (der dere også kan se at jeg bidrar med et par skurker fra Haugesund) Den fjerde boka om Thorkild Aske. Thorkild må tilbake til Stavanger, der en politimann som har vært savnet i fem år nettopp er funnet nedgravd på Solastranda. Den samme politimannen som Thorkild mener var den som kostet ham jobben som Spesialetterforsker.

ØRJAN NORDHUS KARLSSON – RØD STJERNE

For meg personlig har det vært en fryd å se hvor god mottakelse den nye actionthriller-serien til Ørjan N. Karlsson har blitt mottatt av leserne. Fantastiske bøker som syder av spenning, og skrevet av en som virkelig kan kunsten. «Hvit armada» kom i 2019, «Blå storm» i 2020, og nå i 2021 kommer altså «Rød stjerne». Bøkene er en god miks av Ørjans første bøker om Alfa-gruppen fra begynnelsen av 2000-tallet, og hans spionthrillere om Kyrre Kaupang fra begynnelsen av 2010-tallet. Han balanserer på stram line mellom fiksjon og virkelighet i en storpolitisk verden der Russland er en stor trussel mot Norge og norske interesser. Dette er bøker som får fart på neglebitingen hos alle oss som kjenner litt til hvilken trussel den store bjørnen faktisk utgjør.

1. Januar 2021: Norge blir medlem av FNs sikkerhetsråd. Fem uker senere blir Monrad Foyn, Norges ambassadør til FN, funnet død i sin residens i New York. På Svalbard gjør det norske politiet en sjokkerende oppdagelse da likene av to russiske spesialsoldater blir funnet utenfor en omstridt radarstasjon. Er det en sammenheng mellom de to sakene? Ida Vinterdal, som sendes til Svalbard for å assistere politiet, tror det. Noen er i alle fall villig til å ta i bruk alle virkemidler for å holde sannheten skjult. Samtidig, i New York, er Kyrre Kaupang i gang med å undersøke omstendigheten rundt ambassadør Foyns død. 5.600 kilometer fra hverandre er Ida og Kyrre i ferd med å avdekke en sannhet som kan få enorme konsekvenser for Norge og Nordområdene.

NIKOLAJ FROBENIUS – SVANESANG

Det gleder meg å se at stadig flere av våre etablerte skjønnlitterære forfattere nå også våger seg inn på vår banehalvdel, og skriver krim. Så langt så har dette gitt oss noen svært forfriskende krimbøker og psykologiske thrillere som for eksempel fra Agnes Ravatn og Ruth Lillegraven. Frobenius er jo ikke helt ukjent med sjangeren, han var sto jo blant annet bak manuset til thrilleren «Insomnia» i sin tid, og ble nominert til Rivertonprisen i 2014 for «Mørke grener». Den kritikerroste og prisvinnende forfatteren kommer altså med en ny bok på Gyldendal i år, og denne gangen en psykologisk thriller. Frobenius fikk sitt store gjennombrudd i 1996 med romanen Latours katalog. Romanen Teori og praksis (2004) blir sett på som et gjennombrudd for den selvbiografiske sjangeren i norsk samtidslitteratur, selv om forfatteren selv omtalte boken som en «løgnaktig selvbiografi». Også den historiske romanen Jeg skal vise dere frykten ble viet mye oppmerksomhet da den kom i 2008. Bøkene hans er oversatt til mer enn 20 språk, og han har skrevet flere manus til kjente filmer. Han gleder seg stort til å komme med et nytt bidrag til sjangeren.

– Ja, jeg holder på med innspurten på «Svanesang» nå, så det blir bok neste år. Dato er ikke satt, men vi har snakket om sommer, tidlig høst. Det er en psykologisk thriller med om noen uhyggelige hendelser i det rikeste av Bærum, en roman om rikdom, misunnelse og paranoia …

OLE ASBJØRN NESS – FEM DAGER I MAI

Ole Asbjørn Ness er et annet i navn i samme gate. Han er tidligere vinner av den svært så høythengende Tarjei Vesaas debutantpris, og kommer i år med thrilleren «Fem dager i mai. En ung, kvinnelig blogger forsvinner. Kun politispaner Johnny Abrahamsen tar den bekymrede moren alvorlig. Mens Norge feirer den første nasjonaldagen etter pandemien, befinner han seg i et kappløp med en skrudd gjerningsmann på jakt etter flere kvinner. Gjennom fem dager i mai som ingen nordmenn vil glemme, erfarer Abrahamsen at all ekstremisme forenes i kvinnehat, og at han er sin egen verste fiende. Fem dager i mai er første roman i en serie med Johnny Abrahamsen i hovedrollen.

– Jeg forsøker med «Fem dager i mai» å skape en thriller og en politiroman i ett. Jeg liker bøker som sluker en, og hvor man blir sugd helt inn i handlingen, og kun er i boken inntil man (dessverre) er ferdiglest. Jeg har latt meg inspirere av norske forfattere som Tom Egeland, Tom Kristensen og Arthur Omre, men også internasjonale som Don Winslow, Fredrick Forsyth, Tom Clancy og John Grisham.

Med et slikt register av inspirasjonskilder kjenner jeg at jeg sitrer av spenning, og gleder meg voldsomt til å ta fatt på «Fem dager i mai». Boken kommer ut på Vigmostad, og er planlagt lansert i starten av mars.

HANS OLAV LAHLUM – SNEEN VAR REN

Den eneste norske forfatteren med en ny krimutgivelse hvert av de ti årene på 2010-tallet fornekter seg ikke. Også 2021 innholder (selvsagt) en ny tittel fra denne karen. De som venter seg en ny K2 og Patricia må nok likevel smøre seg med litt mer tålmodighet. Det er en historisk krimroman fra krigens dager som forfatteren jobber med akkurat nå i tillegg til alt arbeidet med sin egen krimfestival i Tvedestrand i februar. (Og DER fikk jeg en fin anledning til å nevne at jeg er ett av navnene på plakaten i år i tillegg til Gunnar Staalesen, Guttorm Eskild Nilsen, Jan Mehlum Tone Midtun og Helene Flood) 😉

Lahlum skisserer en handling som starter med en versjon av et lukket roms mysterium: Drapsofferet er en advokat og NS-politiker som ligger skutt inne på hytta si. Men snøen rundt hytta er ren … Handlingen er fra 1942 med en politietterforsker som befinner seg mellom barken og veden i et delvis nazifisert politi – og med tre barn som er på vei i ulike retninger. Hvis skal lese «Svanemordet» fra i høst så vil du faktisk møte politietterforskeren fra «Sneen var ren» der. Han opptrer som for lengst pensjonert etterforsker og døende gammel mann i et møte med K2. Denne romanen er tenkt som første roman i en ny romanserie som er både politiromaner og en familiehistorien fra årene 1942-47

JO NESBØ – SJALUSIMANNEN OG ANDRE FORTELLINGER / ROTTEMANNEN OG ANDRE FORTELLINGER

Ja, det står faktisk oppført to bøker på Jo Nesbø i år. Jeg har vel mine tvil om at dette faktisk dreier seg om krim i og med at Aschehoug har klassifisert det som skjønnlitteratur på sine hjemmesider, men det kan i hvert fall se ut som om det er korte Nesbø – fortellinger i samling det er snakk om. Uansett noe som må leses, tenker jeg og tar de med her: Første bok i mars, den neste til sommeren kan de se ut til:

Sjalusimannen: En gresk politietterforsker har med dyrekjøpte erfaringer fra eget liv blitt ekspert på sjalusi. Da en tysk turist meldes savnet på øya Kalymnos, er det han som blir tilkalt. En taxisjåfør finner sin kones øredobb i bilen til taxieieren. Hvordan havnet den der? En kvinne på vei fra London til New York har i kjølvannet av mannens affære med hennes beste venninne bestemt seg for å avslutte sitt eget liv. Men hvem er han som sitter ved siden av henne på flyet? Fortellingene i Sjalusimannen kretser rundt de sterkeste menneskelige følelsene. På klassisk Nesbø-vis møter vi det potensielt dødelige utfallet av sjalusi, begjær og utroskap.

Rotteøya: I fortellingen befinner vi oss i et postapokalyptisk USA, der borgervernet har overtatt politiets rolle i kjølvannet av en global pandemi. «Serum» handler om en far og en sønn fra britisk overklasse som møter hverandre for første gang på lenge i Botswana. Forholdet settes på prøve da de begge blir offer for slangebitt. I «Makulator» anskaffer en mann en minnemakulator i håp om å glemme alt, for det haster. Flere av skrekkfortellingene i Leviathan er lagt til en ikke nærmere definert fremtid, der spørsmål som klasse, familie, makt og lojalitet blir satt på spissen.

KRISTINE GETZ – POPPY

Kristine er nok mest kjent for folk fra den selvbiografiske boken «Hvis jeg forsvinner – ser du meg da» der hun forteller om et liv som alvorlig spiseforstyrret. De seneste årene har hun jobbet mye med å skrive krim, og nå kommer den etterlengtede tittelen «Poppy» ut på Aschehoug. Jeg er veldig spent på å se hva hun har fått til, og historien om en varslet forsvinning pirrer meg:

Lotte Wiik har nesten en halv million følgere på Instagram. Den bedårende datteren Poppy på to år og tre måneder er selve attraksjonen, det er bildene av henne som stadig trekker nye følgere og store sponsormidler til mammabloggen. Fire timer etter at foreldrene har publisert et bilde av Poppy utenfor besteforeldrenes hjem på Bygdøy med hashtaggen #overnatting – forsvinner hun. Bortføringen fører til en storm av oppmerksomhet og engasjement, for alle «kjenner» Poppy. Politietterforskerne Emer Murphy og Mons Tidemand kastes inn i en etterforskning der hver time teller. Handler bortføringen om penger, eller om eksponeringen av barn i sosiale medier – eller er den en form for lærepenge? Kan det likevel dreie seg om noe helt annet? Henger den sammen med Lottes ukjente fortid?

JØRGEN BREKKE – FORMØRKELSEN OG DETS LYS

Jørgen Brekke kommer med ny roman om Helene Paus, forfatter av true-crime, som er hovedpersonen i den forrige boka hans «Nå har natten alt». Dette er en av bøkene jeg fremdeles har på vent fra året som har gått, så da må den leses først skjønner jeg. Handlingen i denne nye romanen er lagt til 2020. Dermed er pandemien et viktig bakteppe i romanen som ellers dels foregår på Helgelandskysten og dels i Mexico, forteller Jørgen.

En norsk Hollywood-regissør, Halvor Tjøtta, blir i 1991 mistenkt og stilt for retten for bortføring og et mulig drap i Baya California. Etter en frikjennelse avslutter han den enestående filmkarrieren og flytter for seg selv til en ensom øy på Helgelandskysten. Når Helene Paus blir invitert av den folkesky regissøren og nå kunstmaleren til øya i 2020 for å se på saken hans fra 1991 med nye øyne, har han isolert seg i hovedhuset, syk med covid-19. Mens Helene Paus må ta bolig i et hus for seg selv, har hun heldigvis tilgang på sakspapirene og Halvor Tjøttas dagbok fra 1991, og hun begynner å arbeide med saken. På øya begynner urovekkende ting å skje, samtidig som Paus skriver om forbrytelsen på Mexicos stillehavskyst for tretti år siden. Romanen byr også på et kort gjensyn med Odd Singsaker, og den kommer i butikkhyllene i august i følge forfatteren.

ANDERS MOE – KNOKKELSTØV

Dette er et helt nytt og ukjent navn for meg. Debutant regner jeg med, iallfall innen krimsjangeren. Det er jo noe av det jeg synes er det aller mest spennende med et nytt år. Hvilke nye navn dukker opp fra bokstøvet og overrasker oss som er litt mer etablerte. I fjor kom for eksempel både Sven G. Simonsen og Randi Fuglehaug bare for nevne to i et stort kobbel av gode krimdebuter. Det blomstrer godt. Anders Moe ble født i Oslo i 1981 og vokste opp på Tveita. Han jobber som daglig leder i Agenturhuset og er boksetrener i Ski Kampsportklubb. Han bor på Ski med samboer og to døtre. I den korte beskrivelsen vi finner i Vigmostad sin pressemelding kan vi lese følgende om Knokkelstøv:

En torpedo vil frigjøre seg fra volden. Men kan han bli fri fra seg selv? Tommy Rem har levd et hardt liv. Rollen som pengeinnkrever ledet til enda verre oppdrag. Da kona dør i en ulykke, vil han bryte med volden og reparere forholdet til tenåringsdatteren. Men veien ut av mørket er lang, og med datteren som innsats må Tommy ut på et siste oppdrag- en reise som krever at han også tar et oppgjør med sine egne demoner.

GRETHE BØE – MAYDAY

Vi holder oss i kategorien nye og ubesudlede navn innen norsk spenningslitteratur, og har kommet til Grethe Bøe. Hun er filmskaper og forfatter, med et brennende engasjement for Arktis. Hun har skrevet og regissert internasjonalt prisvinnende spillefilmer og TV-serier fra nordområdene. Bøe har studert filosofi og har også bakgrunn som modell og skuespiller. De siste årene har hun gjort seg bemerket som manusforfatter og filmregissør av bl.a. NRKs storsatsing Hjerterått, en action-triller fra Kautokeino, hvor Bøe var forfatter og hadde regi sammen med Nils Gaup. Hun har også hatt både manus og regi på spillefilmen Operasjon Arktis samt Jørn Lier Horst barnekrimfilmer. I tillegg har hun hatt regi på spillefilmen Titanic’s ti liv. Med «Mayday» kaster hun seg hodestups inn i thrillerforfatternes rekker. Om boka står det følgende på Cappelens hjemmesider:

Mens forholdet mellom Russland og NATO er iskaldt, går en NATO-øvelse i nordområdene galt og utløser politisk krise. Strandet bak fiendens linjer, har NATO-pilotene Ylva og John en tilsynelatende umulig oppgave. De må krysset titalls mil med frossen tundra til fots -med fienden i hælene, for å komme seg til Norge og forhindre katastrofen – tredje verdenskrig.

SVEN GUNNAR SIMONSEN – CRUX

En ny thriller fra Sven Gunnar Somonsen kommer på Forlaget Press i 2021. Tittelen er ‘Crux’, og lansering blir sannsynligvis rett over sommeren. Dette blir en oppfølger til ‘Risiko’, igjen med Liv Eriksson som hovedperson, forteller forfatteren. Enkelte har beskrevet Risiko som en finansthriller. Selv har forfatteren begynt å tenke på Crux som en #metoo-thriller, sier han i en kommentar. Uansett så er det mange av oss som leste «Risiko» i vår som gleder oss vilt til å møte den beintøffe Liv igjen.

Handlingen starter et knapt år etter at Risiko utspilte seg. En nyutnevnt utviklingsminister blir alvorlig skadet i det som kan være et terrorangrep på Nationaltheatret T-banestasjon i Oslo. Hvem som står bak forblir et mysterium i ukene som følger. Så skjer det ting som får Liv til å engasjere seg i saken. Hun mistenker at løsningen ligger i statsrådens egen historie. Mistanken gjør at Liv reiser til Haiti, hvor han deltok i nødhjelpsarbeidet etter jordskjelvet som rammet hovedstaden Port-au-Prince i 2010. Samtidig som dette utspiller seg, får Liv vite at Dawit, en ung venn og flyktning fra Eritrea, er i ferd med å bli dratt inn i en kriminell gjeng. Jakten på svar om hvem som overfalt statsråden, og kampen for å redde Dawit ut av gjengen, flettes inn i hverandre på dramatisk vis. .

ROAR RÆSTAD – SLAGMARK

Jeg vet at det er mange der ute som har ventet med lengsel på denne romanen. Roar Ræstad debuterte med Sovende hunder i 2014. Romanen ble nominert til Maurits Hansen-prisen for beste krimdebut. Ræstad kombinerer det beste fra den historiske romanen og den plottdrevne spenningsfortellingen og er blitt kalt «en av de nye store norske innen krimsjangeren». Ræstad er fra Midsund i Møre og Romsdal og bor i Trondheim. Med den fjerde boka i Navarseth-serien ligger det an til avslutning, forteller Roar. Handlingen starter med at krigen snart er over. Men det blir bare fred for Gabriel Navarseth om han velger riktig vei ut. Vi befinner oss i maidagene i 1945. Gabriel Navarseth og forloveden Anna Rhone kjemper seg gjennom det krigsherjede Europa. De vil søke det de tror er sikkerhet hos hennes familie i Berlin. Hva skjedde i Trondheim som fikk dem til å legge ut på denne livsfarlige reisen gjennom Europas slagmarker, nå som krigen er så godt som over? Roar Ræstad har i følge forlaget levert en imponerende slutt på den storslåtte sagaen om dobbeltagenten Gabriel Navarseth med denne boka.

SVEN PETTER NÆSS – DOMMEN

Om du ikke har lagt merke til dette navnet tidligere, så er det på høy tid at du gjør det. Med sine to første bøker om Harinder Singh har Næss på rekordtid etablert seg som ett av de mest solide norske krimnavnene. Bøkene er en fryd å lese, og vi snakker utvilsomt om et naturtalent. «Dommen» er tredje bok om Harinder Singh og Rachel Hauge. Helene Waaler har sonet 18 år i fengsel for drapene på moren, stefaren og lillesøsteren, men bedyrer sin uskyld. Førstebetjent Harinder Singh er sykemeldt og sliter med å fylle dagene med innhold. Da han blir overtalt til å se på den gamle saken, finner han detaljer som ikke stemmer. Kan det hende at Helene snakker sant? Veien fører tilbake til deres felles hjemsted Elvestad, hvor ingen liker å rippe opp i fortiden. Jakten på sannheten bak det som skjedde for 18 år siden blir fort farlig for flere enn Harinder.

Boka gis ut enten høsten 21 eller våren 22, litt avhengig av forlagets utgivelsesplan, forteller Sven Petter. Jeg klarer nesten ikke vente, og er rimelig sikker på at hans andre bok i serien «Skjebnesteinen», som kom ut i vår, vil være en av de fem titlene som Hans H. Skei drar opp av hatten når årets nominerte til Rivertonprisen blir presentert under Krimfestivalen i Oslo i mars.

LARS HELLE – EN SULT SOM IKKE KAN STILLES

Lars Helle har tidligere gitt ut åtte kriminalromaner tidligere. I 2018 vant han Sølvkniven for romanen Ingenting å skamme seg over.  Den siste boka han gav ut er Når stormen aldri løyer fra 2019, og dette var hans første bok i serien som årets tittel hører til. Han er en norsk lektor og sakprosaforfatter i tillegg til at han skriver kriminallitteratur. Lars Helle jobber som førstelektor ved Institutt for grunnskolelærerutdanning, idrett og spesialpedagogikk ved Universitetet i Stavanger. Helle er særlig kjent for kriminalbøkene om den fiktive politimannen Gunnar Holt. 

Tittelen En sult som ikke kan stilles er hentet fra Jens Bjørneboes Haiene. En roman som på mange måter danner rammen for fortellingen: Et skoleteater i Stavanger setter opp en forestilling basert på Bjørneboes bok tidlig på 90-tallet. På premierefesten blir en av skuespillerne drept. Over tretti år senere henvender en av skuespillerne, Kjersti Knarre, seg til Lars Helles nye krimhelt, Kurt Stille. Kjersti som nå er en av Norges mest ettertraktede skuespillere føler at hun blir forfulgt, og ber Kurt finne stalkeren. Han får raskt en mistanke om at forfølgelsen henger sammen med drapet på premierefesten, og begynner å gå ungdomsgjengen som satte opp Haiene nærmere i sømmene.

JAN BORIS STENE – SISTE REIS

Jan Boris Stene tøffer videre og kommer med et nytt Falkener & Wilberg-mysterium i 2021. Etter å ha forsøkt seg på en samtidskrim i høst, er han nå tilbake på kjente stier. Det er artigere å skrive historisk enn samtid, sier forfatteren i en kommentar. Jeg personlig er veldig glad for at Stene ikke har lagt de to gamle herrene på hylla for godt, og at vi endelig kan vandre tilbake til 20-tallets Trondheim igjen. Jeg merker at jeg har savnet dem litt.

Vi skriver Trondhjem 1922. Doktor Wilberg er på vei hjem med den nyåpnede Dovrebanen (som åpnet i 1921) etter å ha besøkt sin syke far i Kristiania. En mann forsvinner sporløst fra toget i løpet av natten. Man antar at det foreligger en ulykke eller et selvmord, men liket blir ikke funnet. Mer dramatikk følger, og når Wilberg vel hjemme i Trondhjem noen dager senere snakker med sin gode venn, kjemiprofessor og privatoppdager Astor Falkener, om togturen, vekkes den geniale detektivens interesse for forsvinningsmysteriet på grunn av en liten detalj Wilberg nevner i en bisetning. Falkener & Wilberg må gå grundig til verks med å avhøre motvillige passasjerer og bekjente av den forsvunnede mannen, samt gjøre en nøyaktig rekonstruksjon av hva som egentlig hendte ombord på Dovrebanen denne mainatten i 1922. Med sin metodiske og vitenskapelige tilnærming avdekker Falkener snart det ene urovekkende forhold etter det andre. Men finner han løsningen på mysteriet tidsnok til å forhindre en katastrofe? Boken foregår dels på Dovrebanen og dels i Trondhjem og utgis altså samme år som Dovrebanen feirer sitt 100-års-jubileum

GEIR TANGEN – VARGTIMEN

I solidarisk ånd så avslutter jeg her med meg selv. Neste uke rulles min fjerde krimroman «Vargtimen» ut i butikkhyllene. Den første i det som (forhåpentligvis) blir en ny serie om overbetjent Gabriel Fjell ved politistasjonen i Haugesund og Kriposetterforsker Aida Ibrahim. Jeg vil ikke bruke så mye plass på å skrive om denne romanen her, annet enn at det er et bakteppe som omhandler selvmord og psykisk helse blant ungdom som danner grunnlaget for romanen. På baksideteksten står det følgende om boka:

VARGTIMEN er første bok i en ny krimserie fra Haugesund med overbetjent Gabriel Fjell og Kripos-etterforsker Aida Ibrahim i hovedrollene. En fjorten år gammel jente blir funnet hengt i skogen. Snart blir det klart at hun har deltatt i et nettspill som er i ferd med å spre seg blant ungdommer i byen. Et spill der den endelige utfordringen er å ta sitt eget liv. Som fersk etterforskningsleder står politioverbetjent Gabriel Fjell overfor et skremmende scenario. Han må finne den som står bak spillet, og enda viktigere: hindre flere ungdommer i å avslutte sitt eget liv. Men hvordan kan han stanse en gjerningsperson som ikke finnes? Og hvordan stoppe et ungt menneske som ønsker å skade seg selv?

JAMMEN, HVOR ER ALLE DE ANDRE DA …?

Jeg har i denne prosessen snakket med de fleste av de mest kjente forfatterne i Norge, men som vanlig så er noen litt mer hemmelighetsfulle enn andre, og en del vet faktisk ikke om de rekker å få boken sin ferdig i løpet av året. Slik er det alltid. Det jeg kan si med sikkerhet er at Eystein Hanssen kommer med en ny thriller. Han er i sluttfasen med arbeidet på ny bok, med Nora Wold og Roger Eik som hovedpersoner. Det er en spionthriller som foregår vinterstid i Oslo, Lofoten og på Svalbard. Arbeidstittelen er «Kokong», og den kommer første halvår 2021 på Strawberry.

Tom Egeland vil ikke si så mye, men en litt hemmelighetsfull Egeland sier at han har noe på gang også i år. Ingen tittel eller omslag er klart, men det er planlagt en utgivelse før sommeren. Det samme gjelder Gunnar Staalesen som lover en ny Varg Veum, men der må vi nok vente litt lenger ut på året. Jan Mehlum kommer nok også med ny bok i Foyn-serien, og har planlagt utgivelse høsten 2021. I så fall blir dette bok nummer 20 i serien. Arbeidstittel er «Ut av tiden». Temaet, det vil si bakteppet, er politiske ekstremistgruppers innflytelse og betydning i Norge, forteller Mehlum. Bjørn Olav Nordahl har en ny thriller i ermet, men det er uklart når den blir ferdig. Den handler om finansielle krumspring i religiøse miljøer.

Chris Tvedt er en annen storkanon som vi også venter på en ny roman i år. Han regner med å komme med en ny Mikael Brenne-bok til høsten, hvis alt går som det skal. Tittel og omslag er ikke klart. Innholdet er han heller ikke så glad for å avsløre noe om, siden mye kan endre seg under prosessen, men han har i hvert fall planlagt en gjesteopptreden av vår gamle venn kripos-etterforsker Edvard Matre. Hvor viktig han blir gjenstår å se, forteller Chris. Helene Flood kommer også med ny bok i 2021. Foreløpig tittel er «Elskeren». Det er en psykologisk thriller satt i et nabolag i Oslo, og boka har en løs sammenheng med «Terapeuten», men kan leses som frittstående. Myriam H. Bjerkli har planlagt en utgivelse i 2021 med tittelen «Engelens fall», men i likhet med de fleste Capitana-forfatterne, så holder hun kortene litt tett til brystet. Forlaget har sine egne strategier når det kommer til når nyheter skal slippes ut på markedet. Monika N. Yndestad er et navn vi vil se mye til i året som kommer. Hun har en ny Alice Bratt-bok på gang med arbeidstittel «Lokkemann» der bakteppet er en russefeiring i 2012. Hun er også aktuell med nye episoder på lydbokserien «Drapsmysterier» innlest av Lasse Lindtner, og røper at hun også har skrevet en krimroman som heter «Inntrengeren» som kommer til å bli en Storytel Original. Det vil altså si at den kun slippes på lyd, og utelukkende til Storytels abonnementer. Her tar hun utgangspunkt i et gammelt kjent mysterium som hun spinner videre på.

Ingar Johnsrud skriver på en ny Beier-bok, forteller han, men det er for tidlig å si om den kommer ut i år eller til neste år. Det samme gjelder en rekke andre forfattere jeg har snakket med som for eksempel Jarle Sten Olsen, Gard Sveen, Asle Skredderberget, Aurstad/Westberg, Asbjørn Jaklin og Sonja Holterman. Så er det selvsagt minst et dusin forfattere som jeg enten har glemt, ikke fått svar hos, eller som jeg rett og slett ikke vet om. Det kommer mer. Mye mer. Du verden så bra 2021 skal bli.

GODT NYTT ÅR ALLE SAMMEN!

31.12.2020 Geir Tangen

11 kommentarer om “NORSK KRIM 2021 – HER ER OVERSIKTEN”

 1. Tusen takk. Ingen nyttårsaften uten. Håper du fortsetter for evig og alltid 🙂 Godt nyttår til deg og dine. Gleder meg til å lese bøkene deres i 2021.

  Liker

 2. Endelig fikk jeg tid til å se på oversikten – flott, takker for den! Nå har jeg en god liste på mobilen å se frem til i løpet av året og både fruen og du er selvfølgelig på den! :o)

  Liker

 3. Hey, kult at du har omtalt «Knokkelstøv» her – takk. Nå er jeg spent på hva du kommer til å synes om den …

  Mvh Anders Moe

  Liker

 4. Vet du noe om når H.K. Fauskanger kommer med ny bok? Han skriver særdeles godt, men har fremdeles til gode å se hans nye bok i bokhandleren!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: