Noen små tips til sylferske forfattere

Først av alt … GRATULERER med å ha jobbet fram ditt første manus. Det er en milepæl som jeg selv husker som noe helt vanvittig stort. Men, det er nå utfordringene kommer, og jeg kan love deg at de står i kø. I dag tenkte jeg at jeg ville si noe til deg som fersk forfatter om det å få tilbud om utgivelse fra forlag, hva du bør tenke gjennom og litt om dine rettigheter.

Foto: stoatphoto/Shutterstock/NTB scanpix

Å komme i mål med et førsteutkast til et bokmanus er en enorm jobb som du først av alt bør klappe deg selv på skuldra av. Det er en prestasjon de færreste av oss drømmere klarer å fullføre. Så kommer den utfordrende tiden der du går og venter på svar om det er noen som vil gi ut det du har skrevet. Mange møter veggen, noen møter sjarlataner som driver med humbug og lureri, enkelte møter et uendelig rom med stillhet der lite og ingenting skjer, og noen ytterst få får et tilbud fra en seriøs aktør. Hva kan, og bør du gjøre?

IKKE VÆR LOJAL

Det er stor forskjell på å fullføre et førsteutkast av en roman, og på å ha et dokument på datamaskinen som noen i forlags-Norge gidder å lese. Jeg kan nesten garantere deg at manuset trenger mange gjennomganger før det er så bra at noen der ute fatter interesse. Men, det er en helt annen skål, selvsagt. Nå tar vi utgangspunkt i at det du har skrevet er godt nok. At det er noe som faktisk har en sjanse til å bli utgitt. Da er første bud å ikke være lojal. Høres rart ut, ikke sant? Men, det har seg nemlig slik at det finnes bare ett menneske i hele verden som ønsker å ivareta dine interesser som ny forfatter, og det er deg selv. Forlagene ønsker gjerne at du bare sender manuset ditt til dem og ingen andre forlag. Så foretar de en vurdering, og antar manuset eller refuserer det. En prosess som gjerne tar 5-10 uker (om du i det hele tatt får et svar da). Grunnen til at de ønsker at du bare sender til dem, er at dersom dette viser seg å være gull, så vil de ikke at noen andre skal få tak i det før dem 😉 Det finnes bare en taper i det spillet, og det er deg. «Hva gjør jeg om flere antar manuset mitt da?» … Jo, det skal jeg fortelle deg. Da kan du VELGE hvem du vil ha. Å sende inn et manus er ingen forpliktelse overfor forlaget, det er et tilbud til dem. Det er du som selger som bestemmer hvem som skal få tilslaget. Du risikerer selvsagt å få 23 avslag i løpet av noen få uker, men nå var vi jo enige om at manuset ditt var bra nok, så da dropper vi det dilemmaet 😉

IKKE SI JA TIL HVEM SOM HELST

Det er fristende å rope høyt JA og HALLELUJA! når et forlag antar manuset ditt. Er det snakk om ett av de fem store forlagene Gyldendal, Aschehoug, Cappelen, Vigmostad eller Capitana, da er det en «no-brainer» etter min mening. Å bli antatt på så store forlag er et nåløye som er ufattelig trangt. Vi har også en rekke andre mindre, men svært seriøse forlag, som har drevet i flere tiår som for eksempel Kolon, Oktober og Kagge. Det er det samme der. Et stort, høyt og tydelig JA. Vel å merke etter at du har purret på de fem store. Problemet kommer først når du kun blir antatt av mindre forlag. Da må du faktisk være på vakt. Ikke alle aktører der ute er seriøse. Noen utgir seg for å være ordinære forlag, men er egentlig ikke noe annet enn avanserte selvpubliseringsløsninger. Andre er så nystartede at de kan ikke vise til en eneste utgivelse fra før, eller i det minste en utgivelse som har solgt mer enn noen få hundre eksemplarer, Andre igjen tilbyr rene «slavekontrakter» som gjør at du knapt nok vil sitte igjen med et øre selv, og atter andre lover deg gull og grønne skoger, men er ikke i nærheten av å kunne oppfylle noe av det de sier. Du må med andre ord IKKE si ja til hvem som helst.

TA EN GRUNDIG SJEKK AV FORLAGET

Hvilke titler og forfattere har dette forlaget i sine kataloger? Har du i det hele tatt hørt om disse før (andre steder enn på facebook, insta og twitter). Ta en tur i bokhandelen der du bor. Sjekk om du finner noen av bøkene dette forlaget har gitt ut. Finner du dem ikke, så spør betjeningen. Er det ingen titler der, så er det i seg selv et stort varsko. Sjekk Brønnøysundregisteret. Er forlaget registrert i momsregister og firmaregister? På Proff.no kan du se årsresultater de siste år. Er forlaget helt nystartet, så kan du be om å få vite hvilke andre forfattere de har. Er de medlem av Forleggerforeningen? Spør forlaget om hvem som er redaktører. Hvem de bruker som språkvaskere. Spør etter navn, og sjekk dem opp. Er dette fagfolk som kan vise til erfaring innen forlagsvirksomhet tidligere? Se på titlene forlaget har gitt ut før. Ser omslaget fint og proft ut? Hva med forlagsprofilen, virker den seriøs? Hvordan er innbinding og trykk? Er dette en bok du ville tatt med deg fra bokhandelen selv?

BRUK KJENTMANN

Om ikke de tipsene du fikk i forrige avsnitt hjelper deg til å ta en avgjørelse, så skal du vite at det finnes hjelp der ute. Både Forfatterforbundet og Forfatterforeningen vil kunne gi deg gode tips og veiledning, og du trenger ikke være medlem for å spørre om slik assistanse. Be dem se gjennom kontrakten din FØR du skriver under på noe. At noen påstår at det er en normalkontrakt du har fått, så betyr ikke det at det faktisk er det. Her er det så ufattelig mange forfattere som har blitt lurt, og har du først undertegnet på noe, ja da er det vanskelig å trekke seg. Folkene i Forfatterforbundet og Forfatterforeningen er flinke folk, og de vil DITT beste. Bruk dem. Du kan også snakke med andre forfattere som kjenner forlags-Norge godt, og be dem om råd og veiledning. Det er din bok, og derfor må du passe på at barnet ditt havner i de rette hender. Lytt også til den store horden av andre skrivere der ute. Meld deg inn i grupper som «Skriverne» på Facebook for eksempel, og aldri vær redd for å stille spørsmål.

INGEN SIER JA – GO INDIE?

Ja, det er jo et alternativ, men jeg ville jo spurt meg selv om manuset virkelig er godt nok når jeg får 23 avslag fra forlagene. Kan det være at det er manuset det er noe galt med, og ikke de hersens forlagsredaktørene? Just sayin … Bestemmer du deg likevel for å gi ut selv, så søk hjelp. Mye hjelp. Skaff deg MASSE kunnskap først om hva en selvpublisering faktisk innebærer og koster. Det er ikke gratis, og det kommer til å koste deg ekstremt mange timer med arbeid. Men, til gjengjeld sitter du med spakene selv. Da er det du som styrer skuta, og bestemmer retningen. Bare vær klar over at det ikke er en easy fix. og en rask vei til tusenvis av lesere, for det er det virkelig ikke.

Fin torsdag da folkens … Og lykke til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: