Norsk krim 2020 – Godbiter i kø!

2019-12-31Et nytt norsk krimår står på trappene, og storkanonene lader med skarpt. Jo Nesbø skriver bygdekrim som kommer til høsten. Unni Lindell kommer med oppfølger til årets Rivertonvinner, Tom Egeland vil sende oss inn i et halsbrekkende kidnappingsdrama, mens Jørn Lier Horst og Thomas Enger har planer om å gi oss Slagside inn i sommervarmen. Dette er krimåret 2020. Smått og stort. Blodig og spennende. Godt Nytt år alle sammen!

Jørgen JægerJørgen Jæger – Hjerteløs

Et nytt år med norsk krim har de seneste årene vært ensbetydende med et nytt kapittel fra Jørgen Jæger om Ole Vik. 2020 blir ikke noe unntak i så måte. Jægers bøker havner uten unntak på bestselgerlistene ved årets slutt, og han er en favoritt blant leserne. Mye på grunn av sin folkelige stil, historier med heftig indre dramatikk rundt hovedpersonene, og en egen evne til å kombinere det enkle med det komplekse. Jørgen har forelsket seg i tittelen «Hjerteløs», en tiottel som har dobbelt bunn i den kommende boka om Ole Vik:

-Tittelen er jeg megafornøyd med, og jeg er overrasket over at ingen har brukt før. Det er litt tidlig å snakke om handlingen synes jeg, men jeg kan røpe såpass som at en del av boken omfatter Oles klamp for å redde livet til Marte, som har et sviktende hjerte og som trenger transplantasjon. I tillegg peker tittelen på det å være hjerteløs, et kjent begrep i spenningslitteraturen. Boken er planlagt utgitt på Capitana i September.

Andre guderJørgen Brekke – Andre guder

En pressemelding fra forlaget Vigmostad & Bjørke i desember fikk meg til å sperre øynene opp. De starter i 2020 en serie basert på de ti bud fra Bibelen. Ti norske forfattere har blitt spurt om å bidra med en roman der tematikken belyser hvert av de ti budene. I følge planen skal det komme minst to bøker i serien hvert år i årene som kommer. Førstemann ut er altså krimforfatter Jørgen Brekke, som har skrevet en thriller basert på det første budet: «Du skal ikke ha andre guder enn meg». Boken har fått tittelen «Andre guder», og kommer allerede i februar. Baksideteksten gir oss en pekepinn på hva det er vi har i vente:

Jonny aner ikke hva som traff ham. Linda må ha trollbundet ham fullstendig. Hvorfor skulle han ellers ha blitt med henne på møtene i en vekkelsesmenighet styrt av den karismatiske predikanten Peter Isaksen? Jonny sluker Isaksens budskap, og Linda flytter snart inn hos ham. Sakte begynner tvilen å gnage i ham. Har Linda noe gående med Isaksen? Sjalusien vokser i Jonny, mens Linda stadig er ute i hemmelige ærender. Relasjonen går inn i en ond sirkel, og utgangen kan aldri bli god. Andre guder er en veldreid spenningsroman som på overraskende vis forteller om grådighet, sjalusi og hevnlyst.

Marit ReiersgårdMarit Reiersgård – Liksteinen

Det er ingen overraskelse for leserne at Marit Reiersgård er en av mine favoritter. Jeg er blitt ordentlig glad i Verner Jacobsen og Bitte Røed. Det er derfor med et visst vemod jeg ser at Marits kommende bok «Liksteinen» ser ut til å bli siste bok i denne serien. På en annen side så er det svært gledelig å se at hennes forfatterskap har fått et solid oppsving etter at bøkene ble tilgjengelig for strømming på Fabel. Hennes krimbøker ligger svært høyt på denne listen, og det er kjærkomment for forfattere som ikke har nådd opp på pallesalg i papirformatet. En solid klapp på skulderen til alle lytterne der ute som har omfavnet denne fine krimserien. Utgivelse er ikke fastsatt hos Gyldendal ennå, men Marit har et håp om at det blir 2020.

-Ja, dette er siste bok i serien, og det ender i et iskaldt drama i en liten bygd i Hallingdal. Det er nok litt tidlig å si alt for mye om handlingen, men det jeg kan si er at en jeger blir funnet død hjemme i sin egen moderne leilighet i Drammen, innelåst i en rosemalt kiste fra attenhundretallet. Jaktlaget mannen tilhørte viser seg å ha farlige forbindelser og etterforskningen leder denne gangen i retning av miljøkriminalitet. Etter hvert avdekkes også en dypt personlig tragedie som strekker seg gjennom generasjoner, og flere liv står i fare.

SkjebnesteinenSven Petter Næss – Skjebnesteinen

En av dette krimårets mest spennende overraskelser var uten tvil Sven Petter Næss. Hans krimdebut «Den stille uke» mener jeg personlig bør være en solid kandidat for en nominasjon til Rivertonprisen i mars. Jeg leste opp mot 30 nye norske krimbøker i 2019, og denne boken er definitivt på min topp 3-liste. I tillegg er debutanten tydeligvis produktiv også. Allerede nå i vår kommer oppfølgeren til debutsuksessen. «Skjebnesteinen» er en av bøkene jeg virkelig ser fram til å lese, og Sven Petter deler gjerne litt om handlingen:

-Ja, selve datoen er vel ikke satt helt ennå, men vi sikter oss inn på mars. Dette er den andre av tre planlagte bøker om Harinder Singh og hans kollega Rachel Hauge. Vi skal til Skottland denne gangen. En norsk student blir bortført i Edinburgh. Døgnet etter blir hun funnet nesten livløs i elva. Harinder Singh reiser over for å bistå. Ikke som politimann, men fordi han er onkelen til den unge kvinnen. Han har fått klar beskjed om å holde seg unna etterforskningen, men det klarer han naturligvis ikke.
Mens Harinder allierer seg med en pensjonert, skotsk politimann i jakten på spor, undersøker Rachel Hauge om det kan ligge mer hjemlige motiver bak bortføringen. Det bringer henne i konfrontasjon med to beryktede tvillingbrødre fra Oslos underverden.

Jo Nesbø2Jo Nesbø – Innbyggere 990

Jeg skal ikke skryte på meg at jeg har vært i kontakt med Jo Nesbø i forkant av denne artikkelen. Men, det har avisa VG, og i en artikkel som omhandler filmatiseringen av en av hans upubliserte krimnoveller, så snakker han en del om sin kommende krimroman. En bok jeg vet vil pirre nysgjerrigheten til de aller fleste norske krimlesere:

– Vi har akkurat spikret tittelen: Den skal hete «Innbyggere: 990» og kommer til høsten. Det er en historie om ei fjellbygd i Norge der innbyggertallet er 990. Hovedpersonen er en mann i 30-årene som heter Roy og driver en bensinstasjon, sier Jo Nesbø som denne gangen har fartet rundt og gjort research på bensinstasjoner.

Nesbøkaller boken en bygdethriller:
– Foreldrene til Roy døde i det som kan virke som en bilulykke, de kjørte utfor et stup i en cadillac – som fortsatt ligger der. Men da lillebroren kommer hjem etter studier og eiendomsjobb i Canada, begynner det å dukke opp hemmeligheter fra fortiden. Hva var det egentlig som skjedde med moren og faren?

Akkurat hvordan denne idéen dukket opp, er litt uklar, forteller Nesbø til VG.
– Jeg husker faktisk ikke helt. Det var kanskje noe om at jeg ville skrive en brødrehistorie. Om to brødre som er tett på hverandre. De tror de vet alt om hverandre, men går det egentlig an å vite alt om et annet menneske? Det handler om brødrekjærlighet, men også om sjalusi, forteller Nesbø. Vil du lese hele intervjuet, så finner du den ved å klikke her

StråmannAurstad/Westberg – Stråmann

Tore Aurstad & Carina Westberg har tidligere skrevet tre krimromaner fra et skittent og farlig Kristiania rundt århundreskiftet. De krimdebuterte med Blodpenger i 2012, den første boka om Wulfsberg og Nystuen. I 2019 ble «Djeveldansen» nominert til Rivertonprisen. Stråmann er den første boka om frilanskribenten Robert Vinter.

-Vi har lenge hatt lyst til å skrive en samtidskrim fra våre egne trakter. Romanen skulle være lettbeint og underholdende, med et alvor i bunnen. I Stråmann har vi brukt våre egne erfaringer, minner fra oppveksten og latt oss inspirere av hendelser på virkelighetens Romerike, forteller Carina Westberg.

-Selv om handlingen er oppdiktet, tror vi mange i østlandsområdet vil kjenne seg igjen i det som skjer. Og ikke minst vil mange kjenne seg igjen i hovedpersonen Robert Vinter, som er en vanlig fyr som begår vanlige bommerter. «Stråmann» er første bok i det vi håper blir mange bøker om Robert Vinter.

I baksideteksten får vi et lite innblikk i hva som venter oss i den kommende boka:

Giftig avfall i jorda, likfunn og en karriere i grus. Akkurat da Robert Vinter trodde at livet nådde nye høyder, smeller det, både bokstavelig og i overført betydning. Robert blir avslørt som en fusker i bokfaget, og familien blir mistenkt for å stå bak en eksplosjon på et gjenvinningsanlegg. Robert må ta et tvilsomt skribentoppdrag, og snart er han truet fra flere hold. I møtet med en avdanket suksessforfatter, en sleip søppelbaron og en grisk bokbransje må Robert Vinter være tøffere enn han trodde var mulig – for å redde seg selv og familien sin fra gribbene.

Unni LindellUnni Lindell – Nabovarsel

En av de store åpenbaringene for meg i 2019 var Unni Lindell. Utrolig nok så har jeg ikke lest noe av henne tidligere, men i forbindelse med at jeg skulle ha henne som min gjest på åpningen av bLEST Litteraturfest i høst, så måtte jeg selvsagt dykke ned i forfatterskapet hennes. Jeg leste de to siste bøkene hun har skrevet om Marian Dahle: «Jeg vet hvor du bor» og «Dronen» som hun også vant Rivertonprisen for i mars. Knallbra krimbøker begge to, og jeg gleder meg vilt til neste bok i serien. Den kommer til høsten i følge Unni:

-Ja, det er det som er planen. Jeg gleder meg til å slippe denne historien løs på leserne. I åpningen av boka møter vi en ung jente som har fått i oppgave å passe på naboens hus i sommerferien. Hun skal klippe plenen og vanne blomster. Men huset i denne hagen er ikke tomt. Noen følger med henne innenfra, og denne «noen» bor slett ikke der…

christian rene woldWold/Bjerkløe – Manken

I romanen Manken, som Christian René Wold har skrevet sammen med krimdebutant Ulf-André Bjerkøe, har kompisene tatt utgangspunkt i Oslos underverden. I handlingen møter vi «Ulven» som forsøker å betjene en enorm gjeld til hensynsløse pengeinnkrevere. Nedbetalingen skal finansieres med identitetstyverier, som rammer Norges rikeste personer. En allianse med en kriminell mesterhjerne blir inngått. Et samarbeid som viser seg å være omtrent det samme som en pakt med djevelen.

Wold forteller at de har hentet inspirasjon fra virkeligheten:

-Dette er en historie som er inspirert av en av landets mest omfattende svindelsaker som utspilte seg på slutten av forrige tiår. Beretningen spenner seg over flere verdensdeler, og gir innblikk i en brutal virkelighet, med detaljerte skildringer.

Manken kommer ut i april på Skamløst forlag, hvor både Bjerkøe og Wold har sentrale verv.

ØisteinBorgeØistein Borge – Bastarden

En dark horse til årets Rivertonpris er tidligere nominerte Øistein Borge. Hans «Jeg er nummer 13» er etter min mening fjorårets beste kriminalroman i nærkamp med Jo Nesbøs «Kniv». Også i hans fjerde bok møter vi politimannen Bogart Bull på internasjonalt oppdrag, og denne gangen legger Borge handlingen til sin egen bakgård, Mallorca. Øistein Borge har bosatt seg der, i likhet med flere andre nordiske krimforfattere.

I «Bastarden»  møter vi en jødisk mann på jakt etter rettferdighet, et rumensk søskenpar på flukt fra håpløsheten, og en norsk politimann på sitt første oppdrag i utlandet. Alle møter de sin skjebne, bare timer etter at de har ankommet den spanske ferieøya Mallorca. Kripos-sjef Eva Heiberg innser at hun ikke har noe valg. Hun må søke hjelp hos
mannen som vendte henne og etaten ryggen to år tidligere – privatetterforsker Bogart
Bull. På Mallorca viser gradestokken nærmere 40 grader, en hetebølge i stil med
det helvete som venter ham i ferieparadiset. Og som det sømmer seg et helvete, er det
også her en djevel som trekker i trådene. Arvtageren til en mann hvis ondskap savner sidestykke i historien.

FallesjukeRandi Fuglehaug – Fallesjuke

Et nytt navn for oss krimlesere dette året er Randi Fuglehaug. Hun debuterer i krimsjangeren med romanen «Fallesjuke», og den er allerede på trappene. Planlagt utgivelse er bare noen få uker fram i tid. Krimdebutanten har allerede før utgivelse solgt manuset til dansk og tysk oversettelse, noe som i seg selv er imponerende. Romanen er skrevet på nynorsk som seg hør og bør når handlingen foregår på Voss, og det hele starter altså med at en fallskjermhopper dundrer i bakken foran hundrevis av mennesker under Ekstremsportveko på Voss:

-Eg gler meg til å introdusere Noregs vakraste bygd, som åstad for krim! Og håpar mange vil stifte kjennskap med mi heltinne/antiheltinne Agnes Tveit, ei junkfood-elskande, presseetisk litt tvilsam journalist som flytta tilbake til heimstaden for å leve det gode liv på landet – men som begynte å angre allereie då ho køyrde over fjellet frå Oslo. Boka startar med eit katastrofalt fallskjermhopp og fortset med vågale stunt, sterke damer og ei krimgåte i sjangeren ein entusiastisk litterær agent kalla «eit steg tilbake til classic Scandic crime».

Tom EgelandTom Egeland – Kongen

Tom Egeland har lagt fra seg Bjørn Beltø på hylla, og konsentrerer seg nå mer og mer om frittstående thrillere, som likevel har en liten kobling til hverandre gjennom TV-journalisten Kristin Bye. Vi har møtt henne i flere av Egelands tidligste bøker, men også i årets trikke-thriller «Falken». Denne gangen er det et kidnappingsdrama som danner utgangspunkt for intrigene som er tenkt utgitt til sommeren, men Egeland hevder det ikke finnes likheter til Lørenskog-saken:

-I boken forsøker jeg å skildre en dramatisk forbrytelse sett både fra forbryternes synsvinkel og fra ofrenes synsvinkel, samtidig som jeg er tett på politiets etterforskning og medienes arbeid. Plottet var for øvrig på plass lenge før vi ble kjent med Lørenskog-saken, så selv om boken har visse likhetstrekk, er den på ingen måte noen litterær versjon av virkeligheten.

«Kongen» er en frittstående kriminalroman om en norsk næringslivsmilliardær som opplever av kona og den 14-årige datteren blir kidnappet. Boken er en kollektivroman der vi følger kidnapperne og ofrene, mediene og politiet, men første og fremst rikmannen som konfronteres med sitt livs selvbedrag mens han desperat prøver å skaffe til veie de hundre millionene som kidnapperne krever i løsepenger. Selv om boken er frittstående, møter vi igjen tv-journalistene Kristin Bye (fra «Trollspeilet», «Åndebrettet», «Ulvenatten» og «Falken») og Linda Mikalsen (fra «Falken») i biroller.

Alle fugler småHanne Gelein – Alle fugler små

Jeg har lyst til å trekke fram en krimdebutant til. Hanne Geleins kommende roman har et utgangspunkt som jeg finner interessant. En annerledes protagonist, mennesker med en historie som preger dem, og med følelser som ligger utenpå karakterene. Dette er ganske langt unna hardbarket actionstyrt amerikansk politikrim, og mysteriene ligger i større grad i rommet mellom menneskene enn i selve handlingene. I baksideteksten kan vi lese følgende:

Alle fugler små er en spenningsroman med et skremmende perspektiv. To kvinner forenes i deres søken etter sannhet og de som gjemmer seg i skyggene. For ingen ting er som det skal være i Trondheim. Patolog Silje Andersen har nettopp flyttet fra en tung fortid til Trondheim. Under obduksjonen av en ung gutt oppdager hun en skjebnesvanger sammenheng. Dommer Ingeborg Witsøe Berg er fortsatt i sorg over datteren Maja som mistet livet i en ulykke. Mens hun forbereder en viktig rettssak, oppdager Ingeborg en kjøttmeis inne i huset. To spørsmål dukker opp: Hvordan kan datterens yndlingsfugl ha tatt seg inn i et lukket rom? Og hva hendte egentlig da Maja druknet i Nidelva?

spindelvevet.jpgIngemundsen/Ellingsen – Spindelvevet

Denne gangen har vi noe så merkelig som en krimroman som allerede har vært i salg i flere uker, men som forlaget mener ikke blir lansert før i februar. Om den skal bedømmes som en 2019 eller en 2020-roman er med andre ord litt i det blå. Boken jeg snakker om er Stig Ellingsen og Simen Ingemundsens første bok sammen. Dette er bokblogger og anmelder Simen Ingemundsens debut som forfatter, og filolog Stig Ellingsens femte bok. En spenningsroman fra det skjulte nettet, og første bok i det forfatterne hevder skal bli en serie med handling fra Randaberg. De har en klar baktanke med å legge handlingen lokalt:

-Vi bor begge på Randaberg og kjenner bygda ut og inn. Til tross for stor aldersforskjell deler vi den samme lidenskapen for god kriminallitteratur. Vi liker et høyt tempo, originale plott og synes en god krimbok skal gripe fatt i leseren og skape spenning fra første til siste side. Utgangspunktet vårt er en klassisk «whodunnit» krim, men med en ekstra vri, forteller Ingemundsen.

Hanne Kristin RohdeHanne Kristin Rohde – Dypfryst

-Det er med stor glede jeg endelig har tatt fatt på den femte boka med Wilma i hovedrollen, forteller Hanne Kristin Rohde på spørsmål om hun har noe nytt på gang i 2020.

-Wilma er kraftig endret etter den traumatiske hendelsen i «Offerdyr» og er fortsatt sykemeldt fra jobben som politileder da et ungt par gjør et grufullt funn i en luksusbolig i Ski. Bjarne Larsen, som har et engasjement hos Kripos, blir satt på saken. Han overtaler Wilma til å bli med ham i etterforskningen, under radaren, og hun slår til. De oppretter et lokalt kommandorom på hytta hans på Nesodden, hvor de møtes og strukturerer innhentet informasjon. Langsmed etterforskningen avdekkes et lite samfunn i samfunnet, der vedtatte lover og regler har mindre betydning enn individets frihet.

Dette er femte bok i Rohdes serie om Wilma Lind. En populær serie blant leserne som samlet er blitt trykket i over 250 000 eksemplarer.

DykketFrits de Bourg – Dykket

Frits de Bourg er en norsk forfatter som etter hvert begynner å få en del bøker på samvittigheten, og det er mange der ute som har hans bøker som en favoritt. Han er også Rivertonnominert for en av sine tidligere utgivelser. Gleden er derfor stor hos blodfansen når jeg nå kan røpe at det er en ny spenningsroman fra forfatteren:

-Ja, jeg kan røpe såpass. Jeg kommer med en ny bok i mars. Nicolay Wolff er i Holmestrand for å hjelpe Jenny Borgelin med å få broren ut av et skipsvrak på bunnen av Oslofjorden. Broren omkom i et dykkeroppdrag i vraket, som har en eksplosiv last. Det er få dager igjen til det hele skal dekkes med fyllmasse. Så kommer spørsmålene på rekke og rad. Hvorfor etterlot broren et notat med navnene på kommunens rike og mektige? Hva har det å gjøre med to døde tenåringsjenter og en populær ordførers avgang, og hvorfor begynner også Wolff å motta bibelsitater i posten?
I Dykket må journalist Nicolay Wolff gå dypt, både i fjorden, i seg selv og i en kystbys mørke hemmeligheter, forteller Frits.

Agnes Lovise MatreAgnes Lovise Matre – Uvigslet jord

En av forsommerens mest omtalte krimbøker i media var Agnes Lovise Matres andre kriminalroman i serien om lensmann Bengt Alvsaker, «Iskald». Hun har allerede levert et førsteutkast til en ny Alvsaker-krim til Gyldendal, men vil ikke si noe sikkert om utgivelse ennå:

-Nei, det er litt tidlig å si. Det kommer an på redigeringsrunder og Gyldendals utgivelsesplaner, men jeg har et håp om at det kan bli 2020-utgivelse.

Som vanlig forsøker Matre å si noe om viktige samfunnstema som folk vegrer seg for å snakke om i det offentlige rom.

-Denne gangen er det homofili, og jeg forsøker å gi leserne et innblikk i hvilke overgrep homofile har blitt, og fremdeles blir, utsatt for i Norge.

I «Uvigslet jord» starter handlingen i en hage på byggefeltet Vavollen i Øystese. Levninger etter en rekke døde dyr blir funnet da den nye huseieren graver i hagen. Hun tilkaller politiet ettersom det er snakk om så store mengder beinrester at det må være snakk om noe helt annet enn døde kjæledyr. Politiet graver, og finner mer. Mye mer … Samtidig følger vi et personlig drama fra 80-tallets Hardanger der en ung homofil gutt forsøker å manøvrere sine følelser i et ungdomsmiljø der det å stå fram som homofil ikke bare er uglesett, men kan være direkte livsfarlig.

gå med megSonja Holterman – Gå med meg

Sonja Holterman er en norsk krimforfatter og journalist som er oppvokst i Sandnes og er bosatt i Oslo. Hun har jobbet som reporter i Dagsrevyen og i Redaksjon 21 i NRK. Hun har også vært nyhetsreporter i Dagbladet i åtte år i tillegg til at hun er krimforfatter. Det har gått noen år og noen forlagsbytter siden sist vi hørte fra henne, men nå kommer det endelig i en tredje bok i serien om krimjournalisten Ira Torgrimsson.

Flere tusen unge er samlet til russetreff i Kongeparken. På en høyde over parken ligger en død kvinne. Hun har på seg en gammel russedress fra 1990 med et hvitt kors teipet på buksebeinet. Mens ungdommene fester starter jakten på kvinnens morder. Ira Torgrimsson er blitt mor, og vil hjem til datteren i Oslo, men russedrapet fører henne til Jæren. Hun nøster opp historien om kvinnen og hennes oppvekst som var preget av streng tro, skam og foreldres forventninger. «Gå med meg» er en roman som beskriver et kristent samfunn som utøver sterk sosial kontroll over barn og unge, like sterkt som det man kritiserer det muslimske miljøet for. Den viser også de interne rangeringene som foregår i et lukket religiøst miljø, hvor de som tilhører bedehuset har en streng, bibeltro livsførsel, mens kristne i statskirka er mer løsslupne i forhold til valg av partner, sex før ekteskapet og alkohol. Samtidig skildres de fine og trygge ved det å det å være ung og tilhøre et kristent miljø.

Horst EngerHorst/Enger – Slagside

Første bok om Alexander Blix og Emma Ramm kom sommeren 2018 og ble en stor suksess både nasjonalt og internasjonalt. Parsamarbeidet mellom Jørn Lier Horst og Thomas Enger har så absolutt båret frukter så langt. Bøkene har vært en av bærebjelkene i det nystartede Capitana forlag. «Nullpunkt» og «Røykteppe» følges altså opp med en tredje bok til sommeren. Den har fått tittelen «Slagside», og enn så lenge ønsker ikke de to forfatterne å si alt for mye om handlingen:

-Vi jobber akkurat nå med den tredje boka, og det vi kan si er at vi forsøker å komme oss tilbake til det samme drivet og intensiteten som vi hadde i «Nullpunkt». Ennå er det litt for tidlig å si noe mer om handlingen, annet enn at det er en sak som rammer Blix hardt og personlig.

Thomas Enger fokuserer mest på sin nye bokprosjekt «Enkebyen», og andre bok i denne dystopien kommer på nyåret. Vel så spennende er det å vite om Jørn Lier Horst har tenkt å gi oss en ny Wisting-bok i året som kommer. Enn så lenge holder han kortene tett til brystet:

-Storylinen for en ny cold-case for en Wisting-roman er på plass, men vi får vi se om jeg rekker bokhøsten denne gangen.

Djevelens yngelMyriam H Bjerkli – Djevelens yngel

Vi holder oss i Capitana. Myriam Bjerkli brukte lang tid og mange år på å fullføre «Lille Linerle» som kom i 2017, men nå kommer de som perler på en snor. Først «Stella Polaris» nå i år, og allerede denne våren kommer tredje krimroman «Djevelens yngel» på Stordalen-forlaget. Og denne gangen kan vi røpe at vi endelig får noen svar på den gåtefulle åpne avslutningen av «Lille Linerle».

Ni år gamle Eivind blir kidnappet av en kvinne midt i Sandefjord sentrum, samme dag som 17 år gamle Tobias forsvinner under en sykkeltur i Kodal. Politiførstebetjent Håkon Haakonsen fokuserer først og fremst på Eivinds forsvinning. Hvem vil kidnappe en ni år gammel gutt? Da han etter hvert får mistanke om at kidnapperen er guttens halvsøster, Mari, som forsvant for mange år siden, blir det enda mer uforståelig. Hvorfor har hun kommet tilbake og tatt med seg lillebroren sin? Da sykkelen til Tobias blir funnet, skjønner Håkon at heller ikke Tobias har forsvunnet frivillig. Noe har skjedd ham, men det finnes ingen spor. Midt i kaoset får Håkon også en drapssak i hendene. Har de tre sakene noen sammenheng?

Det virker for oss som er utenforstående at denne boka er en samling av trådene fra tidligere bøker. Snakker vi om en fullendt trilogi?

-Ja, dette er den siste boka i Kodal-trilogien min. Hver bok kan leses frittstående, men vi møter de samme menneskene i ulike roller gjennom bøkene. Og i denne siste dras trådene tilbake til Mari, som forsvant i Lille Linerle.

John Kåre RaakeJohn Kåre Raake – Øde

John Kåre Raake er et fenomen i nyere norsk kriminallitteratur. Vi har de seneste årene sett noen  romaner som er solgt videre til latterlig mange markeder lenge før utgivelse i Norge. Helene Floods psykologiske thriller «Terapeuten» og John Kåre Raakes «Isen» er to eksempler fra 2019 på dette. Allerede denne våren følger Raake opp med en ny thriller. En ting er iallfall sikkert. Raake har sansen for isolerte steder. Forrige gang; Nordpolen. Denne gang; Bjørnøya.

Ex-soldaten Anna Aune har sagt ja til et oppdrag for etterretningstjenesten. Isolert i en hytte på Bjørnøya skal hun prøve å avsløre forsøk på å smugle våpen ut av Russland. Anna sa ja til dette oppdraget under forutsetning at hennes venn Boris kunne få jobb i Norge fordi han er truet på livet av russiske gangstere. En dag blir Annas monotone liv avbrutt da hun finner en tom livbåt og en død isbjørn på stranda. Først tror hun at det har skjedd en ulykke, men da hun ser at hodet til isbjørnen er kappet av, og også finner en avkappet hånd i livbåten, skjønner hun noe farlig har gått i land på øya.

ØyenstikkerJaran Damman – Øyenstikker

Øyenstikker er den tredje krimromanen om et helt unikt etterforskerpar i norsk krim: Uteliggeren Claus og lensmannen Georg. Jaran Dammann lager nervepirrende krimromaner lagt til det naturskjønne Fagernes. Ekte innlandskrim med andre ord. Han har så langt ikke veltet så mange paller i boksalget, men det er et beintøft marked å nå gjennom på. Kvaliteten på disse bøkene burde tilsi langt høyere salgstall, bare så det er sagt.

Denne tredje boken i serien starter med den forfrosne uteliggeren Claus. Noen har sjanglet barføtt oppover en fjellside ved Fagernes. Claus følger sporene i snøen og finner en halvnaken, skadet og bevisstløs gutt som han sleper til en hule hvor han prøver å få liv i ham igjen. Samtidig blir lensmann Georg Bråten kontaktet da en anleggsarbeider finner et lik nedgravd i en grøft. Vi møter også Alsamak, som er en syrisk gutt som så vidt overlever et IS-angrep i 2014 og begir seg på flukt til Europa. Med andre ord tre menneskeskjebner som veves sammen med Dammans utsøkte penn.

Ingar JohnsrudIngar Johnsrud – Esther

Vi har hørt lite fra denne karen siden han fullførte sin Fredrik Beier-trilogi i fjor sommer. En internasjonal suksess, og kanskje noe av det beste som er skrevet innen den litt smale sjangeren «konspirasjonskrim». (Ja, jeg har funnet på begrepet selv) Høyt tempo, halsbrekkende tvister, spinnville plott, og med hovedpersoner som leserne ikke føler seg trygge på om de tilhører den gode eller den onde siden. Skal vi tro Ingar, så er det noe helt annet vi får møte i «Esther»:

-Jeg leverte fra meg førsteutkast til en ny roman rett før jul. Her skal vi langt vekk fra Fredrik Beier og asfaltkrimmen, og trolig beveger vi oss nærmere den psykologiske thrilleren når vi følger en kvinne ut av fengsel og tilbake til hjembygda, hvor hun skal rydde opp i dødsboet etter sin fordrukne far. Der viser det seg at både kvinnen og hennes slekt er viklet inn i en mørk historie som handler om maktkamp, om drap og om store penger. En skikkelig skurkeroman, som du skjønner.

Ingebjørg Berg HolmIngebjørg Berg Holm – Rasende binne

Også Riverton-nominerte Ingebjørg Berg Holm kaster seg på psykologisk thriller denne gangen. Et helt annet landskap enn det hun har tumlet rundt i tidligere i sine historiske krimbøker fra slutten av 1800-tallet. Jeg ble personlig skikkelig trigget av hennes beskrivelse av sin kommende roman. Dette høres både spennende, annerledes og uhyggelig ut. Det er mye som ikke er helt på plass med den kommende romanen ennå, men Berg Holm tar sikte på utgivelse til høsten:

-Prosjektet er noe helt annet enn mine tidligere romaner. Dette er en psykologisk thriller, med handlingen satt til Bergen 2019. Et trekantdrama om klimaforskerne Njål og Nina og presten Sol, som alle tre kretser rundt barnet Lotta på omtrent to år. Romanen er en utforsking av forholdet mellom menneske og natur, mennesket i naturen og dyret i mennesket. Ingredienser som klimaendringer og klimabrøl, barnefødsler og sex, gudsbilder og dyrebilder og ikke minst isbjørner, virker sammen i en fortelling som ikke ender godt. Sluttscenene på Svalbard utgjør et tragisk klimaks, hevder Ingebjørg.

Lars LenthLars Lenth – Norske tilstander

Som krimforfatter møter jeg stadig vekk nye mennesker på min vei. I 2019 ble Bragepris-nominerte Lars Lenth ett av disse menneskene. Sammen ble vi sendt på Tysklands-turne i en uke etter bokmessen i Frankfurt. En utrolig fin, morsom og hyggelig fyr som både skriver glimrende krim med glimt i øyet, og som er en ekte underholder fra scenen. Jeg hadde stor glede av å lese Lars Lenths første krimroman «Den norske pasienten» etter reisen, og gleder meg til å ta fatt på de to neste: «Brødrene Vega» og «Menn som hater ulver». Og selvsagt også hans kommende bok «Norske tilstander» på Kagge Forlag som kommer i 2020.  Lenth skriver krim med masse humor, snert, selvironi og samfunnskritikk. Tittelen er nok et stikk i siden til en viss norsk politikers omtale av «Svenske tilstander»:

-Jeg kommer med bok i slutten av februar eller tidlig i mars. Det er en fortsettelse på serien med Leo Vangen og Rino Gulliksen. Denne gangen er det et familiedrama fra Stadtlandet som blir servert på en seng av rasisme, Rolling Stones og vindmøller. Leo Vangen er nyforelsket i Anita Fostervold, han er nesten lykkelig, men det er før han treffer treffer familien hennes, sier Lars i en kommentar da jeg ba ham om å fortelle litt om sine «Norske tilstander».

SkorpionbrosjenH.K. Fauskanger – Skorpionbrosjen

Ny, historisk krim fra H.K. Fauskanger! Som i sine tidligere romaner vever H.K. Fauskanger historiske skikkelser og faktiske hendelser inn i et intenst krimplott, der Brattenschlag og hans ledsager professor Lagergren stilles på de vanskeligste prøver. Dette er en bok jeg vet at mange av mine krimforfatterkolleger har gledet seg ekstra mye til.

Året er 1909, og Oskar Prods Brattenschlag har nylig blitt ansatt som assistent ved den norske ambassaden i London. På vei for å kjøpe fødselsdagspresang til sin kone Ada blir han tilsnakket av en mann han tilfeldig møter, som uoppfordret forteller om en antikvitetsbutikk like i nærheten, der det ligger en skorpionbrosje i vinduet. Denne bør Brattenschlag skynde seg å kjøpe, så ikke «verdens ondeste mann» kommer ham i forkjøpet. Brattenschlag tenker at smykket kunne passe til Ada, som er født i skorpionens tegn. Idet han er i ferd med å kjøpe brosjen og en sjelden tarotkortstokk, kommer en mann inn i butikken og krever å få kjøpe kortstokken. Mannen viser seg å være den beryktede okkultisten Aleister Crowley. Det blir opptakten til en serie mystiske hendelser, forsvinninger og uforklarlige dødsfall, som Brattenschlag uforvarende virvles inn i.

Frode og Dag ottoFrode Eie Larsen – Så ble det kaldt

Det er mange som gleder seg ekstra til denne nye krimromanen fra Eie Larsens hånd. Han har skiftet beite, og vil gi ut sine krimbøker under Anne Gaathaugs kyndige ledelse i Gloria fremover. Eie Larsen er for øvrig en travel mann om dagen etter suksessen med spenningsbøker for barn sammen med syklisten Dag Otto Lauritzen. Også de bøkene på Gloria. «Så ble det kaldt» blir hans første voksenkrim på et annet forlag enn Forlagshuset LIV, der han selv jobbet i flere år. Det er en fortsettelse på Eddi Stubb-serien, og selv hevder Frode at dette er hans beste krimroman:

-Jeg går tettere inn på Eddi denne gangen, og leserne vil få et enda tydeligere bilde av hvem denne joviale drangedølingen er. Jeg begynte på historien i november i fjor – bare noen dager før Anne Gaathaug ringte og kontrakten med Gloria var i boks. Jeg er jo stolt av alle bøkene mine, men denne stikker seg likevel ut som min soleklare favoritt i serien – så langt.

Boken kommer denne våren, og på baksideteksten kan vi lese følgende:

Hva gjør du, når alt det fine tas fra deg, bit for bit? En kvinne forsvinner, og politiet får en frist på 36 timer. Eddi Stubb og kollegene ved Larvik Politistasjon avdekker grusomme familiehemmeligheter, løgner og svik, men tiden er i ferd med å løpe fra dem. Klarer de å finne løsningen, før fristen går ut? Svarene ligger skjult under all grumset, men de må grave dypt. Og sannheten er noe helt annet enn Eddi først hadde sett for seg.

Lene Lauritsen KjølnerLene Lauritsen Kjølner – Sort gryte

En bitter forlagsstrid med Arve Juritzen gjorde at Lene Lauritsen Kjølner i år valgte å gi ut sitt seneste manus «Mord på kilen» som en indie-utgivelse på sitt eget forlag. Nå har hun endelig fått rettighetene tilbake også for manuset til «Sort gryte», og hun røper at hun velger å fortsette å gi ut bøkene under egen fane:

-Den nye boka har tittelen «Sort gryte» – og den skulle egentlig ha kommet nå i 2019. I stedet kom «Mord på Kilen», og det var rett og slett grunnet forlagsforviklinger og et forlag som ble solgt. «Sort Gryte» har nå ligget så lenge på det gamle forlaget mitt uten at de har gitt den ut, til at rettighetene er mine igjen sånn utpå vårparten en gang. Da gir jeg den ut selv.

Handlingen i «Sort gryte» starter midt under «Mørk Natt-festivalen» i Tønsberg. Der blir en heavyrocker fra bandet Frityricon funnet død i en jettegryte på Ankerholmen. Olivia er med i leteaksjonen, fordi hun har fått i oppdrag å etterforske en tvilsom manager for seksuelle overgrep. Hun kommer i kontakt med flere av aktørene som kan ha motiv for drapet. Olivia blir tvunget ut av komfortsonen, og blir nødt til å utsette seg for sorte klær, growling på dødsmetallfestival og cowboyhatter på køntrikonsert. Hun forfølger en bandbuss, snoker på musikkritikere og sniker seg inn backstage. Samtidig har hun sitt å stri med på hjemmebane: Mens hun forsøker å få opplysninger om drapssaken ut av politikjæresten Torstein, har han kastet seg over utstrakte kokkeeksperimenter i ren Heston Blumenthal-stil. I tillegg blir Olivia truet av skumle dødsmetallere og gjør seg til venn med en litt slitsom velforeningsleder – før det plutselig går opp for henne hva drapsvåpenet må være.

Ørjan Nordhus KarlssonØrjan Nordhus Karlsson – Blå storm

Her har vi enda en solid utfordrer til årets Riverton-pris etter min mening. «Hvit armada» må være en av de aller mest spennende thrillerne skrevet av en nordmann på 2010-tallet. Om Karlsson er i nærheten av å gjenskape noe lignende i 2020 med oppfølgeren «Blå storm», ja da vet jeg hva jeg gleder meg aller mest til denne våren. Om den kommende thrilleren forteller Ørjan følgende:

-«Blå storm», andre bok om Ida Vinterdal og Gruppe Alpha kommer i 2020, og da sannsynligvis til våren om alt går som planlagt. I et forsøk på bøte på den tiltagende splittelsen i NATO, som jo er Norges sikkerhetsgaranti, inviterer statsministeren personlig til et NATO-toppmøte i Oslo. Det norske myndigheter ikke vet, er at Russland allerede har planer for en slik anledning. Jeg kan vel si såpass som at Ida Vinterdal settes på sin største prøve til nå.

Forfatter Helge-Thime IversenHelge Thime-Iversen – Offiseren

I den endeløse føljetongen «Den utrolig vanskelige andreboka» finner vi utvilsomt Haugesundsforfatteren Helge Thime-Iversen. Stor suksess og mye publisitet rundt hans krimdebut «X» på Juritzen forlag i 2014, men så ble det stille … Veldig stille. Det veldig få visste noe om var den vanvittige kanossagangen han gikk med forlaget rundt sitt andre krimmanus «Blodørn». Flere år med omskrivinger og atter nye omskrivinger førte til slutt til at han gav ut boka selv som ebok i 2019. Nå er imidlertid lydbokrettighetene til «Blodørn» solgt, og Thime-Iversen har funnet seg et nytt forlag. Det betyr at han endelig er på sporet igjen, og tredje bok om Njaal Natland, «Offiseren» kommer i løpet av 2020. Ingenting gleder meg mer enn at LIV Forlag blåser liv i dette forfatterskapet. Thime-Iversen er en svært talentfull krimforfatter med en levende penn. Om handlingen forteller Helge følgende:

-Taktisk etterforsker ved Kripos, Njaal Natland, er fremdeles hovedperson i denne boka. To barn sitter i bilen og ser at faren blir kastet over bord fra en ferge på Vestlandet. Samtidig blir PST varslet om en e-post som inneholder en kodet melding bestående av tallrekker. Njaal blir oppsøkt i håp om å få nye øyne på koden. Mye tyder på at en ny terrorbølge er på vei, og det er sannsynlig at Norge er blant målene. Kan Njaal se noe kryptologene i PST ikke ser? Hvis denne koden ikke knekkes, vil konsekvensene bli ekstreme. Og det viser seg at både Njaal og hans nærmeste er i alvorlig fare.

Jan Boris SteneJan Boris Stene – Med døden som følge

Det er ikke bare Ingebjørg Berg Holm som forlater det historiske krimlandskapet i 2020, og begir seg ut på en samtidskrim. Også Jan Boris Stene lar Falkener og Widberg hvile, og kaster seg inn i det ukjente med døden som følge … Stene er kreftlege i det daglige, og det er vel derfor ikke alt for overraskende at det er i sykehuskorridorene mye av dramatikken utspiller seg.

-Jeg kommer med en samtids sykehuskrim i 2020 som tar for seg skumle hendelser ved en sykehusavdeling. Handlingen foregår på et norsk sykehus. Pasienter ved en kreftklinikk dør litt for brått under rutine-innleggelser. Obduksjoner blir begjært, men ikke gjennomført. En eller annen «avbestiller» obduksjonene, men i en travel hverdag på en kreftklinikk under sommeravviklingen er det ikke lett å avsløre hva som egentlig skjer og hvem som gjør hva. En assistentlege ved avdelingen begynner etter hvert å ane at noe fishy skjer ved avdelingen og begynner sin egen etterforskning internt uten å varsle politiet. Assistentlegen må trå varsomt blant leger, sykepleiere, pårørende og andre ved avdelingen. Greier han å avsløre morderen før han tråkker vedkommende på tærne? Romanen bygges opp som en Whodunnit i begynnelsen og går gradvis over i thriller-genren. Jeg er spent på om jeg får til det etter fire bøker med klassisk detektivkrim, men er optimistisk. Jeg håper virkelig at boken selger godt, for jeg er usikker på om jeg har jobb ved kreftklinikken etterpå, forteller Jan Boris Stene. Også denne boken fra den Nytt blod-nominerte forfatteren kommer ut på Communicatio forlag.

Petter FergestadPetter Fergestad – Marionettemesteren

Som bøkene i Ypsilon-trilogien («Armageddon-algoritmen», «Og himmelens krefter skal
rokkes» og «Indras nett») er dette en spenningsroman med krimelementer. Handlingen
foregår i Drammen med innslag fra Afrika og USA. Dramaet utspiller seg gjennom noen
måneder i 2016, kan Petter Fergestad fortelle.

Handlingen starter noen måneder etter terrorhandlingene som blir beskrevet i Fergestads tredje bok «Indras nett». Både politi og allmennhet frykter at terrororganisasjonen ikke er uskadeliggjort, og at det vil komme flere angrep. Som en moderne Nostradamus viser en fengselsinsatt forbløffende evner til å forutsi begivenheter. Politiet begynner å benytte ham. En fysiker som vi også møter i de tidligere bøkene går inn og ut av sitt demonherjede univers i arbeidet med å utvikle levende hologrammer . Arbeidet hans får betydning både for politiet og
mannen i cella. Underveis skjer det flere dramatiske konfrontasjoner, til dels med døden til følge. Det oppstår også en skjør relasjon mellom fysikeren og en masai-kvinnen I den endelige konfrontasjonen mellom politi og terrornettverk får hun en avgjørende rolle.

Geir semana negraGeir Tangen – Vargtimen

Ja, manuset er levert, men om boken faktisk kommer i 2020 er ennå alt for tidlig å si. Dette blir min første bok i en ny serie med handling fra min egen hjemby Haugesund. Ingen karakterer fra Kaizers-trilogien er beholdt, og settingen er helt ny. Men, altså i et kjent landskap for leserne mine.

Et nytt univers. Handling som går dypere inn i menneskene. I skjebnene og i konsekvensene av valgene vi tar. Min tanke er å vise det flortynne skillet mellom gode og onde handlinger, og hvor lite som skiller at en prisverdig baktanke hos ett menneske kan skape en marerittaktig avgrunn for mange andre. Finnes ondskap i sin rene form? Eller er ondskapen bare en merkelapp vi setter på handlinger vi ikke forstår meningen med? Jeg graver meg ned i et svært ømtålig tema som jeg vet kan skape en del skarpe reaksjoner. Spesielt siden det gjøres i en krimroman. Det er lett å hevde at jeg slår mynt på andres bunnløse sorg, men tanken min er å løfte temaet opp i lyset. La oss snakke om det. Ta opp problemstillingene, og advare om det som finnes der ute. Det er med andre ord ikke underholdningskrim denne gangen. Tematikken er for alvorlig til å tulle med. Men angsten er der. Frykten, og den krypende spenningen. Mennesker som i sin sorg og avmakt må stå opp og kjempe mot både sine egne og andres demoner.

Vil dere høre et lengre  radiointervju der jeg forteller om min kommende bok (og anbefaler julegaver), så kan dere lytte til det ved å klikke her

Jeg har vært i kontakt med en rekke andre forfattere som også bekrefter at de har en utgivelse på gang i 2020, men at det er litt for tidlig å si noe om handling, tittel eller opplysninger rundt utgivelse. Blant disse er Hans Olav Lahlum som mest trolig kommer med ny K2 og Patricia-bok, Eystein Hanssen som lover en ny frittstående thriller neste år, Roar Ræstad som kommer med ny bok i Navarsete-serien med arbeidstittel «Slagmarken», Jarle Sten Olsen som mest trolig kommer med en krim med handling fra Bergen som han har gitt tittelen «Svarte engler», og Lisbeth Pettersen som jobber med en ny psykologisk thriller med arbeidstittel «Det er så mørkt her». I tillegg er det selvsagt en del krimforfattere som ikke har besvart mine henvendelser, og andre som har bekreftet at 2020 blir et friår når det gjelder utgivelser. Jeg tar også forbehold for en hel rekke debutanter som jeg rett og slett ikke vet noe om.

Da er det vel bare å sette punktum for krimåret 2019, og si velkommen til 2020!

GODT NYTT ÅR!

Geir Tangen

 

 

3 kommentarer om “Norsk krim 2020 – Godbiter i kø!”

  1. Du verden for en samling krim som kommer! Jeg klarer nesten ikke å vente, for her var det mange bøker som fristet.Det blir et hektisk krimår for meg, ser jeg. Takk for disse flotte anbefalingene dine! Gleder meg spesielt til din nye bok, og ikke minst Agnes sin. Dere er flotte forfattare!

    Liker

  2. Hei! For et arbeid du har lagt ned her, flotte kommentarer på veldig mange bøker. Har fulgt deg på Instagram en stund og vet du leser mye og vurderer bøker på en god måte.
    Det ville være en ære om du tok en titt på mitt nettsted og leste utdraget av mitt innsendte manus.
    Benny.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: