Kunsten å bryte lydmuren

Meg og AgnesDet er ikke mye dere har hørt fra meg de siste ukene. Hvorfor? Vel, jeg  har vært i kamp med alle G-kreftene for å forsøke å bryte den berømmelige lydmuren. Det har rett og slett ikke vært tid til lesing og blogging. Bli meg meg på en reise. En reise i kunsten å lansere en bok. En reise i kunsten å framsnakke en forfatter. En reise i kunsten å bryte lydmuren.

Det er kanskje ikke helt stuereint å selge sin egen kone på det åpne markedet, men jeg gjør det. Jeg setter pris på henne, men jeg deler henne gjerne. Iallfall dersom du er villig til å betale prisen. Tro meg, hun er vel verdt hver krone 😉 I dag er jeg i delemodus, og nederst i dette innlegget har jeg 13 punkter som kan føre deg hakket videre mot å bli sett, hørt og solgt som forfatter eller skribent.

En bok må bli lest for å bli anbefalt. Her er resultatet av et anmeldereksemplar til bokinspirator Liv Gade
En bok må bli lest for å bli anbefalt. Her er resultatet av et anmeldereksemplar til bokinspirator Liv Gade

For de som ikke allerede vet dette, så er jeg altså  gift med forfatteren Agnes Lovise Matre. Subjektivt sett Norges beste forfatterstemme. I disse dager er hun ute med sin andre bok «Kledd naken«, og min tid har for det aller meste blitt brukt på å kjøre henne fram i alle kanaler der bokkjøpere, lesere og bokhandlere finnes. Det handler om å ha tilstrekkelig med tunnel-syn til å klare fokusere all energi inn mot dette origopunktet som kalles boklansering.

Hvorfor? Vel, svaret er dessverre såre enkelt. I 2015 kan ikke en forfatter komme ut av sitt krypinn en gang annenhvert år med et manus som skal til trykking, for så å forsvinne inn igjen i ensomheten igjen for å skrive flere bøker. Forlagene vil ikke ha slike forfattere lenger. Ikke mediene heller. Eller bokhandlerne. Eller leserne … Det er slutt på den tiden der en forfatter var en myteomspunnet kunstner som helst holdt seg unna søkelyset. Var boken god nok så solgte den. Var den ikke det så solgte den ikke. Hadde det vært dagens mantra ville Hanne Kristin Rohde stått i NAV-kø, mens Se & Hør hadde hatt «hjemme hos»-reportasje hos milliardæren og forfatteren Gaute Sortland.

Nei, i dag selges bøker stort sett i paller, og har en ikke et navn som er synlig, ja så er det bare å brette opp ermene og gjøre det så synlig som mulig. En må bryte lydmuren, rett og slett. Produktet kan være aldri så bra. Dersom det ikke finnes i butikken, så blir det ikke solgt. Og, i butikken finnes det dersom en er svært anerkjent, kjendis, eller synlig. Min kone har skrevet en utrolig sterk og vond bok om voldtekt i sosiale relasjoner, men hun er ikke noen av de to første ennå (det tar tid å bli anerkjent), og derfor handler alt om det tredje. Å være synlig. Ubehagelig synlig faktisk.

Still opp. Hvor som helst - når som helst. Redaksjonell omtale teller mye mer enn anmeldelser.
Still opp. Hvor som helst – når som helst. Redaksjonell omtale teller mye mer enn anmeldelser.

Du kommer ingen vei uten å by på deg selv igjen og igjen og igjen. Være personlig, men ikke privat. Være raus, men ikke dumsnill. Være ydmyk, men ikke beskjeden. Være frampå, men ikke brautende. Være synlig, men ikke glorete. Balansegangen er forferdelig vanskelig, og jeg har ikke tall på hvor ofte vi tråkker feil. Likevel, så må vi ha gjort en del riktig, for allerede nå en knapp uke etter lansering har Agnes 11 medieopptredener, fem arrangementer og tre strålende bokanmeldelser bak seg. Over 1/3 av et svimlende opplag er allerede utsolgt, og lesertilbakemeldingene er helt surrealistisk gode. Det er ikke BARE det at Agnes skriver gnistrende godt som er oppskriften på suksessen. Det er mer. Mye mer. Jeg vil i dag dele disse tipsene med dere skrivere og forfatterspirer i 13 viktige punkter som du finner nederst i dette innlegget.

Ikke vær redd for å bruke andres uttalelser i egen markedsføring.
Ikke vær redd for å bruke andres uttalelser i egen markedsføring.

Til dere som skriver, og som har en drøm om å debutere en gang, vær klar over dette. Om du ikke har kommet med noe unikt, genialt og grensesprengende, så må du forberede deg på å selge selv, markedsføre selv, ta mediekontakten selv, og profilere deg selv på sosiale medier. Det lille forlaget Comino i Bergen har gjort en fantastisk jobb med «Kledd naken«. Forlegger, redaktør, språkvasker, korrekturleser, brekker og designer fortjener alle en stor klapp på skulderen. Resultatet tok pusten fra oss. Men, det alene selger ikke en eneste bok. Og, det er her jeg kommer inn i bildet. Som ved hennes debutroman i 2012 har jeg tatt på meg ansvaret med å gjøre tittelen og forfatteren kjent nok til at boken blir noe alle bokhandlere «må ha» i sitt sortiment. Nok en gang virker det som om vi har klart det, og her kommer den enkle oppskriften:

13 TIPS TIL DEG SOM VIL BRYTE LYDMUREN:

 1. Skriv en god bok. (Så enkelt faktisk …)

 2. Sørg for kvalitetssikring i alle ledd. Spesielt gjelder det dere som gir ut på eget forlag, på selvkostforlag (Som Kolofon og Publica) eller på veldig små forlag. Du må ha en god redaktør. Boken skal korrekturleses og språkvaskes. Brekkingen skal være proff. Omslaget må være salgbart, og ikke se ut som det er hjemmesnekret på WordPerfect 3.0.

 3. Alltid vær positiv rundt egen utgivelse. Aldri snakk høyt om de som snakker boken din ned. Dra frem i lyset de som heier på deg. Ikke sutre. Aldri!

 4. En bok som ikke blir lest blir heller ikke anbefalt. Sørg for at folk leser. Tilby lesereksemplarer og anmeldereksemplarer til bokhandlere, bloggere og journalister.

 5. Bruk de anbefalingene du får inn aktivt når du markedsfører boken videre, selvsagt etter å ha spurt om det er greit.

 6. Aldri oppgi eksakte salgstall. Et kjempesalg på 1500 bøker vil for de som ikke er inne i bokbobla, og har kunnskaper om norsk bokbransje, høres ut som en fiasko. Faktum er at tall fra 2011 viser at en gjennomsnittlig debutant i Norge selger 247 bøker. De fleste av oss har flere venner på facebook enn det.

 7. Vær synlig som forfatter i alle kanaler. Facebook, forfatterblogg, Instagram, Twitter, Snapchat. Delta i diskusjoner og debatter på disse forumene. Ikke for å selge inn bøker til forhandlere og sluttbrukere, men for å være synlig. En man har hørt om og sett.

 8. Framsnakk andre som driver i samme bransje. Et forfatterkollegium er også et kollegium. Det er viktig å heie fram hverandre, hjelpe hverandre, snakke fram hverandre der en kan. Vær et raust menneske og del av dine erfaringer.

 9. Ikke la deg knekke av manglende anmeldelser, manglende pressedekning eller manglende salg. Bare fortsett arbeidet med å finne nye vinklinger og nye fokusområder som kan fenge interessen hos media, anmelder og lesere.

 10. Forskjellen ligger i de små tingene. I detaljene. Aldri tenk at det ikke er så nøye. Det er nøye. Bokhandlere kjøper ikke inn bøker som ikke ser bra ut, eller som de hører har mange skrivefeil eller er svakt skrevet. Hastverksarbeid og billigløsninger er ikke bra. Alt fra font, skriftstørrelse og marger til fargekombinasjoner, papirtykkelse og baksidetekst er viktig.

 11. Tenk hele veien på profesjonalitet. Gjør det enkelt for andre å selge din bok. Den må finnes hos en av de tre distributørene (FS, Fagbokforlaget eller SD). Den må være registrert i Bokbasen Mentor, og være mulig å bestille derfra. Spør forlaget ditt om disse små tingene er på plass. Uten det kan du glemme å få boken ut til mange lesere.

 12. Vær et ja-menneske. møt alle med et smil, og forsøk å få til avtaler med de som ønsker. Ikke si nei til mediaoppslag eller boksigneringer, selv om du måtte synes det er ubehagelig.

 13. Jobb med stadig nye nyhetsbrev og oppdateringer til forhandlerne. Er du på radio, send MP3-filen på mail. Er du slått opp i lokalavisa, ta bilde og del det på intagram og facebook. Skal du delta i en debatt, send en pressemelding om det som er ditt budskap. Ikke vær redd for å få scenelyset i ansiktet. Du skal bli blendet. Det er først da du har nådd gjennom lydmuren.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: