Venter ved Helvetes forport!

Inferno bannerDen guddommelige komedie. Dantes inferno. Helvetes forport. Veien mot fortapelsen. Hvilket bakteppe kunne vært bedre for symbolthrillerens mester enn dette? Byen som Dan Brown slipper Robert Langdon løs i er Firenze midt i hjertet av europeisk historie. Midt i europeisk kunst og arkitekturs innerste hvelv. Midt i smørøyet av Toscana. Jeg kjenner at jeg blir litt smårar, yr og vårkåt på en og samme tid. Jeg har ventet lenge nå, men i dag er dagen kommet.

Lanseringsdagen for en ny Dan Brown-bok om vår kjære Robert Langdon er for oss bokelskere litt som det ville vært for en 14 år gammel jente å plutselig få Harry fra One Direction på besøk hjemme i stua. Det er yr glede, en smule opphisselse, harehjerte, skjelvende hender og bøttevis av æresfrykt. For en 43 år gammel lurvete lærer så høres dette unektelig litt tvilsomt ut. Er jeg i det hele tatt ved mine fulle fem? Har jeg et snev av bipolar lidelse knyttet opp mot bøker? Er det en seksuell fetisj her som menneskeheten ennå ikke har oppdaget?

Nei – Nei – og atter – Nei!

Dantes Inferno. Utgangspunktet for Robert Langdons nye mysterium
Dantes Inferno. Utgangspunktet for Robert Langdons nye mysterium

Jeg er bare en helt ordinær norsklærer med lidenskap for bøker. En smule opphengt i symbolthrillere. Så absolutt opphengt i Dan Brown-thrillere. Og … Fullstendig klinkokoskokkelimonke opphengt i Browns thrillere om Robert Langdon. Det eneste som om mulig kunne overgått denne dagen for min del var om de plutselig hadde funnet et fullstendig utkast av fjerde bok i Stieg Larssons Millenium oppå loftet etter arveoppgjøret. Da tror jeg faktisk tårene hadde tatt meg på samme måte som den tok fjortisene som fikk møte Justin Bieber i Oslo for et par uker siden. Kan godt være jeg hadde hylt litt høyt og kastet fram og tilbake på hodet mitt også, skjønt det kanskje er å trekke det hele litt langt. Jeg er jo tross alt oppdratt på et bibliotek… Hysj!

Tilbake til Inferno!

Firenze i Toscana. Et bedre og mer trolsk bakteppe for en Dan Brown-roman skal du lete lenge etter...
Firenze i Toscana. Et bedre og mer trolsk bakteppe for en Dan Brown-roman skal du lete lenge etter…

Boktittelen og handlingen tar utgangspunkt i delen om Helvete (Inferno) i Dantes mesterverk «Den guddommelige komedie». For å redde menneskeheten fra en katastrofe av uante dimensjoner, må Langdon (JIPPI!) bruke alle sine kunnskaper om middelalderen og renessansen, om symbolikk og konologi, og ikke minst om kunsthistorie. Boken åpner med selvmordet til en grufull skikkelse som har lånt sitt kallenavn Skyggen fra Dante. Martret av dommedagsvisjoner kaster Skyggen seg ut fra et tårn i Firenze. Med nåtidens og historiens fascinerende florentiske metropol som handlingens sentrum, fører Dan Brown sin helt, Robert Langdon, og oss lesere inn i en ny heseblesende symboljakt midt i historiens, kunstens og middelalderens juvel. Florence

Les om flere bøker på vent her
Les om flere bøker på vent her

I dag eller i morgen ligger lesereksemplaret fra Bazar Forlag i postkassen min. Det er noe dritt at jeg må holde ut timer på jobben først. Kan knapt huske jeg har gledet meg slik til en bok som jeg gjør til denne. Ekstra spennende er det med Firenze for min del. Jeg og min fantastiske kone tilbrakte en uke der for tre år siden, så jeg føler jeg kjenner litt av byens mange krinkler og kroker.  En annen ting som gleder meg er at anmelderne så langt alle har pekt på at Brown denne gang styrer seg inn mot måten han skrev Engler & Demoner på mer enn supersuksessen Da Vinci Koden. For meg så er det et helt symfoniorkester i ørene. Før Inferno er det ingen tvil om hvilken bok jeg setter høyest av alle bøker jeg noensinne har lest. Og det er Engler & Demoner! (Tett fulgt av Jenta som lekte med ilden av Stieg Larsson). Jeg vet det er mange kritikere der ute i bokbloggverdenen som fnyser av meg for at jeg er så mainstream. Digger Larsson, Nesbø og Brown … Ja da har du fått stempelet i panna. Vet dere hva …? Det driter jeg i, for i dag blir det flaggdag for meg! Flere enn meg som gleder seg der ute eller?

19 kommentarer om “Venter ved Helvetes forport!”

 1. Dan Brown er så bra at jeg må få med meg bøkene hans. Jeg har bare lest de tre «populære», men har satt de første bøkene hans på leselisten også. Jeg liker den form for mysterie og forfølgelse som han legger opp til 🙂

  Liker

  1. Hei Astrid!
   De to andre (Den digitale festning og Iskaldt bedrag) er begge frittstående thrillere som i bunn og grunn ikke ligner mye på det Dan Brown er mest kjent som. Begge bøkene er spennende og bra, men innehar på langt nær den samme mystikken som bøkene om Robert Langdon.

   Liker

 2. Bare det at boka handler om Firenze er nok til at jeg kommer til å velge å lese den! Og så er Dan Brown utrolig flink til å fange leseren inn i historien. Godt tips!

  Liker

  1. Firenze er en nydelig by så spekket med europeisk historie at en kan bli svimmel av mindre. Fantastisk sted som jeg gleder meg til å lese om gjennom Dan Browns øyne.

   Liker

 3. Det er nesten med skam å melde at jeg ikke har lest noe som helst av forfatteren så like ivrig som deg er jeg nok ikke, men planer om å lese bøkene hans har jeg jo,vet ikke hvor mange år jeg har hatt «Da vinci-koden» liggende jeg(når kom den ut?) Kanskje jeg ,gamle kjerringen på seksogførr,blir like revet med av denne boken som jeg ble under konserten med Justin Bieber for nesten en måned siden? Tusen takk for et herlig innlegg, fniser like mye hver eneste gang,nesten da….

  Liker

  1. Ojsann Beathe!
   Dette hadde jeg aldri trodd om deg. Begynn med Engler & Demoner. Ned på biblioteket i dag og lån. Det er en ordre! Da Vinci Koden er bok 2 i serien. Eneste grunn til å la være er dersom du har angina pectoris og ikke har tilstrekkelig med hjertemedisin i nærheten. 😉

   Liker

   1. He-he.. Nitroglycerin i bakhånd kan sikkert være lurt når man leser skikkelige spenningsbøker ;o)
    Som Beathe har heller ikke jeg lest noe av denne bejublede forfatteren.. Nesten like flaut som ikke å ha lest Harry Potter… Det var det med tid og andre gjøremål, og den eneste løsningen (på kort sikt, for uansett baller det jo lett på seg igjen), må være det benbruddet ;o)
    Bokpakke kom i posten i går, og valgene og prioriteringene blir enda vanskeligere! Et hjertlig og velkomment luksusproblem! Tusen takk!!

    Liker

   2. Hehe… nei, jeg får la det stå til og skaffe meg boken, pronto, noe annet nytter ikke forstå jeg. Der var du blitt helt ny på et blunk også, her går det unna. Stilig design:)

    Liker

 4. Jeg venter også på denne. Imens leser jeg det tapte symbol på lydbpk for tiden. Og som ventebok har jeg valgt en portugiser ala Dan Brown som du kan ta en titt på.;) Firenze skal jeg til i november.btw

  Liker

 5. Den nye Dan Brown-boka skal sjølvsagt lesast før eller seinare, men eg tykkjer Brown er ein noko oppskrytt forfattar. Eg har lest alle bøkene hans, og Engler og demoner likte eg best.

  Har også lest Madonna-gåten av Knut Nærum, – ein parodi på DaVinci-koden. Hysterisk! 🙂

  Liker

 6. Weee… Jeg har den på Kindle’n allerede 🙂 Sitter og lurer på om jeg klarer å lese ferdig Jack Reacher boka av Lee Child som jeg er halvveis i…. Prioritering… Humm… 😉

  Liker

 7. Nytt og tøfft design på bloggen din, det likte eg. Det grøne designet du hadde før var… VELDIG grønt, for å sei det slik…

  Men – eg har ein velmeinande tilbakemelding:
  SKRIFTA er veldig lita no (eg lener meg fram og myser for å lesa teksten i kommentarfeltet over), slik er det i alle fall på min skjerm og min nettlesar.
  Dessutan er eg litt nærsynt.

  Liker

 8. Å ja, eg gler meg! Har vore veldig begeistra for bøkene hans, og hadde ei spesiell leseoppleving med Engler & demoner, som eg las i den perioden pave Benedikt vart valt. Sjølv likar eg nok Da Vinci koden best av bøkene hans. Håpar du får ei strålande leseoppleving 🙂

  Liker

 9. Tror meg må tusle meg en tur opp i postkassen og se, sånn for sikkerhets skyld. Har bestilt den, men glemt at det var i dag…..Ouææææ gleder meg! Har også vært i Firenze og skal kunne manøvrere meg rundt i gatene i takt med mr. Langdon

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: