Norsk krim er i vinden som aldri før. Flere og flere skriver krimbøker på norsk, og vi begynner etter hvert å få mange navn som også selges til utlandet for millionbeløp. Høsten 2016 blir et rotterace, og jeg gulper magesyre av nervøsitet bare ved tanken på at pocketversjonen av «Maestro» skal konkurrere med disse navnene om oppmerksomheten. Det er så mange godbiter å ta av, at jeg like godt kliner til og presenterer 15 norske krimromaner som kommer i høst. For å si det slik … Her blir det ikke plass til mange debutanter.
Den tredje kriminalromanen med Tommy Bergmann i hovedrollen forventes i følge forlaget i salg fra 13.oktober. Sveen vant både Rivertonprisen, Nytt blod prisen og Glassnøkkelen for sin første bok i serien «Den siste pilegrimen». Den har også fått strålende kritikker i utlandet. Det samme har oppfølgeren «Helvete åpent» fått, til tross for at det har vært langt mindre oppstuss rundt denne utgivelsen. En sekser i Stavanger Aftenblad og femmer i Adresseavisen, i tillegg til pris for beste oversatte krimbok i Danmark sier likevel litt om kvaliteten på oppfølgeren også. «Helvete åpent» var en svært mørk krimhistorie, og jeg er spent på hvor i landskapet Gard Sveen har tenkt å føre oss denne gangen. Les min anmeldelse av «Den siste pilegrimen» her, og «Helvete åpent» her.
Gert Nygårdshaug – Budbringeren
Den gamle mesteren har vinglet litt når det gjelder forlag de siste par årene, men er nå tilbake igjen med en ny Skarphedin Olsen-krim på Cappelen. Alle som har fulgt ferden til Fredric Drum og Skarphedin Olsen fra den spede begynnelsen med «Honningkrukken» i 1985 har noe stort å glede seg til her. Allerede i starten på august ser denne krimgodbiten dagens lys. Dette er hva Cappelen Damm skriver om boken: «Kripos-etterforskeren Skarphedin Olsen nyter en bedre middag på nevøen Fredric Drums gourmetrestaurant, men gleder seg mest av alt til en etterlengtet fisketur til Hessdalen, en dal også kjent for merkelige lysfenomener noen mener er UFO’er. Utenfor restauranten hører de et skudd, og de finner restaurantens siste gjest, skutt, liggende på fortauet. Etter hvert viser det seg at den drepte er en anerkjent forsker som har tilbragt den siste tiden i Hessdalen. Og da – mot sin vilje – blir Olsen beordret til å etterforske saken, og fisketuren blir spolert.»
Jorunn Thørring – De dødes hus
Liket av en eldre mann blir funnet i en leilighet i Paris. Når det viser seg å være eieren av en mektig vingård føres etterforskningen til et slott i Bordeaux. Den norske, Paris-baserte spesialetterforskeren Orla Os og kollegaen Nicolas Roland blir snart trukket inn i slottets mørke kjellere, trange tårnrom og dunkle historie. Slottets nye eier og de ansatte er merkelige tause og avvisende. Alle skjuler noe, men hva? I Jorun Thørrings sjette kriminalroman kobles et legendarisk vinslott, en tyrannisk eier og ugjerninger begått under krigen sammen til et drivende spenningsdrama. Thørring har etter hvert etablert seg som en av ringrevene innen norsk krim, og jeg vet det er mange som venter spent på hennes bøker. De trenger ikke vente lenge. Boken er i salg allerede 15.august i følge Aschehoug.
Jonfinn Valmann er ikke en av de krimheltene jeg har fulgt opp gjennom årene. Rart egentlig, for jeg er veldig glad i Faldbakkens andre skjønnlitterære bøker. Hans krimhistorier fra Hamar står altså fremdeles på vent, og nå i høst kommer den niende i rekken ut på Gyldendal. Dette skriver forlaget om boken: Else, Carl-Erik, Oscar og Hedda, fire middelaldrende medlemmer i en festkomité på Hamar. De har lite til felles utover at de alle tilhørte avgangskullet på Hamar katedralskole i 1985, nå skal de planlegge trettiårsjubileet. Forrige gang kullet var samlet, på tjueårsjubileet, endte det i en tragedie. Hein, en av skoletidens ubestridte lederfigurer, ble funnet død i hotellbadstuen. Jonfinn Valmann var også avgangselev i 1985, og han blir kontaktet av festkomiteen. Det er noen medelever som ikke lar seg spore opp, kanskje han kan være til hjelp? Valmann trekkes inn i en fortid han har forsøkt å legge bak seg, og han oppdager nye ting om både seg selv og sine medelever, hvor dramatikken gjærer under tilsynelatende harmoniske fasader.
Hanne Kristin Rohde – Gudmoren
Ny Wilma Lind-krim fra en av de mest omdiskuterte og profilerte krimforfatterne våre. Hennes tredje i rekken. Jeg har lest begge de to første, og må vel innrømme at jeg har vært i det kritiske hjørnet begge gangene. Hennes debutroman «Mørke hjerter» ble imidlertid en stor salgssuksess, og oppfølgeren «Bare et barn» fra 2015 gjorde det like godt. Det er få andre norske krimforfattere som kan måle seg med hennes tall om dagen. Det skal bli spennende å se hvordan Rohde utvikler seg som krimforfatter med hennes nye krim, «Gudmoren». Plottet høres iallfall svært så delikat ut: Uteliggeren og politikjenningen Bønna blir funnet skutt i Spikersuppa på selveste nyttårsaften. Snart dukker det opp enda en uhyggelig drapssak; en hardt trafikkskadet kvinne er brakt til sykehus for operasjon på intensivavdelingen. Neste morgen er pasienten forsvunnet. De finner henne etter hvert i sykehusets likkjeller. Hun er ennå ikke obdusert, men har et stort arr over brystet. Overlegen forklarer situasjonen til politiet: «Hun var i live helt til noen opererte ut hjertet hennes.» Les gjerne også mine anmeldelser av «Mørke hjerter» her og «Bare et barn» her.
Hans Olav Lahlum – Sporvekslingsmordet
En 17 år gammel skiløper blir funnet skutt i sporet under siste etappe av en stafett i Holmenkollen. Udåden skjedde i åpent lende, men uten vitner. Politietterforskeren Kolbjørn «K2» Kristiansen har fått en ny brysom sak å bryne seg på. Sporvekslingsmordet er en tankevekkende familiehistorie om et adoptivbarn fra 1970-tallets Norge, og samtidig et nytt klassisk krimmysterium i serien om K2 og Patricia, kan forlaget Cappelen Damm fortelle. Lahlum har i løpet av de siste seks årene fått en trofast fanskare av lesere som elsker hans 60 og 70-tallskrim om Kolbjørn Kristiansen og Patricia. Jeg har selv hatt stor glede av å lytte til Nils Nordbergs tolkning av bøkene på lydbok. Du finner dem alle på Storytel. Gleder meg til denne siste ettersom jeg vet en del av forhistorien til boka, og hvilke inspirasjonskilder Hans Olav har brukt. Boken er i butikk fra 11.august. Jeg har anmeldt hans tre første bøker i serien. Les dem her: «Menneskefluene» , «Satelittmenneskene» og «Katalysatormordet«
Det er høytid for norske krimlesere hver gang Karin Fossum er på trappene med en ny Konrad Sejer. Forrige bok hun gav ut om krimhelten vant Rivertonprisen for beste norske kriminalroman. Nå er ventetiden snart over. «Hviskeren» kommer allerede 25.juli, og er den 13. i rekken om Sejer. Her er hva forlaget skriver på baksideteksten: Ragna Riegel jobber på Europris og bor alene i barndomshjemmet. Nå er foreldrene hennes døde og den enste sønnen har flyttet til Berlin og de har nesten ingen kontakt. Bare ett og annet jule- og bursdagskort. Ragna lever livet sitt innen strenge rammer: hun liker jobben fordi den er full av rutine, hun liker å sitte på samme sete i bussen hver dag, hun liker å handle det samme i nabolagsbutikken hver dag. Hun må ha orden på livet. Og det har hun, inntil den dagen hun finner et brev i postkassen med hennes navn på konvolutten og en utvetydig trussel skrevet med store blokkbokstaver på arket inni. Brevet gir støtet til et mareritt der Ragna Riegel blir truet på livet av en ukjent fiende. Der hun merker at hun må ta alle midler i bruk for å forsvare seg. Romanen tar form av Konrad Sejers avhør av Ragna Riegel etter at det verste er skjedd. Etter at alt er for seint. Gjennom avhørene forsøker Sejer å lokke fram sannheten om det som er skjedd.
Unni Lindell – Jeg vet hvor du bor
Enda en av norsk krims nestorer. Unni Lindell fikk blandet mottakelse for sin forrige roman «Brudekisten», men forhåpentligvis er hun på hugget igjen med denne krimromanen. Hun gjør iallfall noe nytt nå. Lar birollefiguren Marian Dahle få hovedrollen i stedet for Cato Isaksen. Det kan bli spennende. Den lanseres i slutten av august, og skal i følge forlaget være en svært skremmende historie. Her er hva de skriver: For femten år siden forsvant seks år gamle Thona i en parsellhage i Oslo. Hun er fortsatt savnet. Politiførstebetjent Marian Dahle er degradert på grunn av dårlig psyke og en brannskade, men får i oppdrag av Cato Isaksen å se på Thonas cold case-sak. I parsellhagen bor Duedamen, og hennes sønn Glenn Haug var lenge mistenkt. En farlig hevn settes i live som følge av gjenopptakelsen av saken, og plutselig befinner Marian seg i et hevnmareritt og får en farlig fiende. En natt er han der, inne i huset hennes.
VG journalisten har gjort fulltids-forfatter av seg etter braksuksessen med hans debutkrim «Wienerbrorskapet«. En soleklar kandidat til «Nytt blod-prisen» for 2015. Den er solgt til over 20 land, og har høstet gode kritikker. Nå kommer endelig oppfølgeren. «Kalypso» er tenkt utgitt allerde i starten av august, og handlingen starter der «Wienerbrorskapet» sluttet. På et sykehus i Oslo våkner politietterforsker Fredrik Beier langsomt til live. Han husker ingenting fra kvelden som førte han hit. Ved en villa på byens beste vestkant bor en barnløs, gammel enke, og postmannen reagerer på at hun ikke lenger tar inn avisen. Beiers kollega, Kafa Iqbal, tar seg inn i boligen, men enken er forsvunnet. Et overvektig mannslik ligger derimot i trappen – denne mannen finnes ikke i noen offisielle arkiver. Politiet finner snart en ny død kropp, og Fredrik og Kafa avslører at de to har en ting til felles. De innser at de står overfor en gjerningsmann som har mye å hevne, og ingenting å leve for. Gjennom intens spenning og flere fortellinger og tidsplan som flettes inn i hverandre, forener Johnsrud storpolitisk thrillerhandling med politiromanens nordiske noir-realisme
Denne boka avsluttet jeg selv i går natt, og det er bare å glede seg. Fjell blir bare bedre og bedre for hver bok. Den klart beste norske krimromanen jeg har lest så langt i år, og for første gang triller jeg en sekser til Jan Erik Fjell. Det gnistrer av Anton Brekke i hans femte eventyr, og endelig får den tørrlagte spillegalskapen hans prøvd seg i selveste Las Vegas. Vil han klare å stå imot? Mysteriet er svært godt skrudd sammen, og bihistoriene er faktisk like spennende som hovedplottet. Well done! Her er hva Juritzen skriver om boka som kommer på markedet 25.august: En bilmekaniker finner knokler fra en menneskehånd i understellet på en gammel Cadillac. Kripos sender Anton Brekke til Fredrikstad for å etterforske drapet på en middelaldrende kvinne. LAS VEGAS, 1978: Elliot Applebaum styrer syndenes by og forelsker seg i en ung, norsk jente som følger den amerikanske drømmen. De to historiene fl ettes sammen, og Anton Brekkes viljestyrke møter kraftig motstand når han må reise på jobb til Las Vegas.
Jørn Lier Horst – Når det mørkner
Snakk om å kuppe julesalget! Horst kommer med sin 11. Wisting-krim kun få uker før jul. Som om ikke det er nok … Dette er ikke en vanlig Wisting-krim. Dette er bok null i serien! Vi møter nemlig William Wisting som ung og nyutdannet pilitimann i 1983. Vi får altså vite hvordan det hele startet, og hva som formet Wisting til den krimhelten vi alle kjenner i dag. Jeg har lest hele serien, og klarer nesten ikke vente til november. Her er hva Gyldendal skriver om historien: William Wisting er nyslått tvillingpappa og en fersk og ambisiøs konstabel på politivakta. Under et brutalt ran havner han plutselig i sentrum for dramatiske begivenheter, men mer erfarne politimenn overtar etterforskningen. En vennetjeneste fører ham imidlertid på sporet av en annen forbrytelse. En ikke bare uoppklart, men sannsynligvis også uoppdaget drapssak. Bortgjemt på en forfallen låve står en gammel bil med kulehull i. Og mye tyder på at sjåføren ikke kom levende fra det. Saken skal forme William Wisting som politimann og gi ham en innsikt han vil bære med seg resten av sin yrkeskarriere: Slekt skal følge slekters gang.
Frode Eie Larsen – På overflaten flyter vannliljene
Eie Larsen har vært trofast leverandør til krimhøsten hvert eneste år de siste årene. Så også i år, selv om han egentlig hadde tenkt å la Eddi Stubb få hvile et års tid. Slik ble det altså ikke, og vi kan glede oss til å få lese fortsettelsen på det jeg flere ganger har påpekt må være en av de norske krimseriene med best utvikling. Hver eneste bok har vært bedre enn den forrige. «Englefjær» som kom i 2015 mener jeg faktisk var fjorårets beste norske krimroman. Her er historien som du kan lese i sin helhet fra 10.oktober av: Bare uker før Larvik Håndballklubb skal starte en ny sesong forsvinner treneren deres, men søket etter Håkon Helstad blir avbrutt da et kvinnelik dukker opp i Farriselva. Kvinnen er fra Sandefjord og ble meldt savnet for et halvt år siden. Mens Eddi Stubb står der ved elvebredden husker han noe fra etterforskningen. En detalj som knytter den døde kvinnen og den savnede håndballtreneren sammen.
Gunnar Staalesen – Storesøster
Varg Veum rir igjen! 28.juli skjer det faktisk. Da kommer Staalesens attende roman om Varg i butikkhyllene, og denne gangen skal han til min egen hjemby Haugesund. Lurer på om han treffer Viljar Ravn Gudmundsson der? Varg Veum får overraskende besøk på kontoret sitt, av en kvinne som presenterer seg som hans halvsøster. Kvinnen har et oppdrag til Veum. Hennes guddatter, en nitten år gammel sykepleierstudent fra Haugesund, flyttet fra hybelen sin i Bergen to uker tidligere. Siden har ingen hørt fra henne. Hun har ikke etterlatt seg noen ny adresse. Hun svarer ikke på mobiltelefonen. Politiet har ennå ikke tatt saken alvorlig. Veum påtar seg oppdraget. Etterforskningen avdekker halvt fortrengte ugjerninger og oppmagasinert hat. Den fører Veum til konfrontasjon med en voldelig og kriminell MC-bande og på sporet av et fellesskap som utfolder sin livsfarlige virksomhet i internettets dunkle anonymitet. Møtet med storesøsteren skal også komme til å vise Veum ukjente sider av hans egen forhistorie. Til slutt ender det med en kamp på liv og død, også for Veum.
Han er ferdig med Stjernekampen, og gått tilbake til det han virkelig kan foruten å synge opera, og det er å skrive knakende gode kriminalromaner. 15.september melder Aschehoug at hans sjette bok om Tom Hartmann kommer. Her er hva de skriver på sine hjemmesider: Organisasjonen Water Watchdogs mistenker fiskebåten Skorpionen for ulovlig fiske, og jager den norskregistrerte båten i Antarktis. Tom Hartmann redder en ung eritreisk asylsøker som hopper fra en bro i Kongsberg. En buss med pensjonerte operasangere forulykker, og en ledende norsk telebedrift utsettes for et massivt hackerangrep. Alle hendelsene har forbindelser til en kriminell organisasjon som kaller seg De Kaukasiske Søstrene. De driver sin virksomhet fra de mørkeste avgrunnene av TOR-netter, eller the Darknet. Der kan de mest uhyrlige tjenester kjøpes, og der setter ikke engang fantasien grenser.
Over en million solgte bøker kan Tom Kristensen skilte med. Et ganske utrolig tall som forteller det meste om hans popularitet som thriller-forfatter. Gled dere til oktober, for da kommer altså «Pandora». Her er hva forlaget skriver om den kommende thrilleren fra Kristensens hånd: Et cruiseskip i Karibia har fullsatt sal under kveldsshowet. I det forrykende avslutningsnummeret drysses gråhvitt miltbrannpulver over publikum, og det største bioterrorangrepet i Vesten er et faktum. På Mallorca ankommer Omar Shakir familiens feriebolig etter endte studier i London. Han blir tvunget til å spionere for den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA, for NSA mistenker at Shakirs far er selveste Oksen – den islamske stats mektige og usynlige finansansvarlige. I Oslo strever Stine Lind med å få til sin tredje dokumentar. Men når Shakir tar kontakt, øyner hun muligheten til å lage en verdenssensasjon av en dokumentar. Problemet er at den vil være avslørende for en av de mest barbariske terrororganisasjonene verden noen gang har sett. Pandora er en thriller om det største bioterrorangrepet i Vesten, der vi igjen møter Stine Lind fra Profitøren.
I tillegg til disse vet vi at Anne Holt kommer med ny Hanne Wilhelmsen-roman. Den har fått tittelen «I støv og aske», Jan Mehlums nye krim heter «To komma åtte sekunder», Hogne Hongset følger opp med «Mafiela», Roar Ræstad med «Elven», og sist men ikke minst kommer Asle Skredderberget med sin tredje bok i serien om Milo Cavalli. Oppi dette kobbelet skal altså jeg selv prøve å få solgt noen pocketeksemplarer av min debutkrim «Maestro«. Førsteopplaget på 8.000 bøker fra Gyldendal skal virkelig få krangle om plassen på sjokkselgerne denne høsten. Men, slik er det … Det er jo moro at det kommer såpass mye bra norsk krim, og at dere der ute fremdeles har lyst til å lese det vi skriver. Fortsatt God sommer da folkens!
Siden du her i dette innlegget refererer til pocketversjonen av Maestro, passer det vel fint at jeg kommenterer her.
Jeg var på flytur her om dagen, først fra Flesland til Værnes, hvor jeg skulle vente noen timer. Jeg hadde riktignok tre bøker i vesken for turen, men (dessverre for lommeboken) leser ganske raskt, så jeg måtte selvfølgelig innom bokhandleren på Værnes. Boken din fanget interessen sterkest(riktignok mest fordi du er fra Haugesund), og fy så glad jeg er for det valget!
Maestro var en fryd å lese. Jeg gleder meg stort til neste bok. Det er sjelden en bok fanger meg i den grad at jeg må google forfatteren samme minuttet jeg er ferdig med boken, for å se om det fins flere bøker jeg kan få fatt i.
Jeg lover herved at du har minst en kjøper på de neste bøkene dine også! 😉
LikerLiker
Dette var fantastisk å lese Jannicke!!! Åh så gøy 😃😃😃 Tusen takk. Oppfølgeren «Hjerteknuser» kommer i 2017.
LikerLiker
Hei.
Maestro….rett og slett en fantastisk krimbok!!
Jeg leser mye forskjellig men også en del krim,ikke alt er bra må jeg si. Derfor er det så flott når jeg kommer over skatter som Maestro:-)
God bok høst!
LikerLiker
Tusen takk Inger 😊 Har akkurat avsluttet førsteutkastet til oppfølgeren.
LikerLiker