Babling om Bokelskere

GoodreadsJulies Bokbabbel hadde i går et blogginnlegg der hun går til angrep på de av oss bokbloggere som bruker bokelskere.no og Goodreads til å promotere egne bokomtaler via linking, og kaller det dårlig nettikette. Jeg er hjertens uenig i Julies betraktninger, og mener tvert imot at Julie og andre tilsvarende brukere ødelegger mye av gleden ved å bruke disse to nettsamfunnene.

Kritikken Julie kommer med går til at en god del brukere (som meg) legger inn en link til våre bloggomtaler (anmeldelser) på disse nettstedene i stedet for å lime inn hele eller deler av egne bloggomtaler av boka inne på nettstedet. Debatten hun løfter er OK å ta, men Julie påberoper seg et slags fasitsvar på hva det er vi bør gjøre, og hva som liksom skal være god nettikette.

Hun mener at mange med henne irriterer seg over at de til stadighet kommer over slike små linker når de surfer på nettstedet, og at det er ufint av brukerne å prøve «å lokke» lesere over til et eksternt nettsted for å kunne lese hva de mener om en bok. Hun mener også at dette faktisk skaper såpass irritasjon at det i lengden vil føre til at mange får en avsmak for din blogg, og slutter å lese den.

Jeg mener det stikk motsatte. Jeg er ingen stor og aktiv bruker av hverken Bokelskere eller Goodreads, mye grunnet at jeg til stadighet møter på brukere som har kuppet disse stedene med sine svært lange omtaler. Å klippe ut bokomtaler på 1000 ord, for så å lime inn hele omtalen i kommentarfelt eller omtalefelt gjør at jeg må scrolle meg gjennom eviglange innlegg gang på gang selv om jeg ikke har lyst til å lese dem. Julie og andre tvinger med dette sine blogginnlegg innpå meg i mye større grad enn dersom de hadde lagt igjen en liten link til innlegget på sin egen blogg. Dette er etter min mening dårlig nettikette.

Jeg har nok ikke verdens raskeste datamaskin, men det tok meg altså 19  sekunder å scrolle forbi ett av Julies lengre innlegg da jeg prøvde i dag. Under der lå det to til av samme type fra andre brukere, og jeg ga opp før jeg var i mål. Jeg mener, helt oppriktig, at det er ganske navlebeskuende å tro at brukere av slike nettsteder er så interessert i å lese lange anmeldelser.

Jeg er også betenkt over hvor dominerende slike hele bokanmeldelser blir opp mot de som legger inn kortere meldinger. Jeg har ved selvsyn sett hvordan to slike «dinosauromtaler» med et noe negativt syn på en bok fullstendig overskygger 12 andre positive omtaler. Helhetsinntrykket en sitter igjen med da er negativt selv om bare 2 av 14 omtaler var negative, fordi mengden med kritikk i omfang fra dinosaurene langt overskygger de gode ordene.

Når jeg legger inn linker til mine omtaler i stedet for «copy and paste» så er det faktisk akkurat av respekt for Bokelskere og Goodreads lesere. Jeg vil ikke kuppe bokens «hjemmeside» på disse nettstedene. Leserne ser mitt terningkast, og kan enkelt klikke seg inn for å lese en fyldig omtale dersom de ønsker det. Det er altså IKKE gjort for å reklamere for egen blogg. Likevel så skal det nemnes at jeg, og flere med meg, først og fremst bruker Goodreads og Bokelskere som en bokhylle der vi holder telling og oversikt over bøker vi leser. Ved å legge inn link til omtalene våre, så finner vi dem enkelt igjen, og våre følgere kan like enkelt finne fram til våre omtaler.

Jeg synes Julie selv kommer med det som kanskje er den beste løsningen på dette problemet, for det er ganske tydelig at vi er mange brukere som irriterer oss i begge ender. Skriv to-tre linjers oppsummering, og legg inn en link hvor leseren kan lese resten dersom han har lyst. Det mener jeg ville gjort både Bokelskere og Goodreads til mer interessante nettsamfunn.

Vi lever faktisk i twitter og facebookalderen. Noen få ord sammen med en peker til et eksternt nettsted er den mest brukte og best likte måten å kommunisere med andre på. Det blir ikke gjort for å reklamere for egen blogg, men faktisk av respekt for at andre lesere kanskje ikke har lyst til å bli påprakket alt du skriver.

Hva mener dere om dette?

19 kommentarer om “Babling om Bokelskere”

 1. Oisann. Nå vil jeg vel ikke si at jeg var så veldig sint, da. Ei heller synes jeg det var et så voldsomt angrep. 😉 Synes ikke jeg var så voldsomt krass i ordleggingen, men jeg ser at jeg har provosert. Jeg skrev det jeg skrev med mål om å gjøre bloggere oppmerksomme på at det finnes endel brukere på bokelskere som ikke setter pris på å bli vist videre til eksterne sider hele tiden. Det er med andre ord ikke en problemstilling jeg har funnet på selv.

  «Hun mener også at dette faktisk skaper såpass irritasjon at det i lengden vil føre til at mange får en avsmak for din blogg, og slutter å lese den.» Dette sa jeg strengt tatt ikke. Jeg sa at irritasjonen fører til at de ikke besøker bloggen in the first place.

  «Jeg mener, helt oppriktig, at det er ganske navlebeskuende å tro at brukere av slike nettsteder er så interessert i å lese lange anmeldelser.» Jeg har ikke sagt noe om at innleggene må være lange. Flere ganger uttrykker jeg at det gjerne må være en bearbeidet utgave. Poenget var at noen ord er bedre enn bare ei lenke fordi det oppfordrer til at diskusjonen kan holdes der og ikke flyr ut til eksterne sider.

  Liker

  1. Du har helt rett i at jeg spissformulerer meg. Når det er sagt så står jeg inne for det jeg skriver. Du fremhever ditt syn som en «fin måte» å bruke nettstedet på, mens du bruker formuleringen «ufin måte» om min.

   I min verden blir det å gjøre seg selv og sitt syn til et fasitsvar. Å bruke et såpass sterkt ord som nettikette om andre brukere sin praksis er også en måte å understreke at ens egen måte å opptre på er bedre enn andres.

   Det provoserte meg å lese dette, ganske enkelt fordi jeg har opplevd slike innlegg som du viser til som svært dårlig nettikette. Nå ble det framstilt som en god måte å gjøre det på, noe jeg altså er inderlig uenig med deg i.

   Liker

   1. Tja, hvilket ord synes du jeg eventuelt skulle brukt istedenfor etikette, da? Dersom dette var noe som ikke fikk andre enn meg selv til å reagere, ville jeg ikke giddet å skrive innlegget, men i og med at dette stadig dukker opp på bokelskere, synes jeg det var på tide å forsøke å gjøre bloggerne oppmerksomme på det utenfor forumet.

    Når dette er sagt, opplever jeg at jeg muligens har formulert meg på en måte som kan fremstå som mer provoserende enn hva jeg hadde tenkt. Jeg snakker om forum-etikette, ikke folkeskikk generelt. De fleste fora som har retningslinjer pleier å ha en slags policy og generell enighet om å forsøke å holde diskusjonen der. Og når jeg skriver «ufin måte», så mener jeg å utdype utover i innlegget at det «ufine» er måten man fremstår på. Med andre ord er det ikke noe automatisk og iboende suspekt ved å legge ut bare ei lenke, men det gir inntrykk av at motivene kan være ufine (personlig markedsføring osv). Som jeg avslutter innlegget med, så jeg lar dere komme tvilen til gode, nettopp fordi jeg ikke tror at dere har tenkt over det på den måten.

    Helt i orden å være uenig, og jeg ser poenget ditt med at lange omtaler kan være vanskelig å laste for enkelte datamaskiner. 🙂 Men siden du opplever dette som «svært dårlig nettikette», synes jeg kanskje du skal heve din røst inne på bokelskere, for der er det et fravær av slike meninger. Det er bare fint om de som bare legger ut lenker kan forklare hvorfor, så kan det hende at det blir en økt forståelse for det.

    Liker

 2. Et lite innspill fra en «utenforstående» 🙂 Jeg synes det greieste er å få en link å klikke på. Det tar bare noen sekunder før nettsiden åpner seg, og da er det raskt å se om en har lyst å lese eller ikke.
  Lange avhandlinger skremmer meg, jeg gidder rett og slett ikke lese alt sammen. Stemmer for en «ja takk begge deler» sånn som dere foreslår. Nå skal det sies at jeg ikke følger Bokelskere lenger, det ble for mye pes, så jeg holder telling på min egen blogg.

  Liker

 3. Jeg er enig i mye du skriver Geir, noe jeg også skrev om i en kommentar til Julie, om enn ikke så krasst som deg, men mer som en undring- fordi jeg ikke har tenkt på at det irritererer, og at jeg ikke synes det er dårlig nettetikke. ( Jeg skjønner ærlig talt ikke hvorfor folk skal irritere seg så mye- de kan da bare la være å klikke på en link og gå videre) Kopier av lange innlegg, er ikke noe særlig å skrolle seg gjennom. Enig i det- og jeg begynte med det, men kortet ned til noen setninger med link for den som vil lese mer, og noen få ganger har jeg lagt inn bare en link, og andre ganger kun noen setninger. Jeg har alstå prøvd flere ting for å se hva som passer best der inne, (av respekt for leserne, som jeg er opptatt av)
  Å delta i opphissete diskusjoner der inne, gir ikke meg noen mening..leste i den tråden der inne at en bruker mente bloggere var narsisster osv..og bare var kun etter å promotere egne sider. Det er ganske nedlatende for oss bokbloggere som er bokelskere mer enn noen..
  Men klok av skade ønsker jeg ikke bruke så mye engasjement i slike diskusjoner, for det blir ofte en del ufine kommentarer og angrep etterhvert.. Jeg har vært i blogg- og nettverden så lenge at jeg vet hva jeg bør skygge unna..
  Så hvorfor skriver jeg her da? Kunne ikke la være…

  Jeg er enig med deg Geir, har følt det samme, – at jeg mister litt lysten til å delta på bokelskere når det er slik, når det virker som noen skal bestemme hva som er god tone inne på bokelskere.no.

  «Skriv to-tre linjers oppsummering, og legg inn en link hvor leseren kan lese resten dersom han har lyst.»
  – Ja, dette er en fin måte å gjøre det på, som jeg foretrekker av de måtene jeg har prøvd.. men jeg får se om jeg gidder bruke så mye krefter på det heretter.. Hadde det ikke vært for alle dem som faktisk sier de setter pris på innleggene mine og leser dem, uten å skrive så mye om det der inne..

  Liker

 4. Jeg oppfatter ikke at Julie skriver at hun sitter med noen fasit. Hun kommer tvert i mot med en oppsummering av hva folk mener inne på Bokelskere. Man kan være uenig i det hun skriver, men det finnes normer for hva som er regnet som god og dårlig nett-etikkette i ulike nettsamfunn. Det hun skriver er heller ikke noe som er unikt for Bokelskere. Slike ting er regnet som dårlig nett-etikette andre steder også.

  De gangene jeg linker til en bloggomtale tar jeg alltid å klipper inn konklusjonen om hva jeg mener om boken og skriver «les mer her». Da har man sørget for å skape liv på Bokelskere, samtidig som de som vil ha en større utdyping kan lese mer på min egen blogg. Jeg vet at det også andre steder er en kilde til irritasjon når folk legger ut en lenke og sier «besøk min blogg her» uten noe mer utdyping av anmeldelsen enn det. Gjør man det for ofte, vil man skape dårlig reklame for seg selv eller bloggen sin fordi man fremstår som masete og overivrig. Det er ikke sikkert det er meningen, men det er slik det fremstår. Linking uten noen nærmere utdyping blir på veldig mange nettsteder oppfattet som spam. Enkelte steder blir slikt fjernet.

  Liker

  1. Enig i det du skriver, men etter min mening er det akkurat det Julie gjør. Hun lanserer en fasit. For meg betyr spamming å tvinge ens eget budskap på andre. En liten link med «Les min omtale av Flink Pike her:» er ikke spamming. Det er en link til en fyldig bokomtale. Det er lagt inn i ruten for «bokomtale». Altså et legitimt innlegg på riktig sted. Det finnes egne «diskuter boken her» både på Goodreads og Bokelskere. Å legge inn bokomtaler der er mer å betrakte som spamming.

   Jeg mener derimot at å lime inn lange bokomtaler som er hentet fra egen blogg blir å kuppe bokens side på dette nettstedet.

   Liker

   1. «En liten link med “Les min omtale av Flink Pike her:” er ikke spamming»

    Jo, det kan oppfattes som det for en av definisjonene på spamming er å poste ting som ikke bidrar til det aktuelle nettsamfunnets innhold. Når du poster en lenke uten noe mer enn det, så bidrar du ikke med innhold til selve nettsamfunnet hvor du poster lenken og da blir det spam. Poster du derimot en lang omtale, har du bidratt i lange baner, og da er det per definisjon ikke spam. Stedet har lagt opp til at man skal legge inn bokomtaler, lange eller korte, det bestemmer man selv. Da sørger man også for å skape liv.

    Liker

   2. Dersom det du skriver her medfører riktighet, så et jeg egentlig ikke spesielt interessert i å aktivere meg på Bokelskere, så da løser problemet seg selv.

    Liker

   3. Bare pass på at neste gang du er på Twitter eller Facebook så må du poste noe på brukeren din som kan berike selve nettstedet, ikke en ekstern lenke …

    Liker

 5. Hehe, jeg så også den debatten på bokeleskere, da jeg var helt fersk der inne, og hadde lagt igjen et par lenker … Jeg må si meg enig med deg Geir i det du skriver, og har av disse årsakene valgt å ikke bli så aktiv på bokeleskere, som jeg kanskje kunne tenkt meg å være. Kjente jeg ble provosert av man ble kalt narsissist, og at om man var en ekte bokelsker, så ville man aldri legge igjen «bare en link». Følte meg strengt tatt ikke ønsket der inne, og det er jo synd når man er ny og faktisk en STOR bokelsker!

  Synes det var en god idé med et par linjer om boka, samt link. Da får man i det minste et inntrykk av om man ønsker å lese mer av denne omtalen.

  Liker

 6. Forumet på bokelskere.no er dominert av ein del folk som «veit best». Desse folka vil ikkje ha noko av at enkelte «tek seg til rette» og KUN lenkar til eigen bokblogg.
  Det er dette som er Julie sitt poeng, trur eg, – og eg støttar henne på det. Det er eit faktum at det på nettstaden bokelskere.no vert sett på som utidig og irriterande at ein kun legg ut lenke.
  Så på bokelskere.no gjer eg på same måte som Julie og Bokelskerinnen: Skriv nokre linjer, gjerne eit utdrag av bloggomtalen, og lenkar til bloggen.

  Liker

 7. «Bare pass på at neste gang du er på Twitter eller Facebook så må du poste noe på brukeren din som kan berike selve nettstedet, ikke en ekstern lenke …»

  Jeg tror du forsto hva jeg mente 😉 Når jeg poster noe på Twitter eller på Facebooksiden min for bloggen eller egen Facebookside, så er det jeg som eier brukeren og kan poste linker som jeg ønsker. På andre Facebooksider eller grupper vet jeg at enkelte fjerner linker som er lagt ut til andre nettsider fordi det oppfattes som spam. Men det forskjell fra gruppe til gruppe eller side avhengig av hva formålet med siden er.

  Når det gjelder at folk kaller en narsissistisk etc, tror jeg man bare skal ta det med en klype salt. Det vil alltid være mange meninger om det en som blogger driver med, hvis man skal ta til seg alt det negative blir det vanskelig å glede seg over bloggingen. Jeg trekker bare på skuldrene av sånne påstander.

  Liker

 8. Ift bokelskere har det også blitt reagert like sterkt når folk har laget seg profil kun for å reklame for ens egen bok eller eget nettsted. Så det er ikke bare når det kommer til blogger at det reageres på lenking der inne.

  Liker

 9. Jeg synes nå fortsatt ikke at jeg hevder å komme med noe fasitsvar… Jeg legger frem diskusjonen slik den har vært på Bokelskere så langt, og kommer med mitt eget synspunkt (som ganske riktig er at enslige lenker gjør seg dårligere enn tekst rett i omtalefeltet). Når jeg bruker ordene «fin» og «ufin», sikter jeg til måten vi oppfattes av øvrige forumbrukere, ikke hvordan vi er som personer. Har lagt til en parantes i innlegget for å understreke dette, for det var muligens ikke helt klart før.

  Jeg tenkte jeg skulle vise frem regler fra andre fora, siden Bokelskere ikke har en egen side med dette. Tenkte kanskje at det kan illustrere hva jeg faktisk mener når jeg snakker om «nett-etikette» og «forumskikk»:

  Fra fiskersiden.no:
  #6 All reklamering på forumet er forbudt for andre enn våre annonsører. Dette gjelder også reklamering for egne nettsteder utenom på anvist plass. Det samme gjelder informasjon om nettsteder med innhold i strid med våre retningslinjer og/eller lovverket. Rasistisk, pornografisk eller diskriminerende materiale er også totalt forbudt, samt rekruttering til pyramidespill, MLM og liknende.

  Fra heidioksendal.no:
  – Det er helt greit å linke til egne blogginnlegg, men det er ikke greit å KUN linke til egne blogginnlegg, i stedet for å skrive noe på forumet. Vil du dele dine meninger om et produkt eller vise en sminkelook, skriv det her, og last opp bildet her, ikke bare legg ved link til bloggen din. Slike linker vil bli slettet.

  Fra leanforumnorge.no:
  – Ikke reklamer for websider, butikker, etc. Dette gjelder særlig bedrifter og deres ansatte.

  Fra asiaforum.no:
  16. Lenker i forumet.
  Det kan legges ut reiserelaterte lenker, eller lenker som har betydning for innholdet i innlegget så lenge de ikke bryter med forumreglene. Det tillates ikke at man legger ut lenker med det formål å annonsere for egen virksomhet, uten at man har kjøpt annonseplass. Man kan kjøpe annonseplass ved å gå til denne siden.

  Fra hestene.no:
  1.11 Forumet er ingen annonseplass. Alle innlegg som kan tolkes som reklame eller rekruttering til tjenester for egen vinning slettes.

  Let gjerne videre ved å google «forumregler» e.l. Dette er ikke noe jeg finner på selv… 🙂 Med sånne regler vil faktisk ensomme lenker kunne tolkes som regelbrudd, eller i beste fall tvilsomme og dårlig forumskikk. Det finnes som sagt ingen ren regelside på Bokelskere (ei heller en hær med moderatorer), men ganske mange aktive brukere har en formening om at eksterne lenker som lokker brukere vekk fra siden er en uting. Dette er nokså universalt blant forumbrukere. Min hensikt med innlegget var å gjøre flere bloggere oppmerksomme på hvordan vi fremstår på Bokelskere, ikke å anklage noen for å være ufine, fæle mennesker. Som jeg nevner flere ganger på min egen blogg: jeg har fortsatt til gode å møte en ufin bokblogger. Det betyr allikevel ikke at vi ikke kan fremstå som ufine – helt uavhengig av egentlige motiver.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: