En infernalsk smakebit!

Inferno1Elsket og hatet. Genierklært og utropt som dilettant. Mystifisert og mistenkeliggjort. Navnet er Brown. Dan Brown … Knapt noen forfatter i verden får flere overskrifter enn denne karen. En kynisk historieforfalsker som går over lik for en neve dollar, eller vår tids mest begavede og nyskapende thrillerforfatter? Velg og vrak som du vil. Jeg for min del har valgt side for lenge siden, og har tendenser til å være «Belieber-nyansert» i mine utlegninger om amerikanerens bøker om Robert Langdon.

Av og til sitter jeg stille i en stol uten bok. (Ja, jeg vet det er en motbydelig handling, men det skjer) … Til mitt forsvar kan jeg jo si at tankene da ofte streifer innom bøker. Scener og bruddstykker jeg husker. Ikke ordrett slik de står på trykk altså  … Hallo, jeg er kanskje nerd, men jeg har ikke et snev av fotografisk hukommelse så vidt meg bekjent. Nei jeg husker scenene som bilder i hodet mitt. (Ja, mine to sønner … det går faktisk helt fint UTEN å ha sett filmen)

Disse scenene kommer igjen gang på gang, og jeg får harehjerte bare ved å tenke på dem. Her er noen utvalgte : Harry Hole med Leopolds Eple i munnen i Panserhjerte. Lisbeth Salander levende begravd i Jenta som lekte med ilden. Else og Jens som dreper «Dragemor» i Mysteriet. Jenta i badekaret i åpningsscenen i Isprinsessen. Slike tablåer og scener som har fått meg til å snappe etter pusten i ren og skjær forskrekkelse.

Så kommer de på rekke og rad … Robert Langdon som hopper ut av vinduet i Da Vinci Koden. Robert Langdon som stuper ut av helikopteret uten fallskjerm i Engler & Demoner. Robert Langdon som drukner i Det tapte symbol … Gang på gang klarer Dan Brown å gjøre dette. Skape scener som er så skremmende og spennende at jeg vurderer en medbrakt pacemaker og nitroglyserin på innerlomma når jeg pakker kofferten for å reise inn i Browns nye eventyr. For meg er Dan Brown vår tids thrillermester. Slik Stephen King var det på 70-tallet og Alistar Mc Clean på 80-tallet.

Hans anslag av konspirasjonsteorier med Illuminati, hellige graler og i Inferno tydeligvis både Faen og hans oldemor, ja det gir meg bare et ekstra kick. Hallo! Leste dere aldri eventyr som små? Det er jo slike spinnville ting som skaper spenning. At han bruker masse tid og krefter på å få det hele til å høres ut som sannheter er rett og slett godt håndverk. Dan Brown får meg for en stakket stund til å TRO på troll slik jeg gjorde som liten. Der ligger min begeistring for Browns bøker i tillegg til det usannsynlige tempoet og drivet i bøkene. Det er action og cliffhangere i hver eneste scene. Som sagt … Knakende godt håndverk.

Vel … Nå er jeg igang med Inferno … Det betyr at jeg bryter kontakten med omverdenen for en stund, og denne smakebiten blir nok det siste dere hører fra min romsonde på noen dager.

– Houston … We do NOT have a problem!

Her i dette slideshowet kan dere lese de første sidene fra Inferno. Har du iBooks kan du enkelt laste ned resten av den gratis prøven på 123 sider for å se om du også har det i deg for å bli Brownoman 😉

Denne bildekrusellen krever javaskript.

28 kommentarer om “En infernalsk smakebit!”

 1. Inferno ligger här hemma och väntar på att bli läst och när jag läser den är jag säker på att jag kommer att bli lika fascinerad som jag blivit av hans andra böcker. Det är böcker som får mig att börja fundera och till slut googla för att kolla om det verkligen är sant 🙂

  Liker

 2. Jeg må bare innrømme at jeg hittil ikke har lest en eneste bokstav av de han har skrevet.. For noen dager sida lånte jeg Det tapte symbol som lydbok, men jeg fikk ikke helt taket på historien. Mulig det var feil tid og sted, at konsentrasjonen var et annet sted, og jeg bør vel gi ham et nytt forsøk før jeg gir opp?
  Uansett er jeg generelt fryktelig skeptisk til alt som genierklæres. Jeg har ikke lest om verken Harry Potter eller Lisbet Salander heller- og det finnes flere «obligatoriske» bestselgere jeg ikke har ofra så mye som en tanke…
  Men jeg leser og koser meg likevel ;o)

  Liker

 3. Et fantastisk innlegg! Jeg leste, og elsker, eventyr som liten og er helt klar for en ny Dan Brown. :-)De er virkelig spennende, det synes jeg og! 🙂

  Liker

 4. Underbart inlägg! «Beliebert-nyansert» fick mig att le stort. Dan Brown då. Jag har läst alla hans böcker utom Inferno och tyckt de var god underhållning, fast ibland lite mycket filmmanus. Vi såg just om Änglar och demoner f.ö. Ändå är jag tveksam om jag ska läsa Inferno, då jag hört en del negativt om den. Vill inte förstöra intrycket…

  Liker

 5. Jeg har lest noen av hans tidligere bøker, og har likt dem fra «godt» til «fantastisk godt, hurra meg rundt, halleluja! *dån*». Så jeg er veldig spent på hva jeg vil synes om Inferno når jeg får klørne i den. 😉 Takk for smakebiten!

  Liker

 6. Da Vinci Koden var veldig bra, spenning på høyt nivå! Jeg skal nok se å få lest mer av Brown, så gjenstår det å se om jeg blir en Brownoman 🙂

  Liker

 7. Så flott innlegg!:) Godt å høre det er flere Browns fans der ute:) Elsker Dan Browns bøker, og inferno er allerede i hus. Gleder meg veldig til å kaste meg over den og forsvinne inn i det nye og spennende som skjer med selveste Langdon i spissen:) Kos deg videre med boken! Ha en herlig søndag!:)

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: