Og de nominerte er …

En fortjent Rivertonnominasjon til fjorårets beste krimbok etter min mening!
En fortjent Rivertonnominasjon til fjorårets beste krimbok etter min mening!

De nominerte til Rivertonprisen er offentliggjort, og jeg vil personlig få lov til å gratulere de fem nominerte forfatterne. En SVÆRT overraskende liste etter min mening, men ikke desto mindre gledelig. Her er de nominerte:

1. Roar Sørensen – Smertens Aveny

2. Gard Sveen – Den siste pilegrimen

3. Sidsel Dalen – 21 dager

4. Jo Nesbø – Politi

5. Nikolaj Frobenius – Mørke grener

(Klikk på tittelen for å lese mine anmeldelser)

Rivertonprisen, «Den gyldne revolver», deles ut årlig av Rivertonklubben for det beste arbeid innen norsk kriminallitteratur.  Rivertonklubben har også ved noen anledninger delt ut en ærespris og en internasjonal ærespris.

Rivertonprisen er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Forleggerforeningen, Bokhandlerforeningen og De norske Bokklubbene. Rivertonklubben ble startet i 1972 og det er Rivertonklubbens egen jury som utnevner vinneren.Jeg synes det er gledelig å se at juryen har sett det samme som meg og nominert to av mine personlige favoritter, Roar Sørensen og Sidsel Dalen til prisen. Enormt fortjent! To helt fantastisk gode bøker som jeg elsket. Sveen og Frobenius har jeg ikke lest, så de to kom inn på leselista mi med et brak i dag. Har begge bøkene i bokhylla hjemme.

Så har vi jo Nesbø da … Det ser jo ut som om vi har fire små mus som kretser rundt en mammut her. Han er nominert for et karrieremessig høydepunkt med «Politi». Hysteriet rundt hans utgivelse ifjor må vel karakteriseres som et høydepunkt, selv om jeg personlig mener at «politi» er en av hans svakeste Hole-bøker. Han har fått prisen før (I 1997 for Flaggermusmannen), og vil i så fall bli den tredje i historien som får den to ganger. Gunnar Staalesen og Jon Michelet har fått det før.

Veldig rart å se denne listen uten navn som Jan Erik Fjell og Hans Olav Lahlum. Personlig var jeg helt sikker på at disse to var å finne der, men slik ble det altså ikke.

Også Roar Sørensen da …  FY FLATE SÅ BRA! Jeg kan ikke annet enn å bøye meg i støvet for den nominasjonen. En kontroversiell fyr i forfattermiljøet, men du verden som fyren skriver! «Smertens Aveny» er gnistrende god. Masse kudos til det lille forlaget Commentum i Sandnes som faktisk nå har en Rivertonnominasjon på sin backlist. Gratulerer til både Per Jansen og Tom Gaudland. Dette fortjener dere begge to. Med den litterære kvaliteten «Smertens aveny» har så ser jeg heller ikke bort ifra at den vinner 🙂

Gratulerer også til Sidsel! HERLIG! Så flott at en dame ble nominert, og jeg hadde gleden av å bli kjent med både henne og de to bøkene hennes i høst. Hun blir et stort navn innen norsk krim. Ta med deg Mia Mikkelsen på fest i kveld, og gi henne en skål fra meg.

GRATULERER!

17 kommentarer om “Og de nominerte er …”

 1. Jeg må bare innrømme at jeg ikke har lest noen av de nominerte, men jeg må legge igjen en liten kommentar likevel! Du bøyer deg i støvet skriver du, men det er faktisk litt avlegs; alle andre bøyer seg faktisk i hatten og det er mye mer effektfullt!
  Forresten; jeg lover å lese Sidsel Dalens «21 dager». Kors på halsen ;o)

  Liker

 2. Eg bøyer meg i hatten, tek av meg støvet og gratulerer dei nominerte. Spesielt gledeleg at Sørensen er blant desse. ‘Smertens aveny’ er ei steikande bra bok som fortener fleire lesarar.
  Dei to bøkene eg ikkje har lest, ’21 dager’ og ‘Den siste pilegrimen’, vert no lagt på leselista.

  Liker

 3. Så Sidsel Dalen på 10 dagers lån på biblioteket da jeg var der i dag, men viste ikke om nominasjonen. Løper bort etter Yrsa og Jon Ottar er ferdig å prate, og henter den 🙂

  Liker

 4. I forrige innlegg lurte du på om det kunne komme en overraskelse i nominasjonen og du nevnte såvidt Smertens Aveny og Mysteriet. Faktisk så har forfatteren av sistnevnte bok laga coveret til Smertens Aveny så da er begge forfatterne på en måte nominert!!

  Liker

 5. Hurra for spenstige nomiajoner! Jeg digget Frobenius Mørke grener. Jeg digget også Sørensenes Smertens aveny. Og jeg digger å skal lese Den siste pilgrimmen som jeg har i hylla, og 21 dager som jeg skal skaffe meg.:)

  Liker

 6. Det er veldig stille i nettavisene og media for øvrig når det gjelder hvem som er nominert til Rivertonprisen. Jeg vet at vinneren vil få mye publisitet og letetre vei frem til økt boksalg….

  Det å bli nominert er stort, men tror du det vil påvirke salget til de nominerte Geir?

  Er for øvrig veldig glad for at Smertens Aveny er nominert. Denne er skrevet av en forfatter som ikke får noe gratis hos norsk media og det var med stor sorg Dagbladet meldte på sin nettavis at Sørensen var nominert. Jeg mener jo at god litteratur skal løftes frem uansett, uavhengig av «ytre» faktorer.

  Chris Tvedt fikk dro vel fordeler av å vinne denne prisen. Men håper at du kan uttale deg om nominasjon alene kan påvirke salg?

  mvh
  krittikeren

  Liker

  1. Takk for kommentar. Jeg tror ikke en slik nominasjon fører til stort mersalg av den gjeldende tittelen. Noe selvsagt, men ikke slik at en plutselig er på toppen av listene. Mye avhenger av hvor flinke forlagene er til å bruke nominasjonen i innsalg, men en skal ikke glemme at noen av disse bøkene er over ett år gamle, og da kvier bokhandlere seg for å kjøpe inn noe særlig. Det som det imidlertid har MYE å si for er neste bok. Se bare på Frode Granhus. Ble nominert ifjor med «Stormen» som nesten ukjent. Nå topper han salgslistene overalt med «Djevelanger». Han er blitt et navn å regne med, og alle bokhandlerne og avisene var interessert i hans nye bok. Han ble jo nominert i fjor… En annen viktig bieffekt er utvilsomt innsalg til utlandet. En Riverton-nominert norsk krim (Nordic Noir) vil være SVÆRT interessant på det internasjonale markedet. Men nok en gang er en avhengig av at forlaget gjør jobben med å selge den inn via agencys til utlandet.

   Liker

 7. Jeg synes vinneren må bli enten Gard Sveen eller Sidsel Dalen av de nominerte. To fantastiske bøker.

  Liker

 8. Takk for svar Geir. Vet du hvem som sitter i årets jury i Rivertonklubben som nominerer og som kårer vinner?

  Mvh
  kritikeren

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: