Hvem vinner Riverton?

I år bør Jo Nesbø få Rivertonklubbens ærespris for sin internasjonale karriere.
I år bør Jo Nesbø få Rivertonklubbens ærespris for sin internasjonale karriere.

Ojojoj … Dette er hårete! Jeg beveger meg langt ut på syltynn is, og velger å lansere de jeg tror kommer til å stikke av med nominasjoner til årets Riverton-pris. En øvelse som er dømt til å mislykkes. Hvem forutså for eksempel Gard Sveen, Nikolaj Fribonius, Sidsel Dalen og Roar Sørensen komme opp av hatten ifjor? Mine stalltips gikk til H… for å si det slik, og det gjør de nok i år også. Jeg har delt dem inn i to kategorier. De jeg TROR ligger i konvolutten, og de jeg HÅPER får en nominasjon. Her er det lov til å være hjertens uenig, og jeg håper dere legger igjen deres tips til årets nominerte. (Norske 2014-utgivelser innen krim & spenning)

Før vi kan gjette må vi se litt på statuttene for å bli nominert til denne prisen. For det første så er det en gyllen regel at man ikke skal vinne den to ganger, men det finnes ett unntak. Det er visst fjorårets utgivelse markerer et markant høydepunkt i vedkommende sitt forfatterskap. En annen regel er jo at man må ha gitt ut en kriminalroman i året som gikk. Det betyr at dersom ingen nomineres for sitt «høydepunkt» er disse forfatterne ute av bildet allerede. Jeg nevner i fleng: Jo Nesbø, Tom Kristensen, Karin Fossum, Unni Lindell, Tom Egeland, Jørn Lier Horst, Chris Tvedt, Gunnar Staalesen, Anne Holt, Jan Mehlum (Alle har fått den før) Dessuten en del aktuelle navn som ikke ga ut en krim ifjor.  Deriblant disse høyaktuelle krimforfatterne:  Eystein Hanssen, Erik Husby Sæther, Ørjan N. Karlsson, Richard Spets, Asle Skredderberget, Knut Faldbakken, Alexandra Beverfjord, Øystein Wiik og Ulrik Høisæther.

Men, vi har mange igjen … Alt for mange til at det gjør det enkelt å gjette, for å si det slik. Dessuten har jeg på langt nær lest alt som kom ut av krim ifjor, og må basere min vurdering på hva andre sier. Vi lar det stå til:

Dette er de fem kandidatene som jeg TROR Rivertonklubben har nominert i år:

Jenta som sluttet å snakke (2)1. Trude Teige – Jenta som sluttet å snakke

Har ikke lest boka, men ser at veldig mange mener det er den klart beste hun har gitt ut så langt. Hun begynner også å få en ganske lang og god backlist som krimforfatter. Det er heller ikke noe drawback at hun er kvinne. De er i mindretall, men det ville vært skandale å ikke nominere en eneste av våre eminente «Dødstrømper». Andre aktuelle kvinnelige forfattere er jo Jorunn Thørring og Monika Yndestad, men ingen av dem gav ut en bedre bok enn det de har gitt ut tidligere, slik jeg forstår anmeldelsene. Trude Teige har satt fokus på alvorlige og svært tøffe temaer i sine bøker, og denne boka handler om overgrep i konservative kristne miljøer på vestlandet. Jeg mener Teige er en skikkelig heit kandidat til en nominasjon i år. Hun er tidligere nominert to ganger til Bokhandlerprisen, nå senest i fjor for denne boka.

Djevelanger2. Frode Granhus – Djevelanger

Nok en bok jeg ikke har lest, men jeg har lest hans to foregående krimbøker «Malstrømmen» og «Stormen». Han ble nominert i 2012 for sistnevnte, og jeg ser at han har fått like gode terningkast for boka som kom ifjor. Han er en kritikerfavoritt, skriver gnistrende rent språklig, og har i 2014 også blitt oversatt til en rekke andre språk. Akkurat som Trude Teige, er også Granhus nominert til Bokhandlerprisen to ganger. I høst for Djevelanger. Etter min mening er han i ferd med å etablere seg som en tungvekter, og han har ennå ikke har mottatt «Den gyldne revolver». Lå lenge på toppen av salgslistene ifjor. Granhus skriver fra et miljø som ikke er omhandlet mye i norsk krim. Lofoten forbindes gjerne ikke med blod og bestialske drapsgåter, men ved å gjøre det glir han svært godt inn i den store Nordic-Noir bølgen.

Rovdyret3. Jan-Erik Fjell – Rovdyret

Vi fortsetter med uleste bøker. (Herregud jeg ligger bakpå 😦 ) Rovdyret blir sagt å være et kvantesprang i kvalitet fra østfoldforfatteren. Han ble i sin tid nominert for sin debutroman, og har blant annet vunnet Bokhandlerprisen tidligere. Hans serie om etterforskeren og gambleren Anton Brekke er ekstremt populær blant de norske krimleserne, og hver eneste utgivelse går rett inn på topplistene. I likhet med de to foregående forfatterne,  ble også Fjell nominert til Bokhandlerprisen i 2014 for denne boka. Det er mange som ble forundret over at Fjell ikke fikk en nominasjon i 2013 for kritikerroste «Hevneren», men med Rovdyret har han to svært gode utgivelser på rad, og bør så absolutt være ett hett navn i debatten.

Ridderkorset4. Jørgen Jæger – Ridderkorset

Jæger er en forfatter som tydeligvis bare blir bedre og bedre. Han har gitt ut syv krimbøker om lensmann Ole Vik siden debuten, og til høsten kommer den åttende. Hver eneste bok har vært hakket bedre enn den forrige. Jeg har lest dem alle, og synes hans siste tre bøker «Karma», «Stemmen» og «Ridderkorset» er krimperler som for alvor har festet bergenseren på det norske krimkartet. Han ble nominert til Bokhandlerprisen for «Stemmen» i 2012, men venter fremdeles på sin første Riverton-nominasjon. Den kan utmerket godt komme i år. «Ridderkorset» skapte mediestorm ifjor vinter da Jæger gjorde kunststykket å mistenke Jens Stoltenberg som drapsmann i en fiktiv krimroman. Heftige debatter i TV og på radio, og førstesideoppslag i VG. Jæger har en svær tilhengerskare av lesere der ute, og har skapt et krimunivers av fiktive «Fjellberghavn» som det oser TV-serie av. Mange har ventet på å se hans navn komme opp av hatten, og Ridderkorset er hans beste så langt.

Maurtuemordene5. Hans Olav Lahlum – Maurtuemordene

K2 og Patricia har ennå ikke fått æren av å joine Hans Olav Lahlum i en Riverton-nominasjon. En gåte for de mange tilhengerne av denne retro-serien. Lahlum skriver klassisk engelsk «Hvem gjorde det-krim» i en språkdrakt som er tilpasset tidsepoken han skriver fra på sent 60, tidlig 70-tall. Maurtuemordene har jeg ikke lest (den heller), men den står visstnok ikke tilbake for de andre han har gitt ut i serien. Han var min store favoritt ifjor, og jeg må si jeg ble veldig overrasket over at han heller ikke denne gangen nådde opp. Lahlum selger så det griner, og ifjor startet han sågar sin egen krimfestival der han inviterer forfattervenner og lesere til en spennende krimhelg på Bokhotellet i Tvedestrand. Den andre utgaven går forøvrig av stabelen om to uker. Han skriver ikke krim i min gate, det vet jeg etter å ha prøvd et par ganger, men kritikerne er begeistret, og det er tydeligvis bokkjøperne også.

Og her har vi tre andre som jeg HÅPER juryen har funnet plass til:

Du skal lide1. Frode Eie larsen – Du skal lide

En skal lete lenge etter en norsk krimforfatter med brattere kvalitetskurve på utgivelsene. Fra selvpubliseringsdebuten «Hemmeligheten»  for noen år siden har Eie Larsen gitt ut en ny bok hvert eneste år, og hver gang et syvmilsskritt i riktig retning. På lille «LIV forlag» kom altså etter min mening en av de aller beste krimbøkene fra året 2014 ut. Med «Du skal lide» blåste Frode Eie Larsen inn dørene hos det etablerte krimforfatterselskap, og er nå et navn de fleste som følger med har fått med seg. Han skriver svært spennende, og trakterer både plott, actionsekvenser og karakterer med en svært stødig hånd i sin siste utgivelse. Boken fikk også en rekke gode terningkast i landets aviser. Noe som jeg håper har blitt lagt merke til hos juryen. Larvik-mannen er et stort krimtalent, og lite ville gledet meg mer enn om hans navn ble lest opp under på Krimfestivalens første dag 5.mars.

Et-blaatt-sjal-av-bly_product_full2. Kjell Erling Bardal – Et blått sjal av bly

Ingen stor hemmelighet at jeg elsker denne boka. Akkurat det har nok de fleste fått med seg i vinter. Mitt håp er at juryen har fanget opp min og andre bokbloggere sin enorme begeistring for denne debutanten. Bardals krim fra Nord-Norge var fjorårets friskeste pust. Han skriver nesten lyrisk, og maler et nordlands-miljø som tar pusten fra leseren. Artige og spennende karakterer, og etterhvert også mye action og spenning. Bardal ble dessverre gitt ut på et svært lite forlag, og det kan godt tenkes at juryen dermed ikke har plukket opp denne godbiten fra Fair Forlag. Den kom også ut såpass sent som i slutten av November. Men, har de lest den, ja da er jeg ikke i tvil om at Kjell Erling blir å finne i Oslo den dagen vinneren skal kåres utpå vårparten. Dette er nemlig noe helt annet, og det er gjort med en nydelig penn. Slikt liker vi å lese.

Høyt henger de3. Lene Lauritsen Kjølner – Høyt henger de

Det er lov å nominere med hjertet, er det ikke? Det hadde rett og slett vært så utrolig morsomt om denne freske dama hadde poppet opp som en kanin av flosshatten under nominasjonen. Hun er jo invitert til Krimfestivalen, så hvorfor ikke? Et skikkelig friskt og annerledes pust inn i den mørke og blytunge norske krimjungelen. Der alle andre forfattere prøver å presse ut mest mulig blod, gørr og mørke regntunge skyer, sitter Kjølner og skriver lettbeint humoristisk og nesten satirisk kose-krim fra det blide sørlandet i barbeint sommeridyll. Hvor deilig og befriende er ikke det? En skikkelig motvekt til Nesbø-universet, gjort med masse krydder og smakfulle karakterer som vi bare må elske. Joda, jeg vet at slike bøker ikke akkurat har revet ned prishylla hos Rivertonklubben, men jeg håper i det lengste, og krysser både fingrer og tær for at det skal skje.

Til slutt en oppfordring:

Foto: Cato Lein
Foto: Cato Lein

I år MÅ det deles ut en ærespris.

Den mener jeg bør tildeles Jo Nesbø for hans fantastiske forfatterskap, og for det han har gjort for å sette norsk kriminallitteratur på kartet internasjonalt. Det er på høy tid at han får æresprisen. Det er heller sjelden at denne prisen deles ut, men når det gjelder Nesbø er det allerede på overtid. Han har siden starten i 1997 gitt ut 13 kriminalromaner, og hver enste utgivelse går rett inn på bestselgerlister verden over. Skal denne æresprisens statutter ha noen som helst verdi, så må Nesbø få denne prisen nå.

 

PS! Vil du ha et skikkelig stalltips som gir gode odds? Prøv Eirik Wekre med «Fuglefangerne». Fjorårets klart største kritikerfavoritt

7 kommentarer om “Hvem vinner Riverton?”

 1. Ikke mye spennende her gitt Geir. 😉
  Av alle dine forslag har jeg lest og er for så vidt enig i Trude Teiges bok, jeg liker hennes bøker godt, men synes desverre de er litt for like hverandre. Da jeg hørte denne på lydbok, tenkte jeg at dette har jeg da lest før. Med noen små endringer i hver bok er det omtrent samme historie i alle bøkene hun har gitt ut. Men jeg liker dem absolutt, og er enig med det du skriver om at dette er hennes beste bok til nå.

  Og så Ridderkorset til Jørgen Jæger, beste krimmen ever!!! Jeg holder på med den nå og har både Stemmen og Karma liggende. Heldigvis!!

  Frode Granhus har jeg kun snust på og den lukte var god!!! Har de to første bøkene hans liggende og ser frem til å ta fatt på dem. Han fortjener vitkelig en nominasjon!!!

  Frode Eie Larsens bok har jeg, men har ikke fått lest den enda. Har lest Jordtårer som jeg likte veldig godt og holder på med Hemmeligheten. Har en deilig tykk bok med Hemmeligheten og Frostrøyk i en utgave. Han skriver spennende og samtidig er bøkene lettleste, noe som er veldig viktig for meg som sliter med konsentrasjon og hukommelse!! Så en stor pluss fra meg der. Dessuten tenker jeg han fortjener å bli løftet opp og frem. Han utgis på et lite forlag som ikke er så godt kjent, og hvertfall her jeg bor, Åsane nord for Bergen sentrum, blir han desverre ikke tatt inn med mindre man spør spesifikt etter han, da tar de kaanskje inn et eksrmplar eller to ekstra når de bestiller. Så han fortjener å bli løftet frem i lyset!!!

  Av Jan-Erik Fjell har jeg kun hørt Tysteren som lydbok, og den likte jeg veldig godt!! Prøvde meg på en av de nyeste også, men den ble for tung. Desduten blir jeg småsprø av hovedpersonen. Føler han rett og slett er for dum!!

  Lene Lauritsen Kjølner sin bok fikk jeg aldri lest da jeg lånte den på biblioteket, så den ser jeg frem til kommer i pocket, da skal jeg mollkose meg med den!! Mamma leste den imidlertid og hun likte den godt. Hun likte også veldig godt forsiden. Ikke ofte hun kommenterer bøkenes utseende, men denne forsiden likte hun veldig godt. Noe jeg er helt enig i!!! Ellers så anbefalte jeg boken til en av de som jobber på biblioteksfilialen vår her ute i provinsen, og hun kom senere tilbake til meg og skrøt veldig av boken. Hun trakk bl.a. frem hovedpersonens karakter. Hun følte det var en person man lett kunne kjenne seg igjen i, og boken ble da med en gang mer spennende og aktuell. Så her også synes jeg hun fortjener å bli løftet enda mer frem, selvom hun gir ut på et av de større forlagene. Heia Lene!!! Er så heldig å få ha henne som venn inne på fb og hun er en likandes dame, det er helt sikkert!!

  Ser du kun nevner norske forfattere og jeg må tilstå at jeg vet at Riverton prisen er en gjev pris innen krimmens univers. Men enfoldig som jeg er, må jeg bare spørre: Gis Rivertonprisen kun til norske forfattere? Selv husker jeg ikke når de ulike bøkene kom ut, annet enn at jeg vet at Du skal lide og Jenta som sluttet å snakke (lydbok utgavene av Trude Teiges bøker er fantastiske. Hun som leser de er kjempe flink og passer perfekt som oppleser der!!!) kom ut i fjor.

  Er heller ikke enig i at Jo Nesbø burde få æresprisen, mye fordi jeg føler han får ufortjent mye oppmerksomhet rundt bøkene sine. Og jeg føler litt på at han ikke nødvendigvis selger så masse bøker bare fordi de er gode, men at han rett og slett selger på navnet. Folk har hørt om han og så blir bøkene kjøpt. Uten at de nødvendigvis er så gode. Rett og slett en motesak innen bøkenes verden. 😉 Er denne æresprisen en pris som kun kan gis en forfatter som har et langt forfatterskap bak seg eller kan den også gis til en som ikke har skrevet på langt nær så mye og ikke har vært på markedet så lenge?

  Liker

 2. Takk for fyldig kommentar. Rivertonprisen er en pris som går til fjorårets beste norske utgivelse innen krim & thrillere. Den gis vanligvis ikke til samme person flere ganger, men det kan skje dersom boken er et høydepunkt i karrieren. Jeg er litt usikker på om de statuttene ble endret ifjor slik at forfattere nå kan vinne den flere ganger uten noen særskild grunn. I så fall er jo både Jo Nesbø, Tom Egeland, Unni Lindell, Karin Fossum og Tom Kristensen HØYAKTUELLE nominasjoner. Når det gjelder Nesbø og ærespris så ser jeg poenget ditt, men er helt uenig. Nesbø selger såpass bra INTERNASJONALT fordi han rett og slett skriver bedre enn de aller fleste. I Norge er det litt hype, det er jeg enig i, men internasjonalt konkurrerer han på lik linje med verdens største navn innen sjangeren, og det klarer man ikke uten at man skriver gnistrende krim

  Liker

 3. Bra forslag, ut frå kriteria om at «ingen» vinn prisen to gonger. Men – det har faktisk hendt to gonger at Rivertonprisen har gått til den same forfattaren; Gunnar Staalesen vart tildelt prisen i 1975 og 2002 og Jon Michelet i 1981 og 2001. Juryen har muligens gitt dei prisen to gonger for «lang og tru teneste» som krimforfattarar. Difor kan for eksempel Jan Mehlum, Unni Lindell, Karin Fossum og Anne Holt vera aktuelle for nominasjon i år.

  Av forfattarar som ikkje har fått prisen tidlegare, men som har vore nominerte før, og som i tillegg kom ut med bok i 2014, har me både Frode Granhus og Jørgen Brekke – som dermed stiller sterkt.
  Rivertonprisen har ofte gått til «nye stemmer» og originale og utradisjonelle kriminalromanar, og her kan Marit Reiersgård, Frode Eie Larsen, Olav W. Rokseth og Lars Mæhle vera aktuelle namn, i tillegg til Hans Olav Lahlum. Jan-Erik Fjell er sikkert også eit namn som juryen vurderer.

  Hanne Kristin Rohde fekk ufortent mykje merksemd for den middelmådige krimboka si i fjor. Håpar Rivertonjuryen ikkje let seg riva med av slikt. Eg håpar også – for all del – at Jørgen Jæger og Trude Teige sine bøker ikkje vert nominerte. Bøkene deira frå fjoråret held berre ikkje mål. Eg er heilt uenig med Davidsen over her altså, men smaken er som baken.

  Eg er fullstendig utan synske evner og er ein elendig tippar – men eg foreslår likevel denne kortlista til prisen i år.
  1. Hans Olav Lahlum for «Maurtuemordene»
  2. Karin Fossum for «Helvetesilden»
  3. Olav W. Rokseth for «Broren»
  4. Lars Mæhle for «Linnés dystre lærdom»
  5. Frode Granhus for «Djevelanger»

  Eg har altså tatt med både Granhus og Lahlum. La meg leggja til at eg ikkje har lest Fjell, Holt, Kjølner og Bardal sine bøker. Alle dei andre som her er nemnde har eg lest.

  Ærespris til Jo Nesbø? Tja – eg elskar bøkene hans – men er han ikkje for ung?

  Liker

 4. Hei Berit! Eg har ikkje tatt med namn som Nesbø, Holt, Lindell og Kristensen ettersom statuttene seier at dersom ein skal vinna prisen fleire gonger så må det vere fordi den aktuelle boka er eit høgdepunkt i forfatterskapet. Det tykkjer eg ikkje nokon av dei nemnde har. Men, eg lurer litt på om ikkje denne statutten er blitt endra, og i så fall er det fritt fram for alle dei du nemner. Du er både Egeland, Nesbø og Lindell brennheite kandidatar.

  Når det gjeld æresprisen vert ikkje den gjeve for lang og tru teneste, men til nokon som har markert seg internasjonalt, eller som har gjort noko stort for norsk krimlitteratur. I den samanhengen er Nesbø eit særs aktuelt namn å nemne.

  Liker

  1. «Den første som fikk prisen to ganger var Jon Michelet da han mottok prisen for andre gang i 2001. Da ble statuttene endret slik at en tidligere prisvinner bare kunne få prisen på nytt om arbeidet representerte et høydepunkt i forfatterskapet eller et oppsiktsvekkende comeback. Ingen skulle kunne vinne prisen mer enn to ganger.
   Fra 2013 ble imidlertid Statuttene endret tilbake til den opprinnelige versjonen og forenklet litt: Prisen skal gå til forfatteren av årets beste kriminallitterære arbeid, noe som selvsagt åpner for at det blir mulig å vinne prisen flere ganger.»

   Sitat https://snl.no/Rivertonprisen

   Liker

 5. Her var det mye interessant om norsk krim. Jeg har ikke lest alle som blir nevnt her, men de fleste. Vil nok gå for Lene Lauritzen Kjølner, Jan Erik Fjell og Karin Fossum, og har vanskeligheter med å komme forbi Jørgen Brekke. Men jeg MÅ lese Frode Eie Larsen, som har fått mye bra kritikk. Boka til Bardal kom vel ut i 2015? (Jeg har den, men er ikke hjemme akkurat nå.) Kom den ut i 2014 stiller den også høyt. Apropos Riverton-prisen, så var min intro til krimens verden bøkene til Elvestad, som min far samlet på. Glemmer aldri en av bøkenes forside, med pianotangenter på. (Aner ikke hvilken tittel den hadde.)

  Liker

 6. Her var det mykje interessant, og eg er så glad for at du har skrevet denne posten nå eit par veker før krimfestivalen. Eg har trua på Lahlum sjølv om eg ikkje har lest bøkene hans ennå, og er det ikkje på tide for Jørgen Jæger 🙂

  Eg er veldig glad i Jo Nesbø, og ein ærespris ville vore fantastisk!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: