Å se med kritiske briller

Reading-PanicI dag fikk jeg en mail fra en av mine lesere. Den tar opp en problematikk vi bloggere ser med jevne mellomrom. Jeg gjengir mailen her sammen med mitt svar til vedkommende for å avklare eventuelle misforståelser som kan oppstå. Hovedpoenget er at vi som blogger om bøker gjør det fordi vi synes det er en morsom hobby, ikke for å være seriøse bokanmeldere som lever av å skrive bokkritikker.

Her er mailen som plinget inn i min inbox i dag tidlig:

Hei! Ser at du driver en hjemmesiden hvor du anmelder en del bøker. Du anmelder personer som du personlig kjenner og har bestemt deg på forhånd hvorvidt den skal være postitv eller ikke. Det mest spennende er hvor positiv du bestemmer deg for å være i anmeldelsene. Du smører så mye på hvor bøkene kan kjøpes, hvor gode der er etc at det neste virker som om du har falt i lomma på forfatterne og ikke kommer deg opp igjen.
 
Dette har null troverdighet. Ser f.eks at du har postet en del poster på «smertens aveny» sin facebookside. Hvor du er full av smisking og null «kritiske briller».
 
Vær deg selv.

Det er ikke første gang lignende mailer eller tilbakemeldinger kommer. Jeg tror det er et godt tips å behandle slike henvendelser med respekt og saklig informasjon. Her er mitt svar til leseren:

Hei

Takk for tilbakemelding på min bokblogg. Jeg setter alltid pris på å høre fra mine lesere.
 
Jeg kjenner ingen av forfatterne bak bøkene jeg anmelder når jeg gjør det. Noen av dem har jeg imidlertid blitt venner med på Facebook eller Twitter i ettertid. Eksempler på dette er Ken Hansen, Helge Thime-Iversen, Vidar H. Andersen, Eystein Hanssen og Thomas Enger.
 
Jeg er IKKE venn med Roar Sørensen. Jeg var medlem av bokens facebookside en stund etter at jeg hadde lest ( og elsket ) Smertens Aveny. Men, etterhvert så trakk jeg meg ut. Roar Sørensen var ufordragelig i måten han henvendte seg til både meg og mange andre på der inne. 
 
Jeg tjener ingen penger på min blogg. Jeg skriver om bøker fordi jeg liker å skrive om bøker. Jeg er en positiv fyr, og bruker gjerne masse superlativer når jeg liker noe ekstra godt. Jeg skriver ikke anmeldelser, men bokomtaler. Jeg bruker heller ikke terningkast. Å skrive blogg er en frivillig hobby, og det ligger ingen føringer i det om at jeg MÅ være kritisk. 
 
Det eneste unntaket når det gjelder å skrive om folk jeg kjenner er mine innlegg om min kones roman, foruten en forhåndsomtale om en av mine kollegaer som skulle gi ut en diktsamling. Ellers så har jeg som sagt blitt venner med mange i ettertid. Det er jo en positiv ringvirkning.

Ha en fin dag

Mvh.
Geir Tangen

11 kommentarer om “Å se med kritiske briller”

 1. Veldig ryddig og saklig tilbakemelding fra deg 😊 Har lest litt på bloggen din og bare oppfattet det som din personlige mening. Synes du trekker fram både ting du liker med bøkene og ting som ikke er så bra/ikke henger helt på greip, selv med de bøkene du liker.

  Fortsett med hobbybloggingen din du 😊 Prøv å ikke bry deg om slike «sure oppstøt», for det virker som det er det det er på meg i alle fall.

  Liker

 2. Det er alltid litt spennende med sånne tilbakemeldinger på bloggen. Har fått en fra en forfatter en gang som resulterte i mailutveksling, og for min del en lærerik liten diskusjon. Kjempeflott svar du kom med, som jeg selv ville svart, om jeg hadde måttet 🙂

  Liker

 3. Jeg antar at det ikke var en blogger du fikk tilbakemeldingen fra?
  Det virker på meg som om en del blogglesere tror at bloggere er en slags kjendiser som bloggjobber, men slik er det ofte ikke. Jeg lurer på hva leserne vil ha ut av en anmeldelse eller omtale av en bok? Vil man se egne oppfatninger i perspektiv, vite mer om boka før en leser den selv eller hva? Svaret på det vil jeg tro henger sammen med hvordan en reagerer på bøkene som blogges om.

  Kanskje det rett og slett er egne forventninger til bokbloggere som bør tas opp til revurdering?

  Liker

 4. Kjenner ikke deg igjen i den beskrivelsen der, syntes det virker som du sier din mening uansett om du liker boken eller ei,du skriver engasjerende innlegg om bøkene du har lest og det håper jeg at du fortsetter med.Syntes at «Tornerosesverden»over her fikk frem mye av det jeg også mener så det innlegget «Signerer» jeg på.

  Liker

  1. Jeg signerer på Beathes bokhylle og torneroseverden. Det er få som skriver så lidenskapelig og engasjerende om bøker du har lest. Det gjør at man får lyst å lese bøkene du har lest og blogget om. Fortsatt med den bloggstilen du bruker og ut i fra kommentarene her så er det ikke bare jeg som synest det:)

   Liker

 5. Dette var et helt riktig tilbakemelding på mailen. Jeg tror de fleste av oss bokbloggere skriver blogg fordi vi elsker bøker, og får lyst til å gi uttrykk for hva vi mener etterpå. Jeg kan svare for meg sjøl: Jeg skriver ingen anmeldelser, men min mening om boka, subjektivt nok. Og jeg gir ikke terningkast. Noen ganger kan en bok sitte i meg så lenge etterpå, at jeg faktisk kan forandre mening om den. (Har skjedd et par ganger med bøker som hadde så tøft innhold at jeg ble kvalm, men med et så godt språk at de slo meg helt ut ) Jeg kjenner ingen av forfatterne, men har fått flere positive tilbakemeldinger fra noen av dem etter at de har lest omtalen min. Det er da veldig hyggelig.

  Liker

 6. Når folk som selv aldri har lykkes med noe seriøst i bokbransjen (wannabees, enboksforfattere, refuserte forfattere, serieforfattere med drømmer om en seriøs roman i magen, hobbyanmeldere, litteraturbloggere osv.) begynner å gi «råd» og kommer med «formaninger» («Det tar tid å bygge opp et forfatterskap», «Du må skrive flere artikler og sende til media», osv., osv.) til en som har drevet 35 år i bransjen, skrevet hundrevis av artikler til media, oversatt 120 bøker for Norges største forlag, og utgitt 4 romaner, som alle har fått god kritikk (ja, et par av dem sensasjonelt god kritikk), da stinker det lang vei av misunnelse, sarkasme, frykt for at andre skal lykkes og totalt misforstått «hjelpsomhet».

  Flere har undret på hvorfor jeg i lang tid aksepterte og fant meg i slikt i Smertens aveny-gruppa.

  Til slutt orket jeg ikke mer og ga noen av dem et par «ufordragelige svar», blant dem Geir Tangen.

  Når du selv aldri har satt din fot i Vietnam, eller aldri har deltatt i en krig, så råder du ikke en bitter og syk Vietnam-veteran til å «slutte å klage» og du sier ikke til ham at «nå er det nok». Bare folk med lav sosial intelligens gjør slikt.

  Om du da får et «ufordragelig» svar tilbake, kan du bare takke deg selv.

  Liker

 7. Syns dette var ett fint og saklig svar! Som du skriver, du får ikke betalt for dette, du kan faktisk være så usaklig, personlig og «positiv» som du bare vil. Jeg forundrer meg over at noen i dette hele tatt orker å bry seg og kommentere slike ting..

  Liker

 8. Fint at du rydder opp i begrepene. Jeg har tatt feil når det gjelder omtaler og anmeldelser. Trodde forskjellen var at anmeldelser var profesjonelle vurderinger foretatt av aviser eller redaksjoner, mens omtaler var «amatørversjonen» som du finner hos oss som skriver om bøker som ren hobby.

  Du påpeker også at jeg også gir stjerner og terningkast inne på Goodreads. Det stemmer, men ikke som en offisiell del av selve bloggen min. Det er på et eksternt nettsted. Lett å finne fram til, ja … Men altså ikke terningkast eller stjerner i selve omtalen.

  Liker

 9. Og den siste kommentaren fra Hr.Sørensen lar jeg snakke for seg selv, og stanser all debatt som måtte komme på dette innlegget videre. Tror de fleste har fått ytret det de måtte ha på hjertet.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: