Smakebit fra Profeten

ProfetenDenne magiske boken av Kahlil Gibran som vi har stående i bokhylla er en bok jeg tar frem igjen gang på gang. Ikke minst de gangene jeg føler at jeg tråkker feil i livet.  Profeten … En liten og skjør bok som jeg og min fantastiske kone fikk til bryllupet vårt for seks år siden. En bok med så mange kloke visdomsord at det er nesten uvirkelig at en helt ordinær forfatter skal ha forfattet dem selv.

Dagens smakebit er tatt fra denne boken, og det er så mye fint i denne boka at det var vanskelig å finne fram til noe som kunne passe på en søndag. Valgte en som handler om ekteskapet ettersom dette var en bryllupspresang:

Da snakket Almitra igjen og sa: Og hva med ekteskapet, Mester?

Og han svarte:

Dere var født sammen og skal være sammen for bestandig. Dere skal være sammen når dødens hvite vinger legger seg over deres dager. Dere skal til og med være sammen i Guds tause minne.

Men la det være avstand i deres samvær, og la himmelens vinder danse mellom dere. Elsk hverandre, men gjør ikke kjærligheten til et bånd. La den heller være et bevegelig hav mellom deres sjelers kyster.

Fyll hverandres begre, men drikk ikke av ett beger. Gi hverandre av deres brød, men spis ikke av det samme brødet.

Syng og dans og vær glade, men la den andre få være alene. Slik strengene i en lutt er adskilte, selv om de skjelver i den samme musikken.

Gi deres hjerter, men ikke i den andres varetekt. For bare Livets hånd kan holde om deres hjerter.

Og stå sammen, men ikke altfor nær hverandre:

For templets pilarer står adskilte, og eiktreet og sypressen vokser ikke i hverandres skygger.

Slik er Profeten. En fantastisk fin reise i ord og visdom, visdom og ord. Små snutter med tanker rundt de viktigste spørsmålene i livet, bakt inn i en skjønnlitterær liten historie om en mann som kommer til en landsby, og som snart blir oppsøkt av byens befolkning fordi han har så gode svar på alt de spør om. Han er en profet.

Besøk flere smakebiter her.
Besøk flere smakebiter her.

Jeg har aldri våget å lete opp historien bak denne boka. ganske enkelt fordi jeg har vært redd for å bli skuffet. At Gibran har blitt avslørt som en lurendreier som har stjålet fra andres verk, eller at alt Profeten sier bare er noe sprøyt som han fant på fordi det hørtes så profetisk ut. I så fall vil jeg ikke vite det. Jeg vil at dette skal være profetier. Jeg vil bli holdt for narr. Poesien i ordene og dybden i visdommen er så fin og inderlig vakker at jeg vil at den skal være sann, selv om den ikke er det.

Verden vil bedras heter det, og jeg føyer meg inn i rekken. Her og nå, på en lørdag kveld, er alt jeg egentlig vil å prise ekteskapet … Derfor lar jeg det bli med denne snutten, kryper til køys, og gjør Gibrans ord til mine:

Lar kjærligheten være et bevegelig hav mellom våre sjelers kyster …

God natt!

16 kommentarer om “Smakebit fra Profeten”

 1. Denne har jeg også stående i hylla fra gamle dager, dvs tenårene… Som du sier : En tidløs bok som kan tas frem igjen og igjen.:) En fin søndag til deg.:)

  Liker

 2. Det var en virkelig nydelig smakebit. Jeg måtte kopiere den og sende den videre til mannen min 🙂 Jeg har ikke lest Profeten, men hvis den er full av denne type ord og råd vil jeg virkelig gjerne gjøre det. Jeg ser at vi har den på den avdelingen jeg jobber på så jeg skal ta den med hjem. Tusen takk for en nydelig smakebit og et spennende tips. Og ha en riktig fin søndag!

  Liker

 3. Sitater av Gibran har hengt på mine tavler gjennom mange år. Allerede da mine to første barn fikk sine egne rom ble slike sitater hengt opp, med litt ekstra utbroderinger og border rundt! (Og det er snart 40 år siden!) Profeten er bra!

  Liker

 4. Jeg har elsket Ghibrans Profeten i førti år. Den første jeg eide var oversatt av Andrè Bjerke, tror jeg, men den er blitt borte for meg. Og andre oversettelser når ikke opp. Jeg skulle så gjerne ha avsnittet om Barn: «En kvinne som stod med et barn på armen, sa: Tal til oss om barn, og han sa: Deres barn er ikke deres barn, de er livets sønner og døtre med egne lengsler, de kommer gjennom dere, men ikke fra dere. de kommer gjennom dere, men ikke fra dere —» Kan du «låne» meg teksten?

  Liker

 5. En ypperlig setting, som gir oss ro i våre sinn – så la oss takke poeten for hans ord, som våget en slik dypde, som ellers ingen våger

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: