Krimserietips: Unbelievable (Netflix)

Denne amerikanske krimserien fra 2019 er basert på virkelige hendelser, og manusforfatterne har hatt som mål å komme så tett opp til overgrepene, til ofrene og til etterforskningen som det er mulig å komme. Sammen med svært dyktige karakterskuespillere gjør dette serien til et drama som oppleves så nært, ekte og upolert at det kryper inn i deg fra første stund. Den har blitt nominert til, og vunnet, en drøss med priser. Fullt fortjent! Dette er en diamant i Netflix krimkatalog.

Faksimile fra KK.no:
https://www.kk.no/underholdning/marie-adler-om-netflix-serien–jeg-grat-ganske-mye/71672532

Denne amerikanske krimserien fra 2019 er basert på virkelige hendelser, og manusforfatterne har hatt som mål å komme så tett opp til overgrepene, til ofrene og til etterforskningen som det er mulig å komme. Sammen med svært dyktige karakterskuespillere gjør dette serien til et drama som oppleves så nært, ekte og upolert at det kryper inn i deg fra første stund. Den har blitt nominert til, og vunnet, en drøss med priser. Fullt fortjent! Dette er en diamant i Netflix krimkatalog.

Som krimforfattere leser min kone og jeg mye bøker, og vi ser mange filmer og krimserier. Det er en viktig del av researcharbeidet vårt. Da er vi selvsagt opptatt av at vi kommer nært opp mot virkeligheten. Det er slike bøker og serier som gjerne gir oss det lille ekstra. I så måte var «Unbelievable» noe av det beste vi har sett på lenge.

Serien bygges opp rundt en serieovergripers herjinger i USA for noen år tilbake. Gjerningsmannen fikk holde på bortimot uforstyrret over lang tid til tross for at overgrepene hadde tydelige fellestrekk. Grunnen til det var at han opererte i flere stater, og at politiet ikke så mønsteret fordi de satt på hver sin tue og etterforsket overgrepet som en enkeltstående hendelse. Det er først når en kvinnelig etterforsker får høre om en lignende hendelse fra et annet distrikt via sin ektemann, at ballen begynner å rulle. To kvinner gjør et helt vanvittig etterforskningsarbeid over flere måneder for å prøve å se sammenheng mellom sakene.

Samtidig følger vi i serien spesielt ett av ofrene, 16 år gamle Marie Adler, som ikke blir trodd av politiet og som blir dolket i ryggen av alle etter overgrepet. Hun blir mer eller mindre tvunget til å si at hun har diktet opp overgrepet, og lider voldsomt under konsekvensene av dette. Som en jente med en lang historie med «problematferd» og en lang historie med stadig nye fosterhjem, blir hun et enkelt offer for systemet. Ingen tror på det hun sier, og alle fordømmer henne.

Her forteller skaperne om bakgrunnen for den virkelige historien som serien er basert på.

Hva er det så som gjør denne serien til noe spesielt? Noe du absolutt bør se så snart du har en ledig helg til overs? Det handler i første rekke om to ting. et første så er skuespillerprestasjonene helt i verdensklasse. De to kvinnelige detektivene blir portrettert med så mye pondus, troverdighet og styrke at jeg tidvis ble sittende å måpe av beundring. Så sterke karakterer kan ikke diktes opp, og skuespillerne må ha lagt ned et vanvittig arbeid i å finslipe dem. Også et par av ofrene spilles med hjerteskjærende troverdighet. Det blir så nært å møte disse overgrepsutsatte kvinnene at det er på grensen til å bli invaderende der du sitter i TV-stua. Når en i tillegg vet at dette er ekte kvinner, og at deres historier er saumfart med luper for at de skal komme nærmest mulig det som virkelig skjedde, ja da blir dette rett og slett sterkt. Jeg måtte hive etter pusten flere steder.

Miniserien bestående av åtte episoder er altså basert på en sann historie, og tar utgangspunkt i den Pulitzer-vinnende artikkelen «An Unbelievable Story of Rape», skrevet av journalistene T. Christian Miller og Ken Armstrong.

Trailer til miniserien «Unbelievable»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: