Snart er det slutt …

2018-07-16 (2)Alt har sin ende, og i høst tar jeg et siste farvel med Viljar Ravn Gudmundsson og Lotte Skeisvoll. Det som var ment å være en frittstående krimroman ble til en trilogi. I morgen setter jeg meg på flyet fra Spania til Oslo for å lese inn tredje og siste bok i Kaizers-trilogien for Lydbokforlaget. Det har vært en vanvittig reise og et eventyr, og mange har bedt meg om å skrive flere bøker i serien. Men, jeg vet at leserne vil forstå hvorfor serien slutter der den gjør når de har lest siste side av «Død manns tango». 

DØD MANNS TANGO

Tredje og siste bok i trilogien kommer altså 5.oktober i vanlig innbundet form, på lydbok, på e-bok og på Kindle. Den er som de to andre i serien basert på en tekst av fantastiske Kaizers Orchestra. «Maestro» handlet om en gal mann som styrte sine omgivelser som dukker i et dukketeater. (Se tekst her). «Hjerteknuser» handlet om et far/sønn forhold der sønnen rotet til livet sitt og ble mistenkt for et drap på en ung jente. (Se tekst her). «Død manns tango» er kanskje den mest gåtefulle av dem, og jeg kan ikke avsløre for mye. Men, vi møter altså to personer som vi kjenner godt, og som blir satt ovenfor noe de tror kan være redningen på alle deres vanskeligheter. Leser du teksten (Se tekst her) vil du finne dette verset:

Såg opp mot himmelen og min redning dalte ner
Som ei fjør, som ei fjør. Min redning dalte ner
Såg opp mot himmelen
og min redning blei skutt ner
Som ei fjør, som ei fjør
Min redning blei skutt ner

Ett av de andre versene står også svært sentralt, og det er dette:

Så farvel, farvel, ønsk meg lykke og hell
Tenn lys for meg i kveld. Gje min sønn en klem
Og hels frå meg til presten
Sei nå er eg blitt kristen
En del av den prosessen tok livet av meg nesten
Det eg trur på kan de aldri ta meg i frå …

Dette var mitt utgangspunkt da jeg startet å skrive på denne siste boka i trilogien juni 2017. Senere kom det andre preferanser til som jeg jobbet mye med, men jeg manglet det siste lille som skulle forløse manuset skikkelig. Det ble servert til meg på et fat fra en av mine faste prøvelesere, Bård Øyvind Kallevik. Han ledet meg fram til George Orwells legendariske framtidsepos «1984», og til myten om «Room 101». Rommet der alle møter sin innerste og mest skremmende frykt. Der og da kom forløsningen. Det var nesten som en åpenbaring, og jeg visste med ett hvordan dette skulle skrues sammen. Tenk om noen der ute visste om hva som var vår innerste hemmelige frykt? Det aller verst tenkelige … For å bruke en ihjelslått klisje, så reiste hårene seg på armen da jeg skjønte hvor dette bar hen. Så starter da også boken med dette Orwell-sitatet fra «1984»:

«You asked me once,’ said O’Brien, ‘what was in Room 101. I told you that you knew the answer already. Everyone knows it. The thing that is in Room 101 is the worst thing in the world.»

Så hva handler boka egentlig om? La oss bruke Gyldendals baksidetekst som en liten teaser her:

Det finnes døde mennesker i alle tenkelige utgaver. De steindøde. De for lengst begravde. Eller som han selv, de levende døde. Mennesker med døden hugget i granitt, men som fremdeles tok seg en og annen spasertur blant de levende. (…)

Journalist Viljar Ravn Gudmundsson og politietterforsker Lotte Skeisvoll befinner seg i sine livs verste mareritt. Den stille vestlandsbyen Haugesund rives opp fra sensommerdvalen av en rekke grusomme dødsfall. Noen har ønsket å se disse menneskene lide, mennesker som en gang delte en ungdom sammen. Samtidig føler Lotte at morderen også nærmer seg henne. På samme tid må Viljar og Lotte ta et helt umulig valg: Innrømme at de sto bak drapet på nynazisten Geirmund Bakken samme vår, eller la en hjemvendt fremmedkriger ta straffen for det de selv har gjort.

Mange av dere har allerede forhåndsbestilt boka av meg, og det setter jeg enormt stor pris på. Jeg signerer med en personlig hilsen og sender den til deg så snart jeg har den mellom hendene. Bøkene blir faktisk kjøpt til full pris av meg i lokale bokhandlere på Vestlandet, så dette er ikke noe jeg tjener penger på selv utover normal royalty. Send meg gjerne en melding om du også er interessert: bokbloggeir@gmail.com

EN SPENNENDE HØST

Jeg gleder meg skikkelig til denne høsten. Oppdragene står i kø, og i tillegg til det så er jeg i full gang med å skrive på en frittstående thriller som forhåpentligvis kommer neste år, og på en spenningsroman for ungdom. Jeg klarer nesten ikke å sitte rolig. Skrivesuget drar meg til PCen hver eneste dag, og selv om jeg og Agnes er i Spania, så har det blitt 8-12 timers dager med skriving på oss begge. Hennes andre krimroman om Bengt Alvsaker, «Iskald» er så godt som ferdig, og kommer i bokhyllene i januar.

SDF_Logo_5y_500pxI tillegg til skrivingen skal jeg delta på flere festivaler denne høsten. Kapittel i Stavanger, Kulturnatt i Haugesund, bLEST i Tysvær og Den svenske Deckarfestivalen i Sundsvall bare for å nevne noe. Å få bokbade et av mine største krimidoler, Stefan Ahnem i Tysvær under bLEST blir utvilsomt ett av de største høydepunktene.

Dessuten … Dere som har fulgt bloggen min i mange år … Jeg kommer til å gi dere gode leseranbefalinger innenfor krim og thrillere igjen. Ikke i form av skriftlige anmeldelser slik jeg har gjort tidligere. I stedet tar jeg steget ut i den digitale framtiden og starter en videoblogg på Instagram der jeg gir mine følgere ukentlige krimtips. Ett nytt lesetips hver uke. Videosnuttene blir på om lag 4-5 minutter, og som tidligere vil fokuset alltid ligge på hvorfor jeg mener denne boken er verdt å lese. Her vil du med andre ord ikke finne bøker jeg ikke liker. Kun de jeg går god for. Så er det helt sikkert dem som vil mene at jeg er inhabil ettersom jeg kjenner så mange av forfatterne personlig, og at jeg gir ut bøker på samme forlag som noen av dem. Men vet dere hva … Akkurat det kjenner jeg at jeg driter litt i. Har jeg lest en god bok, så har jeg lyst til å fortelle andre om det.

MASSE NYTT FRA UTLANDET

2018-07-28 (1)Det er lenge siden jeg skrev til dere om hvordan det går internasjonalt. Jeg skal ærlig innrømme at jeg fikk meg en knekk etter den lunkne mottakelsen av «Hjerteknuser» her hjemme i VG. Det var både tøft og ydmykende, men i ettertid så har jeg jo sett at langt større krimnavn enn meg har blitt radbrekket, vingeklippet og tråkket på opp og ned og i krigstyper i ulike aviser. Det er en del av gamet rett og slett, og noe vi må forholde oss til og ta til etterretning. I året som har gått siden «Hjerteknuser» ble sluppet her i Norge har boken også blitt lansert i både Finland, Italia, Danmark og i Tsjekkia og Slovakia. Strålende kritikker i alle landene så langt har vist meg at boken var verdt mye mer enn papiret den var trykket på. Det gir mot, og jeg er utrolig stolt av den boka. Jeg åpnet en del avlåste rom i meg selv da jeg skrev den. På mange måter bærer «Hjerteknuser» en liten bit av sjela mi i seg. Mine egne følelser, meninger og tanker. Da er det godt å se at utenlandske anmeldere og lesere trykker den til sitt bryst.

HebbannominasjonDet som er enda mer gøy er mottakelsen «Maestro» har fått rundt om i verden. I fjor høst ble den nominert til årets beste krimdebut i Norge under Kongsberg Krimfestival, og nå i vår ble den nominert til «Hebban Thriller Clubprijs» for årets beste krimroman i Nederland. Boka lå to uker på topp  hos Amazon i Nederland, og salgstallene og anmeldelsene fra både Nederland, Italia, Sverige og Danmark har vært svært oppmuntrende.

Requiem USA«Maestro» er så langt gitt ut i 12 av de 15 landene den skal ut. På tirsdag kommer den ut på engelsk i USA og Canada. Så langt har mottakelsen vært kjempegod og interessen svært stor rundt utgivelsen. De to siste landene som gjenstår er Russland og Tyrkia som visstnok begge kommer denne høsten.

Så da er det vel bare å pakke kofferten, komme seg på flyet til Oslo, inn i studio på mandag, og få satt et siste punktum for mine to gode venner Viljar og Lotte. En stolt forfatter stempler ut, og ønsker dere alle en riktig god sommer. Følg videobloggen min på instagramkonto: geirtang1 . Første innslag kommer søndag kveld.

En varm sommerhilsen fra meg i Spania.

Og her et lite fotogalleri av leserbilder med fine bilder av bøkene som lesere rundt om i verden har sendt meg. Tusen takk! Og del gjerne flere på #geirtangen på Instagram:

 

Denne bildekrusellen krever javaskript.

 

6 kommentarer om “Snart er det slutt …”

  1. Jeg gleder meg til å lese «Død manns tango» for å se hvordan det går med Viljar og Lotte til slutt.
    Men det jeg lurer på nå er om du gir deg som forfatter eller har du et nye historier på lur?

    Liker

  2. Av en eller annen merkelig grunn har jeg ikke sett dette innlegget ditt. Nå må jeg se på Instagram om jeg finner deg der! Og all verdens lykke til med skriving av nye bøker! Og kanskje litt tidlig, men God jul også!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: