Ordkløveri og spissformuleringer

frustrasjonEtter å ha ertet på meg halve bokblogg-Norge med mitt innlegg på fredag, så ser jeg at det er et behov der ute for å spesifisere hva det er jeg mener. Innlegget var ærlig og oppriktig, men det var selvsagt litt spissformulert. Å si så bombastisk at en IKKE er seriøs falt ikke i helt god jord for å si det mildt. Jeg driver ikke med tull, løgn, oppdikting og falske anmeldelser. Det er ikke slik at jeg later som om jeg mener noe annet enn det jeg gjør. Når jeg understreker at jeg ikke er seriøs, så er det fordi jeg kun skriver om bøker fordi jeg synes det er gøy og morsomt. Det er noe som gir meg glede. Det er fritid og kos.

Jeg legger ikke ned drøssevis av timer i research, faktasjekk, kildekritikk, underbygging, lenking, språkvask og korrektur. Mange bokbloggere gjør det. DE er seriøse. DE gjør en fenomenal jobb som de strengt tatt burde fått betalt for å gjøre. Jeg derimot, skriver bare på kos. Jeg er litt Pinoccio. «Ingen tråder holder meg». Jeg skriver om løst og fast innen litteratur, emner som engasjerer meg, og om bøker jeg liker eller ikke liker. Jeg bestemmer selv over min egen bokblogg, og jeg har bestemt at her på denne bloggen skal jeg være FRI. Her skal jeg kunne kose meg uten å bli diktert av andre på hva jeg bør og ikke bør gjøre dersom jeg ønsker å bli tatt seriøst.

Innlegget på fredag var et tilsvar på at jeg ble latterliggjort av andre for at jeg hadde blandet kortene og faktisk skrev en bokanmeldelse av en 12 år gammel Egeland-bok to dager etter jeg hadde vært på krimfestival med ham, og snakket med ham. Det ble satt spørsmålstegn ved min integritet, og det ble hevdet at jeg var en useriøs aktør som var en del av en «kompis-kultur» der frelste forfatter-wannabe typer som meg sleiket veletablerte forfattere opp over ryggen for å selv bli innlemmet i det gode selskap. At jeg hadde annonsert en måned tidligere at jeg skulle sette i gang med denne bokserien i januar er det jo få som har merket seg ved. Jeg merket meg at det eneste jeg egentlig ble forbannet på var at noen på død og liv skulle stemple bloggen min som en «seriøs» aktør i litteraturlandskapet. Det er den ikke. Den er mitt fristed der jeg slipper å være så til fingerspissene seriøs som jeg må være når jeg jobber som norsklærer, som journalist eller som manuskonsulent. Bloggen min ville vært langt mer proff dersom jeg ønsket å være seriøs.Jeg ønsker altså ikke å være bokblogg-Norges svar på Beethoven og Bach. Jeg vil være Vikingarna og Plumbo.

Jeg lyver aldri på bloggen min. Jeg er ærlig i alt det jeg skriver. Jeg lurer verken lesere, forfattere eller forlag. Jeg har ingen skjult agenda. Jeg mener hvert eneste ord som står der. Men … Jeg skriver en uhøytidelig koseblogg om bøker og krim. I motsetning til en del andre som faktisk skriver FANTASTISKE bokblogger som det legges enormt mye seriøst arbeid ned i. De er knalldyktige i det de gjør. DE er virkelig seriøse aktører, og de nyter en enorm respekt hos alle oss som leser dem jevnlig. Mine personlige favoritter blant dem er Artemisias Verden, Beathes Bokhylle, Flukten fra virkeligheten, Ebokhylla mi, I Skrivehula  og Bokelskerinnen. Utrolig insiktsfulle, ærlige, interessante og velskrevne bokblogger.Les dem! Der har mange av oss andre mye å lære.

Selv er jeg altså en fri fugl. En bokbloggernes anarkist som ikke tar det så nøye om jeg blander kortene litt her og der. I min verden er det lov å være subjektiv og selektiv på sin egen blogg. Om noen av den grunn velger å tro at jeg ikke er 100% ærlig i mine anmeldelser eller omtaler, ja så er ikke det så viktig for meg. Dette er nemlig ikke jobben min. Jeg får ingenting betalt, og jeg gjør det kun fordi det er gøy. Blogging er frihetens talerør. Der kan en få lov til å si hva en vil, når en vil, om hvem en vil, så lenge en ikke driver med harselering og sjikane. Det er det jeg  gjør. Jeg mener fullt og helt at det er mulig å skille jobb og fritid. På jobben får jeg betalt, da er jeg en Beethoven i alt jeg gjør. På fritida vil jeg gjerne ha det gøy og kose meg, og da er jeg Vikingarna på jamsession. Denne bloggen er mitt fristed.

Så nå, når jeg nok en gang trolig har forvirret en hel litteraturnasjon, ber jeg dere enda en gang om å lese bloggen min med litt mindre strenge briller.Den er en ren koseblogg skrevet av en som liker bøker, og som sier sin ærlige mening om dem, på sin fritid. Gratis. Jeg har ingen intensjoner om å være en seriøs og viktig stemme i litteratur-Norge. Dette er kun for gøy. Samtidig skal dere vite at det finnes en hel rekke med SVÆRT seriøse bokblogger der ute. Blogger som hadde fortjent langt flere lesere enn det de har. Les gjerne oss alle, men ta med i betraktningen at vi har forskjellig utgangspunkt til hvorfor vi skriver bokblogg.

Lurer du på hvor jeg står rent etisk, så har jeg nå opprettet en egen fane øverst i bloggen der dere kan lese hva jeg legger til grunn når jeg skriver. God søndag alle sammen. En ting er vi i alle fall enige om alle sammen. Vi vil gjerne at folk slutter å krangle, og heller setter seg ned med en god bok 🙂

6 kommentarer om “Ordkløveri og spissformuleringer”

 1. Skjønner godt ditt behov for å utdype og forklare litt. Jeg leste inn i ordet «seriøs» akkurat det du mente, sikkert fordi jeg selv også gjør dette for gøy og ikke har andre ambisjoner. Gleder meg til å følge deg videre 🙂

  Liker

 2. Jeg skjønner godt det du skriver om nivået koseblogg, kontra Beethoven og Vikingana. Jeg kan heller ikke legge så mye tid og arbeid i mine innlegg som jeg ville ha gjort hvis det hadde vært jobben min, for et magasin, eller en eksamen eller noe lignende.. Sånn sett er bloggen en hobby også for meg.. fordi jeg elsker bøker og elsker å skrive, og formidle.. Som deg og mange andre har jeg full jobb utenom, og derfor blir det deretter hvis jeg i det hele tatt skal få blogget.. Men jeg tror likevel det er bra nok for det meste. Det er det jo også i din blogg. Jeg har aldri opplevd i denne debatten at det handler om det, om det man skriver er på nivå Beethoven eller Plumbo.. Men at det store temaet er spørsmålet om integritet og etikk. Men nå er dette diskutert opp og ned, og som tidligere sagt her, så vet vi hvor du står og det må vi bare forholde oss til, enten vi liker det eller ikke, tenker nå jeg. Nå skal resten av dagen brukes til boklesing som du oppfordrer til ( og middagsbesøk) . Ha en god søndag! (takk for linking, forresten)

  Liker

 3. Two nations divided by a common language sies det om USA og Storbritannia, men jaggu trenger man ikke blande flere nasjoner inn heller. Som Tine leste jeg useriøs akkurat slik du utdyper det, og, ja, det er kanskje fordi jeg har omtrent samme holdning til bloggen min som du har. Jeg innså i løpet av masterstudiet i litteratur at jeg ikke hadde det minste lyst til å fortsette å skrive og lese profesjonell litteraturkritikk. Hadde jeg villet det hadde jeg holdt meg til den bransjen, i stedet valgte jeg en helt annen bransje og leser og skriver om bøker KUN for moro skyld.

  Liker

 4. Jeg leste vel innlegget ditt på fredag sånn noenlunde som jeg ser Ragnhild og Tine gjorde det, men sikkert greit å få ting avklart med dette innlegget. Tusen takk for link til meg. Ha en fin kveld med eller uten en god bok 🙂

  Liker

 5. Her får jeg bare bekrefta hva jeg allerede trodde om bloggen «bokbloggeir». Jeg har lest mange anmeldelser av Geir Tangen og vil ikke utale meg for mye om det etiske. Men av de bokbloggene jeg har lest så syns jeg at anmeldelsene til Tangen er en fryd for øye å lese. De er så faglig og språklig sterke og han er en tryllekunstner med ord. Ikke bare får man servert mye faglig sterk argumentasjon, men man ler så mye at mavemusklene er stive dagen etterpå. Han påpeker virkemidler som forfatterne benutter for så å presentere den ene metaforen etter den andre. Hans anmeldelser er i en klasse for seg selv.

  Mange bokbloggere har langt mer lettvinne og overflatiske anmeldelser som blir frustrerende å lese. Tangen er norsklærer og argumenterer alltid bra for sine synspunkter. Kommer han med kritikk så begrunner han alltid den grundig.

  Jeg er ikke i «sirkelen» til dere bloggere så må bare beklage at jeg har endel gramatiske feil i det jeg skriver. Ha en fin uke med mye spenstig litteratur!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: