«Den onde arven» er krimforfatter Thomas Engers første YA-roman. En spennende fantasyroman, eller kanskje heller en ungdomsthriller med visse paranormale elementer. En frisk og annerledes historie som vil pirre leselysten hos mange unge når den kommer ut i høst.
Jeg har lest en del romaner i det siste som har vært myntet på unge voksne. Dystopier, thrillere og bøker som grenser opp mot fantasysjangeren. Det var derfor med stor interesse jeg fikk tilsendt Thomas Engers bidrag til denne lesegruppen fra Gyldendal Forlag i sommer. Boken kommer ikke ut før 1.september, men om du liker YA-bøker, så kan du krysse av denne på leselisten din for høsten med en gang.
Thomas Enger er mest kjent som forfatteren bak krimbøkene om nettjournalisten Henning Juul. En krimserie i seks deler, der de første tre er utgitt, og har oppnådd stor internasjonal suksess. Nå beveger Enger seg inn i ukjent terreng både når det gjelder sjanger og målgruppe. Jeg var spent på om han ville klare denne overgangen, og på om han ville klare å bruke krimsjangerens virkemidler for å bygge opp spenning og mysterier myntet på et yngre publikum. Det synes jeg han klarer med glans.

Historiens utgangspunkt er mystisk, annerledes og gåtefull. Samtidig har historien velkjente momenter i seg fra fantasysjangeren. Her har vi kampen mellom de gode og onde kreftene, magiske penner som gir umenneskelig styrke og klarsyn, urkraften fra de fire elementene, gamle slektsgåter og den svakes uunngåelige kamp mot overmakten. En trent leser nikker anerkjennende til disse kjennetegnene.
Selve historien handler om 16 år gamle Julie som bor i en liten engelsk landsbygd sammen med sin bestefar. På bokens vaskeseddel kan vi lese følgende:
Med en far hun aldri har sett og en mor som verken tåler lys eller lyd, er livet til 16 år gamle Julie langt fra vanlig. Hun bor i et stort hus sammen med sin bestefar, og på skolen blir hun mobbet. Hennes beste venn er en katt. Men en kveld da nordlyset åpenbarer seg på himmelen, finner hun en mystisk gjenstand som snur opp ned på livet hennes. Det er en gjenstand som er nært knyttet til mørke hemmeligheter. En gjenstand noen er villig til å drepe for å få tak i.
Julie havner i stor fare da hun prøver å finne ut hva som har skjedd i familien hennes. Samtidig er Julies katt blitt redd for henne. Ute på tunet har 13 ravner slått seg ned, og de følger Julies minste bevegelser med iskalde øyne …
Uten at jeg skal røpe så mye mer av handlingen, så kan jeg vel si såpass som at gjenstanden hun finner har uante krefter, og at ravnene på plenen forsvinner en etter en …
Som voksen leser vil jeg selvsagt si at både oppbygging, dramaturgi og løsning blir for enkel og forutsigbar, men jeg er lærer for ungdom i riktig aldersgruppe, og jeg er helt sikker på at historien vil fenge mange av dem. Fallgruven en del YA-forfattere går i er jo at de gjør ting alt for komplisert og innviklet både når det gjelder språk og handling. Enger har forstått poenget, og holder det enkelt og forståelig fra start til mål.
En av Engers største styrker (ref. Henning Juul-serien) er karakteroppbygging. Han er flink til å skape typer som skiller seg ut, og som er levende. Det gjør han også i denne boken. Julie er en jente vi blir glad i og tror på fra første side. Det samme gjelder flere av de andre karakterene. Det finnes imidlertid et par unntak. Politietterforskeren blir alt for grå, og Enger kunne med fordel gitt Julies venner mer plass og rom.
Historiens svakhet ligger i en forventning som skapes rundt det vi tror er antagonisten. Vi får tidlig inntrykk av en svært farlig, mektig og truende skikkelse i form av «Den røde dame». Denne forventningen innfris ikke, den glir bare sakte bort i sanden. Jeg kunne også tenkt meg et sterkere, tøffere og farligere oppgjør ved romanens høydepunkt. Her virker det nesten som forfatteren holder igjen litt for å ikke skremme leserne for mye.
Likevel, så må jeg si at Thomas Enger har bevist at han kan mye mer enn å skrive seriekrim. «Den onde arven» er en god og spennende bok som jeg utvilsomt vil anbefale til mine leseglade elever i 10.klasse. Den engasjerer, og den skaper undring og mystikk. En god historie som er godt fortalt, rett og slett.
Besøk gjerne forfatterens hjemmeside her
Spennande, trur eg må sjekke ut denne når den kjem ut!
LikerLiker
Gjør det … Det var vel verdt lesestunden! 🙂
LikerLiker
Jeg liker veldig godt bøker for ungdom. Tror jeg må få med meg denne, takk for en fin omtale av boka!
LikerLiker
Ja, da tror jeg at jeg kan love deg en fin stund med Thomas Enger 😉
LikerLiker