Det blir en creepy vår …

Den grenseløseEn av de tingene som er mest spennende når vårlistene og høstlistene fra forlagene kommer, er å sette opp sin egen leseliste. jeg har som mål å lese 40 bøker i år, og da skulle det bli omtrent 20 fram til sommeren. Jeg har satt opp slike lister to ganger tidligere, og de har vært nyttige til å komme i mål med det jeg har hatt lyst til å lese. Klarer aldri oppfylle listene skikkelig. Jeg er en spontan fyr, og plutselig dukker det opp noe nytt og enda mer spennende som ikke sto på lista fra før, mens andre titler til stadighet blir skjøvet nedover, for til slutt å falle helt bort. Likevel … Her har vi mine leseplaner for våren 2015. Er det noe her du også vil lese? (Listen står ikke i prioritert rekkefølge)

Et-mørkt-sinn1. Anniken Haga – Et mørkt sinn  2014 (LIV forlag)

En bok som nok er ukjent for de fleste vil jeg tro. Anniken Haga er debutant, og jeg mottok denne boken etter at hun kom med en privat forespørsel til meg på Facebook. Jeg er svak for unge, norske debutanter, og gleder meg til å lese denne.

24-årige Marita er en helt vanlig jente, med en vanlig jobb, grei hobby og gode venner. Hun har alt. Men brått blir hele hennes verden snudd på hodet. I løpet av en dag mister hun sin beste venn, blir dratt inn i en drapsetterforskning, og det gnistrer til fra en gammel flamme. Gjennom den neste uken må Marita håndtere både ulovlig kjærlighet, sorg, tvil, og en familiehemmelighet som kan koste henne livet…

Djevelanger2. Frode Granhus – Djevelanger 2014 (Schibsted)

Ifjor bestemte jeg meg for å lese meg opp på denne nordnorske krimforfatteren, og jeg kom gjennom hans to første bøker, Malstrømmen og Stormen. Nå står hans tredje for tur, og den kommer definitivt på vårlista. Boka kom ut for ett år siden, og har blitt omtalt som hans beste så langt, og ble blant annet nominert til Bokhandlerprisen i 2014.

En sommerdag løper lille Ida glad og fornøyd av gårde med dukkene sine for å plukke blomster – men hun kommer aldri inn igjen.Det har ikke regnet på evigheter. Varmen er i ferd med å tørke ut tjernet Emilie Sande stadig søker til. Vannstanden synker, og hennes fortvilelse øker. For noe ligger skjult under overflaten. Noe hun for all del ikke ønsker at skal komme opp i dagen. På politihuset i Bodø er det også varmt – og hett, vil noen mene. Guro Hammer, det nyeste tilskuddet til etterforskningsgruppa, setter følelsene i sving hos enkelte av de mannlige kollegaene. Da det kommer melding om at en liten jente er forsvunnet, passer Rino Carlsen på å bli satt på saken sammen med Guro. Dermed er jakten i gang …

Vinterstengt3. Jørn Lier Horst – Vinterstengt 2011 (Gyldendal)

I over ett år nå har jeg lest Horst sine bøker om William Wisting. Hans seks første bøker er alle lest med begeistring, og nå står hans syvende for tur. Den vil jeg lese før jeg møter ham, Gard Sveen, Hans Olav lahlum og Marit Reiersgård på Lahlums krimfestival ipå Bokhotellet i Tvedestrand 20-22.februar. Hans to neste, Jakthundene og Hulemannen er på sommerlista. Da bør jeg være klar for hans tiende Wisting-bok til høsten.

Vinterstengt ble tildelt Bokhandlerprisen i 2011 På vaskeseddelen står det følgende om handlingen: Høsttåken ligger tett over kystlandskapet. Ove Bakkerud skal ha en siste rolig helg på sommerstedet før vinterstengningen. Men han kommer frem til en hytte i kaos, herjet av innbruddstyver. Og på nabohytta: en mann mishandlet til døde.Politiførstebetjent William Wisting har sett groteske drap før. Men desperasjonen han er vitne til i Stavern denne høsten, er ny for ham. Og fra himmelen faller det døde fugler.

Blod på snø4. Jo Nesbø – Blod på snø 2015 (Aschehoug)

Nesbø er alles favoritt, min også. jeg sluker alt han skriver med hud og hår. Blod på snø er en gammel historie som han har hatt liggende på vent mens Harry Hole har fått utfolde seg fritt. Mange trodde det var denne som ville komme ifjor da ryktene startet om at han ville komme ut med en bok utenom Hole-serien. men, da kom altså Sønnen. Nå i år derimot er det endelig duket for denne boka vi som følger med har hørt om i flere år. en bok som det allerede er solgt filmrettigheter til i Hollywood. Her tar Nesbø en Lahlum, og sender oss tilbake til syttitallet. Derfor dette retro-imaget på omslaget.

Hovedpersonen i Jo Nesbøs nye thriller er Olav Johansen, en ordblind leiemorder som har det med å forelske seg.
Vi er i Oslo, desember 1975, den kaldeste vinteren i manns minne. Samtidig som Olav sliter med å få ferdig et langt kjærlighetsbrev, jobber han som leiemorder for Daniel Hoffmann, som kontrollerer hovedstadens heroinmarked. Hoffmanns bande blir utfordret av Fiskeren, en narkoselger som bruker butikken sin på Youngstorget som dekkoperasjon. Hoffmann kjenner seg truet fra alle kanter og lover Olav femdobbelt honorar og evig juleferie for et siste oppdrag: Han skal ekspedere kona, den vakre og forføreriske Corina.

Judaskysset5. Eirik Husby Sæther – Judaskysset 2015 (Gyldendal)

Denne forfatteren er ny for meg, selv om jeg jo har visst om hans to tidligere utgivelser på Juritzen, Lobotomisten og Heksedoktoren, så har jeg aldri lest noe av ham. det skal det bli en endring på nå, for denne historien vekker så absolutt min interesse. Han har forlatt sitt tidligere krimunivers i denne nye utgivelsen, og handlingen utspiller seg i Oslo.

Mikael Wulf er politimann ved Kriminalvakta, Oslo-politiets frontlinje overfor grov voldskriminalitet. Han tilkalles ved brå død, likfunn og voldtekter. En dag rykker han ut på et overdosedødsfall på Oslo S, et dødsfall som viser seg å være et mulig drap. Den døde har delt leilighet med Mikael Wulfs narkomane fosterbror William, som er forsvunnet. Det samme er det tredje medlemmet av kameratgjengen. Og et stjålet parti heroin. Som noen vil ha tilbake for enhver pris. Mikael frykter at fosterbroren er i alvorlig fare og begynner på egen hånd å utforske rusmiljøet rundt Oslo S. Sporene leder ham ut på en svart odyssé, i katakombene under Sentralstasjonen, i gamle etterlatte tollceller, og inn i sitt eget sinns mørke.

Svart daggry6. Cilla & Rolf Börjlind – Svart daggry 2015 (Gyldendal)

Dette svenske forfatterparet har jeg etterhvert lært meg å bli glade i. Var ikke overvettes begeistret for deres første bok «Springflo», men de tok kvantesprang med «Den tredje stemmen» som kom ifjor, og derfor gleder jeg meg skikkelig til deres tredje krim som kommer nå i februar. Svart daggry har samme persongalleri som de to forrige bøkene, og det skal bli moro å møte Olivia Rönning og Tom Stilton igjen.

Olivia Rönning har valgt å vende tilbake til politiet og har fått jobb på det lille tettstedet Arild i Skåne. Da det lille samfunnet rammes av mordet på et barn, blir Olivia dradd inn i etterforskningen. Noen dager senere begås det et nytt drap rett utenfor Stockholm. Dødsfallet har klare paralleller til dødsfallet i Skåne. Rikskrim kobles inn, og Mette Olsäter blir satt på saken. Mistanken rettes mot rasistiske kretser. Samtidig får den tidligere politimannen Tom Stilton en utklippsbok om det uoppklarte mordet på en tidligere luksusprostituert. Tom ble i sin tid presset ut av etterforskningen, men har aldri klart å glemme den gamle saken.

Kongens råd7. Ørjan N. Karlsson – Kongens råd 2015 (Gyldendal)

Og detta har vi venta på så lenge … ja, så lenge … Tredje bok i serien om Stiftelsen kommer i vår, og har tittelen Kongens råd. Karlsson har skiftet forlag fra Juritzen til Gyldendal, men stilen, humoren og spenningen blir den samme. Karlsson er en forfatter som skyter fra hofta, og det er lite som tyder på at det blir noe enklere for vår venn Kyrre Kaupang denne gangen. nok en gang så er det norsk storpolitikk fra vår nyeste historie som står i sentrum. Mens det i de to forrige bøkene var tiden under statsminister Einar Gerhardsen og forsvarsminister Jens Christian Hauge som sto i sentrum, har vi nå beveget oss frem til slutten av syttitallet og begynnelsen av åttitallet. Stikkord: Arne Treholt! Boken har foreløpig utgivelsesdato 10.april.

Med få dagers mellomrom blir to norske ambassadører funnet død. «Stiftelsen» settes på saken, og et av sporene peker i retning av russisk innblanding. I ‘bakhistorien’ møter leseren en ung og fremmadstormende byråkrat ved navn Arne Treholt. Hva skjedde egentlig i forkant av Treholts arrestasjon på Fornebu i januar 1984?

Hvorfor spurte de ikke Evensen8. Lene Lauritsen Kjølner – Hvorfor spurte de ikke Evensen? 2015 (Schibsted)

Fjorårets debutantkomet Lene Lauritsen kjølner er tydeligvis produktiv også. allerede ett år etter debuten kommer andre bok om fantastiske Olivia Henriksen. Selverklært privatdetektiv etter sprellene hun gjorde i «Høyt henger de». Dette er kosekrim på høyt nivå, og jeg gleder meg skikkelig til å krype inn i Kjølners krimunivers en gang til.

På hjemmesidene til Schibsted står det følgende om Kjølners neste bok: Skjenk deg et glass musserende, legg føttene høyt og bli med inn i Olivia Henriksens spennende og svært underholdende verden. Dette er bok to i serien om den fargerike privatdetektiven. Som privatdetektiv sysler Olivia Henriksen mest med utro ektefeller og overvåkning. Da den beryktede SV-politikeren Arne Gustavsen blir funnet død i vannkanten ved Ankerholmens seilerforening, dras hun imidlertid inn i en sak som omfatter både miljøpolitikk, kyniske forretningsmenn og skitne affærer.

Divergent 39. Veronica Roth – Divergent 3 – De lojale 2015 (Schibsted)

I februar kommer tredje kapittel i Divergent-serien som jeg har forelsket meg totalt i. Et av mine klare førstevalg på årets vårliste for å si det slik. Divergent er ingen krim men en YA-serie innen dystopisjangeren. Filmen fra første bok kom ifjor, og den neste følger etter i år. Schibsted ligger i rute, og publiserer neste bok før filmen fra den forrige er et faktum på norske kinoer. Serien er knallspennende også for voksne, selv om den er skrevet for ungdom.

Mot, troskap, offer og kjærlighet. Divergent-serien har fascinert millioner av lesere verden over. I den kraftfulle avslutningen er det fraksjonsbaserte samfunnet Tris en gang trodde på fullstendig knust. Hemmeligheten til den dystopiske verdenen avsløres. Hele samfunnet er preget av tap og svik. Derfor er Tris klar for å utforske verdenen utenfor gjerdene. Kan hun og Tobias skape et enkelt, nytt liv sammen, uten løgner og vonde minner? Men Tris sin nye virkelighet blir på ingen måte som hun har tenkt seg. Tidligere kunnskap fremstår raskt som meningsløs. Oppsiktsvekkende nye sannheter endrer hjertene til dem hun elsker. Og nok en gang må Tris kjempe på egenhånd – om sin og andres kompleksitet – og hun må ta umulige valg om mot, troskap, offer og kjærlighet.

Brennemerket10. Eystein Hanssen – Brennemerket 2015 (Cappelen Damm)

Eystein Hanssen har jeg fulgt tett helt siden han kom ut med sin første krimbok, De ingen savner, i 2010. Hans krimromaner er utvilsomt blant de beste i Norge. Han går mye dypere til verks i sin bitende samfunnskritikk, og alle bøkene har en underliggende tone av noe han ønsker å sette til offentlig debatt. Jeg liker dette aspektet ved hans bøker, og kan ikke få fullrost hans forfatterskap nok. Han har for vane med å komme med en bok hvert år, men 2014 rakk han ikke. Nå er den imidlertid ute i butikkene til stor glede for meg og andre Hanssen-fans.

Morens gamle demoner trekker Elisabeth Sunee Rathke (Elli) mot et drapsmysterium i Bangkoks blodhete underverden. Snart skjønner Elli at hun selv er like forbundet med saken som moren. Sammen med Jan Nereng og den lokale politimannen Tep Wattana går hun løs på sin mest kontroversielle etterforskning til nå. Bangkok er ikke et sted man følger reglene. Det er et sted man overlever. Det vet også Ellis motstander, som vil ha henne av dage. Men hvem er han? Og hvem er venn og hvem er fiende blant lokale politifolk og eksilnordmenn? Femte bok om politietterforskeren Elli er en hardtslående politiaction fra Oslo og Bangkok.

 Den grenseløse11. Jussi Adler Olsen – Den grenseløse 2015 (Aschehoug)

Ny bok om Avdelig Q = Julaften, påskeaften, bursdag og 17.mai på en gang. Jeg gleder meg slik at det kribler i magen bare ved tanken på at jeg skal få tilbringe mer tid sammen med Carl, Assad og Rose igjen. Det er lenge siden Marco-effekten havnet i bokhyllen. Ett og et halvt år faktisk. Jeg er sterkt underernært …. Har prøvd å lappe på savnet ved å se filmene til Kvinnen i buret og Fasandreperne. Fy flate så dårlig!!! Det er noe av det mest spekulative makkverk jeg noen gang har sett på kino. Null sjarm, null humor, og null spenning. Bare blod og gørr og stive skuespillermasker … Nei, takke meg til bøkene. De er geniale.

Midt i sin sedvanlige og sårt tiltrengte morgenlur med beina på skrivebordet i kjelleren på politigården i København får Carl Mørck en oppringning fra en kollega på Bornholm. «Har du tid til å høre litt på meg?» spør han. Men Carl er avvisende når han forstår at kollegaen er i ferd med å prakke på ham en ny sak. Dermed legger mannen i den andre enden stille på røret.
Bare få timer senere viser konsekvensene av den avbrutte samtalen seg. Den er totalt uforutsigbar. Carl presses hardt og må begynne å grave i en 17 år gammel sak med et ekstremt tragisk utfall. En ung, livsglad kvinne forsvant og ble funnet drept hengende i et tre.  Avdeling Q står overfor en sak som er både vanskelig og obskur. Samtidig driver en mystisk manipulator et kynisk spill for å beskytte seg selv og sine. I møte med kompromissløse og alternative miljøer blir Rose, Assad, Carl og nykommeren Gordon utfordret på alle tenkelige vis. Gamle saker og hemmeligheter truer med å sprenge hele firkløveren.

Frostgraven12. Sonja Holterman – Frostgraven 2014 (Juritzen)

Jeg leste Presteskapet ifjor, og den andre og foreløpig siste boken til Holterman er Frostgraven som jeg har liggende på vent hjemme i bokhylla. Hennes tredje bok, Himmelarven, kommer enten til høsten eller tidlig neste år, og jeg ønsker å være i forkant til den utgivelsen ser dagens lys. Derfor må Frostgraven entres i løpet av våren. Hun er en av våre mest spennende nye krimstemmer, så dette er noe jeg ser frem til med glede.

Frostgraven er den spennende fortsettelsen om journalisten Ira Torgrimsson, som nå er gravid. Det plager henne at hun ikke vet hvem barnets far er, spesielt da det kan være mannen som hun selv bidro til at havnet i fengsel i «Presteskapet».
Ira er nå i ferd med å rulle opp en stor barnehjemsak, da kameraten til hennes fostersønn forsvinner fra hjemmet hennes.
Parallelt med hva som skjer i Oslo, fortelles historien om den unge gutten Peder og hans prøvelser som sønn av en påstått tyskertøs under annen verdenskrig. Fortiden og nåtiden tvinnes sammen og viser seg å ha en helt spesiell sammenheng.
Og Ira er som alle oss andre, usikker på seg selv når alt kommer til stykket, men med et godt hjerte og en nese for skjulte løsninger.

1Sannheten og andre løgner3. Sascha Arango – Sannheten og andre løgner 2015 (Font)

En helt ny forfatter, og en utgivelse jeg aldri har hørt om før jeg ble kontaktet av forlaget med forespørsel om jeg ønsket å lese den. Jeg er sjelden negativ til det dersom historien fenger min interesse, og det gjorde så absolutt denne. Boken er solgt til 22 land, og filmrettighetene er allerede blitt sikret. Booken er med andre ord en hype som har blitt boostet i både Europa og i Amerika, men jeg har gode erfaringer med det etter at jeg takket ja til å lese Jöel Dickers Sannheten om Harry Quebert-saken ifjor. Det hender jo at noe får mye oppmerksomhet rett og slett fordi det er så bra…

Henry Hayden er en berømt og bestselgende forfatter, en kjærlig ektemann og en sjenerøs venn – kort sagt en svært hyggelig og omgjengelig mann. I hvert fall tilsynelatende. Det viser seg nemlig at han ikke skriver sine egne bestselgere. Og når elskerinnen hans, som også er hans redaktør, blir gravid, truer hele hans omhyggelig regisserte tilværelse med å rakne. I et forsøk på å sno seg unna, legger Henry en listig og utspekulert plan som sammenfletter løgner og sannheter og grumsete halvsannheter. Men når han forsøker å kvitte seg med elskerinnen, begår Henry en fryktelig feil. Han pådrar seg ikke bare politiets interesse, men fortiden hans – som han så nidkjært har holdt skjult for sine omgivelser – risikerer også å innhente ham, med livstruende konsekvenser. Men Henry er en mann som har gjort det til en egen kunst å unnslippe følgene av alt han foretar seg, selv når han står på randen av avgrunnen …

Stalker14. Lars Kepler – Stalker 2014 (Cappelen Damm)

Har nylig avsluttet Sandmannen, så jeg henger bokstavelig talt i løse lufta her. Denne bokserien har blitt en av mine favoritter etterhvert som den har økt i kvalitet, dybde og spenning. Kepler-ekteparet Mandhoril fra Sverige skriver spenningsbøker som få andre i Norden om dagen. Jeg har hørt de tre seneste bøkene på Storytel, men der er ikke Stalker tilgjengelig på norsk enda, så da blir det ullpledd i sofaen og god gammel papirknitring mellom fingrene. Det blir IKKE lenge til jeg setter igang med denne godbiten.

For ni år siden ble presten Rocky Kyrklund dømt til psykiatrisk behandling for et brutalt mord. Selv han husker ingenting av hendelsen. Etter en alvorlig bilulykke lider han av regelmessige blackouter. Sommeren han skal tilbakeføres til samfunnet mottar politiet en filmsekvens av en kvinne i et vindu. Neste dag blir kvinnen funnet død i sitt hjem. Det er ikke bare voldsnivået som får politiet til å tenke på Kyrklunds gamle mord. Så dukker en ny film opp hos politiet. Politiet kommer ikke til å løse saken uten Joona Linna. Problemet er at Joona har vært forsvunnet i over et år. Nesten alle tror han er død. Nesten alle.

Istvillingene15. S.K. Tremayne – Istvillingene 2015 (Font)

En psykologisk thriller skrevet av en svært kjent britisk forfatter under pseudonymet S.K Tremayne. Vi må vel med denne utgivelsen bare innrømme at pseudonymer ikke er retro lengre. Både i Norge (Samuel Bjørk og Anonym) i Sverige (Lars Kepler) og i England (Robert Galbright). Nå altså denne utgivelsen fra S.K Tremayne. Som den idioten jeg er så lar jeg meg nok en gang forføre av billige salgstriks som dette, men boken har fått fantastiske omtaler på blant annet Goodreads, så den er verdt et forsøk.

Ett år etter at en av deres tvillingdøtre, Lydia, dør i en tragisk ulykke, bestemmer Angus og Sarah Moorcraft seg for å flytte fra London til en liten, skotsk øy utenfor Skye som Angus har arvet fra sin bestemor. Der vil de forsøke å sette sammen bitene av sine knuste liv og komme seg på fote igjen. Men da deres gjenlevende datter, Kirstie, hevder at de har forvekslet hennes identitet — at hun faktisk er Lydia, og at det var Kirstie som døde — faller deres verden sammen igjen. Når vinteren kommer, og tåka siger innover, tvinges Angus stadig oftere vekk fra øya for å arbeide. Sarah plages av sorg og tvil, og føler seg mer og mer ensom og sårbar, mens Kirstie (eller er det virkelig Lydia?) sliter med å finne venner på skolen og virker stadig mer forstyrret. En voldsom storm etterlater mor og datter helt isolert og alene på den lille øya. Langsomt hjemsøkes Sarah av en uhyggelig mistanke – hva var det egentlig som skjedde den skjebnesvangre dagen da en av hennes døtre døde?

Alex16. Pierre Lemaitre – Alex 2015 (Aschehoug)

Nok en hype på lista. Jeg er en enkel mann med enkle ønsker ser du. Ikke noe komplisert her i gården. Alex er den mest omtalte utgivelsen i januar innenfor krim og spenningslitteratur i Norge, og jeg vil selvsagt se hva alt fuzzet handler om. Den begeistrer på alle nivåer i sin uforutsigbarhet, og er gripende original, påstår anerkjente The Times i en blurb på forsida. Høres så absolutt ut som noe jeg vil like.

I baksideteksten står det: Hvem kjenner egentlig Alex? Hun er vakker. Sexy. Tøff. Er det derfor hun er blitt kidnappet, innesperret og utsatt for det utenkelig? Overbetjent Camille Verhoeven og hans menn famler i blinde: ingen mistenkte, ingen ledetråd, og håpet svinner fra time til time. Det eneste de vet, er at en kvinne er blitt revet vekk fra fortauet på en gate i Paris og kastet inn i en hvit varebil. Men når politiet finner ut av hvor hun har vært innestengt, er situasjonen langt ifra den de trodde.
«Alex» er thrilleren som får det til å gå iskaldt nedover ryggen din. Det handler om morderisk galskap og er drevet av en djevelsk logikk. Du legger den ikke fra deg.

Splittelsen17. Jon Magnus Habbestad – Splittelsen 2014 (Fair Forlag)

Jeg lot meg sjarmere i senk av Fair Forlags utgivelse av Kjell Erling Bardals «Et blått sjal av bly» nå på nyåret, og takket derfor sporenstreks ja da forfatteren bak «Splittelsen», en av forlagets andre debutanter, tok kontakt med meg i romjula. En annerledes bok i et segment som vi har sett lite til innen norsk spenningslitteratur. Framtidsbøker. Historien er mildt sagt ganske pirrende, og jeg gleder meg skikkelig til å lese denne i vår. Håper forfatteren står til forventningene.

År 2036: Et enormt jordskjelv splitter Norge i to, og i kaoset som oppstår, ser ordføreren i Tromsø kommune sitt snitt til å gjøre statskupp og erklære Nord-Norge for en selvstendig nasjon.

År 2103: Etter 67 år som uavhengig stat kjemper Nord-Norge fortsatt for sin rett til selvstyre. Forholdet til Sør-Norge er imidlertid anstrengt, og frykten for invasjon er stor. Sosial uro, fattigdom og isolasjon fra resten av verden preger dagliglivet. I Tromsø blir løytnant Gabriel Swahle-Barth Kræmer beordret til å representere en ung fange som er tiltalt for landssvik. Mens Gabriel forsøker å avdekke sannheten bak fangens forbrytelse, må han samtidig kjempe mot sine egne demoner og et rettssystem hvor veien til galgen er kort.

Silo18. Hugh Howey – Silo 2015 (Bazar)

Da denne dumpet ned i postkassen min, tenkte jeg … Javel?!? Hva er dette for noe? En dystopi, faktisk. Jeg har jo som jeg tidligere sa svært gode erfaringer med Divergent-serien, men dette er visst hakket mørkere og skumlere har jeg forstått. Jeg er jo åpen for nye forfattere og nye sjangere så lenge det er spennende. etterhvert har jeg også hatt gleden av å lese flere svært gode anmeldelser fra andre bloggere og fra media. Mursteinen av en bok har derfor rykket fram i køen, og ligger klar for å bli åpnet med det aller første. Filmrettighetene er allerde solgt til Fox, og boken er solgt til over 30 land.

Om ikke løgnene dreper deg, så vil sannheten gjøre det!. I en ødelagt og giftig fremtid eksisterer et samfunn i en gigantisk underjordisk silo. Verden utenfor er ugjestmild, utsikten dit er begrenset- og å snakke om den er forbudt. Men det er alltid noen som tør å håpe, noen som tør å drømme. Det er de som er farlige, det er de som smitter andre med sin optimisme. Straffen er enkel. De får det de ønsker seg: De får gå ut.

BARE_ET_BARN_forside_x.indd19. Hanne Kristin Rohde – Bare et barn 2015 (Kagge)

Noen av mine faste lesere vil kanskje bli litt overrasket over at jeg har satt opp denne boka på min vårliste. Jeg var kritisk til hennes første krim ifjor Mørke hjerter, og påpekte en rekke svakheter ved debuten. Men … jeg kjenner en del folk på innsiden av det norske krim-miljøet etterhvert, og et par av dem har lest manuset til Bare et barn. De sier det er en eventyrlig forbedring, og at denne andre utgivelsen om Wilma Lind er lysår bedre i både plott, spenning og kvalitet. Det gjør meg mildt sagt nysgjerrig. Dette var fjorårets mestselgende norske debutant innen krim og spenning. Klart jeg vil lese.

Hanne Kristin Rohdes oppfølger til suksessromanen Mørke hjerter begynner dramatisk når en journalist og en politiadvokat drepes på en pressekonferanse på politihuset i Oslo. Politiet finner likene av to guttebarn ved Frysja i Oslo, og sammen med sine kolleger i Oslopolitiet begynner Wilma Lind å nøste i det som åpenbart er en drapssak. Denne gangen får Wilma mer enn én krevende etterforskning å tenke på: Hun satt nemlig ved siden av den drepte politiadvokaten da han ble skutt under pressebriefen. De to sakene tilfører Wilma en kunnskap om Norge som overrasker og sjokkerer henne, og hun må se etter løsninger og motiv også der det er upopulært å lete. Hun erfarer raskt at ikke alle overordnede lar seg begeistre. Bare et barn retter blikket mot de mange barna som stadig forsvinner fra norske asylmottak, mange som ofre for menneskehandel, uten at norske myndigheter gjør tilstrekkelig for å avdekke fakta.

Elle Melle20. M.J Arlidge – Elle Melle 2014 (Vigmostad & Bjørke)

Det har blitt meg fortalt fra flere og flere kilder etterhvert at jeg gikk glipp av en virkelig stor nyhet ifjor, og det er denne boka. Den skal visstnok være noe av det mest spennende som er utgitt på norsk på lenge. Jeg fikk den tidlig fra forlaget, og har hatt den på vent veldig lenge, men i et svakt øyeblikk lånte jeg den ut til en venn som manglet lesestoff. Nå er den tilbake i lesehylla, og jeg er anklaget for å ha fratatt kompisen min sin nattesøvn for evig og alltid. Slikt liker jeg. Dessuten kommer oppfølgeren nå i vår, og jeg må jo lese i riktig rekkefølge …

En åpenbart forstyrret person bortfører personer i par og gir dem et forferdelig ultimatum: En av dere overlever, en av dere dør. Helen Grace og hennes kolleger ved Southampton politistasjon står med ryggen mot veggen. I tillegg til å drive klappjakt på gjerningspersonen må de beskytte deoverlevende som sliter med store mentale skader etter det de har vært igjennom. Flere blir kidnappet. Men hva er forbindelsen mellom ofrene? Etterforsker Helen Grace gir alt hun har, i en sak som plutselig, og skremmende nok, begynner å nærme seg en sluttet sirkel. M. J. Arlidge undersøker styrken i forholdet mellom mennesker, valg foretatt i mørk, dyp fortvilelse, og betydningen av å ofre seg for andre. Intensiteten øker etter som hver av de intrikate personene drar leseren inn i sin historie.

 

Bro bro brille21. M.J. Arlidge – Bro bro brille 2015 (Vigmostad & Bjørke)

Og har man først begynt på en barneregle, så er det vel bare å fortsette? Liker jeg den første så er sjansene svært store for at jeg også leser nummer to i denne serien om Helen Grace. Det er iallfall ingenting å si på et spennende plott. Dette er å lese på baksiden av denne tittelen som vil se dagens lys neste måned:

iket av en middelaldrende familiemann blir funnet i Southamptons prostitusjonsstrøk. Snart lider en annen mann samme brutale skjebne. Etterforsker Helen Grace ser at et mønster er i ferd med å danne seg. Og hun kan kjenne at bak drapene ligger et voldsomt hat. Media kaster seg over saken og kaller morderen den omvendte Jack the Ripper – en person som hevner seg på mannlige horekunder. For Helen Grace dreier det seg om å sette alle ressurser inn for å stoppe en seriemorder med en usedvanlig gjennomføringsvilje.

agenten22. Fredrik Scmidt Fotland – Agenten 2012 (Comino)

Av og til hender det at en rett og slett får litt dårlig samvittighet fordi en har lovet en forfatter eller et forlag at en skal lese en bok, og så har en ikke funnet plass til den. Den blir liggende i bokhylla måned etter måned. Jeg lar meg vanligvis ikke påvirke av slikt, men når det gjelder denne utgivelsen gjør jeg det. Fredrik er en tvers gjennom hyggelig fyr, og det er snart to år siden han sendte meg denne boken i håp om at jeg ville lese den. Jeg har også hans neste, Englestrøk, liggende klar. Nå i vår skal minst en av dem til pers.

Tolv år etter debuten er «Norges første internettromanfigur» Sven Hope tilbake, denne gangen i langt mer dramatiske omstendigheter enn da han førte sin nølende dagbok i pennen. Vi møter Sven, sittende på kontoret, mens han i kjent stil undrer seg over livet sitt og hva det skal bli til. I løpet av noen få ettermiddagstimer en helt vanlig tirsdag blir alt brått snudd på hodet. En av hans beste venner, fotballagenten Jarle Soldal, ringer og inviterer Sven med på en sensasjon. Det største fotballtalentet Bergen noensinne har sett, Branns stjerneskudd Mikkel Båslid, skal signere for Tottenham Hotspur. Sven får være med på signeringen og er den siste som forlater den nybakte Englandsproffen. Neste formiddag blir Sven avbrutt i et møte av Jarle som i ren panikk ringer for å få hjelp. Sven er førstemann på plass og er den som finner Mikkel Båslid død i sin egen leilighet. Raskt blir han trukket inn mot sentrum av begivenheten og er i løpet av kort tid politiets hovedmistenkte. Svens kamp for renvaskelse starter og vi følger ham i en heseblesende kamp for å bli kvitt mistanken som henger over ham som en mørk sky.

Rovdyret23. Jan Erik Fjell – Rovdyret 2014 (Juritzen)

Da jeg leste Jan Erik Fjell sin tredje bok , Hevneren, om Anton Brekke sommeren 2013 fikk jeg en liten oppvåkning. Jeg hadde prøvd meg på begge hans to første uten å få helt taket på den godeste Brekke. Hevneren derimot var en strålende kriminalroman som fenget meg fra første til siste side. I høst kommer nummer fire på markedet, og Fjell har etablert seg som ett av de heteste norske forfatternavnene innen denne bransjen. Rovdyret har stått på vent siden utgivelsen, men blir ikke stående mye lenger nå. Den skal leses! Boken ble nominert til Bokhandlerprisen for 2014. En pris han i sin tid vant som debutant for Tysteren.

Oscar Fiva sitter fengslet på åttende året for drapet på sin venn Henrik Zahl. Fiva har alltid hevdet sin uskyld, og liket ble aldri funnet. Når Zahl plutselig dukker opp igjen, er etterforskningsskandalen et faktum. For det politiet finner, er liket av en nylig myrdet mann. Anton Brekke beordres til å etterforske saken. Samtidig kommer en fransk leiemorder til Norge. På oppdrag for en død mann. Anton kjemper mot større krefter enn han aner, mens et nytt drap planlegges.

Allahs tårer24. Rikard Spets – Allahs tårer 2011 (Juritzen)

Det hender at noen godbiter flyter forbi uten at en er klar over. Denne har jeg blitt gjort oppmerksom på gjentatte ganger, og rett før helga gikk jeg inn og kjøpte den på Haugen bok. Det har kommet meg for øret at den godeste Spets har en oppfølger på gang, og da ønsker jeg selvsagt å være forberedt. Det jeg leste på Facebook om hans neste virket mildt sagt interessant, og derfor står denne boken fra 2011 høyt på lista mi nå i vår. Flotte anmeldelser, og en snakkis i thriller-kretser. Denne må leses. Er den bra, så må hans andre bok i serien «Det femte segl» også leses i tide, selv om den ikke står på min nåværende liste

Den norske marinejegeren Angus Storm blir håndplukket som teamleder i Herkules, en internasjonal elitestyrke med mandat til å eliminere de forbryterne rettsstaten ikke kan nå. De afghanske fjellene skjuler en arkeologisk hemmelighet som vil ryste tre verdensreligioner, føre til et skifte i maktbalansen i Midtøsten og fremkalle den største politiske krisen i moderne tid. Osama bin- Laden er ikke død. Iscenesettelsen er et ledd i et terrorangrep av apokalyptiske dimensjoner. Et knusende slag som vil legge den vestlige sivilisasjon øde og etablere en ny verdensorden. Det blir et kappløp gjennom fire kontinenter for å forhindre et komplett ragnarok.

Oxidado25. Rikard Spets – Oxidado 2015 (Tigerforlaget)

Det er bedre å be om tilgivelse enn tillatelse er det visst noe som heter. Jeg har sikkert ikke lov til å bruke dette bildet av omslaget ettersom det fremdeles er en arbeidsskisse, men forlaget har jo selv publisert det på Facebook, så da våger jeg meg utpå. Sorry Tiger! Dette er altså boken jeg snakket om på nr.24 på lista mi. Rikard Spets oppfølger til Allahs tårer. Jeg leste resymeet av boka, og det var som å få et kick av en hjertestarter. Dette er mildt sagt et lovende plott, og den vil garantert bli lest med en gang den slippes i mai. Kan fort bli sommerens store krimgodbit for mange vil jeg tro.

Den britiske statsministeren er plassert naken på en stol utenfor British Museum, med et bombebelte rundt magen. En spansk ekspedisjon forsvinner i 1543 på jakt etter Eldorado i Amazonas. Et manuskript forteller om en forgylt og mirakuløs by funnet i en krypt under kommandantboligen på Munkholmen. Arkeolog Nina Diurnes kastes ut i jakt på et mysterium som kan snu opp ned på vår forestilling om skapelsen, Edens hage og den store syndfloden. Samtidig sprer det livsfarlige dopet OXI seg som ild i tørt gress. Den tidligere marinejegeren Angus Storm sendes alene inn i jungelen for å finne kilden, men vikles samtidig inn i et drama av episke dimensjoner. Infisert med en dødelig parasitt som er i ferd med å gjøre ham til en zombie flykter han gjennom jungelen for å advare verden mot en biologisk katastrofe som vil forvandle menneskeheten til levende døde, samtidig som verdens øyne er rettet mot OL i Rio de Janeiro. Kan Angus forhindre at en 12.000 år gammel apokalyptisk historie gjentar seg?

 

10 kommentarer om “Det blir en creepy vår …”

 1. Det er litt av en liste bøker du har planlagt å lese. Tror ikke jeg hadde klart å være så organisert at jeg ville holdt meg til en liste i 6 mndr. fremover 🙂 jeg har lest noen av disse bøkene, og vet at du har noe å glede deg til. Det blir spennende med en ny bok fra Jussi, og at Nesbø fremstår i ny drakt er også noe å se frem til. Jeg fikk Silo inn dørene i går, og har også takket ja til Et blått sjal av bly, takk for den! Holder på med Svømmeren av Joakim Zander nå, og tenkte på deg, at dette er en bok du helt sikkert vil like å lese 🙂 Ha en super lørdag!

  Liker

 2. Jeg tørr ikke lage lister, for de «sprekker» uansett. Men flott å få se lister fra andre, og her har jeg allerede notert meg flere. Skal faktisk prøve meg på Divergent, sjøl om dette ikke er den type bøker jeg vanligvis leser. God krimhelg!

  Liker

 3. Takk for mange gode tips!
  Jeg kom over bloggen din ved en tilfeldighet og har ikke angret på at jeg valgte å «følge» deg 🙂
  Her har jeg fått mange gode tips til forfattere jeg aldri har hørt om og er veldig glad du ikke har noen «rosabøker» på din liste 😛
  Har du mulighet setter jeg pris på om du informerer om utgivelsesdato på bøkene 🙂
  Ønsker deg en kriminell god helg 🙂

  Liker

 4. Eg sat igjen og tenkte WHAAAAT? no når eg ser igjennom dette innlegget, fordi eg hadde trudd at eit slikt innlegg hadde eg oppdaga før, men nei. Uansett, utruleg mange gode tips! Kunne ha fyllt opp bokhylla no eg altså, no problem. Eg SKAL lese «Alex» og «Istvillingene» og hadde mest sannsynleg ikkje blitt obs på dei hadde det ikkje vore for dette innlegget. No gler meg som eit lite barn. Julaften og bursdag på ein gong når eg høyrer om slike bøker. 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: