Tips til krimserie: QUICKSAND (Netflix)

Det finnes gode filmatiseringer av krimbøker, og det finnes helt fantastiske … «Quicksand» er en oppsiktsvekkende god filmatisering av Malin Persson Giolitos rettsalsdrama «Størst av alt» fra 2017. Sjelden har jeg sett skuespillere gjøre et så treffende og skremmende portrett av sine litterære skikkelser. Det gjør fysisk vondt, det river i sjela, og TV-serien står ikke noe tilbake for bokens fortettede drama. Anbefales på det sterkeste!

Jeg må innrømme at jeg var skeptisk til at «Størst av alt» skulle omgjøres til en miniserie på Netflix. Jeg klarte ikke helt å se hvordan det skulle kunne gjøres uten at det skulle gå på bekostning av den indre dramaturgien, og den underliggende spenningen som du finner i boken. Jeg så for meg et litt kjedelig og langtekkelig rettsalsdrama uten de helt store høydepunktene. Så feil kan en altså ta … Om noe så er kanskje de seks episodene i denne miniserien enda bedre og mer spennende enn boken historien er hentet fra.

Mye av årsaken til dette ligger i castingen, i skuespillernes prestasjoner, og i valget Netflix har gjort ved å la bakhistorien til rettssaken få så mye rom og boltringsplass. Anslaget med skoleskytingen er (som vi vet) svært heftig, og kan ta pusten fra selv den mest hardbarkede leser. I filmatiseringen er denne scenen gjort så skremmende at vi gulper gallesyre etter de første tre minuttene. Derfra og ut er du hektet. Så enkelt er det faktisk. Selv om jeg kjente historien, og visste om twistene som skulle komme, så opplevdes serien som intens, pulserende og opprivende. Dramaturgien, scriptet, manuset og actingen er usedvanlig stramt komponert og godt gjort.

Felix Sandman i rollen som skoleskyteren Sebastian

Jeg har lyst til å framheve en av skuespillerne spesielt, og det er Felix Sandmans tolkning av skoleskyteren Sebastian. En skulle ikke tro at en så ung skuespiller hadde et så stort register å spille på, men her er Sebastians sammensatte personlighet portrettert med en innsikt som fikk meg til å måpe av beundring. Han er noe av det mest skremmende jeg har sett, samtidig så sjarmerende, så sårbar, så leken og så intenst til stede i både smerte, sorg, forelskelse, hat glede og pur galskap. jeg ble ekstremt imponert. Her i Norge kjenner vi skuespilleren best fra en av birollene som den elskovssyke 19 åringen Jonas i suksessen «Hjem til jul». Det ikke mange vet, er at Felix Sandmans tolkning av Sebastian Fagerman var hans aller første filmrolle, noe som gjør det nesten ufattelig at han spiller så bra.

«Quicksand» var den første svenskspråkligee Netflix-serien da den kom i 2019, og den gjorde umiddelbar suksess både her i Norden, og i andre deler av verden. Anmeldelsene har variert fra de helt strålende til noen litt mer midt på treet, og det er nok ikke tilfeldig. Dette er en serie som enten treffer deg med full kraft, eller bommer totalt. Det er en enten/eller serie. For meg var den et blinkskudd, og et eksempel på filmatisering av krimbøker til etterfølgelse. Slik kan, og bør det gjøres.

Trailer til serien på Netflix

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: