Bokblogger med flere hatter

HatterI dag vil jeg lufte noen tanker med dere om hvilke etiske spilleregler jeg bør forholde meg til fremover. Er veldig i tvil og stuss om hva som er riktig og feil å gjøre, så jeg ville sette stor pris på tilbakemeldinger fra dere der ute som befinner dere i samme situasjon eller som har tanker om hva som er best å gjøre.

Mitt etiske dilemma er at jeg har påtatt meg å være konsulent for Juritzen Forlag sine krimutgivelser. Dette er lønnet arbeid, og det sier seg selv at båndene til dette forlaget derfor blir ganske tette. Samtidig så er jeg altså en offentlig bokblogger som deler mine meninger om bøker, bokindustri, forlagsvirksomhet og litteratur.

Noen ting sier seg selv. At jeg ikke skal blogge om de manuskriptene jeg får tilsendt fra Juritzen er en selvfølge. Hverken nå, eller senere når de eventuelt kommer ut i bokform. Alle utgivelser der jeg har hatt en finger med i spillet på rører jeg ikke i med ildtang en gang. Så langt er alt enkelt og greit.

Morsomt og interessant å få lov til å jobbe for et av Norges største forlagshus.
Morsomt og interessant å få lov til å jobbe for et av Norges største forlagshus.

Hva så med forlagets andre utgivelser? Bøker jeg ikke har hatt noe med å gjøre, og som jeg først leser etter utgivelse, på lik linje med bøker jeg leser fra andre forlag. Er det helt greit, eller bør jeg unngå å skrive om Juritzens samlede katalog fra nå av? Er det greit å skrive om disse bøkene dersom jeg opplyser om mitt engasjement i forlaget i omtalene?

Hva med manuskripter jeg har lest, og som det senere blir bok av. Kan jeg legge dem til på Goodreads og Bokelskere som lest bok dersom jeg unngår å skrive omtale eller kaste terningkast over dem? Eller bør jeg skille klart mellom det jeg leser av leselyst og det jeg leser på oppdrag fra forlaget?

Så kommer vi til meningsytringer rundt forlagsindustri, bokutgivelser, bokmarked og litteraturen i Norge generelt … Vil jeg i det hele tatt bli oppfattet som en objektiv observatør så lenge jeg har nære bånd til ett bestemt forlag? Er det greit å skrive om dette så lenge jeg unngår å skrive om Juritzen?

Har som dere skjønner mange tanker, og grubler en del på hvordan jeg skal løse dette. Fint om dere gir innspill. Dette kan jo også sette igang en debatt rundt vår posisjon som bokbloggere og våre etiske retningslinjer. Jeg regner med jeg ikke er første bokblogger som får et slikt tilbud fra et forlag.

Avslutningsvis synes jeg det er på sin plass å nevne at dette jobbtilbudet kom ETTER at jeg skrev min omtale av den nye krimromanen X. Forøvrig den eneste boken jeg har hatt omtale av fra Juritzen. Jeg var med andre ord ikke i et engasjement med dem da jeg skrev denne omtalen. Og til dere som synes jeg leser sent på lesetelleren om dagen … Nå vet dere hvorfor 😉

Håper dere der ute kan hjelpe meg …

12 kommentarer om “Bokblogger med flere hatter”

 1. Jeg er også konsulent for Juritzen, og gjør det så enkelt og greit for meg selv at jeg ikke nevner de eller utgivelsene deres i det hele tatt. Det er først og fremst for å unngå at det skal være noen tvil rundt min habilitet, som jeg syns er veldig viktig. I tillegg bor jo jeg sammen med en som jobber i forlaget, så jeg må ta enda mer hensyn til akkurat det der. For meg fungerer det best å bare la være å skrive om utgivelsene deres (både de jeg har jobbet med og de jeg ikke har jobbet med), men du kan tro det kribler litt i fingrene iblant :p

  Liker

  1. Ah… Tusen takk for innspillet. Det virker som om jeg tenker riktig da. Holde fingrene av fatet når det gjelder bøker fra forlaget som jeg har et engasjement i.

   Liker

   1. Jeg tok opp noe lignende i et innlegg på bloggen min. Der finner du også endel gode svar. Skriver fra mobil så får ikke lenket, men søk på habilitet. Jeg skriver f.eks aldri om serieromaner siden det ercmin sjanger. Kun isfolket som jeg anser som et fenomen. En serieromanforfatter i et annet forlag debuterte med roman i fjor, og hennes bøker skriver jeg heller ikke om. Jeg takket også nei til å skrive om nettbrettet som Cappelen Damm står bak, fordi det var en dyr vare fra forlaget jeg kommer ut på.

    Tenker som så at er du i tvil.om noe, ikke gjør det. Habilutet er veldig viktig for meg og jeg sier heller nei en gang for mye enn æ risikere den. Personlig ser jeg ikke noe problem i at du skriver om andre sjangere enn krim fra dette forlaget. Bare opplys om konsulentoppdraget i «om meg» så kan leseren bedrive kildrkritikk. Mange av dagens anmeldere pptar seg konsulentoppdrsg for ulike firlag, men anmelder likevel bøker fra samme forlag i avisspaltene. Jeg tenker st får man lønn på prosjektbasis, som forfattervog konsulent, er det ok. Er man fast ansatt i et forlag er det vel litt annerledes.

    Tenker som så at er du i tvil om noe, ikke gjør det.

    Liker

   2. En mulig løsning er at du kun skriver om bøker av utenlandske forfsttere fra det forlaget. De har blitt antatt ute i verdrn og ikke blitt dyrket frem av forlsgets norske konsulenter. Spørsmålet du bør stille deg er hva er du mest komfirtabel med og hvor fast er stillingen. Norske forfattere som virker som anmeldere anmelder f.eks bøker fra forlag de kommer jevnt ut på. Det er regnet som ok.

    Liker

 2. Det er eit viktig spørsmål og viktig å tenke gjennom problematikken. Eg ville ikkje skrive om tekstar eg var konsulent på i det heile tatt. Det meiner eg er hatteblanding. Eg ville heller ikkje skrive om forfattarar som eg las andre bøker av, men eg tenker ikkje nødvendigvis at det er problematisk å skrive om bøker frå same forlag. Eg ville nok tatt det opp med Juritzen og opplyst i bloggen om at eg jobber for dei. Dersom det er problematisk å skrive ei ærleg omtale om ei bok du ikkje liker, ville eg tenkt at eg ikkje skulle skrive om boka i det heile tatt. Eg tenkte slik, då eg las debutromanen til ei eg kjenner, nokså nyleg – det ville vore problematisk å «slakte» boka, derfor vil eg ikkje skrive om ho.

  Elles er eg i ei jobbsøkarfase, og eg kjem nok til å fortsette å blogge, men opplyse om kor eg jobber, viss eg får ein jobb kor eg opplever interessekonfliktar.

  Liker

 3. Jeg ville nå mene så lenge du kan skille mellom jobb og bokbloggere så burde du få skrive om alle de bøkene du vil. En bokblogg er jo hobby og du er herre over hva du vil skrive om. Men til gjengjeld ville jeg mene det er viktig og skrive om det i «om meg» siden. Så folk vet og kan så dømme deretter.

  Alt i alt er det nok «lettere» å bare la være å skrive om de. Hvis man ikke vil risikere at folk kan feil bedømme en. Men for meg er fx. Bokelskere en side jeg bruker for å ha styr på alle bøkene jeg leste og terningkast så jeg husker om jeg likte dem, så har full forståelse om du fortsatt ville brukt den osv..
  Men samtidig er det og litt dilemma i å fortsette å skrive anmeldelser. Hvis forlaget plutselig og dømmer hvis du en dag skriv noe negativt.
  Så jaa den er vanskelig.. Det gir jeg deg rett i. Hehe

  Liker

 4. Skjønner god dilemmaet. Enig med Bokelserinnen, at er du i tvil så la det være. La magefølelsen styre dette. Tror jeg selv hadde tenkt at er nå den bloggeren habil, når han jobber for forlaget og skriver omtaler av bøker for dem?
  Jeg synes at det kan virke veldig uryddig.

  Liker

 5. Personlig ville jeg laget meg en egen fane på bloggen der jeg ville listet mine bokomtaler på bøker fra Juritzen forlag. I innledningen på denne separate siden ville jeg skrevet om forlagsbindingen du har til dem og hvorfor du har valgt å separere disse omtalene fra resten. På den måten får du skrevet omtaler på bøkene du leser slik at vi/andre får ta del i dem – Juritzen eller ei – samtidig som du gjør et bevisst skille mellom bøker fra forlaget som har engasjert deg og de andre forlagene du leser bøker fra. På hovedsiden på bloggen skriver du bare at du har en ny bokomtale av bok xxx og henviser til den separate forlags-bloggfanen. Bare et forslag. Som alle over her nevner, det viktigste er at du finner en ryddig måte å gjøre dette på. Kjekt med oppdrag fra Juritzen da! 🙂 Lykke til!

  Liker

 6. Så lenge du er så open med at du har desse ulike rollane kan du faktisk skriva akkurat det du vil, tykkjer eg. Det vert opp til lesaren å vurdera innhaldet.
  Du finn sikkert ei løysing; Marianne sitt forslag over om ei eiga fane var lurt.
  Lukke til med konsulentjobben 🙂

  Liker

 7. Som utenforstående og leser av bloggen din så stemmer jeg for å la være alle utgivelser fra Juritzen, slik at du ikke kommer opp i ett eventuelt habilitetsspørsmål. Du vet aldri når en eller annen skal lage litt leven 😉

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: