Operasjon leselyst

10EleserNytt skoleår. Nye 10.klassinger. Nye lesemål. Jeg er som dere vet norsklærer i to 10.klasser ved Håvåsen ungdomsskole i Haugesund. En av mine kampsaker er å slå et slag for lesingen. Få elevene til å bli glad i litteratur. oppleve leselyst og leseglede. I dag var det kickoff i klasse 10E, og i morgen står D-klassen for tur. Hver uke gjennom hele skoleåret blir en hel skoletime satt av til lesing.

Noen vil hevde at det er drøyt å bruke så mye tid på å lese når en er kommet til 10.klasse. Burde ikke en bruke mer tid på å komme gjennom pensumet? Det mener jeg er latterlig. INGENTING gir bedre resultater enn elever som oppdager lesegleden. Og det gjelder ikke bare norskfaget … Det gjelder alle fag. Ungdommer som leser skriver bedre, konsentrerer seg lettere og lærer mer og enklere enn de andre.

Hva leser de spør du kanskje? Vel … Her er alt lov. Noen av de tøffe gutta lastet ned gratisversjonen av  e-faktaboka «50 tips om sex for ham og henne» på iBooks. Ikke helt mitt valg av litteratur, men dersom det kan få opp leselysten, så gjerne for meg. En elev sitter og leser i et «Hot Rod» magasin om gamle veteranbiler. En annen er oppslukt med «Pride and Prejudice» på engelsk. Alle har sin smak, og alt er lov. En jente ville helst lese i et tegneseriehefte med Nemi. Greit det også, så lenge det leses, og ikke bare blir kikket på bildene.

Det er slike dager en skulle hatt et fyldigere skolebibliotek….

De fleste valgte seg likevel mer tradisjonelle bøker, og det gledet meg stort å se noen av titlene. «Tusen strålende soler» av Khaled Housseini må sies å være et tøft valg av en 15 åring, men hun har en fantastisk leseopplevelse i vente om hun fullfører. Andre gode valg av elevene var blant annet «Evig søndag» av Linnea Myhre, «Jeg er Zlatan», «Din vakre jævel» av Helene Uri, «Eragon» og «Opp i flammer» av Suzanne Collins.

En variert mix med andre ord. Noen liker fotballbøker, andre fantasy. Noen foretrekker seriøs klassisk litteratur på originalspråket, mens andre helst vil få tvilsomme tips til voksenlivets mysterier … Uansett … De leser! Det er knyst stille i klasserommet. det er nesten slik at jeg føler jeg forstyrrer dem med knastingen på tastaturet. Dette er leselyst. Dette er læring. Dette er dagens ungdom … Er det rart jeg elsker å være lærer?

2 kommentarer om “Operasjon leselyst”

  1. Å, nå ble jeg misunnelig her og fikk en enorm, akutt lengsel tilbake til klasserommet. For lesetimer er fantastiske 🙂 Har gjort som deg og satt av en norsktime i uka til lesing på ungdomsskolen – vel anvendt tid 🙂 Og det er jo så stort når noen kommer og sier at dette er den første hele boka jeg har lest selv!
    Lykke til med lesing og med nytt skoleår!

    Liker

  2. Som norsklærer på 7.trinn blir jeg alltid lykkelig av å høre andre lærere som retter en enorm fokus mot lesingen og ikke bare pensumbøker og statlige målsettinger. Det er tross alt snakk om å skape fremtidens mennesker og da må man gi dem glede, lyst og motivasjon rundt de elementene de kommer til å trenge mest. Gi dem noen verktøy til å håndtere det fremtiden bringer. Lesing er på toppen der. Leseglede og dermed også lesekunnskaper og -strategier er uvurdelige verktøy for fremtidens mennesker! Flott arbeid du gjør Geir. Vi er mange som tenker som deg i klasserom rundtomkring! 🙂

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: