Min vårliste av neglebitere…

Reading-PanicAkkurat som forlagene gjør i disse tider, så presenterer jeg min egen vårliste. Bøker som jeg har planer om å få lest i løpet av våren og sommeren. 28 titler er mye, og jeg kan vel med sikkerhet si at her kommer det til å bli bøker jeg ikke får lest, men også titler som har gått meg hus forbi, og som trolig sniker seg inn på listen. Norske 2014-titler vil bli prioritert først. Debutanter vil bli prioritert i andre rekke. Deretter serielitteratur som jeg skal lese meg opp på for å kunne være ajour som krimbokblogger.

Listen er ikke prioritert med hva jeg skal lese først og sist. Da blir det bare en tvangstrøye, og det ønsker jeg ikke å iføre meg. Jeg vil også prøve å finne rom for kortlisten av nominerte bøker innen skjønnlitteratur på Bokbloggerprisen 2013, men trolig vil det bli tre «høylitterære» titler, og da foretrekker jeg heller å se på sementgulv tørke. Vi får se hva som kommer fra den kanten i månedsskiftet januar/februar. Har jo et indre håp om at norske bokbloggere har innsett at Nesbø, Horst og Enger skriver fletta av seigtflytende høylitterære forfattere som Frobenius og Ravatn, men det skjer nok ikke. Å tro at det kommer en krimtittel på den kortlista er vel like sannsynlig som å tro at  Herbjørg Wassmo noen gang vil gi ut en feelgodroman.

Uansett … Jeg leser og blogger stort sett om krim. Jeg vil gjerne være et talerør for ny nordisk krimlitteratur, og er alltid på jakt etter nye perler mellom blodige boksider. Her er bøkene jeg har pekt meg ut for våren/sommeren 2014. Hver tittel linker deg inn til haugenbok.no sin bestillingsside for boken. Teksten til titlene er vaskeseddelen eller omtalen fra forlaget. Bøkene står i vilkårlig rekkefølge.

Frostrøyk1. Frode Eie Larsen – Frostrøyk (LIV forlag 2012)

Filip Nyman mislyktes med sitt første forsøk på å hevne søsterens voldtekt. Nå har det gått et år og han er klar for å fullføre hevnen. Men en løpetur ender brått, i møte med en pistol.

Frostrøyk er en frittstående fortsettelse av Frode Eie Larsen debutbok, «Hemmeligheten», som kom i 2011. På ny møter vi Jessica og Oscar, og på ny er Filip på jakt etter å hevne søsterens voldtekt. Men denne gangen blir jegeren selv den jagede, og ting går ikke helt slik de var tenkt… «Jeg ser du vurderer mulighetene dine. Vet du hva det fine er? Du skal slippe å vurdere dem stort lenger. Jeg skal gjøre det enkelt for deg. Du skal faktisk dø. Akkurat her og nå.»

Jordtårer2. Frode Eie Larsen – Jordtårer (LIV forlag 2013)

Torstein elsker å grave, og en dag finner han noen beinrester i et skogholt bak gården der han bor. Men da han plutselig står med en menneskeskalle hånden er det slutt på leken. Eddi Stubb vikles inn i en ny etterforskning, hvor løgner, sjalusi, skjulte grusomheter og gammelt hat lokkes frem i dagen. En dag ender det i drap. Saken virker opplagt når en mann melder seg og forteller at han er skyldig. Men er det virkelig så enkelt? Østlandspostens anmelder Svend Einar Hanssen skriver blant annet: «Jordtårer er på mange måter et gjennombrudd for Eie Larsen… dette lover virkelig godt for fortsettelsen». Forfatter Tom Egeland har uttalt: «Habilt og proft, forfatteren skriver godt.» Hortensavisen Gjengangeren skriver blant annet:»Eie Larsen skaper en story som både er attraktiv og spennende». Og: «…finsliper han overganger og de språklige bilder, er Eie Larsen raskt å regne blant de bedre norske krimforfattere. Uten tvil!!»

Malstrømmen3. Frode Granhus – Malstrømmen (Schibsted 2011)

Landegode utenfor Bodø: Et uhyggelig skrik tiltrekker seg oppmerksomheten til to unggutter som leker på svabergene. I vannkanten finner de en mann – lenket fast med hendene i det iskalde vannet. Ved kysten av Bergland, om lag 30 mil nord for Bodø, flyter en porselensdukke i land. Det gamle ekteparet som finner den, synes den varsler om ufred, men for den nyinnflyttede lensmannsbetjenten Niklas Hultin fortoner dukkefunnet seg som barnemat etter jobben i hovedstaden. Etter hvert sprer uhyggen seg, og en dag blir en kvinne funnet bevisstløs i strandkanten, ikledd lignende kjole som dukken … Flere tragiske historier flettes elegant sammen i denne intenst spennende kriminalromanen med handling fra Nord Norge.Dette er første bok i serien om Rino Karlsen.

Stormen4. Frode Granhus – Stormen (Schibsted 2012)

Nok en intenst spennende krim fra Frode Granhus! Under en stormnatt i Reine i Lofoten løsner en diger steinblokk og pløyer en dyp renne i fjellet. Raset avdekker det som ved første øyekast ser ut som små bein og knokler. En forbrent skikkelse ligger på pleiehjemmet i bygda. Ilden har fratatt ham synet, taleevnen og størstedelen av bevegelsesevnen. Smertene er konstante, men han lever. Uheldigvis er han ikke i stand til å fortelle noen at smertene tiltar, at en ukjent fiende sørger for at han får det enda litt verre, dag for dag. At faren er størst nettopp her, hvor han burde være tryggest. Med sin særegne evne til å skape uhygge, har Frode Granhus nok en gang skapt en krim det er umulig å legge fra seg. Dette er andre bok i Granhus sin serie om Rino Karlsen. Boken ble nominert til både Rivertonprisen og Bokhandlerprisen 2012/13.

Djevelanger5. Frode Granhus – Djevelanger (Schibsted 2014)

Den uforutsigbare nordnorske naturen danner igjen bakteppe for en uhyggelig god intrige med etterforsker Rino Carlsen i hovedrollen. Det er sommer i Bodø. Lille Ida vinker til moren sin og hopper glad og fornøyd av gårde etter middag for å plukke blomster – men hun kommer aldri inn igjen. Regnet lar vente på seg, og varmen er i ferd med å tørke ut tjernet Emilie Sande stadig søker til. Vannstanden synker, og hennes fortvilelse øker. For noe ligger skjult under vannoverflaten. Noe hun for all del ikke ønsker at skal komme opp i dagen. På politihuset i Bodø er det også varmt – og hett, vil noen mene. Guro Hammer, det nyeste tilskuddet til etterforskningsgruppa, setter følelsene i sving hos enkelte av sine mannlige kolleger. Da beskjeden om bortføringen av en liten jente kommer, passer Rino Carlsen på å få saken – sammen med Guro.

jentene fra balletten6. Monika Yndestad – Jentene fra balletten (VB – 2012)

Ikke alle er tilliten verdig. Noen misbruker den grovt. Femten år gamle Mina er i ferd med å ødelegge seg selv. Ingen skjønner at det under Minas atferd ligger en farlig historie. Fra avisredaksjonen leter krimjournalisten Alice Bratt etter «jenter fra balletten». Dette er vellykkede jenter som endrer adferd over natten. De bryr seg ikke lenger om skolen. De har ingen selvrespekt. De er logget av Facebook. Da Mina tar kontakt med journalisten utløses et drama som er større og langt styggere enn noen av dem hadde tenkt. Vil Mina bli trodd? Finnes det flere jenter? Vil den skyldige tas? Boken har fått strålende kritikker, og Monika Yndestad befestet seg som en sterk stemme innen sjangeren allerede med sin første bok. For «Jentene fra balletten» vant Yndestad prisen for beste norske debutant innen norsk krim ifjor.

Gapestokk7. Monika Yndestad – Gapestokk (VB 2014)

Alt har en pris: For sitt livs vanskeligste sak, en sak om bussulykken og konsekvensene av fyllekjøring, mottar Alice Bratt og Hassan Mouri den prestisjetunge presseprisen Gullparaplyen. Noen timer etter utdelingen blir Alice funnet overstadig beruset i sin egen bil, som har kjørt av veien. Selv husker hun ingenting av hva som har hendt. Neste dag henges hun ut med fete typer i alle medier, selv i sin egen avis: » «DU AV ALLE» «. Alice tvinges ut på en indre og ytre reise til et gjemmested, der hun må lære å stole på seg selv igjen. I Bergen lurer alle på hvor Alice er, og om hun er i live. Kollegaene Hassan og Jørgen begynner så smått å nøste i det som har hendt. Så dukker plutselig liket av en annen prisvinner opp. Monika N. Yndestad (f. 1964) fikk «Nytt blod Maurits Hansen-prisen»  for sin krimdebut  «Jentene fra balletten» . «Gapestokk» er andre bok i serien om BA-journalist Alice Bratt.

Presteskapet8. Sonja Holtermann – Presteskapet (juritzen 2013)

LIKESTILLINGSOMBUDET I NORGE BLIR BRENT I HJEL I SITT EGET HJEM. En nidstang er reist i hagen, og en bok om en grusom hekseprosess fra middelalderen ligger i postkassen. Like etterpå bortføres en kvinne og druknes etter et middelaldersk ritual. Og det stopper ikke der. Flere kvinner forsvinner i Oslo. Krimjournalist Ira Torgrimsson dekker sakene og finner snart en sammenheng mellom det rituelle drapet i Oslo og heksebrenningene på 1600-tallet. Men hva er motivet etter så mange år, og hvem er med i grupperingen som blir kalt Presteskapet? Presteskapet må stanses før flere liv går tapt – og saken blir mer og mer personlig for Ira, som også kjemper for omsorgsretten til stebarnet sitt. Dette er første bok om krimjournalisten Ira Torgrimsson.

Frostgraven9. Sonja Holtermann – Frostgraven (juritzen 2014)

En barnehjemsgutt forsvinner sporløst i dagens Oslo. En mann blir bundet til et tre og henrettet med et skudd i brystet. En tenåringsjente blir dopet, voldtatt og blir liggende i koma. Alt henger sammen, og når journalist Ira Torgrimsson undersøker et narkotikabeslag, begynner hun uvitende å nøste opp gamle hemmeligheter som ender i en kamp på liv og død. Dette er andre bok om krimjournalisten Ira Torgrimsson. Forfatteren Sonja Holterman ble født i Harstad i 1971, men vokste opp i Sandnes. Hun har studert kriminologi, sosiologi og statsvitenskap på Universitet i Oslo, og radiojournalistikk ved Høgskolen i Volda. Holterman har vært nyhetsoppleser i NRK Dagsnytt og reporter i Dagsrevyen og Redaksjon 21. I åtte år var hun nyhetsreporter i Dagbladet.

Print10. Jan Ove Ekeberg – Den barmhjertige terroristen (Gyldendal 2014)

Når det verst tenkelige skjer … En gruppe norske spesialsoldater i Afghanistan deltar i en aksjon for å drepe Talibans øverste leder. Aksjonen ender i katastrofe: En skole blir sprengt, over hundre barn dør. Terrortrusselen mot Norge øker, og Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) mottar informasjon om at en fryktet internasjonal terrorist kan være i landet. Like etter blir en politiker korsfestet til sidedøren på Stortinget med et bombebelte rundt livet. Da politiet rykker inn, skjer det verst tenkelige. Politiinspektør Asbjørn Krag i PST får saken. Fra rullestolen kjemper den invalidiserte krigshelten en intens kamp mot klokka. Så finner Krag et gammelt sorthvitt-bilde i skrivebordsskuffen hjemme hos sin egen far, og jakten tar en ny vending. .Løsningen kan ligge rett foran ham, men Krag risikerer en høy personlig pris for å finne den.

Den tredje stemmen11. Cilla og Rolf Börjlind – Den tredje stemmen (Gyldendal 2014)

Spennende og psykologisk underholdning! Marseille. En blind kvinne blir funnet drept og partert. Hun har tidligere jobbet på sirkus som levende målskive for en knivkaster. Mordet går hardt inn på en venn av den tidligere politimannen Tom Stilton. De bestemmer seg for å reise til Frankrike for å finne ut hvem som står bak det brutale mordet. Samtidig blir tolltjenestemannen Bengt Sahlmann funnet hengt i sitt eget hjem like utenfor Stockholm. Politiet finner raskt ut at det er snakk om et fingert selvmord. Og at det har noe å gjøre med et stort parti narkotika som tolltjenestemannen har beslaglagt. Olivia Rønning er nabo med Bengt Sahlmann og hans etterlatte datter, og dras ufrivillig inn i etterforskningen. Sporene hun følger, krysser saken til Tom Stilton, og de slår seg sammen om etterforskningen. Det blir snart klart for dem at de står overfor mektige og farlige kriminelle. Den tredje stemmen er Cilla og Rolf Börjlinds andre krim med Olivia Rønning og Tom Stilton.

Skyggeland12. Bjørn Olav Nordahl – Skyggeland (Gyldendal 2012)

Høsten 2004 omkommer den anerkjente finansmannen Kjartan Skaar under fjellklatring. Supermeglerens fall er ingen klatreulykke. Gravejournalistene Magdalena Mellomstrand og Bjørnar Nergård har lenge forsøkt å kartlegge Skaar og kretsen av grådige pengeflyttere rundt ham. Dødsfallet blir startskuddet til en klappjakt på tidenes største norske innsideforbrytere. Historien strekker seg tilbake til tidlig på 90-tallet, og går via bloddiamanter i Afrika til ulovlig organsalg og skruppelløse mellommenn i London. Rikinger vil bli enda rikere, og nettverket deres, spunnet av kodespråk, kameraderi og kokain, genererer en pengestrøm som går rett til lukkede skatteparadiser. Norge har mistet dyden, penger betyr makt … og noen som gjør hva som helst for å beholde den.

Gyldendal_Nordahl_Nullpunkt_v413. Bjørn Olav Nordahl – Nullpunkt (Gyldendal 2014)

Store penger og brutale bakmenn. Og et spørsmål om hevn. Meglernettverk spunnet av usynlige tråder, lukrative afrikanske oljeeventyr, en gigantisk hvitvaskingsmaskin drevet av pakistansk mafia i Norge. Pengene renner inn, mens torpedoene flekser musklene, polerer balltrærne og tar på seg hanskene i påvente av nye oppdrag. En overambisiøs aksjemegler rømmer til London, forskremt og forslått. En velmenende norsk embedsmann forsvinner sporløst i den afrikanske natten. Og når da journalistene Bjørnar Nergård og Magdalena Mellomstrand begynner å grave, kravler ormene ut av bolet.Historien strekker seg fra Peshawar til London. Fra Guineabukta til Sør-Frankrike. Og til Drammens mørke portrom. Året er 2006, investor-solen skinner og finanskrisen er ikke engang en sky i horisonten. Men Nullpunkt er ikke bare en fortelling om de store summene og de brutale bakspillerne. Det er også et spørsmål om hevn. Destillert, nytappet og personlig.

Dødssymfoni14. Jørgen Jæger – Dødssymfoni (juritzen 2011)

Noen har flådd katten til innehaveren av Fjellberghavns gatekjøkken og spikret undulaten hans til veggen. Ekteparet Jørgensen kommer hjem fra fisketur og finner hytta si i vill uorden. Distriktets orkesterdirigent får ubudne gjester. Alt dette skjer i løpet av noen hektiske nattetimer. Ole Vik og hans trofaste stab får en travel natt og prøver innbitt å finne forbindelseslinjene mellom de tilsynelatende enkeltstående hendelsene. Hva binder disse familiene sammen? Har en og samme person lagt ut på et personlig og systematisk hevntokt mot Fjellberghavns homofile kokk, den gamle millionæren og orkesterdirigenten? Og hvorfor? Idet folk er i ferd med å komme til hektene igjen etter nattens grufulle hendelser, rystes de på nytt. Denne gangen av et mord. Fjellberghavn skjelver. Dette er tredje bok i serien om lensmann Ole Vik.

Blodskrift15. Jørgen Jæger – Blodskrift (juritzen 2011)

Det koker i Fjellberghavn. Byens populære tannlege blir skutt ned og drept på vei til jobb. Noen timer senere blir lensmannsgården overtent, og en mann omkommer i flammene. Lensmann og etterforskningsleder Ole Vik finner ut at en anonym person har sendt trusselbrev til både tannlegen og flere andre. Midt i alt kaoset tikker det inn en bombetrussel: En kasse dynamitt er plassert et sted i sentrum av Fjellberghavn, klar til å sprenges. Tidsfristen er kort, og Ole Vik starter sitt livs klappjakt på den ukjente gjerningsmannen. Denne fjerde boken av Jæger fikk fantastiske tilbakemeldinger i pressen: «Velskrevet, spennende, fartsfylt… Jørgen Jæger har med denne – og tidligere kriminalromaner – skrevet sitt navn i «blodskrift» i norsk kriminallitteratur.» Kjell Einar Øren, Haugesunds Avis «Imponerende tempo i actionfylt krim» Lars Helge Nilsen, BT

Så ung16. Leif Enger – Så ung, så kjekk, så modig (Press 2013)

Minnesota 1915. Monte Becket er en mann med suksess bak seg, han er på retur, han er en skuffelse for sine omgivelser, og han har mistet det indre drivet, opplevelsen av mening. Han lever ytre sett et enkelt liv sammen med en kjærlig kone og en munnrapp sønn. Da han en dag blir kjent med rømlingen og skurken Glendon Hale, åpner det seg med ett en verden full av eventyr og nye muligheter. Glendon har levd et langt liv i skyggene, men skylden som nager ham fordi han har sviktet sin kone, Blue, har omsider tvunget ham fram fra sitt gjemmested. Han bestemmer seg for å reise tilbake i sin egen fortid, til California, for å be kvinnen i hans liv om tilgivelse, og Monte blir med. Skyldbetynget, men også inspirert, forlater Monte sin kone for å følge sin nye venn ? en reise som skal komme til å sette hans lojalitet og hans moral på store prøver. De som husker min anmeldelse av Engers forrige bok «Ned til elva» vet hvorfor han sniker seg inn på lista mi.

Skygemannen_4.indd17. Roger Hobbs – Skyggemannen (Font 2014)

Ranet av et kasino i Atlantic City går fryktelig galt og ender i et blodbad. Den ene overlevende raneren fordufter sammen med utbyttet, og mannen som planla og arrangerte det hele, har ikke noe valg: Han må innkassere en tjeneste fra «Jack», en gammel bekjent, for å oppspore pengene før det er for sent. Bare et fåtall mennesker vet at denne Jack finnes, og ingen kjenner hans virkelige identitet – det er en forretningshemmelighet som den ualminnelig erfarne, forsiktige og dyktige forbryteren vokter svært godt. Men underveis i jakten på det forsvunne ransutbyttet tvinges «Skyggemannen» til å gjøre seg selv stadig mer synlig. Han har både FBI og ukjente forfølgere i hælene, og må ta i bruk alt han eier av ferdigheter, oppfinnsomhet og overlevelsesinstinkter for å finne uten å bli funnet. Og innen 48 timer vil ransbyttet eksplodere …

Sirkelens ende18. Tom Egeland – Sirkelens ende (Aschehoug 2001)

Et norsk middelalderkloster skjuler en arkeologisk sensasjon. Et relikiveskrin av gull. Et 2000 år gammelt manuskript. Myter og mystikk. Teologi og historie. Løgner og villspor. Svik og utroskap. Et drap – eller en ulykke? Sirkelens ende er en annerledes thriller. En historisk-intellektuel spenningsroman som fører arkeologen Bjørn Beltø fra det tusen år gamle Værne kloster til en vitenskapelig etterretningsorganisasjon i London. Til et forskningsinstitutt i London der de gransker bibelske myter og dogmer. Til en korsfarerborg i en fransk landsby som skjuler kristenhetens dypeste hemmelighet. Sirkelens ende er Bjørn Beltøs beretning om en fjern og en nær fortid. Om tilblivelse av bibelske manuskripter. Og om farens mystiske dødsfall for tyve år siden.

Paktens voktere19. Tom Egeland – Paktens voktere (Aschehoug 2007)

Bjørn Beltø står overfor et 3500 år gammelt mysterium som vil forandre ikke bare bibelhistorien, men også verdenshistorien. Norrøn, egyptisk og hebraisk mytologi veves sammen med gammeltestamentlige myter – og alt munner ut i et forrykende klimaks. Et eldgammelt manuskript blir funnet på Island. For Bjørn Beltø – arkeolog, albino og bokens underfundige hovedperson – begynner en dramatisk og verdensomspennende jakt på gamle pergamenter, kodetekster og runerebuser. Sporene er skjult i islandske grotter, norske stavkirker og gravkamre, egyptiske museer, Vatikanets hemmelige arkiv og Library of Congress i USA. Men Bjørn Beltø er ikke alene om å lete. Han forfølges av en gruppe hensynsløse drapsmenn som jobber på oppdrag for en ufattelig rik arabisk samler av gamle religiøse manuskripter.

Lucifers Evangelium20. Tom Egeland – Lucifers Evangelium (Aschehoug 2010)

Lucifers evangelium. Et historisk manuskript. En besettende spenningsroman. Et mystisk manuskript. En dødelig gåte. Tre bisarre drap og funnet av en mumie fører arkeolog Bjørn Beltø ut på en halsbrekkende jakt etter sannheten bak et gåtefullt manuskript fra oldtiden. På flukt fra dommedagssekten som drepte hans venn, virvles en vantro Bjørn Beltø inn i en verden av tekster om falne engler, djevler og demoner. Funnet av et årtusengammelt manuskript utløser kidnappinger og drap og avslører en hemmelighet så ufattelig at arkeologen Bjørn Beltø ikke våger tro det han ser. Boken er en oppfølger til «Sirkelens ende» som kom i 2001 og «Paktens voktere» fra 2007. Dette er tredje bok om den nevrotiske og underfundige arkeologen Bjørn Beltø.

nostradamus21. Tom Egeland – Nostradamus testamente (Aschehoug 2012)

Nok en flott spenningsroman med Bjørn Beltø. Når en italiensk professor med koder i middelaldermanuskripter som spesiale blir kidnappet, kastes Beltø og professorens hustru ut i en heseblesende jakt og flukt. Etter seg har de en nådeløs munkeorden, amerikansk etterretning og et 500 år gammelt brorskap av bibliotekarer. De må oppklare kodene i brev fra spåmannen Nostradamus til Medici-slekten i Firenze før kidnapperne gjør det – for å redde livet til professoren og hans sønn. Bjørn Beltøs jakt på sannheten bak de mystiske kodene bringer ham på sporet, ikke bare av bibelens Paktens ark og det legendariske biblioteket i Alexandria, men også en oppsiktsvekkende ny forståelse av menneskets forestilling om Gud.

Den 13 disippel22. Tom Egeland – Den 13.disippel (Aschehoug 2014)

Årets kanskje mest spennende tittel er Den 13.disippel av Tom Egeland. For femte gang møter vi igjen arkeologen Bjørn Beltø, og Tom Egeland avslører at han denne gangen har søkt tilbake til røttene når det gjelder form og uttrykk:

– I de ulike bøkene om Bjørn Beltø har jeg utforsket thriller-sjangeren fra ulike innfallsvinkler, sier Tom Egeland. – Mens Sirkelens ende var en lavmælt krim uten en forbrytelse, var Nostradramus’ testamente en actionthriller med mange lag, ulike tidsnivåer og fortellerstemmer. I Den trettende disippel er jeg tilbake i den mer lavmælte og reflekterende stilen som preget Sirkelens ende. Jeg håper jeg har klart å skrive en intenst spennende thriller om teologiske gåter. Egeland ønsker i Den 13.disippel å sette fokus på ett av de store spørsmålene innen vår kristne tro. Tematisk og stilistisk plukker romanen opp tråden der Sirkelens endeslapp i 2001: Hvem var Jesus – egentlig? Boken utforsker hva som har formet vårt bilde av Jesus, og hvordan kristendommen ble formet i århundrene etter korsfestelsen. Hva om alt er feil?

Horst-DenEnesteEne-PO.eps23. Jørn lier Horst – Den eneste ene (Gyldendal 2007)

Fjerde krim med politiførstebetjent William Wisting. «Horst har igjen skrevet en utmerket kriminalroman.» Terje Stemland, Aftenposten Det er en varm julidag. Den populære håndballjenta Kajsa Berg er på vei til treningssenteret, men forsvinner sporløst. Like etter bryter en skogbrann ut. I opprydningsarbeidet finner brannmannskapene et forkullet mannslik lenket fast til et tre. Ved siden av ligger en død katt med avkappete forpoter. Og Kajsa er og blir borte. Alle rundt henne ser ut til å ha noe å skjule, og etterforskningen avdekker lag på lag av menneskelig ynkelighet og maktberuselse. William Wisting føler at han kaver i et dystert mørke. «Den eneste ene føyer seg til i rekken av det som nå er fire forbilledlige krimromaner.»Kurt Hanssen, Dagbladet

nattmannen24. Jørn Lier Horst – Nattmannen (Gyldendal 2009)

Larvik, Vestfold, høstmorgen i tett tåke. Da tåka trekker seg tilbake: et kvinnehode på en stake midt på Larvik torg. Identiteten er ukjent, men hun er åpenbart ung. William Wisting står overfor det mest groteske drapet i sin karriere som politimann. Hele Norge er rystet, mediene krever rask oppklaring. Presset blir ikke mindre når et nytt lik blir funnet, dratt opp fra elvedypet ?Terningkast 5. «? en svært godt konstruert krim.»Morten Abrahamsen, VG«Tilhører kremen av norske kriminalforfattere.»Terje Stemland, Aftenposten«Nattmannen er Jørn Lier Horsts femte bok om politimannen William Wisting, og han har for lengst etablert seg som en solid krimsnekrer. Siden Horst selv er politietterforsker, har han et godt grep om det rent faglige, og han er en flink forteller som bygger opp intrigen på en utmerket måte. I tillegg leveres mange gode samfunnsanalyser underveis.»Kurt Hanssen, Dagbladet

Nesbø25. Jo Nesbø – Sønnen (Aschehoug 2014)

I mars slippes Jo Nesbøs nye krim Sønnen. Dette er en enkeltstående krimroman, og altså ikke en Harry Hole-fortsettelse.
– Romanen handler om en fyr som har sittet i fengsel siden han var 18 år. Han er en narkoman som soner straffen for handlinger som noen andre har begått, mot at de sørger for å gi ham dopet sitt. Men så en dag skjer det noe, røper Nesbø til VG. Det er tidligere kjent at filmrettighetene til denne boken er solgt til det amerikanske produksjonsselskapet Warner Bros, men foreløpig har innholdet vært hemmeligholdt. Til nå.
– Boken er helt fantastisk. Den har litt av den samme spenningen som Harry Hole-bøkene, men det er en helt annen bok, sier Nesbøs agent Niclas Salomonsson.

Mona26. Dan T. Sehlberg – Mona (Schibsted 2014)

Hanna Söderqvist havner uforklarlig i koma etter en periode med høy feber og grusomme hallusinasjoner. Det likner en virusinfeksjon, men kan hun virkelig være smittet av et datavirus som samtidig truer med å slå ut Israels og hele den vestlige verdens banksystem? Mona er en intrikat vev av storpolitikk, internasjonal terrorisme de siste vitenskapelige nyvinningene innen nevrologi og datateknikk. En nervepirrende thriller du ikke legger fra deg før siste side er lest!

Aschehoug_AdlerOlsen_Alfabethuset_omslag.eps27. Jussi Adler-Olsen – Alfabethuset (Aschehoug 2014)

En sterk spenningsroman fra Jussi Adler-Olsen, forfatteren bak bestselgerserien om Københavnpolitiets Avdeling Q! Andre verdenskrig: To engelske jagerpiloter blir skutt ned under et oppdrag over Tyskland. Pilotene, James og Bryan, vet at de blir henrettet hvis de blir tatt til fange. De kommer seg om bord på et lasarettog fullt av høyt rangerte SS-folk med granatsjokk. James og Bryan kaster to pasienter av toget og tar deres plass. De to pilotene havner på Alfabethuset, et militært psykiatrisk sykehus hvor de må simulere sinnssyke for å overleve. Men kan de det? Uten selv å bli sinnssyke? Fluktplanene blir vanskelige å gjennomføre fordi de er sløvet av medikamenter og elektrosjokk og i tillegg deler sykesal med fiender som har lignende planer … Mange år senere setter Bryan føttene på tysk jord igjen. Han har ett mål: Å finne ut hva som egentlig skjedde med James

Divergent Opprøreren28. Veronica Roth – Divergent – Opprøreren (Schibsted 2014)

Den boken jeg satte aller høyest av alle jeg leste (med unntak av to manus jeg leste for forlag) var DIVERGENT. Ungdomsbok, ja … Men den tok meg fullstendig med storm, og jeg har gledet meg stort til oppfølgeren. Nå kommer den faktisk! Nå er det krig mellom fraksjonene, og Tris Prior står ovenfor valg hun aldri trodde hun måtte ta. I krig må sider velges, hemmeligheter vil oppstå – og valgene blir enda mer ugjenkallelige – og kraftfulle. Dette er andre bok i serien, Divergent. Våren 2014 kommer filmen hvor blant annet Kate Winslet spiller en av hovedrollene.

3 kommentarer om “Min vårliste av neglebitere…”

  1. Du kan glede deg til Jentene fra balletten. Jeg fikk frysebyger lenge etter jeg var ferdig med den, når jeg hørte ordet politi og Os i samme setning.

    Liker

  2. Masse bra her! Har flere av disse titlene stående på min hylle, de venter på å bli lest. Noen av de du ramser opp har jeg lest; Horts sine og Jentene fra Balletten. Mye snadder å se fram til 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: