En backlist-suksess

Fare for gjentakelseChris Tvedt har etablert seg på topplisten over norske krimforfattere. Den tidligere advokaten selger nok til å ha til salt i grøten for å si det slik. Men, det har ikke alltid vært slik. Dette er historien om en bok som møtte sitt publikum flere år etter lansering. 

Fare for gjentakelse er Tvedts andre bok om advokaten Mikael Brenne. Den første, Rimelig tvil, var en suksess som gjorde at den nybakte forfatteren la lovsamlingen på hylla, og satset alt på forfattergjerningen. Alt lå til rette for suksessdebutanten. Så kom nedturen…

Av grunner jeg ikke har helt oversikt over ble Fare for gjentakelse en flopp for Tvedt og Cappelen Damm. Noen få hundre eksemplarer ble solgt. Dette til tross for gode anmeldelser.

Nå åtte år senere nærmer boken seg et tosifret antall opplag. Jeg tok den med meg på ferie hit til Spania, og må ærlig talt si at jeg ikke skjønner et spøtt av hvorfor denne ikke slo an umiddelbart. Romanen er både velskrevet og råspennende. Historien kryper inn i deg fra første side. Den er uhyggelig og rå for de av oss som har et snev av forestillingsevne.

Advokat Mikael Brenne klarer helt uventet å frifinne en sadistisk psykopat fra drapet på en liten jente, men saken plager Mikael etter rettssaken. Han begynner å lure på om alibiet er fabrikkert. Ved å rote i det ormehullet setter Mikael både seg selv og sine nærmeste i fare.

Det er en klisje å si at bøker er vanskelige å legge fra seg, men denne boken er det. Spenningstoppene kommer så tett, og både indre og ytre dramatikk er av en slik karakter, at du hele veien rives med av fortellingen.

Jeg har lest en god del av Chris Tvedt nå, og har etterhvert forstått litt av hva det er som gjør ham til en så god spenningsforfatter. Det er intensiteten i scenene. En kommer nærmere og tettere innpå i Tvedt sine bøker, og en spenningscene blir alltid avløst av noe som skaper ny spenning eller umiddelbar ny interesse.

I Fare for gjentakelse er ett av hovedmomentene som skaper driv vår  egen rettferdighetssans. Vi ser det urimelige og opprivende i det som skjer, og vi setter vår lit til Mikael. At han ville finne frem. At han vil ordne opp i det som er i ubalanse. Samtidig forstår vi dilemmaene han settes opp mot. Han må gå på akkord med seg selv, familiens sikkerhet, og ikke minst sin egen profesjon for å løse floken.

Dette er virkelig god spenningslitteratur folkens. Velskrevet god krim, rett og slett.

4 kommentarer om “En backlist-suksess”

  1. Jeg hadde tenkt å ta turen med Mo Hayder til Tokyo og Nanking, men kanskje jeg skal gi denne en sjangse først. Creepy spenning liker vi.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: