
Årets langliste til Bokbloggerprisen 2014 er offentliggjort, og du kan lese mer om denne nominasjonen på denne siden her. Over 50 norske bokbloggere har nominert opp til 7 norske utgivelser innenfor hver av de to kategoriene «Årets roman» og «Åpen klasse». Resultatet kan vi altså lese i årets langlister som ble offentliggjort nå klokka tolv. Jeg overdriver vel ikke når jeg sier at lista er så godt som kjemisk fri for overraskelser for de som kjenner til bokbloggermiljøet i Norge.
Her er det blodseriøse høylitterære utgivelser som dominerer stort. Det er helt greit. Nominasjonsprosessen er tvers gjennom demokratisk, og vi har alle muligheten til å nominere de bøkene vi ønsker. Flertallet av norske bokbloggere er svært opptatt av denne type litteratur, og derfor faller krim og underholdningslitteratur utenfor i slike kåringer. For Bokbloggerprisens litterære anseelse så er dette selvsagt et stort pluss. De nominerte gir prisen et kvalitetsstempel for å si det slik. Så får heller vi «mainstream elskere» nøye oss med å gråte en skvett
Innen kategorien norsk skjønnlitteratur finner vi seks titler som jeg har sett mange av de mest aktive bokbloggerne har skrevet mye om . Store «snakkiser» innen miljøet, men kanskje ikke fullt så mye andre steder, dersom en ser bort fra Mytting og Tiller. De seks nominerte er:
Årets roman:
Ida Hegazi Høyer: Unnskyld (Tiden)
Carl Frode Tiller: Innsirkling 3 (Aschehoug)
Aina Basso: Finne ly (Samlaget)
Ann Kyong Sook Øfsti: Si at vi har hele dagen (Gyldendal)
Lars Mytting: Svøm med dem som drukner (Gyldendal)
Marit Kaldhol: Det skulle vere sol, vi skulle reise til Lodz (Samlaget)
Innen «Åpen klasse» finner vi også noen titler vi hadde forventet å se, i tillegg til et par som jeg personlig aldri har hørt om. Interessant å se at Siri Pettersen er nominert for andre året på rad, og at det er tre ungdomsromaner og flere debutanter på lista. Det må vel være bra?
Åpen klasse:
Ida Jackson: Morfar, Hitler og jeg (Sakprosa, Aschehoug)
Siri Pettersen: Råta (Ungdomsroman, Gyldendal)
Lise Grimnes: Kaoshjerte (Ungdomsroman, Aschehoug)
Elin Fossdal Vaage: Hekla myter (Lyrikk, Cappelen Damm)
Simon Stranger: De som ikke finnes (Ungdomsroman, Cappelen Damm)
Ingvild Rishøi: Vinternoveller (Noveller, Gyldendal)
Nettopp. Veldig enig i vurderingane dine her.
Er spent på om Kråkejenta fell i smak. Det er ei bok som eg holdt på å avbryta i rein frustrasjon – men heldigvis fullførte eg den og dei to neste i trilogien. Ei uhyggeleg bra leseoppleving.
LikerLiker