Klar for en skikkelig utfordring!

KortlisteI dag har jeg tatt et stort skritt inn i det totalt ukjente. Et villnis av skumle litterære titler og forfattere jeg knapt har hørt om befinner seg plutselig i min krimbokhylle. Jeg har sågar gått til anskaffelse av bibliotekkort (!) . Hva er det som får en garvet krimelsker til å låne seg titler som «Urd» og «Fugletribunalet«? (Hva er egentlig et tribunal, forresten?) Jo, det handler selvsagt om kortlista til Bokbloggerprisen 2013, og merkelig nok så fant visst ikke en eneste kriminell tittel veien inn på den lista gitt …Og så jeg da, som trodde vi bokbloggere hadde greie på litteratur 😉

Så nå står de der da bøkene og kikker på meg («Fugl» gjør faktisk det bokstavlig også). De lurer på om det er helt trygt her hos meg. Mine venner heter jo rare høytflyvende navn som Granhus, Egeland og Enger. Ikke rart at normale etternavn som Aisalo sliter litt med å passe inn. Neida … Fleip til side. Her hos oss er alle velkomne, og jeg har sikkert godt av litt voksenopplæring. Nå er de i alle fall på plass, og så får vi se om de faller i smak etterhvert som de skal leses. Ja, for de skal visstnok «samleses»…

Hva innebærer det at noe skal «samleses»? Jeg er skapjomfru i dette selskapet, og trenger litt hjelp. Betyr det at vi skal vente med å lese til en viss dato, eller at vi må være ferdige til en viss dato? Skal vi diskutere boken med hverandre mens vi leser, eller bare skrive om den etterpå? Finnes det sperrefrister for når, hvor og hvordan? Eller … (etter helgens bravader der jeg ertet på meg Gud og hvermann), finnes det uskrevne regler jeg må/bør vite om? Hvordan kan jeg unngå å trakke i salaten her?

Uansett. Jeg gleder meg faktisk litt også. Det er ikke bare dritskummelt 😉

Jeg har nemlig ett og annet litterært komatøst gen som ligger tilkoblet en respirator, og som nå øyner en ørliten strime av håp om å klare å kave seg opp fra alt blodet som så langt har fått flyte fritt mellom stive permer her i huset. Spørsmålet er om blytungvektere som Roy Jacobsen og Herbjørg Wassmo vil bli en anelse mye kjøtt på beinet for min litterære jomfruhinne, men det får tiden vise. Først ut er «Fugl» nå i februar. Det er en billedbok for barn, så den må vel en voksen kæll klare å tråle seg gjennom får vi tro.

Kortlista til Bokbloggerprisen 2013 består altså av seks bøker, og du finner lista her på denne sida (Puh! Husket faktisk å linke denne gangen…). Eller du kan lese den her dersom du ikke vil hoppe til Bokbloggerprisens hjemmeside:

Kortlisten til prisen ÅRETS ROMAN:

 • Disse øyeblikk av Herbjørg Wassmo (Gyldendal)
 • Fugletribunalet av Agnes Ravatn (Samlaget)
 • De usynlige av Roy Jacobsen (Cappelen Damm)

Kortlisten til prisen ÅPEN KLASSE:

 • Fugl av Lisa Aisato (Gyldendal)
 • Urd av Ruth Lillegraven (Tiden)
 • Odinsbarn av Siri Pettersen (Gyldendal)

Disse bøkene skal vi altså lese i en bestemt rekkefølge, og det er utpekt en bestemt bokblogger som skal ha ansvaret for samlesingen til hver tittel. Her har dere den lista.

Samlesingsoversikt:

Så ender det hele altså opp med en avstemming i august, og en utdeling under Oslo bokfestival i September. Forhåpentligvis kan jeg da bekle meg hedersbenevnelsen «Kortlisteleser«. Hadde det ikke vært knazende gøy dere med en button som billedwidget til bloggen folkens? Jeg er kortlisteleser 2013! Yup! Det høres ut som en plan. Jeg håper alle som føler dette pirrer litt i trusestrikken kaster seg på og leser sammen med meg (oss).

Gratulerer til de seks nominerte forfatterne og de fire forlagene som har gitt ut bøkene. En stor takk skal også sendes til komiteen som har hatt alt arbeidet med stifting, organisering, tilrettelegging og profilering av Bokbloggerprisen 2013.

5 kommentarer om “Klar for en skikkelig utfordring!”

 1. Hehe…ja, jeg tenkte på det når jeg så bilde på twitter, her er det snakk om å gå ut av komfortsonen så det ljomer etter. Tribunal er en samling personer som fremstår som dommere og da brukte jeg ikke google altså (trur eg) Samlesing vil si at det blir en dato som boken skal blogges på. Det blir utrolig spennende å se hvordan disse bøkene faller i smak hos deg. Flott innlegg igjen av deg:)

  Liker

 2. Jeg tror faktisk at Jacobsen og Wassmo blir i tyngste laget for deg; )
  Nei da— de er lettleste som bare det. Tungvektere er de i kraft av erfaring og at de skriver lett og godt. Ravatn er kanskje hakket mer sofistikert, særlig i Fugletribunalet. Men den har en eim av mystikk, så for en krimelsker kan det være noe å fundere på der.. Ravatn er nok min største favoritt av de tre.
  Wassmo hakk i hæl.
  De tre i åpen klasse har jeg ikke lest, men jeg ser frem til å lese om Odins barn og Urd. Det er lenge siden jeg har lest en diktsamling, men før gjorde jeg det mye. At det blir veldig norrønt i Åpen klasse er da ganske artig.:)

  Liker

 3. Så fiiiin liste!:) Likte også innlegget ditt!:) Men jeg må innrømme jeg skjelver litt over at jeg skal lese URD, dikt er skummelt:-O Men jeg skal greie å skjelve meg gjennom den. Er da glad det er flere å støtte seg til underveis:) Så må jeg takke deg Beathe for oppklaringen av ordet Tribunal, har lurt på det lenge nå (jeg var litt for lat til å prøve å google det selv). Har da fantasert mye over ordet, tro meg jeg var ikke i nærheten. Gleder da veldig til å lese Fugletribunalet, siden den får så mye skryt:) Spennende blir det! Kos deg masse med bøkene og gratulerer med et bibliotekkort:) Varmer å høre:)

  Liker

 4. Dei tre du har her, har eg trua på. Eg er litt meir usikker på Wasmo og Jacobsen. Etter at eg las Seierherrene, har eg eigentleg tenkt at eg ikkje orker å lese Jacobsen igjen og eg forstår ikkje med mi beste vilje korleis han har fått eit slikt stort namn. Wasmo er eg usikker på fordi ho var min ungdoms heltinne og eg er litt redd eg ikkje skal like henne lenger. Men den trur eg eg kjem til å lese. Jacobsen derimot… Tja?

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: