Årets feriebokvenner …

bookonthebeachIngenting er som late varme dager på stranda med saltvann og sand rundt tærne, noe kaldt i glasset, og noen gode bøker. Hvert år når vi setter kursen sydover så er noe av det jeg gleder meg til å få velge ut en 3-4 bøker som skal få være med på reisen. Så også i år. I tillegg til å vise dere hvem jeg personlig har tenkt å ha med meg i bagasjen, så har jeg tenkt å gi dere fem supre krimtips til bøker dere bør ta med dere når paraplydrinker og spareribs skal fortæres.

Men, først meg selv som vanlig. Jeg har fire bøker på lista i papirformat pluss en ebok på iphonen. Den ene boka i papir er allerede halvlest, og er vel den boka jeg har vært mest flau for at jeg ikke har fått lest før nå. Årets Rivertonvinner for beste norske kriminalroman, og vinner av Glassnøkkelen for nordens beste kriminalroman … Det er rett og slett litt flaut at jeg ikke har kastet meg over den tidligere, men jeg må si at kombinasjonen av en søvndyssende tittel, det mest nitriste omslaget siden Eystein Hanssen gav ut Triangel i forfjor, og en vaskeseddel som ikke akkurat sier hei, har gjort at den til stadighet har blitt ofret for andre og mer spennende titler. Jeg snakker selvsagt om denne her:

Den siste pilegrimenGARD SVEEN – DEN SISTE PILEGRIMEN (2013)

Boken handler om politietterforsker Tommy Bergmann som roter seg bort i en sak som omhandler et grusomt drap på en av Norges største motstandsmenn under andre verdenskrig. Sammen med et skjelettfunn i Nordmarka av tre drepte mennesker fra krigens dager, utgjør drapet en krimgåte som sender Bergmann og hans team ut på en uhyre spennende jakt. Boken skildrer to historier parallelt. En fra dagens etterforskning, og en som følger motstandsgruppens infiltrering av det norske NS-miljøet under krigen. Så langt er jeg som sagt bare halvveis, men jeg skjønner veldig godt at denne forfatteren blir hyllet. Sjelden å se så velskrevet krim. Jeg kjenner jeg gleder meg til hvert lille lesefriminutt med denne romanen.

Tidligere i år så leste jeg en av de nye spennende forfatternavnene i Norge sin debutkrim. Frode Granhus sin første bok, Malstrømmen. Dere kan lese min anmeldelse av denne her. Boken pirret så absolutt min nysgjerrighet skikkelig. Hans andre lofoten-krim med Rino Carlsen som hovedperson ble også nominert til Rivertonprisen, i 2012 vel å merke. Jeg har hatt denne på leselista lenge, og har et mål om å komme gjennom både denne, og årets utgivelse «Djevelanger» før kalenderen sier 2015.

StormenFRODE GRANHUS – STORMEN (2012)

Under en stormnatt i Reine i Lofoten løsner en diger steinblokk og pløyer en dyp renne i fjellet. Raset avdekker det som ved første øyekast ser ut til å være gamle knokler fra et barn. Samtidig ligger en forbrent skikkelse på pleiehjemmet i den samme bygda. Ilden har fratatt ham både synet, taleevnen og størstedelen av bevegelsesevnen. Smertene er konstante, men han lever. Uheldigvis så er han ikke i stand til å fortelle at smertene bare blir verre, og at det er noen på pleiehjemmet som ikke vil ham vel. Boken fikk terningkast 6 i Bergensavisen, ble hyllet som en av høstens mest spennende bøker av Kurt Hanssen i Dagbladet, og fikk femmere i både VG og Sandefjords Blad.

Den tredje boka jeg tar med meg er en bok jeg har gledet meg til helt siden i vinter. Skrevet av en av mine absolutte favorittforfattere i Norge. Ørjan N. Karlsson er forfatteren bak Gerhardsens Testamente og Hauges Direktiv. To krimbøker jeg elsket. Jeg intervjuet ham i vinter om hans videre planer, og der kom det blant annet fram at han hadde tenkt å gi ut en bok på Vendetta Forlag i høst. Ingen krim, men en science-fiction roman. Boka kommer først i butikkene 27.august, men jeg har fått et prøveeksemplar tilsendt fra forlaget etter å ha bedt på mine knær og grått en liten skvett. Gjett om jeg gleder meg til denne godbiten.

Huset mellom natt og dagØRJAN N. KARLSSON – HUSET MELLOM NATT OG DAG (2014)

Boka er en dystopi. For de av dere som ikke er helt familiær med fagterminologien så betyr altså det en fortelling fra fremtiden der verden mer eller mindre har gått i oppløsning som følge av krig, epidimi, aliensangrep, eller noe annet jævelskap. Det råder ofte kaos og anarki, og det utkjempes en kamp mellom gode og onde krefter blant de gjenlevende. Vi har sett en del ungdomsromaner i denne sjangeren i det siste. Mest kjent er vel «Dødslekene» og «Divergent». Karlsson er litt røffere i kantene kjenner jeg ham rett. Boken handler om Marko Eldfell, en norsk desertør på flukt som lever i Tiranas livsfarlige gater der han livnærer seg av strøjobber for lokale kriminelle. Jorda er delt opp i mindre enklaver der kun de rikeste og mektigste kan bo, mens storparten av befolkningen må overleve i favaelaer, brakkebyer og falleferdige urbane bykjerner. Marko havner i en skikkelig knipe da han kommer i konflikt med mafia og millitæret, og må vinne tilbake sin frihet ved å finne en tidligere troppsjef og venn. En venn han med egne øyne så bli drept på slagmarken i Tblisi.

Jeg er alltid optimist … Jeg har altså med meg fire papirbøker og en ebok på en 10 dagers tur. Den ene boka er i tillegg til dette en murstein av de helt sjeldne. 783 tettskrevne sider i liten font. Jeeeezzz! Likevel så var jeg ikke i det minste tvil. Denne skulle med. Jeg hadde sågar betalt overvekt på flyet dersom det var nødvendig, for denne boka er et must. Boken er hypet til å være intet mindre enn en internasjonal toppthriller av de helt sjeldne. De som det gjerne bare kommer en av hvert femte år. Solgt til 15 land, og topper salgslistene i både Storbrittannia, Nederland og Italia. Her i Norge så lanseres boken først 5.september av Bazar Forlag, men det er nok mange bokblogggere der ute som allerede har fått den i sommergave fra forlaget. Jeg kjente hjertet hoppet over et par slag da jeg så omslaget glimte gjennom innpakningspapiret. Denne har jeg lest masse om på internasjonale krimblogger, og lurt på hvem som ville gi den ut på norsk. Forfatteren er også mannen bak manuskriptet til filmen «Mad Max». Vi snakker altså om denne boka:

Jeg er pilegrimTERRY HAYES – JEG ER PILEGRIM (2014)

Asbjørn Slettemark sier følgende om boka: «Dan Brown-aktige overraskelser og John Le Carre-inspirert spionmystikk på den ene siden, og moderne agentroman av typen Mitch Rapp på den andre siden. Det er rett og slett en roman du raser gjennom mens tankene flyr fra kontinent til kontinent.» Handlingen er som følger: En ung kvinne blir funnet drept på et nedslitt hotell. Alle identifiserende kjennetegn er oppløst av syre. En far blir offentlig halshugget i den pulserende heten på et saudiarabisk marked. Liket til en ekspert i bioteknologi ligger uten øyne på en søppelplass i Damaskus. Mennesklige levninger blir funnet i et avsides fjellområde i Afghanistan. En perfekt plan er lagt for å begå en grusom forbrytelse mot menneskeheten. En tråd knytter ugjerningene sammen, og bare en mann vet hvordan … Pilegrim.

Den femte boka har jeg altså liggende på ebokappen min på telefonen. Har alltid en bok der for stille stunder når andre bøker ikke er tilgjengelig. Denne begynte jeg friskt på for en måned siden, og den gav mersmak de første hundre sidene. Men, så trillet det inn en rekke manuskripter jeg måtte lese gjennom for Schibsted, så da har den vært på vent en stund. Nå er det på tide å ta den fram igjen. Den er skrevet av Norges første krimforfatterpar, selv om det faktisk bare er mannen som står som forfatter på omslaget. Grunnen til det var en kvinne som ikke ville inn i rampelyset og et forlag som var livredd for at det ville selge dårligere dersom den kjente forfatterens navn ikke sto alene for utgivelsen. Så ble det en kjempesuksess, og i bok nummer to, Den blinde guden,  har fantastiske Elisabeth Gulbrandsen fått sin fortjente plass på omslaget sammen med ektemann Chris Tvedt. Parhestene har gjort det knallbra med sin krimhelt Edvald Matre. Dette er altså første bok i serien:

Av jord er du kommetCHRIS TVEDT (& ELISABETH GULBRANDSEN) – AV JORD ER DU KOMMET (2011)

Boken starter i en skogsbygd på østlandet, der en gammel mann blir regelrett henrettet. KRIPOS-etterforsker Edvard Matre finner ingen spor etter morderen. I Oslo gir myndighetene etter for press og åpner en massegrav med pasienter fra Gaustad Sykehus.  I Bergen blir en ung kvinne funnet drept og en annen ligger i koma. Mye tyder på at begge har vært utsatt for samme gjerningsmann. Edvard Matre blir sendt tilbake til byen han forlot for mange år siden for å finne en mulig seriemorder. Men, Edvard og teamet hans står uten spor. Presset for å finne morderen før han slår til på nytt, er stort. Det hjelper heller ikke at Edvard får beskjed om at en av dem som ble funnet i massegraven på Gaustad er hans egen mor. Så vidt Edvard vet, døde foreldrene hans i en ulykke for mange år siden og ble begravd side om side på en kirkegård i Bergen. Edvard Matre er vant til ikke å vite hvem morderen er. Nå vet han plutselig ikke hvem han selv er heller. Men etter hvert som etterforskningen skrider frem skal han få lære mer om seg selv og hvor han kommer fra, enn han setter pris på.

MINE FEM BESTE TIPS TIL DEG!

Her har dere fem bøker jeg har lest i vår og som jeg har ELSKET. Dette er sikre innertiere dersom du vil ha krim og spenning av høy kvalitet med deg på stranda. Ved å klikke på de fem titlene vil du få opp min anmeldelse av bøkene.

1. JO NESBØ – SØNNEN

2. TOM EGELAND – DEN 13.DISIPPEL

3. JÖEL DICKER – SANNHETEN OM HARRY QUEBERT-SAKEN

4. SHANE KUHN – MANUALEN

5. MARTIN OLCZAK – AKADEMIMORDENE

 

God sommer til dere alle 🙂 

2 kommentarer om “Årets feriebokvenner …”

  1. Mange fine tips her Geir. Jeg sitter å leser Jeg er pilegrim, men tar meg for mange pauser til at jeg kan skryte uhemmet av den. Ikke lett å holde på konsentrasjonen når en er på ferie, men sånn er det vel. Har lest alle de andre bortsett fra dystopien til Karlsson, så den får jeg sjekke ut når jeg kommer hjem. Fortsatt god sommer!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: