Nytt år og ny kurs

Lahlum breddeJeg har drevet denne bokbloggen i et drøyt år nå, og har underveis gjort meg noen tanker rundt hva det er jeg ønsker å bidra med i det offentlige rom. Hva er det jeg synes er gøy å skrive om? Hva er det som gir meg inspirasjon og glede? Hva er det mine lesere liker å lese om? Svarene staker ut kursen for hva denne bloggen etterhvert skal bli, og 2014 blir et skritt i den retningen.

For å ta det siste først. Hva er det som folk har funnet interesse i av det jeg har skrevet i året som har gått? Svaret er ganske greit å finne ut av. Det er bare å studere klikkstatistikken på bloggen. De ti mest leste innleggene i 2013 viser at svaret er litt sammensatt. Her er ti på topp listen over hva dere der ute har likt, delt og lest i året som gikk.

1.Et skremmende godt nytt år

En oversikt over kommende krimnyheter i 2014  fra norske forfattere publisert på årets nest siste dag.

2. Smakebit fra Profeten

En liten smakebit fra boken «Profeten» av Khaled Gilbrani publisert på temaet «Smakebit på en søndag»

3. Intenst spennende Nesbø

Anmeldelse av Jo Nesbøs bok «Panserhjerte»

4. Rå og usminket smerte

Anmeldelse av Roar Sørensens bok «Smertens Aveny»

5. Mitt tematips 6 – Terningkast 6

Et innlegg fra den perioden der jeg kjørte tematips på onsdager, og den som kom høyest av disse var «Terningkast 6». Bokbloggere som anbefaler bøker de ville gitt høyeste terningkast.

6. Ytringsfrihetens pris

Et innlegg der jeg setter spørsmålstegn ved hvor langt det bør være lov å gå i å være tastaturtøff når det gjelder å kritisere kvaliteten på bokbloggere og bokelskeres trang til å skrive og uttale seg om bøker.

7. Mystisk genistrek

Bokanmeldelse av Vidar H. Andersens bok «Mysteriet»

8. All faenskap samlet i en trompet

Bokanmeldelse av Marit Persheims bok «Lydløs Trompetisme»

9. En ny frisk krimstemme

Bokanmeldelse av Anne Cecilie Remens bok «På direkten»

10. Forlagsindustrien på godt og vondt

Mitt bidrag til den store forlagsdebatten i Norge, og mine tanker rundt hva det er som gjør at noen bøker selger og andre ikke.

Så er spørsmålet om dette egentlig gir noen gode svar på hva det er folk vil ha? Vel … Nummer 1 på lista knuser alle andre, og er et tydelig tegn på det vi alle vet… Nyheter selger! Innlegget ble også fanget opp av Bok365.no , og forfattere rundt hele Norge delte innlegget videre. Så det å finne fram og publisere flere nyheter til mine lesere er et absolutt mål i året som kommer.

En annen ting jeg ser er at bokanmeldelser er populære. Men … Ikke alle. Med unntak av Jo Nesbøs bok så gir omtaler av våre mest kjente forfattere liten gevinst ute i den digitale leseverdenen. Derimot gir bokanmeldelser av mer ukjente forfatterstemmer stort utbytte. Sikkert fordi min anmeldelse da ikke drukner i alle andre sine, men også fordi forfatterne da gjerne deler disse videre. En annen ting jeg ser er at negative bokanmeldelser er svært lite populære (også her med unntak av Nesbø). Betyr det i så fall at jeg bør kun publisere positive bokanmeldelser? Definitivt NEI. Det å tørre å slakte en bok når du ikke liker den er faktisk viktig. Uten at en gjør det så forsvinner all integritet. Selv om mine dårlige anmeldelser av for eksempel Adam og Eva, Farleg kreditt og Hypnotisøren ikke gir valuta i form av lesere, så er det enormt viktig at jeg fortsetter å være 100% ærlig. Jeg har som mål å fortsette å skrive anmeldelser av alle bøker jeg leser slik jeg har gjort fram til nå.

Det tredje jeg ser er at innlegg i debatter er noe mange ønsker å lese. At jeg våger å være en aktiv stemme i litteraturdiskusjoner og bokdebatter er noe folk setter pris på. (Eventuelt ergrer seg over…) Dette er jo noe av det jeg selv synes er litt interessant i å være en offentlig stemme. Bloggen gir meg dessuten muligheten til å nå ut når jeg mener noe sterkt nok til å sette ord på det. Dere vil utvilsomt høre mer fra meg i året som kommer også.

Jeg vil med andre ord fortsette med både debattinnlegg og bokanmeldelser. I tillegg vil jeg definitivt jobbe hardere for å klare å produsere boknyheter til leserne. Jeg ønsker å bli en av de folk kikker innom for å se hva som beveger seg på bokfronten. Ikke bøker generelt, men når det gjelder norsk og nordisk krim.

En slik hårete målsetning gir meg også en del utfordringer. Jeg kommer ikke til å hive meg på bølgen med å lese mest mulig i året som kommer, men derimot lese meg mer opp på de store norske og nordiske krimforfatterne jeg mangler på min liste. Av disse kan jeg nevne Jørn Lier Horsts William Wisting-serie, Tom Egelands Bjørn Beltø-serie, Frode Granhus Rino Carlsen-serie og Hans OIav Lahlums serie med mord og etterforskning fra 60 og 70-tallets Oslo.

Jeg vil også lese meg opp på andre nye bokserier som jeg vet får en oppfølger i året som kommer. Frode Eie Larsen, Jørgen Jæger, Karin Fossum og Jørgen Brekke. Har også et helt klart mål om å fortsette å prioritere nye norske krimdebutanter. Summerer en dette i tillegg til andre spennende titler i år så vil en fort se at leselista bli lang nok. Men, det er utelukkende lystlesing så det er forsåvidt helt greit.

Jeg liker å lese og skrive om krim. Jeg liker å ha kontakt med forfatterne direkte. Jeg liker å ha meninger og presentere nyheter. Dette vil stå i sentrum i året som kommer. Mine bloggmål for 2014 er som følger:

1. Månedsportrettet

Hver måned presenterer jeg en krimforfatter for dere som jeg har intervjuet. Dette for at dere skal få bli bedre kjent med dem, og lære dem og deres bøker å kjenne.

2. Bli mer oppdatert på krimserier jeg ikke har lest

Lese og skrive om krimbøker fra forfattere jeg ennå ikke har full kontroll på.

3. Utvikle bloggen til å bli en ren krimblogg

Skal en få en stemme som blir hørt tror jeg det er viktig at en spesialiserer seg innenfor et felt, og jeg ser et tomrom her som jeg ønsker å være med på å fylle. Dette er lystbetont arbeid som jeg ser fram til med glede.

4. Være debutantenes talerør

Fange opp ferske krimdebutanter og være en av dem som sørger for å løfte dem frem for folket.

3 kommentarer om “Nytt år og ny kurs”

  1. Eg veit i alle fall kva blogg eg skal lese no for å finne gode kriminalromanr! Gler meg til å følgje deg vidare!! Sjølv greier eg ikkje å spesialisere meg, for eg blir veldig fort lei av ein sjanger og må ha noko «nytt» og litt annleis. Liker best det varierte 😀 Hadde kanskje fått meir utteljing for å spesialisere meg, men kva skal ein velje når ein liker fleire sjangarar veldig godt? Godt nyttår!

    Liker

  2. Godt nyttår Geir! Ser ut som du har full kontroll over hva vi vil ha, og hva du vil med bloggen din. Jeg kjenner at jeg blir litt for glad for kommentarene, og irriterer meg over at dette skal bety så mye for meg. Prøver å fokusere på antall som har vært inne å lest, og det er jo ofte kjempemange i forhold til kommentarene. Lykke til med ferskt fokus i bloggåret 2014!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: