Mitt navn er Beltø – Bjørn Beltø…

Sirkelens endeEt av mine lesemål for 2014 er å lese meg opp på en del viktige norske og nordiske krimserier som jeg ennå ikke har tatt et dypdykk i. Jeg holder som de fleste av dere vet på med Jørn Lier Horsts Wisting-serie. Nå i januar står en ny bauta i norsk krim for tur. Tom Egelands Bjørn-Beltø serie. Seriens fire første skal leses i perioden fram til utgivelsen av Egelands femte bok, «Den 13.disippel» kommer i mai

Den første boken i serien, «Sirkelens ende» ble en internasjonal bestselger, og er min bok på vent i Beathes Bokhylle sitt tema i dag. Håpet er å klare å lese en bok i måneden av denne serien fram til mai. «Sirkelens ende» i januar, «Paktens voktere» i februar, «Lucifers evangelium» i mars, og «Nostradamus testamente» i April. Da ligger alt til rette for en skikkelig kosestund i mai med det jeg mener er den mest spennende tittelen på krimfronten i 2014; «Den 13.disippel» i mai.

For de av dere som ennå ikke har lest eller kjenner til Egelands serie, så handler den altså om arkeologen Bjørn Beltø. I følge bokbloggeren Trine så er han litt av en romankarakter:

Beltø liker vi. Beltø er akkurat så smart, akkurat så lur, akkurat så morsom og akkurat så eventyrlysten at vi trykker han til vårt bryst som vår egen, norske Indiana Jones. Ja, han kjører en artig, liten, noe spesielt farget boble, og ja han er albino, men han er RÅKUL.

Slike karakteristikker har jeg kommet over flere steder på nettet. Blir jo mildt sagt nysgjerrig når jeg leser slike ting som dette utklippet, hentet fra nettstedet Kaffepause.net

Beltø er en norsk krysning av en solid pyse av en Indiana Jones wannabe og altvitende Robert Langdon fra Dan Brown sine bøker. Beltø er veldig nevrotisk, han er albino, pysete (besvimer-når-det-blir-skummelt-pysete), sta, kunnskapsrik og sist, men ikke minst, arkeolog. En skikkelig antihelt-karakter med andre ord..! 

Les om flere bøker på vent her
Les om flere bøker på vent her

Jeg har tro på at jeg har mange gode lesestunder i vente sammen med Tom Egelands mystiske og gåtefulle univers. Elsker jo Dan Brown, så hvorfor jeg ikke har kastet meg ut på Beltø-serien tidligere er egentlig et lite mysterium i seg selv. Om seriens første bok, «Sirkelens Ende» sier Tom Egeland følgende på sin hjemmeside:

Den historiske kriminalgåten, «Sirkelens ende», som utkom i 2001, foregrep handlingen og tematikken i Dan Browns «Da Vinci-koden». I kjølvannet av denne bokens seiersgang fikk «Sirkelens ende» ny aktualitet og ble en eventyrlig bestselger og solgt til mange utenlandske forlag da den kom i pocketutgave i 2004.

Et norsk middelalderkloster skjuler en arkeologisk sensasjon. Et relikiveskrin av gull. Et 2000 år gammelt manuskript. 

Myter og mystikk. Teologi og historie. Løgner og villspor. Svik og utroskap. Et drap – eller en ulykke?

«Sirkelens ende» er en historisk intellektuell spenningsroman som fører arkeologen Bjørn Beltø fra det tusen år gamle Værne kloster til en vitenskapelig etterretningsorganisasjon i London. Til et forskningsinstitutt der de gransker bibelske myter og dogmer. Til en korsfarerborg i en fransk landsby som skjuler kristenhetens dypeste hemmelighet.

«Sirkelens ende» er Bjørn Beltøs beretning om en fjern, og en nær fortid. Om tilblivelsen av bibelske manuskripter. Og om farens mystiske dødsfall for tyve år siden.

«Sirkelens ende» utkom i 2001, to år før «Da Vinci-koden». Begge bøkene tar for seg kontroversielle teorier om Jesus, bibelske manuskriper og kristendommens opprinnelse.

Jeg gleder meg til å sette i gang, så får tiden vise om jeg rekker alle fire før mai. Det er jo litt av noen mursteiner vi snakker om her. Ikke akkurat bøker en skummer gjennom på en kveld eller to. Gleder meg også stort til å møte Tom selv på Hans Olav Lahlums krimfestival i Tvedestrand neste helg. Det skal bli gøy. Kanskje vi kan ta en liten Beltø-prat i godstolen på Bokhotellet 😉

Flere bøker på vent kan du lese om i Beathes tirsdagstema.

 

8 kommentarer om “Mitt navn er Beltø – Bjørn Beltø…”

 1. Ah, du har mye godt i vente her. Jeg synes Sirkelens ende er noe av det beste som er skrevet i denne sjangeren (og da tenker jeg ikke kun på norske utgivelser her altså). Jeg gleder meg også til den nye boken om Beltø, jeg synes de andre serien har vært litt av og på, men bok nummer fire var et gledelig gjensyn og leses skal den nå uansett. Forøvrig, de kan se ut som mursteiner, men dette er slukebøker som godt kan slukes på en kveld eller to altså:-)

  Liker

 2. Jeg likte Sirkelens ende bedre enn Dan Browns DaVincikoden. Egeland skriver bedre, dypere.. De andre Beltøbøkene er også veldig bra. Kos deg i Tvedestrand.:)

  Liker

 3. I år skal jeg lese mer krim, det er mange norske krimforfattere som jeg ikke har lest et ord av, Jørn Lier Horst, Jørgen Jæger Tom Egeland og Jo Nesbø, Hans Olav Lahlum for å nevne noen(det er nesten pinlig å innrømme). Bøkene om Bjørn Beltø må jeg absolutt få med meg, men tror ikke at jeg er like sprek som deg å får lest de fire første før mai altså.

  Liker

 4. Fint innlegg! Har lest Ragnarok og Skyggelandet av forfatteren. Han er virkelig noe for seg selv. Har selv hatt lenge planer om å lese Bjørn-Beltø serien, kjøpte alle bøkene i serien ifjor. Kanskje jeg skal kose meg med dem nå i påsken. Liker også Dan Brown veldig, så tror faktisk jeg kommer til å like serien godt. Gleder meg til å finne det ut. Kos deg masse med Egeland!:)

  Liker

 5. Sirkelens ende leste jeg for noen år siden, og likte den veldig godt. Har og lest Åndebrettet og Lucifers Evangelium. Har 4 bøker til av forfatteren stående på vent i bokhylla

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: