Mens jeg venter på snøen

stolpesnoDet er nå litt over to uker til Hans Olav Lahlums krimfestival setter i gang på Bokhotellet i Lyngør, ved bokbyen Tvedestrand. En intimfestival for oss krimfrelste der vi får en unik sjanse til å komme tettere innpå forfatterne, deres bøker, forfatterskap og historie. I tillegg til Lahlum selv kommer Jørn Lier horst, Gard Sveen og Marit Reiersgård til festivalen. Sistnevnte sitt forfatterskap har jeg faktisk ikke lest, og det må jeg gjøre noe med. nekter å komme til det blide Sørlandet uforberedt. Jeg har derfor gått til innkjøp av Marit Reiersgårds første krimroman, Stolpesnø, fra 2012, og skal lese den før jeg møter henne.

Det hender jeg slår meg på brystet og er en smule eplekjekk (Er jo ikke harding for ingenting). I slike stunder kan jeg sågar hevde at jeg har noenlunde oversikt over nyere norsk krimlitteratur, og at jeg har lest katalogen til de fleste av de store navnene. Så lanseres navnene til festivaler jeg skal besøke, og småflau må jeg innrømme for meg selv at jeg kanskje ikke er like oppdatert som jeg liker å tro. Da er det bare en ting å gjøre, og det er å sprenglese. Før vi sitter på Bokhotellet og nyter et deilig glass rødvin etter åtte timers kjøring på fredag 20.februar har jeg to bøker som må leses. Den ene er «Vinterstengt» av Jørn Lier Horst. Har lovet meg selv å komme gjennom Horst sine tre siste Wisting-bøker før hans neste kommer til høsten, og da bør jeg ta den første av dem nå. Den andre er altså Marit Reiersgård sin krimdebut fra 2012, Stolpesnø.

Hun skal snakke om det å få forfatterdrømmen i oppfyllelse på krimfestivalen, men kanskje aller mest om det å bli refusert på veien. Det vet vi jo litt om 😉 Men, det skal bli spennende å få høre hennes historie. Hun fortalte en del om det i et intervju med Forfatterskolen i september 2013. Les intervjuet her.

Marit ReiersgårdMarit Reersgård er blitt en yndling hos mange lesere, og er intervjuet en rekke ganger i media i forbindelse med sine to utgivelser, Stolpesnø, og Jenta uten hjerte.  Hun er 49 år gammel, og er bosatt på Tranby. Hun har gitt ut en rekke barne og ungdomsbøker, og har publisert en god del noveller i ukeblader, før hun debuterte som krimforfatter for tre år siden. I krimkretser blir hun omtalt som en av de virkelig spennende nye stemmene. Hun skal visstnok ha en spesielt god hånd med det sosiale dramaet som ligger bak den kriminelle handlingen som bøkene omhandler. Hun tar offerets perspektiv, og skildrer deres traumer på en svært troverdig måte hevder mange av dem som har lest bøkene hennes. Begge bøkene er blitt kritikerfavoritter, noe som ikke er en selvsagt ting i denne sjangeren. Pål Gerhard Olsen i Aftenposten sa følgende om hennes krimdebut i 2012:

En klok og klartseende kriminalroman … en roman som med stillferdig intensitet og et fininnstilt språk fokuserer på mellommenneskelige anliggende over et bredt spekter … Marit Reiersgård  fremstår som en bortimot fullbefaren krimforfatter på første forsøk.

Kjetil Moe i Kulturspeilet går enda lengre i skamrosen:

Hennes debutbok viser en usedvanlig fin hånd og en mesterlig evne til å lage et omfattende og intelligent intrigenett med den overraskende løken gjemt inne i den andre som er en mester verdig.

Og her er baksideteksten til boka jeg skal kose meg med de neste ukene:

Det er 25. januar, det snør tett. Brøytebilen dundrer langs de smale veiene i Lier utenfor Drammen. Fem år gamle Oda tar på seg den rosa parkdressen og går ut for å ake. Hun kommer ikke inn igjen til middag, hun er sporløst borte. I nabohuset tyvlåner unggutten Raimo morens bil for å kjøre til den kvinnelige tegnelæreren sin. Han finner henne kvalt, og tilsynelatende voldtatt. Likevel velger Raimo å holde munn om det han ser.
Hvilke hemmeligheter er det som skjuler seg i vintermørket?
Politietterforskerne Bitte Røed og Verner Jacobsen begynner det vanskelige arbeidet med å avhøre mennesker på et lite tettsted. Alle kjenner hverandre, alle vet noe. Og alle ønsker noe mer for livene sine.

Har noen av dere lest denne boka, og vet hva som venter meg?

(PS! Det er noen få festivalpass og plasser igjen på Bokhotellet til de som vil dele en helg på sørlandet med meg, andre glade kriminteresserte lesere, og fire fantastiske forfattere 20.-22- februar. For under 2.000 kroner får du festivalplass, overnatting og middag og frokost begge dager. Ta kontakt med Bokhotellet her!)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: