Er det vi som er i en boble?

BobleI går ble langlisten til Bokbloggerprisen 2013 offentliggjort. En ny pris, basert på innsendte nominasjoner fra over 50 norske bokbloggere. Vi har ventet. Vi har gledet oss. Vi har sett fram til dette øyeblikket når Norges litterære øyne skulle bli rettet mot våre norske favorittbøker. Så skjer det faktisk ingenting … 

Vi er en gjeng med meningers mot, så det er greit å avklare og presisere et par ting først som sist. Dette er IKKE ment som kritikk mot de som har stiftet og administrert arbeidet rundt prisen. De har gjort en kjempejobb, og har lagt ned utallige timer med gratis arbeid i dette. Det er også ALT FOR TIDLIG å sette en dom over Bokbloggerprisen. Det er ikke mer enn 24 timer siden de nominerte bøkene ble presentert, og mye kan og vil skje framover.

Likevel så sitter jeg igjen litt betuttet i dag og lurer på om jeg har befunnet meg i en boble. Når navnene ble presentert i går klokka 12, så ventet jeg meg en del oppstuss rundt nominasjonene. Det skjedde ikke. Som i perioden før nominasjonen så er det vi bokbloggere som skriver om dette til hverandre, og det virker som det leses stort sett av andre bloggere.

En rask gjennomgang i dag klokken 11 viser at ikke en eneste av våre største medier har skrevet et eneste ord om prisen. Ikke en gang litteratursider som bok365.no , digglitt.no ,Dagbladet litteratur, eller NRK Bok. Ikke et pip. Absolutt null oppmerksomhet. At vi bloggere blir ignorert av en del medier er for så vidt ikke noe nytt, men jeg hadde faktisk ventet meg at dette var en god nyhetssak for de fleste av dem.

Det som er enda verre er at de fem forlagene som har fått bøker nominert er like tause. Ikke ett eneste ord på deres hjemmesider eller på Facebook/Twitter så langt som jeg har observert. Ingen nyhetsbrev. Det er litt alarmerende. Å få bøker nominert til en pris er jo markedsfremmende for et forlag. Det er noe de kan bruke for å kaste glans over seg selv, bøkene sine, og de nominerte forfatterne. Men, så langt så har det vært bemerkelsesverdig stille. Det samme gjelder bokhandlerne. Helt helt stille…

Verst er det likevel at forfatterne selv ikke ser ut til å ha brydd seg nevneverdig. Et par smilefjes på facebook her og der når noen av oss skriver en melding til dem. Thats it! Er prisen så smal og liten at den er blitt fullstendig uinteressant for bokelskere, forlag, forfattere og media? Er det jeg som har for høye tanker om at noe slikt som dette er litt stas, og en nyhet verdt å spre til sine interessegrupper? Det kan jo være. Det er derfor jeg spør om vi kanskje har befunnet oss i en boble? Gjort oss viktigere enn det vi egentlig er. (Eller kanskje det bare er meg som har tenkt at dette var litt stort)

Før vi kan konkludere på noe av dette så må det gå litt tid. Kanskje kommer oppmerksomheten fra bok-Norge først rundt presentasjonen kortlisten, eller rundt selve utdelingen til høsten. Kanskje sitter journalister og forlagsfolk og skriver på saker akkurat her og nå mens jeg skriver dette. Et par spørsmål setter seg likevel fast i meg. Har det blitt sendt ut nyhetsbrev til forlagene og til landets aviser og media om nominasjonene? Om ikke, så bør jo selvsagt det gjøres. Vi bokbloggerne når bare ut til et svært begrenset publikum selv når vi skriver i flokk. Vi trenger at de prisen gjelder faktisk gir prisen oppmerksomhet og omtale.

Jeg har tenkt, og satt ut en del spørsmål her. Vil til slutt understreke enda en gang at dette overhodet ikke er ment som kritikk, men som et lite innlegg i evalueringen. Hvordan kan vi nå ut til flere og skape mer blest rundt prisen? Kjør debatt!

17 kommentarer om “Er det vi som er i en boble?”

 1. Jeg har aldri tenkt på dette som noe annen enn en intern greie hos bokbloggerne. Litt fordi jeg tror ikke jeg har sett noe som helst om det på andre steder enn inne på en _lukket_ Facebookgruppe for bloggerne selv, og da er det ikke lett å få noe ut til publikum.
  Dessuten er det vel ikke ved offentliggjøringen av langlisten (som er utrolig kort) at blesten eventuelt blir stor omkring en fullstendig ukjent pris, selv registrerer jeg knapt andre store priser tidligst når kortlista kommer – så kanskje det kan bli en liten notis når vinneren blir kåret…

  Jeg tror at dette er større hos oss (andre bokbloggere, jeg har ikke tenkt slik på det) enn generelt – prisen er totalt ukjent, helt ny og det har enda ikke blitt gjort noen erfaringer om at en bok selger mer etter at den har fått bokbloggerprisen – og da er det nok ikke så mange som bryr seg…

  Liker

  1. Du har helt rett, Rita. Og det er fint at noen andre også ser det. Vi har hele tiden planlagt ut fra en kortliste, men fordi så mange bokbloggere var så spente, valgte vi å legge ut en langliste for å skape litt spenning blant dere. Når kortlistene presenteres, da begynner moroa :

   Liker

 2. Komiteen bak prisen vil selvsagt sende ut en pressemelding så snart kortlisten foreligger, og det er først da dette blir ordentlig interessant for forlagene, forfatterne og alle andre.

  Jeg synes det er litt rart at du Geir, jf. blant annet den diskusjonen som foregikk på Twitter i går, kjører ditt helt eget løp for informasjon her. Dessuten er det litt vel tidlig å rope ulv, ulv – «ingen ser oss» – et knapt døgn etter offentliggjøringen av langlisten.

  En og annen journalist er allerede på ballen, og det er vel mest naturlig at det er komiteen som styrer prosessen videre, ikke sant? Når det er sagt er det selvsagt hyggelig at informasjon om at noe er på gang, spres i sosiale medier – men at enkelte skal overta hele informasjonsstrategien, vel, det tillater jeg meg å reagere på.

  Liker

 3. Jeg er enig med deg Rose-Marie i at komiteen skal være ansvarlig for informasjonen utover bokbloggergruppa, men for å unngå misforståelser og la oss andre spekulere på egenhånd, så hadde det kanskje vært greit å informere bokbloggergruppa om hvordan man/vi = dere i komiteen (som har gjort en super jobb) på forhånd hadde planlagt gangen videre. Nå kan det selvfølgelig være at dere har informert oss uten at jeg nødvendigvis har fått det med meg, men så gira som vi internt har vært når det gjelder prisen så forstår jeg at noen/Geir/jeg/andre er litt i stuss -) Veldig enkelt å være etterpåklok kjenner jeg…

  Liker

 4. Så flink du er å teikne, Geir, du overrasker stadig.

  Marianne, eg er ikkje einig. Eg tenker det bør vere sjølvsagt at folk ikkje sett i gang hjelpetiltak og informasjonskampanjar utan å snakke med komiteen, utan at komiteen skal vere nødt til å opplyse spesielt om dette. Det er jo vanleg at dei som står bak eit prosjekt tar seg av denne biten sjølv. Vi er så mange, at alle kan ikkje køyre kvart sitt løp for informasjon.

  Liker

  1. Når noe blir offentliggjort så betyr det at det blir «gjort til syne for offentligheten». Da er det fritt fram for enhver å spre den informasjonen videre. Den opprinnelige nyhetsformidleren har gjort slipp på budskapet og tillatt at dette blir gjort kjent og brukt av andre. Jeg gjorde selvsagt en feil da jeg glemte å oppgi hjemmesiden til Norske Bokbloggere som kilde, men jeg gjorde ingen feil ved å tipse medier om en offentliggjort meddelelse. Dersom komiteen ikke hadde et ønske om at denne informasjonen skulle nå ut til media uten at det kom direkte fra dem, så er det faktisk noe som det må opplyses om. Når det er sagt så er det en umulig oppgave å holde lokk på offentliggjort informasjon fram til kilden selv velger å finne det for godt å spre et budskap via nyhetsbrev eller pressemeldinger. Derfor er det vanlig at dette gjøres samtidig med offentliggjøring. Jeg var 100% sikker på at dette var blitt gjort, og handlet derfor i god tro når jeg tipset mine kontakter om langlisten. Jeg tenkte at det ville være til hjelp om aviser, nettsteder, andre medier og forlagene så at det var et engasjement fra grasrota rundt denne nominasjonen. Jeg brukte masse tid og krefter på å gjøre en jobb med dette igår. Det ble visst feil. Det beklager jeg. Like så mye som jeg beklager at noen i bokbloggermiljøet har tillagt meg tanker rundt å gjøre dette som går ut på å øke oppmerksomheten rundt min egen blogg med Bokbloggerprisen som brekkstang. Mitt utgangspunkt var å skape publisitet rundt nominasjonen. Ingenting annet. Så begikk jeg altså den store tabben å ikke ta med en link til siden der nominasjonene ble offentliggjort. Det skal ikke skje igjen. Jeg kommer til å vokte meg vel for å si noe som helst om denne prisen i fremtiden faktisk. Det er jo enormt viktig at publikum får informasjonen fra den opprinnelige kilden, og ikke andre. Så da så.

   Liker

   1. Viss du les saken i Dagbladet, ser du for eksempel at dei har gått ut med kritikk for kategorien «Norsk skjønnlitteratur», og korfor Urd ikkje er i denne kategorien, medan komiteen heile tida har operert med «Norsk roman» og «Åpen klasse. Det ser ut som om denne omskrivinga kjem frå din bloggpost, du har i alle fall endra «Roman» til «Skjønnlitteratur» og Dagbladet henger seg opp i dette og gjer ein sak av det. Så når du skriv:

    «Det er jo enormt viktig at publikum får informasjonen fra den opprinnelige kilden, og ikke andre. Så da så.»

    Har du heilt rett. Det er viktig at publikum får den informasjonen som står i den opprinnelege kjelda og ikkje tilfeldige omskrivingar av denne. Sjølvsagt står ein fritt til å skrive kva ein vil på Twitter. Men når ein er så unøyaktig med opplysningar og referanser som det du er, så må du nesten tåle å få tilbakemeldinger på dette. Det som når ut til publikum, gjennom Dagbladet er indirekte: «Norske bokbloggere veit ikkje at lyrikk og er skjønnlitteratur», noko som i og for seg er ganske latterleg. Dersom informasjonen som blei spredt var nøyaktig og ikkje slurvete avskrift, ville det vore uproblematisk. Nå må komiteen svare på kritikk for noko dei ikkje har gått ut med, og etter all den jobben dei har gjort, ville eg i alle fall ha opplevd det som unødvendig ekstraarbeid.

    Liker

  2. Jeg tror du misforstod meg litt bjorgmi – jeg mener ikke at folk skal sette i gang hjelpetiltak og informasjonskampanjer på egenhånd. Jeg mener at det ikke er rart at folk lurer på hvordan veien videre blir, siden tydeligvis jeg – og flere med meg – ikke har fått med seg hvordan mediene skal bli informert om dette. Jeg ville likevel aldri på egenhånd kontaktet noen som helst. Det er komiteens jobb. Ingen andre.

   Liker

 5. Geir gjorde én feil, og det var å glemme å lenke til den offisielle hjemmesiden til Bokbloggerprisen. Når det gjelder spredning av lenker og info omkring dette, skjønner jeg ikke at vi ikke skal stå fritt til dette? Så lenge man altså henviser til den offisielle siden, altså. Selv la jeg ut lenke til min blogg (med lenke tilbake til bokbloggerpris-siden) – og denne ble retweet av et par – og jeg kan ikke se at det er noe feil i det…

  Liker

 6. En forhåpentligvis oppklarende kommentar fra komiteen: I det opprinnelige innlegget om longlist på nettsiden vår ble «Årets roman» kalt «Norsk skjønnlitteratur». Det samme stod i longlist-innleggene til Bokelskerinnen, Siljes skriblerier og Knirk. Jeg skrev «Årets roman», og Rose-Marie Christiansen skrev «Romaner». Det er ikke rart at det har ført til forvirring og misforståelser, og det er vår skyld, ikke Geir eller noen av de andre bloggerne som har gjenbrukt eller spredd våre feil. Vi oppdaget det ikke før saken i Dagbladet i går, og har nå rettet det opp på nettsiden vår.

  En annen presisering er at vi absolutt ikke synes det er negativt at dere er engasjerte, og ønsker å spre ordet om prisen på nett. Tvert imot er det helt strålende at dere engasjerer dere så sterkt. Det som ble dumt på mandag, var at siden vi hadde bestemt oss for å vente med pressemeldingene til shortlist/samlesning, når ting virkelig begynner, kunne det for utenforstående virke som om du, Geir, var en slags pressekontakt som hadde ansvar for offentliggjøringen av longlist. Derfor kunne dine kommentarer til de nominerte bøkene også tolkes som en slags offisiell uttalelse fra komiteen bak prisen, og ikke som din personlige oppfatning om longlist. Men jeg er enig i det du sier om at det var vanskelig for deg å forutse at en glemt lenke kunne føre til det, og det er ingen grunn til å overdrive betydningen av det. Det er fort gjort, og like fort glemt.

  Samtidig mener jeg at denne misforståelsen viser hvor viktig det er at dere heretter refererer til komiteens uttalelser/nettside, slik at ansvaret for eventuelle uklarheter og feil legges på oss, og ikke dere andre bloggere. Vi skal jo ha det gøy med denne prisen, og det er ikke bra hvis det istedet fører til konflikter, beskyldninger og krangling.

  Men det du foreslår, Marianne, er helt uaktuelt. Vi i komiteen forsøker å være så behjelpelig som mulig med å gi dere informasjon om alt dere lurer på underveis. Men hvis vi skal holde femti bloggere fortløpende oppdatert om alt vi tenker og planlegger videre, i tillegg til å svare på alt det andre dere spør om av ren nysgjerrighet/interesse på ulike blogger, Twitter og utallige tråder på Facebook, vil vi ikke ha tid til å gå på jobb. Mitt råd: Les nettsiden vår, les innleggene vi i komiteen har skrevet om prisen, og let i trådene på Facebook. Hvis dere fortsatt ikke har fått svar på det dere lurer på, send oss en mail!

  Liker

  1. Line – jeg trenger absolutt ikke å bli fortløpende oppdatert, og jeg forstod på Rose-Marie i går kveld at dere faktisk hadde gått ut med informasjonen jeg etterlyste. Det holder lenge for meg, selv om jeg selv ikke har sett den. Skulle jeg personlig sendt noe ut «offisielt» ville jeg først sjekket grundig for så eventuelt spurt komiteen på forhånd og fått svar på det jeg lurte på. Selv har jeg ikke nevnt prisen med ett ord på bloggen nettopp fordi jeg vil la alt gå gjennom dere – både longlists, shortlists og vinnere. Syns dere gjør en flott jobb og er veldig trygg på at dere håndterer dette – som alt ellers – på en korrekt og profesjonell måte!

   Liker

 7. Takk Line, for den oppklaringen og innrømmelsen av feil. Følte en stund komiteen her satt på sin høye hest og kritiserte «alle andre» – når feilen tross alt i utgangspunktet kom fra dere. I mitt innlegg skrev jeg nemlig også «skjønnlitteratur» – direkte referert fra den offisielle siden (har rettet det til roman nå)…

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: