En pietistisk krimhelt fra landet

Jeg har startet min egen lille (og høyst subjektive) artikkelserie om norske og nordiske krimhelter. Med tid og stunder forhåpentligvis en liste med navn som kan være et lite dypdykk for de av dere som ønsker å bli kjent med noen nye, og mange gamle, helter. Oversikten over hvem som er portrettert i min serie finner du i menyen ovenfor «mine krimhelter»

Politiemblem

Dagens mann er Petter Eliassen. En gudfryktig og stillfarende lensmann fra Ryfylke i Rogaland. Lensmannen er skapt av Kolbjørn Hauge, og er kanskje en av dem som skiller seg aller mest ut fra «normalen» når det gjelder norske og nordiske krimhelter. Petter Eliassen drikker ikke, røyker ikke, har ingen psykiske problemer, er godt gift, trofast, og har ingen eksentriske trekk. Han er lensmann han. Ved Guds vilje. Punktum.

Noen vil kanskje påstå at dette høres ut som en kjedelig karakter, men her tar de feil. I all sin enfoldige gudstro er Petter Eliassen et skue i seg selv. Hauge bruker humor aktivt i sine bøker, og Eliassens pietistiske livsholdning skaper så mange artige situasjoner og dialoger, at det er en fryd å lese. En politimann som synes Donaldblader er i overkant frisinnet lektyre har sine utfordringer når han blir stilt ansikt til ansikt med ondskapen som utspiller seg i den lille vestlandsbygda hans. Sammen med KRIPOS-etterforsker Arthur Andersen, og hans svært så løsaktige kollega Håkon Brenna, danner disse tre en uslåelig trio. I fem krimbøker, skrevet på nynorsk, møter vi trioen på stadig nye oppdrag. Det blir litt «Mord og Mysterier», i og med at det kanskje er en grense for hvor mye kriminelt som kan skje i en liten bygd på vestlandet, men det tåler vi.

Kolbjørn Hauge hadde en klar tanke bak å skape Eliassen slik. I et intervju med Haugesunds Avis 8.april 2003 sier han følgende:

– Etterforskerne i krimbøker er gjennom tidene blitt framstilt feil i forhold til virkeligheten. De er fraskilte, alkoholiserte og har problemer på mange områder. Jeg ville skape noen fjernt fra den prototypen. –

Krimforfatter Kolbjørn Hauge (1926-2007)
Krimforfatter Kolbjørn Hauge (1926-2007)

Eliassen er mot selvbestemt abort, knudrete kondomer, todelte badedrakter og fullstendig for Israel. Han er stort sett mot alt forfatteren var for og omvendt. Hauge lette etter en vanlig landsens lensmann da Petter Eliassen ble til. Likevel er rollefiguren blitt – blant annet av Herbjørn Sørebø – kalt den mest originale av alle krimhelter i norsk litteratur. Hauge har styrt unna forfylla etterforskere og skapt motsetningen i en pietistisk lensmann. Petter Eliassen er en pietistisk politimann som verken banner eller drikker. Derimot er han veldig glad i kona si og ber for maten hver dag.

Nils Nordberg, redaktøren bak novellesamlingen med «nye norske krimhelter» sa i et intervju med Dagbladet den 16.juni 2002 at:

– Lensmannsvesenet, som er et av de beste politisystemene i verden, spiller en beskjeden rolle i norsk krim. De lever tett opp til bygdesamfunnene, de kjenner sitt klientell. Eliassen er en slags Maigret og kristen, og dermed en av de få detektivene som representerer bibelbeltet. –

I et innlegg av bokbloggeren Beroene om boka «Heit Juice»så skisserer hun litt det som gjør at Hauges bøker skiller seg fra den store mengden, for det er ikke bare den pietistiske lensmannen som utgjør forskjellen etter hennes mening.

– Hauge skreiv ofte om kontrastfylte stemningar; idylliske og fredelege vestlandsbygder, – men under overflata truar uhygge, motsetnader og hat. Kontrastane mellom den vakre naturen på den eine sida og det uhyggelege og onde i menneskenaturen på den andre sida har i seinare tid også vore til inspirasjon for fleire forfattarar. – 

Kolbjørn Hauge døde 81 år gammel i 2007, så det blir ingen flere bøker i serien om Petter Eliassen. Hauges bøker er på ingen måte actionkrim. Her går det rolig og pyntelig fra start til mål. Politimennene løser gåtene ved hjelp av ærlig og skikkelig politiarbeid. Plottene er intrikate, underfundige og overraskende. En vet aldri hva som lurer under overflaten, og det er en vedvarende uhygge der som holder leseren på alerten i alle de fem bøkene. Hauge fikk Rivertonprisen for «Død mann i boks» i 1995. Du kan lese om Petter, Arthur og Håkons jakt på kriminelle bygdedyr i følgende utgivelser:

Heit juice

Heit Juice

.
.
.
.
Død mann i boks

Død Mann i boks

.
.
.
.
Til jord skal du bli

Til jord skal du bli

.
.
.
.
Over mitt lik

Over mitt lik

.
.
.
.
Nord og ned

Nord og ned

5 kommentarer om “En pietistisk krimhelt fra landet”

 1. Nei, nå fikk jeg lyst til å lese Hauges bøker! Det er mange år siden jeg kjøpte de i stor iver, og siden har de samlet støv … Takk for inspirasjon 🙂

  Og en ting til mens jeg har deg her …
  Mitt tematips – kommer det tilbake?

  Ha en glad dag!
  Pia

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: