Strålende selvpublisert krim fra Hongset

Den femte dykkerenHogne Hongset. En krimforfatter godt oppi åra med en spennings-trilogi som tidligere er gitt ut på Kagge Forlag som ballast. Nå er han ute med sin første krim på eget forlag, og jeg må si at han er et eksempel til etterfølgelse. Den femte dykkeren oser av kvalitet fra begynnelse til slutt. Glitrende tematikk, god spenningsoppbygging og karakterer vi blir glade i. Kjenner du en nordsjødykker, ja så er dette julegaven du bør gi i år.

Jeg har aldri lest noe av Hongset tidligere, så dette var mitt første møte med hans persongalleri. Et positivt møte, må jeg få si. Historien som fortelles er både interessant, lærerik og spennende. Jeg rives skikkelig med i partiene der vi følger Werner sine nedtegnelser fra tiden som Nordsjødykker. En skulle kanskje tro at det ble for mange dykkertekniske detaljer, men det ble det altså ikke

Plottet er bygget opp rundt en klassisk tretrinns-rakett. Et grep som gjør at interessen rundt historien holdes ved like gjennom hele boka, og en får bygget opp dramatikken rundt tre spenningstopper. I første del av manuset gjelder dette hva som egentlig skjedde med Kid og dykkerne i CM Diving i 1977. Når den delen av «raketten» er utløst dreier dramatikken seg om hva som førte til Werners død i 1979, og om selvdrapet til dykkeren på Slottsplassen var iscenesatt av motstanderne.  Den tredje og siste del av raketten er spenningen rundt oppgjøret med Colin, og historien til den mystiske Jo. Dette grepet gjør at jeg aldri synes historien blir kjedelig. Jeg leser med stor interesse fra begynnelse til slutt.

Ett av de beste trekkene ved denne krimromanen er tematikken. Nordsjødykkerne sin dramatiske skjebne vekker både engasjement, spenning og masse sympati hos enhver leser som har et minimum av historisk innsikt. Tematikken brukes da også som en brannfakkel i manuset helt fra første stund. Anslaget med Brian Wilcox  i VGs redaksjonslokaler er en pangstart som det lukter svidd av, og den gjør at jeg er fanget i historien. Forfatterens underliggende budskap er til en viss grad overtydelig, men i og med at det er den lille mannens kamp mot systemet som behandles, blir forfatterens pratsomhet tilgitt. At forfatteren har en agenda oppleves ikke negativt på noen måte.

Selv om Nordsjødykkernes skjebne, og den stemoderlige behandlingen de har fått av styresmaktene, er tematikken i boka, så har forfatteren flere underliggende budskap. Det lille menneskets kamp mot systemet, Markedskreftenes kyniske spill når store penger er i drift, Maktmenneskers evne og vilje til å manipulere systemet til egen gevinst. Den skjulte skammen hos pårørende når noen går bort som følge av rus eller selvdrap. Traumatiseringen hos mennesker som blir utsatt for seksuelle overgrep. Statens sårbarhet for korrupsjon. Forfatteren har med andre ord mange baller i luften i denne teksten, og han evner å belyse dem alle på en god måte.

Hongset er spesielt dyktig i de mest dramatiske scenene. Der klarer han å holde leseren bastet og bundet gang på gang. Svakest er han i sin overtydelighet i forkant av noe skal skje. Vi skjønner tegningen lenge før både politifolk eller andre viktige karakterer lukter lunta. Boka hadde trengt noen flere sjokkgranater og litt færre varslede bombetrusler, om dere forstår hva jeg mener.

Jeg leste «Den femte dykkeren» med stor glede og interesse. Både tematikk og budskap er glitrende, og forfatteren kan virkelig skrive. At dette er gitt ut på eget forlag er nesten utrolig???  Det må jo ha vært mange forlag som har vært interessert i et så godt manus. Jeg vil få tak i Traktaten-trilogien og lese den så snart jeg har tid til det. Dette gav nemlig mersmak. En god kandidat til Rivertonprisen 2015 etter min mening.

Siden boken er selvpublisert er det kanskje på sin plass å si noe om hvor den er å få tak i også. Boken finnes ifølge forfatteren i alle nettbokhandlere og i flere fysiske bokhandlere i Norge. I tillegg er den å få tak i som både ebok og lydbok, og den kan lyttes til og leses på Storytel.

LES UTDRAG FRA BOKEN HER:

https://ebok.no/market/sample/998909/

Levert av EBOK.NO | Mer om ‘Den femte dykkeren’ som ebok

 

3 kommentarer om “Strålende selvpublisert krim fra Hongset”

  1. Så bra at du har lest og likt boken. Ja, for hva er der ikke å like? Synd at «selvpublisering» klinger litt dårlig, men Hongset er med denne boken med på å rette på dette. Håper mange får øynene opp for boken, som tar opp et viktig og interessant tema. Det er forøvrig morsomt å se at mine «ikke-lesende» venner deler artikler på fb hvor du har uttalt deg 🙂 (Om andre ting enn denne boken…)

    Liker

    1. He he … Ja jeg fikk visst mine fem minutter med fame på noe helt annet enn jeg hadde sett for meg. Men, jeg nådde iallfall ut med budskapet denne gangen. Om alle som delte innlegget hadde kjøpt Maestro kunne jeg sluttet som lærer, og levd av å være forfatter i resten av livet. 30 millioner kroner inn på konto hadde vært helt OK. 😉

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: