Årets krimgodbiter 2015

Foto: Fredrik Arff / Kilde: forlagsliv.no
Foto: Fredrik Arff / Kilde: forlagsliv.no

JA! Det blir et glimrende norsk krimår folkens! Jeg kjenner det kribler i kroppen av forventning allerede. Flere av mine absolutte favoritter kommer med rykende ferske og bloddryppende historier i 2015. Navn som Jørn Lier Horst, Jo Nesbø, Jørgen Jæger, Eystein Hanssen, Thomas Enger, Sidsel Dalen, Gard Sveen, Frode Granhus og Ørjan Karlsson er alle svanger. Det er nesten så en kan lure på hvem som mangler … Leser du gjennom denne artikkelen vil du få et innsyn i hva det er du har å glede deg til i det som tegner til å bli det beste krimåret på lenge.

Jeg understreker først som sist at jeg er subjektiv i mitt utvalg av godbiter til årets sildesalat. Det kan godt hende at store navn som Anne Holt og Unni Lindell også har tenkt å gi ut noe spennende, men siden du befinner deg på min blogg må du nok også finne deg i å få presentert mine favoritter. Det er med andre ord langt fra en fullstendig oversikt du får presentert her dersom du skulle tro det. Debutanter er utelatt i denne omgang ettersom de skal presenteres bredere og bedre i senere artikler. Jeg viser forøvrig til denne glimrende artikkelen i bok365.no dersom du vil ha en mer detaljert oversikt fra forlagene. Har du ikke vært inne på Bok365 før, så må jeg få lov til å anbefale … Det er mitt jordbærsted på nettet for å si det slik. Vel, la oss hoppe i det først som sist.


EYSTEIN HANSSEN:

BrennemerketEn av de aller første ut i årets norske krimdomino er en av mine absolutte favoritter. Eystein Hanssen har gitt ut fire bøker så langt om politietterforsker Elli Rathke. Fantastisk gode og svært spennende bøker med et samfunnskritisk blikk. De ingen savner, Giftstrøm, Triangel og Åtseldyr er hans fire første. Alle anbefales på det sterkeste. Nå gis også alle bøkene ut på nytt med omslag i samme stil. Hanssens femte bok har fått tittelen «Brennemerket», og kommer i butikkene i midten av januar.

– Brennemerket foregår hovedsakelig i Thailand, i Bangkok, men også Hua Hin og Cha-am. Krimkysteriet Elli må løse har både tråder til Bangkoks røffe underverden og den norske diasporaen i Thailand. Uten at jeg på noen måte har full oversikt, er det vel få norske krimbøker som har brukt dette miljøet som setting, forteller Eystein Hanssen fra sin nyttårsferie i Thailand.

Handlingen i boka er altså plassert i all hovedsak på andre siden av jordkloden denne gangen. I følge vaske seddelen så er det morens gamle demoner som trekker Elli mot et drapsmysterium i Bangkoks blodhete underverden. Snart skjønner Elli at hun selv er like forbundet med saken som moren. Sammen med Jan Nereng og den lokale politimannen Tep Wattana går hun løs på sin mest kontroversielle etterforskning til nå. Bangkok er ikke et sted man følger reglene. Det er et sted man overlever. Det vet også Ellis motstander, som vil ha henne av dage. Men hvem er han? Og hvem er venn og hvem er fiende blant lokale politifolk og eksilnordmenn?

KJELL OLA DAHL:

Kjell Ola DahlEn gammel ringrev entrer krimpodiet igjen etter noen års fravær, og det er nok flere med meg som gleder seg skikkelig til dykke inn i hans mysterier igjen. Men, til de av dere som nå måtte glede seg til nye eventyr med Gunnarstranda og Frølich, må jeg nok dessverre skuffe dere. Dahl entrer nemlig et helt nytt krimunivers med sin neste utgivelse:

– Jeg kommer med en kriminalroman til høsten. men tittelen er ikke klar ennå. Det er helt nytt univers og nye personer. Jeg har jo vært borte fra sjangeren et par utgivelser og grunnen til at jeg fusker i faget igjen er at jeg nå har en idé som trigger meg både litterært og politisk. Handlingen foregår i 1942 og 1967. Det skjer ting under krigen. Her er temaene svik vs lojalitet, angiveri og flukt. Når fortiden innhenter nåtiden i 1967 er det kald krig og hevn som står i fokus, kan Kjell Ola Dahl fortelle. Kjenner vi han rett så blir det spennende nok med eller uten Gunnarstranda. Det er i alle fall godt å se at en av de store innen norsk krim ikke har lagt blodblekket helt til side i sitt forfatterskap. Vi gleder oss. Det er i år 15 år siden han vant Rivertonprisen for «En liten gyllen ring». Vi kan jo alltids håpe på en reprise …?

JAN MEHLUM:

Jan MehlumEn annen ringrev på det norske krimtreet er utvilsomt Jan Mehlum. Ikke mindre enn 14 bøker har det blitt så langt med herlige og fantastiske Svend Foyn. I motsetning til Kjell Ola Dahl har ikke Mehlum noen planer om å forlate suksessoppskriften. Rivertonvinneren fra 1998 har stort sett gitt ut en ny bok hvert år de siste årene, og han skuffer oss ikke i år heller:

– Arbeidet med Foyn nummer 15 er i rute, forteller Mehlum når jeg spør han om hans planer for det kommende året.

– Planlagt utgivelse er høst 2015. Å si for mye om innholdet i en krimfortelling er aldri lett, men jeg kan antyde at Spesialenheten for Politisaker og deres interesse for en original og sentral politietterforsker har vært en viktig inspirasjonskilde for den nye boken. En spektakulær begivenhet i en viss vestfoldby skaper krigsoverskrifter, ikke bare i Norge, men også internasjonalt. Handlingen i denne boken vil spenne over et stort geografisk område. Og som enhver krimleser vet, mye av forklaringen på uforståelige hendelser finnes et annet sted, i en annen tid. Advokat Svend Foyn må forholde seg til begivenheter som truer de som står ham nærmest. Og et sted, der nede i mørket, finnes det kanskje en forklaring.

JØRN LIER HORST:

Hulemannen var en av de aller mest solgte kriminalromanene i Norge i 2013, og ble nominert til flere priser. I fjor fikk vi kun barne og ungdomslitteratur fra Jørns penn, men nå er endelig William Wisting tilbake. Kjenner nakkehårene reiser seg bare ved tanken her jeg sitter. En ting er helt sikkert … Jørn Lier Horst sine fire siste Wisting-bøker skal slukes i vår. Jeg vil være klar til William tar nye steg inn i den kriminelle underverdenen. Vi som kjenner Horst kan også glede oss til at han tar et nytt grep med årets roman:

– Ja, jeg kommer med ny krim til høsten. Dette er jo den første boken jeg skriver etter at jeg sluttet i politiet, og jeg gjør det med et litt befriende utenifrablikk som vil vær godt synlig, samtidig som Wisting er den samme. Det blir den tiende romanen om Wiliam Wisting. Leserne er vant til hvordan han har bygget opp sak på sak. Denne gangen blir det annerledes. For å finne svar på sine egne spørsmål må han plukke fra hverandre en sak som allerede er oppe og avgjort. Det handler om hvordan politiet kan svikte, men samtidig være overbevist om at de har gjort alt og gjort det rette. Romanen er tenkt utgitt til høsten, men både Jørn og forlaget holder arbeidstittelen tett til brystet enn så lenge:

– Jeg har en tittel i hodet, men lar den bli der foreløpig, forteller Horst.  Jørn Lier Horst blir forøvrig også å treffe på Hans Olav Lahlums krimfestival i Tvedestrand i februar.

EIRIK HUSBY SÆTHER:

JudaskyssetSæther har i likhet med Ørjan Karlsson skiftet forlag fra Juritzen til Gyldendal det siste året. Resultatet av det nye samarbeidet vil vi få se i thrilleren «Judaskysset» nå i januar:

– Jeg kommer ut med ny krim 16 januar. Boken heter Judaskysset, som er slang for å sette overdoser på folk for å kamuflere drap. Handlingen i boken dreier seg om rusmiljøet rundt Oslo S. Hovedpersonen heter Mikael Wulf, og han jobber på Krimvakta, et avsnitt som rykker ut på mistenkelige dødsfall, bla overdoser. Han er på et overdosedødsfall på toalettet på Oslo S, og mener at det er et fungert drap. siden Judaskyss er nærmest umulig å bevise. Narkomane hjelper hverandre med å sette skudd og de har alltid en del sår på hendene som stammer fra asfalten og ikke nødvendigvis kamp. Voldsavsnittet vil derfor henlegge saken som intet straffbart, men Wulf undersøker miljøet rundt Oslo S på egenhånd.

Eirik Husby Sæther er kjent fra de to krimromanene «Lobotomisten» fra 2012 og «Heksedoktoren» fra 2013. Han har personlige erfaringer som har preget skrivingen denne gangen:

– Jeg jobber forvaring på Krimvakta i Oslo, og har jobbet som vekter på Oslo S, så dette er miljøer jeg kjenner. Hovedtemaet i boken, og den egentlige morderen, er rus og dop. Det er også i  rusen at mennesker i boken blir satt opp mot hverandre. I romanen skildres også hvordan det er å ha en rusmisbruker i nær familie, noe jeg har hatt i en del år. Slik sett er det en personlig roman som var en kamp å skrive, innrømmer Sæther.

GARD SVEEN:
Fjorårets flotte Rivertonprisvinner, og vinner av Glassnøkkelen for årets beste nordiske krimroman er på trappene igjen, og han har heldigvis ikke tenkt å la hovedpersonen fra Den siste pilegrimen, Tommy Bergmann, få hvile denne gangen heller. Sveen understreker at det aller meste er usikkert der han og Vigmastad & Bjørke er i prosessen akkurat nå, men at han føler han er i rute for en høstutgivelse:

– Jeg ligger rimelig bra an tror jeg, med tanke på en utgivelse til høsten. Jeg leverer førsteutkast til redaktøren medio januar. Vi har allerede jobbet med deler av manuset, så jo det skal nok bli bok når løvet blir gult. Dette er jo ikke verdens sikreste bransje, men la oss si at den kommer ut til høsten med tittel «Helvete åpent» , og la oss si at det blir en helt annen bok enn Pilegrimen, forhåpentligvis en mørk, psykologisk thriller, og Tommy Bergmann får muligens en kvinnelig sidekick. Mye kanskje, men det er jo tidlig å si noe sikkert ennå, sier Sveen i en kommentar da jeg spør ham om han kommer med en oppfølger til Den siste pilegrimen snart.

KURT AUST:

Foto: Privat. Kurt Aust i samtale med Johan kaggestad under Tour de France
Foto: Privat. Kurt Aust i samtale med Johan Kaggestad under Tour de France

En av de aller mest spenstige utgivelsene på krimfronten i år blir utvilsomt Kurt Aust sin neste krim. Han har tidligere skrevet en rekke historiske krimbøker fra dansketiden, noe han blant annet har fått både Rivertonprisen og Glassnøkkelen for. Nå lar han sitt historiske persongalleri ligge, og hopper fram til vår tid. Ikke så uvanlig kanskje, men tematikken er så absolutt artig. Vinneren av fjorårets Litteraturpris i Vestfold klemmer nemlig til med en vassekte Tour de France-thriller !!? Om ikke det blir en sommer-hit, ja så vet ikke jeg. Kurt Aust røper at han er i ferd med å komme i mål i skrivende stund:

– Ja, det er helt sant. Etter planen kommer den i slutten av mai. Det er en Tour de France-thriller for de som elsker Frankrike, eller sykling, eller begge deler. Og spenning. Sitter faktisk og finpusser på  17. etappe som går over Col de Galibier i Alpene akkurat nå. 

Boken har den treffende arbeidstittelen «Dødt løp». Finnes det frankofile sykkelentusiaster med sans for det skrevne ord, så har jeg en mistanke om hva som kommer til å bli årets höjdare på lesefronten.  Hører dere Tore Nilsen og Øystein Viland? Jeg snakker til dere ….

ØRJAN N. KARLSSON:

Denne driftige forfatteren er en av mine absolutte favoritter. Jeg kan ikke få rost nok hans to tidligere bøker om Kyrre Kaupang «Gerhardsens testamente» og «Hauges direktiv». Jeg elsker hans litt slentrende humor, og at han drar inn sin fiktive verden inn i vår reelle. Vi møter ekte kjendiser og ekte mennesker i god blanding med Karlssons rollefigurer. Hans sci-fi debut i 2014 er det beste jeg noen gang har lest i den sjangeren. «Huset mellom natt og dag» er en helt fantastisk adrenalinrusher. I år får vi ikke følge Marko Eldfell videre i hans eventyr, men Ørjan lover en oppfølger vinteren 2016. Men det er høytid likevel her i stua, for Kyrre Kaupang er tilbake! «Kongens råd» kommer i vår, og jeg lyver ikke når jeg sier at det er den enkelttittelen jeg gleder meg mest til i året som kommer. Ørjan selv røper gjerne litt av handlingen, og denne gangen skal vi inn i et av Norges største spiondramaer i moderne tid:

– Handlingen i «Kongens råd» er som følger:  Med få dagers mellomrom blir to norske ambassadører funnet død. «Stiftelsen» settes på saken, og et av sporene peker i retning av russisk innblanding. I ‘bakhistorien’ møter leseren en ung og fremmadstormende byråkrat ved navn Arne Treholt. Hva skjedde egentlig i forkant av Treholts arrestasjon på Fornebu i januar 1984?

Ørjan Karlsson kommer forøvrig også med en ren e-bok utgivelse nå i januar. «Gruve 13» kan kjøpes på alle plattformer en av de kommende dagene.

FRODE GRANHUS

Granhus har etablert seg i toppsjiktet av norsk krimlitteratur med sine tre bøker om politimannen Rino Carlsen. «Malstrømmen» er solgt til en rekke land i Europa. Det samme er «Stormen» som han også ble nominert til Bokhandlerprisen og Rivertonprisen for. Ifjor kom «Djevelanger» som la seg på topplistene fra første dag, og var blant de aller mest solgte norske spenningsbøkene første halvår ifjor. Den ble også nominert til Bokhandlerprisen. I år kommer sannsynligvis den fjerde boka om Rino Carlsen. I alle fall om vi skal tro forfatteren selv:’

– Sitter akkurat og jobber med denne boka nå. Det meste er i boks, og vi planlegger utgivelse høsten -15. Nå er det kun utallige runder med språkvask/pirk som gjenstår, noe jeg jobber med frem til boken går i trykken på vårparten en gang. Innholdsmessig så starter boka med at lensmannskontoret på Reine gjenåpnes, og Rino Carlsen takker ja til stillingen. Det går (selvfølgelig) ikke lang tid før ting begynner å skje. To østeriske fjellklatrere bestiger vest-Lofotens høyeste fjell. De har lagt bak seg større klatreutfordringer enn dette, men det skal likevel bli en oppstigning de aldri kommer til å glemme. På omtrent samme tid finner en ung gutt et gammelt, knust VHS-kamera. Magnetbåndet har kilt fast, men etter å ha kuttet og limt etter beste evne, er kassetten klar for avspilling. Innholdet skal vise seg å ryste selv garvete politimenn …

JO NESBØ:

Blod på snøDe fleste er vel klar over at Jo Nesbø kommer på banen med en helt ny krimserie denne våren. Serien er forlengst solgt til Hollywood, så får vi se om når vi kan forvente å se et Nesbø-drama på lerretet igjen. Det begynner jo å bli en stund siden «Hodejegerne», og «Snømannen» er det visst bare rot med. Årets Nesbø-bidrag til oss adrenalinjunkier er «Blod på snø». Som omslaget så tydelig viser, så befinner vi oss tilbake på 70-tallet i denne historien. Det virker nesten som om Nesbø med dette ønsker å gå i Lahlums fotspor. Et skikkelig retro-kick med andre ord. Om han lykkes vil jo tiden vise, men jeg har et bestemt inntrykk av at alt denne mannen tar i blir til gull, så vi må nok regne med nok en hyllevelter til påske i denne tittelen.

Hovedpersonen i  Blod på snø er Olav Johansen, en dyslektisk leiemorder som har det med å forelske seg. Vi er i Oslo, desember 1975, den kaldeste vinteren i manns minne. Samtidig som Olav sliter med å få ferdig et langt kjærlighetsbrev, jobber han som leiemorder for Daniel Hoffmann, som kontrollerer hovedstadens heroinmarked. Hoffmanns bande blir utfordret av Fiskeren; en narkoselger som bruker butikken sin på Youngstorget som dekkoperasjon. Hoffmann kjenner seg truet fra alle kanter og lover Olav femdobbelt honorar og evig juleferie for et siste oppdrag: Han skal ekspedere kona, den vakre og forføreriske Corina.

THOMAS ENGER:

Denne forfatteren har gått fra å være totalt ukjent til å bli en av vår tids mest solgte navn internasjonalt på et par år. Hans serie om den brannskadede nettjournalisten Henning Juul, og hans kamp for å finne sønnens morder, fenger flere og flere. Nå står siste kapittel i Juul-kvintetten for tur. Den har fått tittelen «Banesår», og selv om forfatteren ikke selv innrømmer det, så ville det jo være svært merkelig om boka ikke blir viet jakten på brannstifteren som drepte Hennings sønn. Alt i de fire første bøkene peker mot dette oppgjøret i femte og siste bok. Opprinnelig var serien planlagt i seks deler, men der har forfatter endret mening.

– Jeg er i støpeskjeen med den siste boka om Henning Juul. Den skal ut til høsten, men siden ting fortsatt kan forandre seg litt i plottet, tror jeg at jeg skal vente litt med å si noe spesifikt om det, men det blir i hvert fall intenst for Henning. Han får også en sterk personlig motivasjon for å løse drapsgåten i Banesår. Så får du tolke det som du vil…

FRITS DE BOURG

Ett av våre ferske og mest spennende krimnavn kommer ut med sin tredje bok på tre år nå i 2015. Selv om jeg ennå ikke har lest noen av hans kritikerroste bøker så ligger de begge klar i bokhylla. Dessuten har han et plott til sin tredje roman som mildt sagt virker ganske triggende:

– Boken skal hete «Dødens elv» og er beregnet utgitt rett over sommeren. Den starter med et makabert selvmord.En maskert mann krabber ned i en tønner med dynamitt og sprenger seg. Det skjer på en sandbanke i Drammenselva. Han har på forhånd skrevet brev til femten personer og invitert dem til å overvære seansen, med den begrunnelsen at hver av dem bærer sin del av ansvaret for hans handling. De inviterte vet ikke hvem han er, kjenner ikke de andre som har fått invitasjonen, og virker ikke å ha noe som helst felles. Journalist Nicolay Wolff er blant dem som har fått brevet, og han bestemmer seg for å grave litt.   Og denne gangen er det ikke mulig å grave uten å bli skikkelig skitten på hendene …

LENE LAURITSEN KJØLNER

Hvorfor spurte de ikke EvensenFjorårets sterkeste debutant innen krimsjangeren etter min mening. Lene tør nemlig å gjøre noe ingen andre har våget i Norge. Hun tar krimhistorien ned fra den blytunge «Nordic Noir»-knaggen. Gjør det lettere, lysere, mer humoristisk, og med et snev av selvironi og hverdagsidyll over seg. Det var nesten så det lille drapet virker litt utilpass der det sto i hennes debutroman «Høyt henger de».  Det var derfor med stor glede jeg fikk med meg nyheten om at hun allerede denne våren kommer ut med sin andre krimbok med vår kjære Olivia i hovedrollen. I følge Lene selv har hun et enda mer gjennomtenkt krimplott å komme med denne gangen. Det viktigste er likevel at hun har beholdt Olivias særpreg, for det var det som bar henne opp og fram med den forrige boka. «Hvorfor spurte de ikke Evensen» kommer 15.mai fra Schibsted.

– Handlingen foregår i samme område som sist, med mange av de samme hovedkarakterene. Pluss endel morsomme, litt odde personer. Jeg har kost meg veldig mens jeg skrev denne!!! Hehe… Jeg har tatt for meg lokalpolitikken denne gangen – med en lokal brosak som hovedpoeng – om jeg kan si det sånn. Penger, utbyggere, maktkåte politikere, personkonflikter m.m… Brennaktuell sak, forresten, for her nede krangler politikerne så busta fyker. Tror timingen kan bli bra… (jeg er jo i bystyret selv også, for MDG, så jeg kjenner miljøet litt fra innsiden).

FRODE EIE LARSEN

Frode Eie Larsen22014 var så definitivt Frode Eie Larsens år. Hans fjerde bok «Du skal lide» ble en snakkis av dimensjoner på ulike litterære nettfora, han fikk flere strålende kritikker for samme bok, har trålet sør-Norge rundt sammen med Liv Gade for å snakke med lesere, ble ansatt som markedssjef i LIV forlag, fikk pocketutgaven av sin forrige bok «Jordtårer» inn hos Interpress i siste utsendelse før de avvikler nå i januar, og som om ikke det var nok blunket plutselig Amor til ham mot slutten av året. En av Norges mest åpne og imøtekommende forfattere fortjener utvilsomt sin stadig økende fanklubb, og jeg er som dere sikkert forstår en av dem. Jeg startet året med å lese hans to første bøker «Hemmeligheten» og «Frostrøyk» (som strengt tatt ikke er to bøker, men en stor murstein spør du meg). Fulgte opp med hans to siste i sommer. Når jeg leser fire bøker av samme forfatter på ett år så er det en grunn til det, for å si det slik. 2015 tegner også til å bli bra for Larsen. Hans femte bok står i alle fall på trappene når høststormene river i gjerdestolpene:

– Jeg er ganske greit i rute med neste bok, og jeg håper på høst 2015 utgivelse. Kan se ut som september/oktober denne gangen. Historien kan virke noe mer dempet på overflaten, men etter hvert som de ulike lagene avdekkes, skjuler det seg på ny både uhygge og grusomheter i den lille Vestfold-idyllen. Siden jeg ikke er helt i mål med skrivingen ennå, tror jeg ikke jeg skal si så mye mer, men jeg kan røpe at aktiv dødshjelp er et av temaene i boken.

RAGNAR ENGER

En annen spennende debutant som jeg fikk gleden av å stifte nærmere bekjentskap med ifjor var Ragnar Enger Juelsrud. Han debuterte med en hardkokt krimthriller med tittelen «Krypet». En bok som tok forlaget hans med storm, og som også fikk en god del oppmerksomhet fra media og lesere. Å nå gjennom som debutant i Norge er ekstremt vanskelig, men Ragnar klarte denne bragden i likhet med hans debutkollega Lene Lauritsen Kjølner. Hans neste bok tegner til å bli et nytt spennende drama. En bok jeg gleder meg skikkelig til å lese:

– Ja, jeg holder på med en ny bok, som forhåpentligvis kommer ut høsten 2015. Boka foregår på et hjem som tar i mot uønskede spedbarn… Vi følger et knippe mennesker som definitivt befinner seg på bunnen av samfunnet, i det det blir avdekket en rekke drap tilsynelatende knyttet til deres miljø.

ANNE CECILIE REMEN:

Hun hadde store planer om å rekke en utgivelse i 2014, men oppfølgeren til hennes første krimroman «På direkten» har latt vente på seg etter lengre tids kreftsykdom. Hun sier selv at det er muligheter for at den kommer nå i år, men det gjenstår å se. Vi som leste hennes første bok sitter og venter like utålmodige som unger i en godteributikk. Vi vil ha mer! Selv om utgivelsesdato ikke er klar ennå, kan Anne Cecilie røpe en del av plottet:

– Boken handler om  misunnelse , grådighet og vel bevarte hemmeligheter i et øysamfunn. Persongalleriet er rike oslofolk som tar seg til rette i sørlandsidyllen og et frodig persongalleri av sørlandsfolk. Boken forteller om konflikter som oppstår mellom hyttefolk og lokalbefolkning , by mot land-konflikter, det handler om boplikt og  om vekst og næringsutvikling som er i konflikt med vern av gamle uthavner. Christina virvles ufrivillig inn í drapssaken, men noen prøver å skremme henne bort fra øya og en gammel tragedie fra andre verdenskrig rulles samtidig opp. Det er en krim uten voldscener, men hvor jeg prøver å skape skikkelig gufne, creepy scener med Christina i et øde hus på en øy hvor både morderen og andre gjør hva de kan for å skremme henne bort fra huset og øya.

VIDAR SUNDSTØL

Kilde: minnpost.com
Kilde: minnpost.com

En forfatter som jeg lenge har hatt på leselisten, men som jeg ikke har fått plass til ennå er Vidar Sundstøl. Nå har han skiftet forlag fra Tiden til Juritzen, og med det byttet starter han også på en helt ny krimserie. Da jeg intervjuet ham kjente jeg interessen våkne med en gang. Vidar har nemlig noe helt annet på gang. Noe ingen før ham har kommet på innenfor krimsjangeren så vidt meg bekjent.

– Det stemmer det. Da jeg bytta forlag skrinla jeg også serien om arkeologi-journalisten Clive Ohre. Det ser ut til at det blir med den ene boka, Besettelsen fra 2013.  Skal man overføre en serie fra et forlag til et annet, må man helst ha med seg rettighetene til de tidligere bøkene fra det gamle forlaget. Disse visste jeg at jeg ikke kom til å få kjøpt fra Tiden på noen år ennå. Den nye idéen  går i korthet ut på å skape en krimserie der bøkene henter stoff og spenning fra et område som er merkelig lite brukt i norsk litteratur (ikke bare i krim) – nemlig den gamle norske folkekulturen og folketroen. Forestillingene om de underjordiske for eksempel. Eller gamle religiøse praksiser. Eventyrene. Balladene om bergtatte jenter. 
– Som telemarking er dette noe jeg alltid har hatt ganske tett innpå meg. Så denne serien skal utspille seg i hjemfylket mitt. Delvis i Bø, der jeg bor, men også andre steder. Første bok er allerede ferdig, men kommer ikke ut på Juritzen før til høsten. Tittelen blir «Djevelens giftering.»  Den handler – ekstremt kort fortalt – om en middelaldrende nordmann som etter et halvt liv i USA, vender tilbake til Norge for å prøve å renvaske seg selv og en tidligere politikollega for noe de ble urettmessig dømt for da de var lensmannsbetjenter i Telemark. Lensmannen som fikk dem dømt og fjernet fra tjenesten,  var fra Eidsborg – et lite sted i vest-telemark som det knytter seg en rekke merkelige historier og sagn til. Mye av dettte sagnstoffet er relatert til Eidsborg stavkirke. Den er fra 1200-tallet, og var blant annet åsted for en helt spesiell helgenkultus som ble praktisert til langt opp på 1700-tallet. Altså lenge etter at reformasjonen forbød folk å be til helgenbilder. Når vår mann begynner å grave i det han tror er en historie om en korrupt lensmann, skjønner han snart at han har stukket nesen inn i noe langt større.  Røtter, er et stikkord. Røtter som går så dypt at de truer med å trekke de det gjelder ned i avgrunnen. 
JØRGEN JÆGER
Jørgen Jæger var gjest hos Nyhetskanalen 21.12 for å snakke om sin nye bok "Monster" som kommer ti9l høsten.
Jørgen Jæger var gjest hos Nyhetskanalen 21.12 for å snakke om sin nye bok «Monster» som kommer til høsten.

Den krimforfatteren som skapte de aller største overskriftene i 2014 var utvilsomt Jørgen Jæger. Han gjorde tabloidpressen våryre i krigstyper ved å plassere daværende Stasminister Jens Stoltenberg midt oppi en ganske så delikat historie. Det startet en voldsom debatt hvorvidt ekte personer burde ha et vern mot å framstilles som reelle personer i en fiktiv historie. Da fortrinnsvis historier der disse personene kommer noe uheldig ut av det … Å bruke landets Statsminister som mistenkt i en drapssak er jo en smule delikat. Denne gangen har Jæger lyst til å sette litt andre ting til offentlig debatt. Familievold er et vanskelig tema. Hva er det som egentlig skjuler seg bak skjebnene der en far dreper hele sin familie før han skyter seg selv? I sin åttende bok om Ole Vik og Cecilie Hopen, «Monster» er det kvinner og barns angstfulle hverdag i skjul fra et «Monster» som står i sentrum. Det var viktig for ham å behandle dette temaet med respekt og verdighet:

– I Norge i dag lever  mange kvinner under den såkalte «Kode 6». Det vil si at de har fått ny identitet og befinner seg på et hemmelig sted. Dette på grunn av langvarig fysisk og psykisk vold fra en ektemann eller samboer. Denne ekstreme familievolden, der familiemedlemmer må gå i skjul for å kunne beskytte sitt eget og sine nærmestes  liv fra sosiopaten er hovedtemaet i min nye krimroman «Monster» som kommer ut til høsten. Jeg er oppriktig engasjert og opprørt over hva disse kvinnene og barna må gå igjennom av frykt og angst, og har lyst til å sette søkelyset på problemstillingene rundt vold i nære relasjoner. Ellers synes jeg det er greit å nevne at en god del av handlingen denne gangen blir lagt til Haugesund og idylliske Skudeneshavn på Karmøy i tillegg til det som skjer i kjente og kjære Fjellberghavn. Jeg kan roe ned mine faste lesere med at det blir en typisk «Ole Vik krim» med alt som det innebærer.
SONJA HOLTERMAN
Sonja HoltermanEtter «Presteskapet» og «Frostgraven» har Sonja Holterman etablert seg som en av vår tids fremadstormende kvinnelige krimforfattere. Hun reiste land og strand rundt på bokturne i 2014 og har på sin ferd karret til seg en anseelig tilhengerskare som nå venter i spenning på hennes neste krimroman. Den har ingen utgivelsesdato ennå, og det er fremdeles uklart om hun rekker høstslippet, men vi har fått gleden av å få et lite innblikk i hva det er vi kan vente oss fra hennes neste bok når den tid kommer. Vi kan jo alltids håpe at den kommer i dette kalenderåret iallfall. Hun har plukket ut et spennende miljø for Iras neste utfordring, det er i hvert fall helt sikkert:
– Jeg jobber med min neste krimroman som har den foreløpige tittelen Himmelarven. Krimjournalist Ira drar på en jobb til Kongeparken, hvor tabloidavisa ønsker at hun skal være for å skrive om russen og utagerende festing og russevoldtekter. I parken finner Ira en kvinne som er død. Kvinnen er fra Sandnes, hun er kristen og har vært aktiv i en kirke i byen. Hun har også bakgrunn fra bedehusmiljøet på Jæren. Jeg ønsker å skildre livet i det kristne ungdomsmiljøet på Jæren. Jeg vil beskrive de interne forskjellene mellom bedehusene og statskirka og de strenge reglene ungdommene selv velger å leve etter. Jeg går litt tilbake i tid, og beskriver kristenungdommen på åtti- og nittitallet. Dette blir den mest personlige romanen jeg har skrevet til nå, og den som trenger minst research. Jeg har selv vokst opp i Sandnes og var aktiv i det kristne miljøet i byen. Det blir en utfordring for meg å beskrive miljøet uten å bli for intern, og å bli verken fordømmende eller støttende overfor det kristne miljøet.
JØRGEN BREKKE:
Vestfoldingen Jørgen Brekke er en produktiv herremann som flere og flere har fått øynene opp for. Han skriver knalltøffe krimhistorier fra nåtiden, men alltid med et historisk tema som bakteppe. Vi har fulgt Odd Singsaker og Felicia Stone gjennom tre bøker så langt. «Nådens omkrets» , «Drømmeløs» og «Menneskets natur». I 2015 kommer oppfølgeren i følge forfatteren.
– Jeg legger siste hånd på førsteutkastet i disse dager og boken kommer til høsten. Odd Singsaker reiser til London for å finne ut mer om en utgave av Robert Burtons bok fra 1621 Anathomy of Melancholy, som kom ham i hende på slutten av forrige sak. Samtidig blir sekretæren av Royal Society drept idet bilen hans eksploderer utenfor det berømte vitenskapsselskapet. Snart dukker flere av de mystiske burtonbøkene opp i London. Alle er trykket 1623, to år etter førsteutgaven, et foreløpig ukjent trykkeår for boken. Bøkene har alle det samme ex libris-merket med bilde av en svane, en hjelm og inskripsjonen The Poet. Singsaker finner tegn på at boken kan ha tilknytning til gamle uløste mysterier hvor også Francis Bacon og selveste Shakespeare er involvert. Men han rekker ikke å etterforske mye før Felicia Stone og han selv blir overfalt på eget hotellrom.
 ANDRE:

Rivertonnominerte Sidsel Dalen kommer med oppfølger til "Dødelige dråper" og 21 dager dette året.
Rivertonnominerte Sidsel Dalen kommer med oppfølger til «Dødelige dråper» og «21 dager» dette året.

Det kommer mer … Som sagt så fikk jeg ikke plass til alt i denne artikkelen. Det er flere som står på vent der ute, og som også garantert kommer til å prege bokhyllene dette året. Hans Olav Lahlum er en av dem. Han kommer med bok nummer syv i serien om K2 og Patricia i august. Tittelen blir «Haimennesket». En annen som også kommer i høst, men som ikke kan si så mye om romanen ennå er Øystein Wiik. Hans neste har fått arbeidstittelen «Requiem». Rivertonnominerte Sidsel Dalen kommer med sin treje bok i sin Black Gold-trilogi. Bøker med handling tatt i fra norsk olje og gassvirksomhet. Jorun Thørring lover også mer krim i året som kommer. Det er Orla Os i Frankrike, denne gangen, det er ingen hemmelighet, sier hun. Fredrik Schmidt Fotland kommer dessuten med sin tredje krim til høsten. Jan-Erik Fjell jobber også med en oppfølger av «Rovdyret» som kom i høst, men det er for tidlig å si om det blir 2015 eller 2016 utgivelse for Fjell. Det samme gjelder Bjørn Bottolfs neste roman.

3 kommentarer om “Årets krimgodbiter 2015”

  1. Spennende lesning! Mye bra som kommer til høsten, håper bare det blir litt krim i vinter og sommer også. Gleder meg spesielt til Thomas Enger og Sonja Holtermann, men at Nesbø som har vært en favoritt gjennom mange år skal begynne å skrive som Lahlum var en skuffelse.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: