Står opp fra det døde!

Det niende prinsippHan er kanskje ikke Jesus, men på sin reise til Egypts pyramider begår Frederic Drum kunststykket å stå opp fra det døde. Det niende prinsipp er Gert Nygårdshaugs fjerde roman om sin eventyrhelt Frederic Drum, og det er ikke bare Drum som er oppstanden. Det er også forfatteren selv. Det niende prinsipp er en forfriskende bok for de av oss som er glad i denne serien. Der Dødens Codex var en blek kopi av Honningkrukken, så er Det niende prinsipp en vitamininnsprøytning av nye momenter, gåter og spennende intriger.

Det er en grunn til at jeg fosser av gårde med Gert Nygårdshaugs Drum-serie. En ting er Helge Winther-Larsens fengende innlesing av bøkene på Storytel. Det er en nytelse å lytte til hans tolkning av bøkene. En annen ting er Nygårdshaugs fantastiske miks av fantasi og virkelighet. Det er ingen tvil om at vår kjære Tom Egeland har funnet mye inspirasjon her da han i sin tid skapte Bjørn Beltø. Oldtidsminner, gamle skrifttegn, mysterier fra historiske kulturer. Myter, religion og uløste gåter. Alt er der. Det samme er den underfundige intelligente humoren som vi finner både hos Beltø og Drum. Selvironien, nysgjerrigheten og det litt klønete perfekt innpolstret i romanenes karakterer. Jeg vil ikke kalle Tom Egeland en copycat, men Beltø blir for meg en slags duplett av Drum.

I Det niende prinsipp prøver Frederic Drum å finne tilbake til seg selv etter den beintøffe behandlingen han fikk i tredje bok, Dødens codex. Han slapper av ved Alexandrias strender i Egypt, men blir som vanlig ikke værende lenge før han befinner seg midt oppi en ny opprivende gåte som krever ham med både hud og hår. Han overlever med nød og neppe et overfall og et ran på stranden, og våkner til live på et engelsk hospital i Kairo. Kommer seg etterhvert på beina, og bestemmer seg for å oppsøke den myteomspunnede Kheopspyramiden. Der blir han vitne til funnet av et fjerde mordoffer inne i Kheops sarkofag. Senere samme dag blir han klar over at det uforståelige har inntruffet. Det er i følge både politi og nyheter ham selv som er tatt av dage. Forkledd besøker han likhuset for å ta seg selv i øyesyn. Det han ser der inne snur opp ned på alt som er virkelig i Drums verden, og sender ham ut på en sinnssyk reise som nær får ham til å gå fra vettet. Dette er et mysterium han MÅ løse. Om ikke står hele hans eksistens i fare.

Nygårdshaugs bøker om Frederic Drum har i seg like deler med intens spenning, morsomme mysterier og interessante historiske fortellinger. Bøkene er som skapt for dem som synes Dan Brown og Tom Egelands bøker er forfriskende. pirrende og spennende.  Gert Nygårdshaug er etter min mening en tanke mer sofistikert og utfordrende intellektuelt. Han har et litterært anstrøk ved bøkene sine, samtidig som han viser den samme konspiratoriske evnen til å klekke ut «umulige» plott som blir troverdige i sin fiktive verden. Det er en fryd å lese disse bøkene uansett om du er interessert i oldtidshistorie eller ei. Med på veien får du også noen kulinariske tips og en guide i vinens smakfulle verden. I Det niende prinsipp lærer du mer om egyptisk historie og gudelære fra faraotiden enn du trodde var mulig. Likevel klarer Nygårdshaug det verken Brown eller Egeland klarer. Han komprimerer det hele inn på 250 sider i stedet for 750 sider. Samtidig er tempoet høyt, twistene mange og spenningen intens.

Dette er altså nok en fantastisk Drum-historie som jeg koste meg med i samfulle åtte timer boken varte på Storytel. Jeg anbefaler lydboken på det varmeste. Det er noe underliggende i disse bøkene som jeg ikke helt får taket på, og som får meg til å gruble. Er det en parallell virkelighet her? Finnes det en bakenforliggende årsak til at vår kjære Drum kommer opp i alle disse situasjonene? I alle bøkene finnes det noe som ligger like under overflaten og dirrer, men som vi som lesere ikke får helt grepet om. Hva er dette noe? Jeg vil ikke bli overrasket om det skulle komme en semitrailer inn fra venstre her og smadre alt det vi har trodd på så langt. Uansett så pirrer dette noe meg slik at jeg vegrer meg for å lese andre bøker om dagen. Jeg vil til bunns i gåten Frederic Drum, og gang på gang legges andre bøker bort til fordel for neste kapittel av hans mytiske og mystiske verden. Femte bok, Cassandras finger, ligger klar på avspilleren. Det er vel bare å hoppe i det, er det ikke?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: