Er dette fjorårets beste krimbøker?

rivertonprisen-logo-2016Jeg har de siste årene (med vekslende hell) forsøkt å kikke inn i glasskula over hvem som stikker av med nominasjonene til Rivertonprisen. Kåringen av fjorårets beste norske krimutgivelse. Å forsøke å spå hvordan komiteen tenker er nesten umulig. Det kommer overraskelser hvert eneste år, men det er lov å gjette. Denne gangen er konkurransen hardere enn noen gang, og det har nok vært noen heftige diskusjoner på kammerset hos jurymedlemmene. Fasiten får vi om drøye to uker på åpningsdagen av Krimfestivalen i Oslo.

Jeg har delt min private oversikt i to deler. Først en del der jeg prøver å tippe hvem som kommer til å bli nominert denne gangen, dernest en del der jeg tar fram kandidater som jeg personlig skulle ønske ble nominert. Utvalget her vil selvsagt kun være basert på de bøkene jeg har lest.

Ved å klikke på titlene vil du komme til mine anmeldelser av de aktuelle bøkene. De jeg ikke har lest selv er ført opp her på basis av svært gode avisanmeldelser og omtaler.

HVEM JEG TROR BLIR NOMINERT TIL RIVERTONPRISEN 2016:

 1. «Hviskeren» av Karin Fossum (Cappelen Damm)
 2. «Jeg vet hvor du bor» av Unni Lindell (Aschehoug)
 3. «En femte årstid» av Torkil Damhaug (Cappelen Damm)
 4. «Elven» av Roar Ræstad (Vigmostad)
 5. «Lykkejegeren» av Jan-Erik Fjell (Juritzen)

Dark horses: «4» av Stein Sørensen, «Kalypso» av Ingar Johnsrud, «Jeg skal savne deg i morgen» av Heine T. Bakkeid og «Everest» av Odd Harald Hauge

HVEM JEG HÅPER BLIR NOMINERT TIL RIVERTONPRISEN 2016:

 1. «Lykkejegeren» av Jan-Erik Fjell (Juritzen)
 2. «Den syvende demonen» av Øistein Borge (Font)
 3. «Paradisbakken» av Marit Reiersgård (Gyldendal)
 4. «Pandora» av Tom Kristensen (Aschehoug)
 5. «Speilets bakside» av Ørjan N. Karlsson (Vendetta)

Noen vil savne navn som Gard Sveen (Blod i dans), Tom Egeland (Djevelmasken), Jørn Lier Horst (Når det mørkner), Gunnar Staalesen (Storesøster) og Anne Holt (I støv og aske) på disse listene, men statuttene er så vidt jeg vet ganske klare på at dersom en tidligere Rivertonvinner skal nomineres igjen, så skal årets utgivelse markere et nytt høydepunkt i karrieren. Jeg mener alle disse fem har gitt ut bedre bøker tidligere. Årets utgivelse kan altså ikke anses å være et høydepunkt.

Andre navn som kan dukke opp av hatten er selvsagt Jørgen Jæger (Fortielsen) og Hogne Hongset (Mafiela), men her ville det være merkelig å nominere bøkene deres i år i og med at forrige tittel de ga ut var kvalitetsmessig enda bedre, uten at de ble nominert den gangen. (Ja, jeg mener at både «Monster» og «Den femte dykkeren» burde vært nominert i fjor)

Så får vi se om et par ukers tid om jeg er fullstendig på bærtur, eller om det kanskje blir et lykketreff her og der. Spennende blir det iallfall, og jeg gleder meg til å sitte i salen når nominasjonene blir presentert på Cappelen Damm huset i Oslo torsdag 9.mars. Er det noen jeg har glemt, eller er det noen andre som burde vært med her, så er det lov å legge inn kommentarer 🙂

3 kommentarer om “Er dette fjorårets beste krimbøker?”

 1. Kan vel hende at en som debuterte med et brak er blant de nominerte. Mitt tips er at Maestro er å finne på listen.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: