Settingen var som tatt ut av en hustrig vinterkrim. Et «lukket rom-mysterium» på et innesnødd hotell langt fra sivilisasjonen. Det var lite som minnet om barbent sørlandsidyll med en solmett skjærgård, tøffende snekkemotorer og terneskrik i helga. Idylliske Lyngør ønsket oss i stedet velkommen til krimfestival med et snøteppe det blide sørland neppe har sett maken til på denne siden av tusenårsskiftet. Det gjorde ingenting, for på innsiden var det en hjertevarme som kunne smeltet Grønlandsisen raskere enn all verdens drivhuseffekt.

Hans Olav Lahlums krimfestival i Tvedestrand bød nemlig ikke bare på høye brøytekanter, nedsnødde biler og bitende sno. Den bød også på et varmt møte med seks fantastiske norske krimforfattere. Ikke bare skriver de knakende godt, de er også tvers gjennom hyggelige mennesker uten en flik av stjernenykker. Hans Olav Lahlum hadde invitert sine krimvenner Tom Egeland, Christ Tvedt, Elisabeth Gulbransen, Trude Teige og Anne Cecilie Remen. Et kobbel som til sammen har solgt i bøtter og spann langs norske krimbokhyller. Sammen skulle de skape en uforglemmelig helg for oss som hadde våget å ta turen.
Syv og en halv time hver vei i bil er mye for en liten helg, men det var verdt hvert eneste sekund. Vi visste hvem som kom, og vi visste hva som sto på programmet. Likevel var det ingenting som kunne forberede oss på hva som faktisk møtte oss der nede på hotellet i Lyngør. En fantastisk service fra et bokhotell som tok imot oss med åpne armer, og som la alt til rette for oss gjennom hele helgen. Nydelig mat, flotte leiligheter, hyggelig betjening, og en imøtekommenhet vi sjelden ser på hoteller i Norge i dag. Det samme må sies om komiteen bak festivalen. Hver og en av oss ble tatt imot med smil og gode ord, og de var tilgjengelige for oss gjennom hele helgen. Denne servicen fra arrangører og verter var alene nok til å få oss til å føle oss hjemme fra første stund, men det morsomste var likevel møtet med de seks forfatterne og de andre deltakerne på festivalen.

Her var det ingen forskjell på Kong Salomo og Jørgen Hattemaker. Den avstanden en gjerne møter mellom forfattere og publikum på større festivaler var blåst bort med snøen, og vi koste oss i et hjertelig fellesskap. Det var et nært møte med interessante og kunnskapsrike forfattere som mer enn gjerne delte sine tips og erfaringer over en kopp kaffe ved frokostbordet eller en øl i baren på kvelden. Livlige diskusjoner rundt plotting, spenningsoppbygging, driv og motor, krimhistorie og mye annet moro gikk rundt bordene fra morgen til kveld når det ikke pågikk arrangementer. Det var inspirerende. Å møte andre som deler den samme litteraturinteressen og fasinasjonen for spenningshistorier var knallgøy. Dette er en festival krimelskere bør merke seg, for nærmere innpå kildene kommer dere aldri…
På programmet var det masse spennende. Her har arrangørene gjort en kjempejobb sammen med Hans Olav Lahlum. Vi fikk en solid dose norsk krimhistorie fra ham selv som åpning fredagen. I tillegg til fine smakebiter fra forfatterne under festmiddagen på kvelden. Fredagskvelden ble så avsluttet med en fantastisk passasje der forfatterekteparet Chris Tvedt og Elisabeth Gulbransen bokbadet hverandre om det å skrive krim sammen. Dagen etterpå fikk de som var kaldblodige nok til det bli med inn til bokbyen Tvedestrand, og løse krimgåte med Anne Cecilie Remen, samt være med på en kriminell vandring mellom bokhyllene på stedets syv (!) bokhandlere. Artig stunt som samlet mye folk i sentrum på tross av finnbulvinteren.
Senere ble det mer bokbading. Tom Egeland og Anne Cecilie Remen ble intervjuet av Lahlum, mens Trude Teige hadde et inspirerende foredrag om bakgrunnen for hennes sosialrealistiske kriminalromaner. Et tema til ettertanke. Ny festmiddag lørdagskvelden ble krydret med Hans Olav Lahlums egen litteraturquiz i tre deler. Selv om vårt bord hanket inn en flott tredjeplass, så må det sies at Lahlum fremdeles innehar en smule mer kunnskap når vi kommer til internasjonal krimhistorie i forhold til undertegnede 😉

Søndagen var naturlig nok siste dag, og den inneholdt en skikkelig godbit. Krimfortellingens ABC med Lahlum. I tillegg vinklet ekstra inn mot det å skrive spennende for ungdom. Festivalen ble så avsluttet med en kriminell gudstjeneste der presten presenterte krimhistorier fra Bibelen. Morsomt og annerledes tenkt. Dessverre gikk vi glipp av den siste biten ettersom vi måtte tenke på den lange hjemveien. Initiativtakerne til festivalen lovet siste dag at dette ville bli gjentatt til neste år. Jeg fikk vite litt om hvem de hadde fått mer og mindre klarsignal fra av forfattere allerede, og det er ikke akkurat smårips som kommer neste år heller for å si det sånn. Kjenner jeg gleder meg allerede.
Det finnes sikkert lignende festivaler rundt om i Norge. Festivaler der en kommer tett på. Likevel tror jeg dere skal få lete langt om lenge og lenger enn langt om dere har tenkt å gjenskape den atmosfæren som var i Tvedestrand i helga. Kanskje var det den tettpakkede snøen utenfor vinduene som skapte den intime stemningen, kanskje var det noe annet. Ikke vet jeg, men dette var verdens beste bursdagspresang fra verdens flotteste dame! Tusen takk! Takk også til nye bekjentskaper denne helga. Takk til arrangørene, og en stor takk til Bokhotellet på Lyngørporten. Vi sees neste år.
Takk for et fyldig referat. Som om jeg fikk være litt med på festivalen selv. Elsker slike arrangementer, men Sørlandet var nok litt for langt fra Trondheim på denne årstiden. De er kjempegode forfattere alle disse.:) Egeland har jeg vært fan av lenge, Tvedt også en god stund- Remen og Teige er ganske nyoppdagede for meg, men som jeg har rukket å treffe og lese bøker av. Lahlum er vel den jeg enda ikke har lest noe av, men det kan jo endre seg en dag..Han er i alle fall artig å høre på!
LikerLiker
Den helga skulle jeg gjerne ha vært med på….
Bjørg
LikerLiker
Takk for en flott blogg og positiv omtale om krimfestivalen! Også vi forfattere koste oss.Hyggelig å hilse på deg og selvsagt på Agnes.
LikerLiker
Hørtes ut som en spennede og spesiell helg. Morsomt å lese om den og jeg likte overskriften din spesielt godt, Geir. Grunnen er utrykket «stolpesnø» Min debutkrim hadde nemlig tittelen Stolpesnø og jeg får alltid spørsmål om hvor jeg har det yttrykket fra og hva det betyr. Har du lest boken min Stolpesnø, eller er du kjent med det på en annen måte? Kjente jeg ble veldig nysgjerrig nå 😉
LikerLiker
Vi var en hel haug krimelskere der, og vi knabbet selvsagt ditt fantastisk beskrivende uttrykk, og brukte det for å skildre omgivelsene. Så, ja… Vi tok deg fra deg.
LikerLiker
Herlig! Og kult at du brukte det, ut i fra bildene ser jeg at dere virkelig var rammet av stolpesnø 🙂
LikerLiker
Takk for flotte ord om både festivalen, hotellet og Tvedestrand. du skal være velkommen tilbake ved en annen anledning – da kanskje med sol og varme? Vennlig hilsen fra en av Tvedestrands bokhandlere – og krimfestivalens bokhandel.
LikerLiker