Med Lahlum på mordjakt

Foto: Dagbladet
Foto: Dagbladet/Jacques Hvistendahl

Er du kriminteressert og på jakt etter den helt spesielle opplevelsen? Kunne du tenkt deg å komme tettere på noen av Norges mest kjente krimforfattere? Er du nysgjerrig på historien bak bøkene? Vil du vite hvordan forfatterne tenker ut sine blodige plott, eller hva som skal til for å bli krimforfatter? Har du lyst til å møte fantastiske mennesker som er like interessert i krim og mysterier som deg? Vil du nyte en weekend alene eller sammen med din kjære i nydelige omgivelser med god mat, vin, morsomme diskusjoner, og en prat på tomannshånd med de du til vanlig bare har på nattbordet? Har bokringen din lurt på å reise et sted sammen i år?

Svaret er åpenbart. Hans Olav Lahlums Krimfestival i bokbyen Tvedestrand. Jeg kan love deg en opplevelse du aldri vil glemme. Aldri vil du komme tettere på forfatterne. Aldri vil du møte så mange spennende mennesker som er opptatt av det samme som deg. Du kommer til å kose deg i en fillehaug, som vi sier her i Haugesund.

Jeg og min kjære Agnes reiste litt på måfå til fjorårets festival, og fikk en opplevelse vi aldri glemmer. Det fantastiske bokhotellet på Lyngør var rammen rundt festivalen. For en latterlig lav pris (1995,-) fikk vi overnatting i to netter i en romantisk sjøbod med høy standard ved sjøen, middag fredag/lørdag, frokost lørdag/søndag og festivalpass hele helgen. I tillegg fikk vi fem av de mest kjente krimforfatterne tett innpå livet en hel helg. Fantastisk hyggelige mennesker som mer enn gjerne pratet i vei om bøker, skriving, plotting og litteratur. Det var ikke slik at de kom og gikk når de hadde et punkt på programmet, de var med oss hele veien.

-Hmmm...Eneste gang jeg blir avbrutt av applaus er når brøytebilen passerer. Sitat Hans Olav Lahlum. Her er forøvrig bilen han og Tom Egeland kom i. Foto: Tom Egeland
-Hmmm…Eneste gang jeg blir avbrutt av applaus er når brøytebilen passerer. Sitat Hans Olav Lahlum. Her er forøvrig bilen han og Tom Egeland kom i. Foto: Tom Egeland

Nå tenker noen at jeg er en sånn som synes det er såååå stas å omgås kjendiser at det alene gjorde helgen. Nei, og atter nei. Det er helt uinteressant at dette er folk som du har sett ørten ganger på TV. Poenget er at dette er interessante mennesker som er oppriktig interessert i litteratur. Og da spesielt krimlitteratur. Dette er folk som har følt og kjent på kroppen både suksess og fiasko. De har alle stått uten kontrakter, hatt skrivesperrer, bannet over plott som ikke går opp, og fått standard refusjonsbrev i posten. Forskjellen er at de har fått det til likevel, og har klart kunststykket å nå gjennom. Å gjøre et levebrød ut av det å skrive. Det de har å fortelle er spennende. Dessuten er de ikke blaserte kjendiser som har nok med seg selv. De ønsker å møte festivalens deltakere over en kopp kaffe ved frokostbordet eller en kald pils i baren om kvelden. Dette er mennesker som har noe å formidle. Rivertonprisvinnerne fra 2013 og 2014 er altså to av dem. Forhåpentligvis blir det litt mindre snø i år (se bildet til venstre)

Ifjor var det foruten Lahlum selv, Tom Egeland, Trude Teige, Chris Tvedt & Elisabeth Guldbransen, og Anne Cecilie Remen som sto på programmet. Spennende og interessante navn. Det er minst like bra i år. Lahlum er arrangør, og han har fått med seg Jørn Lier Horst, Gard Sveen og Marit Reiersgård. Du finner en presentasjon av dem og hva de har skrevet lenger nede i artikkelen. Vil du lese min artikkelen etter fjorårets festival, kan du trykke her. John Olav Oldertrøen i Skrivehula skrev også et innlegg som er verdt å lese om fjorårets festival. Den kan du lese ved å trykke her.

Hva er det som skjer denne helgen fra 20-22.februar? Hva vil du få ut av de to tusenlappene du må betale for weekenden på Bokhotellet i sørlandsidyllen Lyngør? Vel … Her er programmet:

Fredag 20.februar:

Kl 1900 Bokhotellet: Hans Olav Lahlum åpner festivalen : Krimlitteraturen i Norge 1814-2014.

Kl 2000 Bokhotellet: Middag med mord. Jørn Lier Horst, Marit Reiersgård, Gard Sveen og Hans Olav Lahlum leser for aller første gang fra bøker som ennå ikke er kommet ut!

 

Lørdag 21. februar

Kl 0830-1000 Bokhotellet: Kriminell frokost med forfatterne

Kl 1030 Felles transport til Tvedestrand sentrum, i privatbiler.

Kl 1100-1230 Plott i sentrum Forfatterne leder an i plottet, med introduksjon i Terna Kafé.

Kl 1230-1400 Vandring langs krimbokhyllene i bokbyen med Hans Olav Lahlum, Marit Reiersgård, Jørn Lier Horst og Gard Sveen som vegvisere. .

Kl 1500 Bokhotellet: Gard Sveen: Fra refusjon til Riverton. Om veien fram til Den siste pilegrimen og litt om en glemt krigshelt. .

Kl 1600 Bokhotellet: Marit Reiersgård: Opp alle jordens refuserte!

Kl 1700 Bokhotellet: Jørn Lier Horst: De sanne historiene bak bøkene mine.

Kl 1900-2230 Bokhotellet: Kriminell helaften med et blodig måltid. Hans Olav Lahlum med kontrapunkt-krimquiz, der alle forfatterne er med. Flere andre innslag.

 

Søndag 22. februar

Kl 0830-0930 Bokhotellet: Frokost med forfatterne

Kl 0930 Bokhotellet: Hans Olav Lahlum: Maurtuemordene, den sjette boka om K2 og Patricia.

Kl 1100 Dypvåg kirke: Sogneprest Eckhardt Graune: Det kriminelle i Bibelen, som tema i prekenen.

Meld deg på til resepsjon@bokhotellet.no eller telefon 37 19 80 00.
Prisen for å bo og spise hele helga på Bokhotellet Lyngørporten er  kr 1995,- per person i dobbeltrom og kr 2495,- i enkeltrom. Det inkluderer som sagt både måltider og festivalpass til alle arrangementene.

Besøk gjerne festivalens facebookside også.

Presentasjon av forfatterne:

HansolavlahlumHANS OLAV LAHLUM:

I 2010 debuterte Lahlum som skjønnlitterær forfatter med en klassisk krimroman,Menneskefluene. Boken ble raskt fulgt opp med flere bøker om det samme etterforskerparet K2 og Patricia. Bøkene er solgt til flere land. I løpet av kort tid har Lahlum blitt en ettertraktet medie- og publikumsyndling. Han har blant annet vært en sentral aktør under Krimfestivalen, som de siste årene har blitt arrangert av Cappelen Damm i samarbeid med flere andre forlag. Lahlum er i tillegg svært kjent som en dyktig historiker og samfunnsdebutant, og han er et fast innslag under VGTV sine sjakksendinger. Lahlum har også jobbet som programleder i TV.

Jørn Lier HorstJØRN LIER HORST:

Med sine bøker om politiførstebetjent William Wisting betraktes Jørn Lier Horst som en av Nordens fremste krimforfattere. Han har bakgrunn som etterforskningsleder i politiet og kjenner godt til både miljøet og metodene han skriver om. Handlingen i bøkene er som hentet rett ut av en politimanns hverdag, både når det gjelder rutinene og dramatikken. Til høsten kommer hans tiende Wisting-bok. Han har vunnet en rekke priser som krimforfatter, og figurerer øverst på de fleste salgslister hver gang han kommer ut med en ny krimroman. han er oversatt til en rekke språk, og er et navn som nevnes flittig også internasjonalt når en diskuterer ny nordic noir litteratur. Horst har også gitt ut flere spenningsbøker for barn.


gardsveenGARD SVEEN:

Gard Sveen arbeider som seniorrådgiver i Forsvarsdepartementet . Han debuterte som krimforfatter i 2013 med boka Den siste pilegrimen, lansert som den første i en serie. For denne ble han tildelt både Rivertonprisen for årets beste norske kriminalroman, Glassnøkkelen for årets beste nordiske kriminalroman,  og Maurits Hansen-prisen – Nytt Blod for årets beste norske krimdebutant. Bare en annen forfatter, Jo Nesbø i 1998, er tidligere blitt tildelt både Rivertonprisen og Glassnøkkelen for sin debutbok, og han er den første som har vunnet alle tre prisene for debutboka. Han er aktuell med ny krimbok i sin serie til høsten.

marit reiersgŒrdMARIT REIERSGÅRD:

Marit Reiersgård Bredesen vokste opp i Lier utenfor Drammen, og bor i dag i Tranby. Hun har arbeidet som dekoratør, og jobber i dag som forfatter . Hun har gitt ut to krimbøker de senere årene som begge har fått strålende kritikker. Stolpesnø var hennes krimdebut, mens Jenta uten hjerte kom ut ifjor. Reiersgård blir i krimkretser sett på som et av våre største krimtalenter på vei opp, og bøkene hennes får stadig nye tilhengere rundt om i landet. Hun har tidligere gitt ut mye barne og ungdomslitteratur i tillegg til at hun har skrevet for magasiner og ukeblader.

Jeg blir å treffe der, det er helt sikkert. Kom du også da vel? Jeg gleder meg til å treffe deg.

9 kommentarer om “Med Lahlum på mordjakt”

 1. Det hadde vore interessant og kjekt å delta på festivalen, men for meg er det er så altfor langt å reisa berre for ei helg – på denne tida av året. Eg er godt kjend med bøkene til alle desse forfattarane.
  Eg har vore på bokhotellet i Lyngør om sommaren; ein fin og særprega plass. Bokbyen Tvedestrand, med alle bokutsala sine, er også verdt eit besøk. Der kan ein bokelskar gå i dagevis.

  God tur og god «fornøyelse» på krimfestivalen!

  Liker

  1. Du kan få sagt det. Jo takk. Vi gleder oss stort. Vinterens store happening for vår del. En blodig helg uten barna i en sørlandsidyll med bare kjekke folk, som slett ikke synest det er kjedelig å diskutere bøker og skriveglede … Det er ikke ille det 😉 Og nei … Det er IKKE langt for en helg. Vi reiser helt fra Haugesund. 7 timer i bil.

   Liker

 2. Jeg gleder meg, og er i overkant begeistret for denne festivalen da jeg ikke visste det fantes slike arrangementer for «sånne som meg». Kom det mange i fjor? Vi sees!

  Liker

   1. Så moro! Jeg kan ikke vente. Jeg drar alene, uten å kjenne noen, men det blir moro å møte likesinnede. Jeg har ikke bil, tenker å ta tog (hvis de er mulig) da jeg bor i Oslo. Er det enklest? Jeg vet ikke hvem som arrangerer denne helgen, men for et fantastisk tiltak! Takk for at du skrev om dette, Geir. Jeg har sendt mail om påmelding, venter spent på svar.

    Liker

   2. Det er Bokhotellet og Bokbyen-Skagerrak som arrangerer dette sammen med Lahlum selv. De vil garantert gi deg et svar på mail dersom du har sendt det. Om ikke så kan du ringe bokhotellet i Lyngør. De gir deg all praktisk info om avstander, ruteforbindelser osv. Gleder meg til å treffe deg Pernille. 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: