På tide å stikke fingeren i jorda…

Geir Tangen. FOTO: HAAKON NORDVIK

Jeg har grublet lenge. Har forsøkt på mange måter å kunne holde trøkket oppe, men innser nå at det er på tide å stoppe med anmeldelser av krimbøker på denne bloggen. Stadig oftere det siste året har jeg havnet i situasjoner som har gjort at jeg har måttet ta en ekstra kikk i speilet. Er det etisk riktig av meg å anmelde denne romanen? Vil noen tro jeg kritiserer han eller henne fordi jeg vil framheve mitt eget forfatterskap? Klarer jeg å være kritisk nok til en forfatter jeg spiser lunsj med når jeg treffer ham, eller hva med hun som er på samme forlag eller agentur som meg …?

En annen ting er det faktum at jeg ved å uttale meg om kvaliteten på andre sine krimbøker, også under linjene egentlig sier at «dette ville jeg klart bedre selv«. Noe som ikke er i nærheten av sannheten. Jeg tok en runde da jeg ga ut «Maestro» i januar 2016, men den gangen kom jeg fram til at det ville være mulig å fortsette å anmelde. Jeg kunne ha to hatter. Anmelderen og bokbloggeren var en ting, forfatteren en annen. Ett og et halvt år senere ser jeg at det blir vanskeligere og vanskeligere å skille mitt forfatterskap og mine bøker fra rollen som en offentlig stemme. Stadig flere av våre nye og håpefulle forfatterstemmer ønsker at jeg skal lese bøkene deres, og uttale meg om dem.

Jeg mener jeg har klart å være kritisk nok der det har vært nødvendig, også ovenfor norske forfattere som jeg kjenner godt. Jeg mener også at jeg ikke har skamrost bøker som ikke fortjener det, selv om jeg har kjent forfatteren personlig. Det jeg imidlertid har gjort noen ganger det siste året er å legge vekk bøker som ikke fenger meg. Ikke noe dramatisk i det, for så vidt. Det gjør vel de fleste boklesere, men når intensjonen var å skrive en omtale eller en anmeldelse som skulle publiseres på bloggen, da blir det problematisk. Å kun fullføre krimromaner jeg liker, fører jo også til at overvekten av positive anmeldelser på bloggen etter hvert begynner å bli pinlig stor.

La det være sagt med en gang … Jeg har til dags dato, ikke en eneste gang, latt noe som helst annet enn selve teksten avgjøre hvordan jeg skriver om bøkene jeg har lest. Dere kan stole på at når jeg har vært kritisk eller euforisk, så har det vært fordi jeg enten hater eller elsker det jeg har lest. Jeg har også alltid forsøkt å balansere anmeldelsene ved å peke på hva som fungerer og ikke, og gjerne også hvorfor det blir bra eller dårlig. Men … som sagt, uten at det har vært min intensjon, så kan dette fort bli oppfattet som om jeg gir meg ut for å være en bedreviter. DET ER JEG IKKE!

Å skrive krim er, motsatt mot det mange tror, noe av det vanskeligste en kan begi seg ut på. Du skal treffe leseren på utrolig mange nivåer for at det skal bli vellykket. Det skal ikke bare være velskrevet. Det skal ha driv, spenning, tvister, tempo, mystikk, suspense, litt grøss og gjerne en oppklaring som syr det hele sammen. Vi er som krimforfattere alle sammen dømt til å mislykkes på ett eller flere av disse punktene. Derfor er det også ganske enkelt å være krimkritiker. Du vil alltid finne noe å ta forfatteren for. Jeg har forsøkt siden jeg startet i 2012 å være en offentlig stemme som snakker varmt om krimlitteratur, rett og slett fordi jeg elsker sjangeren. Å snakke varmt om noe som så mange elitister ser på som mainstream underholdning uten kulturell verdi, har vært vanskelig til tider. men det har også vært gøy og givende.

BLOGGEN FORTSETTER, og jeg vil fremdeles legge ut poster med generelle boktips, hvilke nyheter som er på vei, spennende trender, konkurranser, hva jeg har tenkt til å lese osv.osv Men, jeg kommer altså ikke til å skrive flere blogganmeldelser her inne på en stund. Jeg merker at det å ikke være selektiv når jeg plukker ut bøker, holde vennskap og forfatterskap adskilt, og det å kunne framstå som troverdig i det jeg holder på med blir stadig vanskeligere. Da er det bedre å gi seg mens leken er god. Fortsett gjerne å lese bloggen min, jeg håper det vil komme en del av interesse selv om bokanmeldelsene forsvinner. Alle tidligere anmeldelser blir dessuten liggende. Jeg står inne for hver eneste en av dem 🙂 I menyen øverst finner dere over 200 anmeldelser av krimbøker. Der er det mye knask!

Tusen takk til alle dere som har fulgt meg og heiet underveis. Nå er det bare to uker til min andre bok «Hjerteknuser» står i butikkhyllene. Jeg gleder meg!

GEIR TANGEN

14 kommentarer om “På tide å stikke fingeren i jorda…”

 1. Det var synd å høre, Geir. Jeg har med stor glede lest alle anmeldelsene dine, og oppdaget flere for meg nye forfattere å følge. Hvis tidsprioriteringer er en del av årsaken til at du slutter er det forståelig, det må ta mye tid å lese bøker så grundig at du kan anmelde dem.

  Men anmeldelsene er godt skrevet og så vidt jeg kan se helt uten slagside. De er grundige og trekker fram både gode og dårlige sider. Alle anmeldelser som inneholder mer enn en kort oppsummering av plottet er kritikk som jeg som leser enten kan være enig eller uenig i, men det er en mening, ikke en skolekarakter, ikke sant?

  Spesielt likte jeg forsøket på «åpen anmeldelse» av Anne Kristin Rohdes bok med hennes tilsvar som jeg oppfattet som et stjerneeksempel på defensiv reaksjon. Man må være villig til å ta imot konstruktiv kritikk.

  Så jeg kommer til å savne anmeldelsene

  Hilsen Sissel

  Liker

 2. Eit interessant og reflektert innlegg. Eg skjønnar deg – det må vera vanskeleg å halda «tunga i rett munn» når ein har fleire rollar å forhalda seg til.

  Du skriv svært gode omtalar, så bokbloggverda kjem til å bli litt fattigare når du no avsluttar akkurat den biten. Det meiner eg faktisk, trass i at (eller kanskje fordi) eg ikkje alltid er enig med deg og dine vurderingar.

  Likt av 1 person

 3. Jeg forstår hvorfor og det er muligens lurt, men jeg liker det ikke. Favoritten min jo. Godt å høre at bloggen består i hvertfall. Og så gleder jeg meg til ny bok 🙂

  Liker

 4. Jeg har plukket opp mange godbiter etter anmeldelser fra deg, så takk for det! Har stor forståelse for din avgjørelse, men er glad for at du ikke forsvinner for godt! Er så spent på neste bok fra deg, og håper jeg får lest den så snart den kommer ut!

  Liker

 5. Det var synd, har satt pris på å lese dine bokanmeldelser men forstår dine betraktninger. Vil følge bloggen din videre da du har mange gode tips 😊

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: