I dag starter sommerferien her i familien, og med den følger syv uker i Spania, masse saltvann, strandliv, solsenger, gode måltider, iskalde pils – og – selvsagt en solid bunke grøssende uhygge. Her er bøkene som får bli med meg sydover denne gangen. Litt om hvorfor, og en liten blurb fra en anmelder.
STEFAN AHNHEM – DEN NIENDE GRAVEN
Dette er en av forfatterne jeg ble godt kjent med under Krimimessen i Horsens. En fascinerende skrue med masse humor og gode historier på lager. Jeg har lest Stefans første bok «Morder uten ansikt» tidligere, og har allerede den vårferske nyutgivelsen «Ateen grader minus» liggende klar i høstens bokhylle. Ahnhem skriver langt, mye og med en stil som jeg elsker. Plutselige vendinger, masse action og driv – kort sagt en joyride, der leseren får både loops, bratte kurver og plenty med G-krefter å bryne seg på. Gleder meg. Bryr meg fint lite om terningkastet han fikk i VG. Det var nok å lese dette lille utdraget for å forstå at dette var min greie:
ASLE SKREDDERBERGET – METALLMYK
Asle er en kar jeg har møtt gjentatte ganger det siste året i forbindelse med krimseminarer og lignende i regi av Gyldendal. Jeg elsket den forrige boken jeg leste av ham (som egentlig er bok 2), «Smertehimmel» fra 2013. Han er en fyr som ikke forhaster seg med neste bok i serien. Det skal være bra nok før det utgis. Genialt hevdet opptil flere forfattere under Lahlums Krimfestival i fjor. På tirsdag denne uka fant jeg altså første bok i serien fra 2010 liggende til salgs for 20,-. Da måtte den bare reddes, og leses. Økokrim-etterforsker – og halvt italiener – Milo Cavalli, gav i hvert fall mersmak sist. Boka ble også Rivertonnominert i 2010.
«Handlingen i «Metallmyk» er fint komponert, Skredderberget klarer å holde kloa i leseren, og de økonomiske krumspringene er godt forståelige også for folk som knapt kan logge seg inn på nettbanken. « Kurt Hanssen (Dagbladet)
LENE LAURITSEN KJØLNER – INGEN TIL BORDS
For fjerde sommer på rad har jeg tenkt å slenge meg ned på solsenga og nyte Olivia Henriksens krumspring i skjærgården. Kjølners bøker har etter hvert blitt en fast sommertradisjon hos meg og Agnes, og det er alltid rift om hvem som skal få lese først. Disse bøkene er lettbeinte, morsomme og finurlige mysterier der privatdetektiven Olivia står i sentrum av begivenhetene. Denne gangen har hun til alt overmål tenkt å begi seg inn i alternativ-bevegelsens mørke korridorer. Jeg kan levende forestille meg hvor morsomt det kan bli. Lene Lauritsen Kjølner = Sommerstemning. Sånn er det bare. Boka er så fersk at vi ikke har noen avisanmeldelser å vise til, men bokbloggeren Åslaug Riise Holberg har skrevet fine ord om den allerede.
«Olivia er som vanlig en kombinasjon av et rotehue og en kreativ og dyktig detektiv, og hun er en herlig utgave av begge deler. Lene Lauritsen Kjølner har skapt en likandes og sympatisk etterforsker. Årets sommerkrim kanskje?» Åslaug Riise Holberg (Medbokogpalett)
GUNNAR STAALESEN – VI SKAL ARVE VINDEN
Jeg leser Varg Veum serien baklengs, og derfor er dette fjerde bok ut for min del. Jeg vegret meg lenge for å starte på denne serien, for den er så omfattende, og jeg var redd for at filmatiseringen av bøkene ville ødelegge mye av leseopplevelsen. Nå har jeg ikke kommet langt nok tilbake til å kunne avgjøre det ennå, men jeg har lest nok til at jeg kan si at jeg elsker Staalesens måte å skrive på. Mye mer lettbeint og humoristisk enn hva jeg hadde trodd. Etter at jeg ble kjent med forfatteren, og har skjønt hva for en fyr som gjemmer seg bak masken, så skjønner jeg også mer og mer av Varg Veums vesen. Det lune, trygge og skøyeraktige ligger der under overflaten og vaker hos dem begge. Både Varg og Gunnar. Jeg vet jeg skal inn i noen tøffe situasjoner i denne boka, så jeg grugleder meg litt for å si det slik.
EYSTEIN HANSSEN – JAGET
Eystein Hanssen var en av grunnene til at jeg startet å lese mer norsk krim for seks år siden. Hans debutbok «De ingen savner» slo beina under meg. Jeg ble mektig imponert, og fikk lyst til å kaste meg over andre norske krimforfattere. Jeg har lest alt han har skrevet om kriminaletterforsker Elli Rathke fram til nå, og ikke vært skuffet en eneste gang. Han har en egen evne til å klare comboen spenning, driv og mening i en og samme stund. Dette er krimbøker som mener noe, som vil noe, som ønsker å riste litt i samfunnet vårt. Han setter alltid viktige temaer til debatt, og går ingen snarveier og tar ingen hensyn. Rett og slett en krimforfatter jeg har stor respekt for, og som adskillig flere burde bite seg merke i. «Jaget» er hans sjette bok i serien.
«Med inspirasjon fra internasjonale kriser, storpolitikk og et stadig økende terrortrusselbilde smelter Hanssen klassisk nordic noir og etterretningsthriller sammen til en svært aktuell og skremmende krimbok.» Elin Brend Bjørhei (VG)
JAN BORIS STENE – I DJEVELENS KLØR
Jeg liker krimforfattere som tør å prøve noe helt nytt – eller veldig gammelt. Jan Boris Stene er et eksempel på det sistnevnte. Han har tjoret seg fast med remmer og tøy til den vanskeligste sjangeren som er å oppdrive innen kriminallitteratur. Historisk mysteriekrim i Sherlock Holmes-stil. Altså … Du har rimelig med baller når du kaster deg over en slik utfordring. Ikke nok med at det skal være spennende (De fleste av oss har nok med det) Det skal i tillegg være historisk autentisk, ha en klassisk mordgåte, ha et språk som er tilpasset tiden og miljøet, og ha en helt genial løsning som ingen andre enn bokens «Sherlock» klarer å se. Dette er andre bok i serien om Falkener og Wilberg. Den første var meget bra. Jeg gleder meg skikkelig til å reise tilbake til Trondhjem anno 1917.
«I djevelens klør» er et behagelig gjensyn med en klassisk krimform som fortsatt viser seg å ha sin sjarm. Romanen er et funn for alle som synes at krim skal være god og lett underholdning, uten at blodspruten står fra hver side.» Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad
A.J KAZINSKI – DRØMMETYDERENS DØD
Dette danske forfatterparet har fenget meg fra første stund, og jeg holder på med tredje bok i serien akkurat nå, «Den gjenfødte morderen». Deres hang til å mixe fascinerende moderne vitenskap og astrofysikk med drapsgåter trigger grubleren i meg, og får meg til å tenke videre og bredere enn ellers når jeg leser krim. Populærvitenskap har alltid vært noe jeg har elsket, og i kombinasjon med action, drama og krim, så blir det fornøyelig hver gang. Denne boka kom ut for bare et par uker siden på norsk, men jeg vil definitivt anbefale hele serien til dere.
KURT AUST – SKIPET MED DET ONDE ØYET
Jeg har ikke lest noen av de tidligere historiske krimbøkene til Kurt Aust, men hver eneste gang jeg treffer andre krimforfattere til samtaler rundt en kald pils kommer det samme temaet på banen. «Har du lest Kurt Aust sine bøker … Ikke??? … Herregud, det må du bare!» Så nå hiver jeg meg over den siste av dem. «Skipet med det onde øyet» har i seg selv en tittel som setter meg tilbake til sommerens gode lesestunder som liten med «Den hemmelighetsfulle øya», «Skatten på sjørøverøya» og «Robinson Crusoe». Kanskje jeg finner litt av den gamle sommerstemningen sammen med denne boka? Jeg gleder meg iallfall til å lese den.
Så har vi to bøker jeg håper DERE har med dere i feriebagasjen. Både jeg og Agnes er ute med krimbøker denne sommeren, og jeg vil selvsagt anbefale dere å lese dem begge. Vi skriver ulikt, og har hver vår inngang til hvordan vi angriper krimsjangeren, men da burde det være noe for alle krimelskere å finne her.
HJERTEKNUSER – GEIR TANGEN
«Den beste norske kriminalromanen jeg har lest på svært lenge» Gert Nygårdshaug, krimforfatter
SKINNET BEDRAR – AGNES LOVISE MATRE
«Dette er krim av godt merke. Matre har et perfekt språkøre for sjanger og politisjargong, karakterene er interessante, og den intime måten hun skildrer miljøet og naturen i den lille Hardangerbygda på, gir romanen en fascinerende og troverdig ramme» Kjersti Gullvåg, Hamar Arbeiderblad
GOD SOMMER – ALLE MINE LESERE 🙂
Du er heldig som har Kurt Aust til gode! Men – jeg drister meg til å komme med et råd. Romanene følger hverandre kronologisk, så dersom du starter med slutten mister du mye av sammenhengen! Både det årelange forholdet mellom Petter Horrten og Hr. Thomas, alle eventyr de har vært gjennom i løpet av disse årene og som det vises tilbake til – og den dramatiske historien som ligger til grunn for denne sjøreise!
LikerLiker
Ja her var det mye å velge i. Har lest mange av dem, blant anna Skinnet bedrar og Hjerteknuser. Har blogget om dem og roser! Bra saker! Fortsett sånn. Takk for at du har plukket fram min kommentar om Ingen til bords. God sommer!
LikerLiker