En genial kriminalfortelling

Sannheten om Harry QuebertHar du fulgt littegrann med i hva som rører seg innen internasjonal krim det siste året så har du garantert hørt om «Sannheten om Harry Quebert-saken«. Den knapt tredve år gamle sveitsiske forfatteren Joël Dicker som har tatt verden med storm med sin andre roman. Boken har blitt en «snakkis», og etter å ha ventet i det uendelige på den på biblioteket så ble det endelig min tur. Boka er snappet opp av Pax forlag, og oversatt til norsk i vår. Nå forstår jeg oppstyret. Jeg forstår hypen. Jeg forstår hvorfor akkurat denne boka har blitt den alle skal lese i år. Sannheten om Harry Quebert-saken er rett og slett en genial vri på det klassiske kriminalmysteriet.

Det morsomme er at den fremstår som en selvironisk og selvoppfyllende profeti. Bokens jeg-person er nemlig en tretti år gammel forfatter som skriver sin andre roman. En roman som skal gjøre ham til en stor stjerne. (Noe som altså har skjedd)  En roman basert på et kriminalmysterium fra 1975 der 15 år gamle Nola Kellergan forsvinner fra småbyen Aurora. I sentrum for begivenhetene står intet mindre enn forfatterens egen nestor og læremester, den fantastiske Harry Quebert.

Jeg skal ikke dvele for mye ved handlingen, for den er (for å si det mildt) en smule komplisert. Vi har altså hovedpersonen Marcus Goldman som er forfatter. Han har hatt suksess med sin debutroman, men befinner seg i starten av boka i en total og altoppslukende skrivesperre. For å komme ut av krisen søker han tilbake til Aurora der hans gamle læremester Harry Quebert bor. Quebrt er professor i litteratur ved universitetet der Marcus en gang gikk, og han er forfatteren bak mesterverket «Det ondes opprinnelse» som kom ut i 1976. Under besøket blir finner Marcus ut at Harry for over 30 år siden har hatt et forhold til den 15 år gamle jenta Nola Kellergan. En jente som forsvant spørløst på sensommeren 1975. Når så levningene til Nola blir funnet i Harrys egen hage sammen med orginalmanuset til «Det ondes opprinnelse», ja så blir Harry naturlig nok arrestert for drapet. Marcus på sin side nekter å tro at Harry har vært i stand til å gjøre dette, og starter sin parallelle etterforsking av hendelsen. Samtidig skriver han på boken som skal renvaske Harry. Boka er «sannheten om Harry Quebert-saken».

Jeg kunne sagt mye mer om handlingen, men det vil ødelegge mer enn det beriker. Dette er nemlig en bok jeg så absolutt håper at du vil ta deg tid til å lese i sommer. Boka har så mange dimensjoner at den er en nytelse å lese for oss som kjenner litt litteratur. For det første så har vi selve kriminalmysteriumet. Det er så Agatha Christie som det kan få blitt. Genialt plottet, og med så mange finurlige vendinger at du ikke har nubbesjans til å forutse den egentlige løsningen. Jeg flirte godt hver gang jeg ble rundlurt, og det ble jeg helt til siste side var lest av mursteinen. (618 sider).

For det andre så er boka en nydelig kjærlighetshistorie som er så inderlig at den gnager på hjerterøttene dine i lang tid etter at du har lest den. Vakker, silkemyk og hjerteskjærende på en og samme tid. Det er en historie om forbudt kjærlighet, og det finnes en rekke nydelige allusjoner til kjente klassiske mesterverk innen sjangeren. Akkurat som kriminalmysteriet så bukter og vrir kjærlighetsfortellingen seg som en ål mellom hendene dine. Vi tror vi vet hva som skjer, men er aldri i nærheten av den egentlige sannheten. Det lille harmoniske bygdesamfunnet kryr av små finurlige hemmeligheter som alle er med på å vende historien i stadig nye retninger.

For det tredje så har vi forfatteraspektet. Både Marcus og Harry er forfattere, og her diskuteres det litteratur over en lav sko. Alle Harrys små råd til Marcus som vi undres litt på underveis fordi de er så gåtefulle og pompøse. Preget av klisjè og selvsagtheter. Lenge trodde jeg at dette, og også utklippene fra Harrys store roman, var en svakhet ved denne romanen, men nå når jeg ser hele bildet så er det rett og slett genialt gjort. Det føyer seg pent inn i rekken over frampek som vi blir presentert, men som vi aldri oppdager før vi plutselig sitter med fasiten.

Nevnte jeg det selvironiske? Ja, jeg gjorde visst det. Både Marcus og Harry presenteres som litt selvhøytidelige, forfengelige og pretensiøse i sin kontakt med omverdenen. Samtidig så har de begge så tydelige karakterbrist at det blir vittig å følge med på. Deres nervøsitet over å bli avslørt som ordinære og vanlige mennesker er nesten komisk. Selvironien kommer også tydelig fram i forholdet mellom forfatter og forlegger. Marcus sin forlagssjef er nemlig et bilde på alt det som er galt med vår tids litteratur. Alt dreier seg om penger, tidspress, publisitet, markedsføring og det å skape en hype. Det finnes ikke en gnist av medlidenhet eller tanke for at litteratur egentlig er en kunstform som nødvendigvis ikke kan tvinges ut til rett tid og sted. Tvisten mellom Marcus og hans forlegger er et studie i seg selv. Morsomt, men samtidig tankevekkende.

Til slutt så har vi karakterene. Enhver historie er avhengig av gode karakterer, og kanskje er det her at Joël Dicker treffer så ufattelig godt? Både Marcus og Harry er gode, men det er alle bikarakterene som bærer romanen frem. Dicker tør å bevege seg på grensen til det karikerte hele veien uten å falle av den stramme lina. Noen av dem er helt fantastiske. Marcus sin mor er ett eksempel. En hysterisk frue som til stadighet er på telefonen til sin sønn, og som drar sine egne konklusjoner på absolutt alt som blir sagt, for så i neste omgang å presentere dette som oppleste sannheter. Jeg lo slik at tårene trillet over noen av telefonsamtalene mellom mor og sønn. Det samme kan vi si om politietterforskeren som Harry etterhvert får et tett og nært forhold til. En sarkastisk, spydig og harselerende skrue med så mye edder og galle innvendig at en skulle tro han ville krepere av magesår. Likevel så ligger det så mye respekt og beundring mellom alle de spydige kommentarene til Marcus at det gjør oss som lesere varme om hjertet. Jeg må også nevne Tamara Quinn. Stedets store wannabe-soss som gjør alt hun kan for å kurtisere den store forfatteren Harry Quebert slik at han vil gifte seg med datteren hennes. Hun er 100% fasade i alt hun gjør og sier, og hun herser slik med mannen sin at en kan ikke annet enn å synes fryktelig synd på tøffelen Robert «Bobbo» Quinn.

Som dere ser, så har jeg mye på hjertet om denne romanen. Jeg leste de 600 sidene nesten i ett strekk. Den var umulig å legge fra seg. Historien var alt for fasinerende og spennende til det. Jeg skrev om dette i et innlegg på torsdag under tittelen «Når alt rundt deg forsvinner«. Nå er jeg altså tilbake i virkeligheten, og det eneste jeg skulle ønske var at boken ikke var en murstein på 600 sider. Den skulle vært et blylodd på 1000 … 😉

Skal du lese èn bok denne sommeren så er det denne!

 

6 kommentarer om “En genial kriminalfortelling”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: