
Om ett år deles den aller første bokbloggerprisen ut i Norge. En todelt pris som vil gå til to norske forfattere med utgivelser i 2013. Den ene prisen er forbeholdt skjønnlitterære romaner, den andre en mer åpen kategori hvor poesi, novellesamlinger, faglitteratur m.m. vil få plass. Det er ennå noen måneder igjen av året, men jeg fikk lyst til å gi dere et innblikk i hvem som står på min shortlist til nomineringer akkurat nå.
«Med forbehold om endringer» er det jo noe som heter, og det gjelder så absolutt her. Mye kan skje på årets siste måneder, og jeg har mange spennende norske titler på leselista for resten av høsten.
Under årets bokbloggtreff på Oslo Bokfestival ble vi informert om statuttene for prisen, og hvordan nominasjonsprosessen og kåringen vil foregå. Det er kun bokbloggere som har anledning til å nominere og stemme, og det vil bli laget en shortliste for hver av de to kategoriene basert på våre nominasjoner. Denne blir publisert kort tid etter at nominasjonsfristen går ut, og det vil bli satt opp leseringer der vi får anledning til å lese gjennom de titlene på shortlista som vi ikke allerede har lest.
Jeg har gått gjennom 2013-titlene som jeg har lest med både lys, lykt og lupe, og har kommet fram til følgende titler som jeg TROR vil bli å finne på min endelige nominasjonsliste i januar. (Jeg er jo krimelsker, så dere vil derfor stort sett finne denne sjangeren nominert blant de skjønnlitterære)
Skjønnlitterære romaner:
1. Roar Sørensen – Smertens Aveny (Commentum)
Denne boken fortjener all rosen den har fått … En kan mene mangt og meget om Norges største kverulant, men skrive kan han. Utrolig imponert over hvordan han klarer å skape det jeg mener er en slags moderne naturalisme. Det oser kvalitet av denne boken, og han tør og våger å være både ærlig og motbydelig detaljert i sine skildringer av et fattig og skruppelløst samfunn der nordmenn har slått rot. Langt borte fra vårt bedagelige sosialdemokratiske himmelrike av melk og honning. Min anmeldelse av boka finner du her.
2. Vidar H. Andersen – Mysteriet (Nova)
En omstridt bok. Noen elsker den, andre ikke. Uansett om en mener at dette er en genial roman eller et makkverk, så har Andersen gjort noe helt nytt med krimsjangeren. Han har strippet språket og handlingen for alle overflødige skildringer, og levert et kunststykke av en naivistisk krimroman. VG`s anmelder er uenig med meg, og sikkert andre også. At dette var en roman som enten ville hente seksere eller toere på terningen påpekte jeg tydelig i min anmeldelse av «Mysteriet» i vår. Hans egenart i form og uttrykk skiller seg svært mye fra oppskriften, men jeg likte det. Historien om Else kan jeg nesten gjengi i detalj, og det til tross for at boka er en murstein på over 500 sider. Den gjorde noe med meg som få andre bøker i år har gjort. Andersen er (som Sørensen) annerledes, og tør å være det.
3. Helge Thime-Iversen – X (juritzen)
Vi bokbloggere liker debutanter. Ukjente navn som plutselig kommer opp av ingenting og har noe på hjertet. Thime-Iversen var en av dem i 2013. En heidundrende seriemorderkrim som tok pusten fra meg. Et vannvittig tempo og en intensitet som krever en god penn. Handlingen sender oss som lesere på en halsbrekkende rundreise i Norge, og flere av scenene i boka er rene gysere. Slutten var litt hiaka-hoaka, men til debutant å være så er denne høyoktan-krimmen svært lovende. Tåler du blod, skrekk, fart og action, så bør du lese min anmeldelse av X, og komme deg til nærmeste bokhandel.
4. Thomas Enger – Blodtåke (Gyldendal)
Engers tredje bok om nettjournalisten Henning Juuls vei mot å oppklare brannen som tok livet av hans seks år gamle sønn er utvilsomt den beste så langt. Her har forfatteren landet. Han senker tempoet, og tar seg tid til å være både litterær og skildrende. Selv de roligste partiene i boka er en fryd å lese, og det blir aldri kjedelig. Antagonistens uhyggelige tanker og lyster blir dryppet på leseren fra start til mål. Hans lyst til å “slukke lyset” i levende øyne gir oss en krypende og creepy stemning som vi kjenner godt igjen fra psykologiske thrillere. Samtidig så skildres et medie-Norge som er skremmende realistisk i all sin motbydelighet. Her skjermes ingen i jakten på neste offer for den offentlige gapestokk. Enger blir bedre og bedre, og som dere kan lese ut av min anmeldelse av Blodtåke, så er han nå farlig nær ved å bli en personlig favoritt.
Jeg har et par til jeg kunne tenkt meg å nominere, men de har jeg vært konsulent på, og ønsker derfor ikke å blande kortene for mye. Må ha litt integritet også 😉
Annen litteratur:
1. Frode Håkonsen – Marengshjerte (Nova)
Denne diktsamlingen har jeg plukket fram fra hylla gang på gang på gang siden jeg fikk den på forsommeren. Diktene er så nakne, og følelsene ligger utenpå hvert eneste dikt. Dette er ekte! Dette er ord som griper deg i hjerterota og fillerister sjela di! Dette er vakkert, gripende og dypt. Hver strofe er som en sang i seg selv. Dette kommer altså fra en debutant. Helt ut av ingenting sto han der med marengshjertet sitt i hånda. En sterk og gripende opplevelse for meg som leser. Min anmeldelse av Marengshjerte var av det euforiske slaget for å si det sånn, og en soleklar nominasjon i denne kategorien.
Har ingen flere nominerte her foreløpig ettersom jeg stort sett leser skjønnlitterære romaner.
Dersom noen av dere lurer på hva som har vært mine kriterier for de jeg tenker å nominere, så er svaret enkelt. Boken skal berøre meg! Skille seg ut, og gjøre noe med meg som leser. Jeg bruker ikke andre kriterier, og så får dere eventuelt kritisere meg for det. For meg er litteratur noe som skal røre ved nervestrengene mine. Gjør det ikke det, ja så må de gjerne hete hva de vil og ha vunnet all verdens priser. Det hjelper ikke…
Jeg må vel ta med at bøkene jeg nominerer også skal være så bra at jeg faktisk mener de fortjener en pris …
Håper jeg med dette får satt i gang hjernecellene til andre bokbloggere også. Det er på tide å begynne å tenke gjennom både hva, hvem og hvorfor folkens 🙂
Jeg er veldig spent på hva som kommer på kortlistene etter hvert, spesielt siden bokbloggerne ikke er en homogen gruppe 🙂 Gode bøker for meg er også bøker som klarer å berøre, ofte er det forskjellen på om en bok får en femmer eller en sekser. Men jeg er også opptatt av språklig kvalitet, oppbyggingen av historien et. Vil ha hele pakken! Så jeg tar også det i betraktning når jeg skal nominere. Jeg har et par bøker så langt som er favoritter, men det kan fort endre seg når jeg leser endel av høstens nyheter. Krimelsker som jeg er, kommer det sikkert hvert fall en krim på listen min. Vanskelig å unngå når jeg leser så mye av det.
LikerLiker
Veldig fin nominasjonsliste!:) Selv har jeg lest alt for lite norsk krim i det siste, så her må jeg hente meg inn litt. Fikk da masse flotte tips her!:) Gleder meg også veldig til kortlisten, ser jo vi leser mye forskjellig. Er helt enig om at en god bok må berøre! Kos deg med videre lesning!:)
LikerLiker
Jeg har funnet min favorittforfatter og det er Vidar Andersen. Las «Mysteriet» og det er den beste boka jeg har vært borti i løpet av mitt liv. Rykende spenning fra start til mål. En upolert diamant som debuterte i år. Anbefale denne til alle. En unik forfatter som bare må oppleves.
LikerLiker
Flott liste,Geir! Har de samme bøkene, to av dem lest og resten er på vent. Jeg må se å komme i krim-modus. Har laget et innlegg om bøkene jeg har lest i år og som kan nomineres og et innlegg om hvilke bøker jeg har planer om å lese de tre neste månedene. Spennende dette! (Mysteriet er en av mine favoritter,men det var sikkert ingen bombe)
LikerLiker