En svensk «Jack the Ripper»

en usynligAv og til faller skatter ned i hendene dine uten at du er helt klar over hva det er du har mottatt. Da min kontakt i Pantagruel forlag anbefalte at jeg burde prøve meg på «En usynlig» av svensken Pontus Ljunghill visste jeg ikke helt hva som kom til meg. Historiske romaner er ikke min greie, selv ikke når det er krim. Trodde jeg …

Så feil kan man altså ta. Jeg hadde ikke lest mer enn et par sider før jeg merket hvordan jeg ble sugd inn i papiret. Skulle bare bla litt for å se hva dette var for noe. Jeg begynte stående ved bokhylla i et par minutter, så satte jeg meg ned, og før jeg visste ordet av det var boken med meg på kjøkkenet mens jeg spiste og også litt senere inn på det lille rommet med hjerte. (Jeg har ikke et hjerte på dodøra altså, det hørtes bare så riktig ut å si det slik).

Som dere ser av lesetelleren min til høyre så er jeg ikke kommet langt. Lesingen ble brutalt stanset av et broderlig besøk fra Hardanger, men nå mens jeg skriver dette, så lengter jeg egentlig inn på soverommet og leselampa mi. Det er ikke ofte det skjer at en historie fenger så umiddelbart, men det er jo det vi bokelskere drømmer om hver gang vi åpner permen, og derfor er det også så ubeskrivelig deilig når det skjer.

For dere som ikke har hørt om boken før så gir jeg dere vaskeseddelen her:

I 1920-tallets Stockholm går en lydløs og usynlig morder løs. En morder ingen ser, men som følger hvert skritt etterforskningen tar. Noe som skal komme til å koste kriminalkommissær John Stierna dyrt…

Stockholm, september 1928. En åtteårig jente blir funnet myrdet på et øde og forlatt verft på Djurgården i Stockholm. Mordet vekker stor oppstandelse, og pressen rapporterer daglig om etterforskningen. Den unge og lovende etterforskeren John Stierna får saken på sitt bord. Hvem drepte den åtte år gamle jenta?

Visby 1953. I en hotellbar på Gotland sitter Stierna og oppsummerer sin karriere, etter nettopp å ha gått av med pensjon. Mordet på den lille piken har for alltid brent seg fast i sinnet hans, og når en journalist oppsøker ham for å lage en story på hva som egentlig skjedde den høsten i 1928, rulles hele saken opp på nytt. Vil Stierna rekke å finne den usynlige morderen før saken foreldes?

En usynlig er første boken ut i en avhengighetsskapende spenningsserie som utspiller seg i Stockholm på den første halvdelen av 1900-tallet.

Boken er helt fersk. Nylig ute i bokhandlerne. Dette må være midt i blinken dersom kombinasjonen krimmysterium, historisk roman, nordisk krim og serieroman tiltalter deg. Jeg burde kanskje hive på «murstein» også. Den er en munnfull med sine 571 sider.

Min smakebit er fra de første sidene. Der jeg ble «hekta». Håper du også finner den lille nerven som ligger i dette utklippet.

Han beveget seg forsiktig gjennom rommet, i retning den vaklete tretrappen som ledet oppover.

Annen etasje var mye mindre, toppen en tredjedel av første. Han tente parafinlampen som sto på gulvet ved trappen.Noen pinnestoler var plassert rundt et trebord. Et skittent badekar sto under et av vinduene. Og oppi badekaret lå vesken med tingene hans. Der lå tauet med løkken. Batongen, pakket inn i et blodig håndkle. Kortbuksene. Skjorten. Piggskoene.

Jenta lå på gulvet med blod i det lyse håret. Han så det tydelig. Så også blodpølene rundt henne. De kraftige flekkene ved hodet hennes. Hun blødde mye da han slo henne ihjel, men det hadde gått fort, det trodde han i hvert fall. Hun led nok ikke lenge.

Han reiste seg, holdt seg unna pølene, måtte ikke tråkke i blodet.

Jenta het Ingrid. Han hadde sett henne alene i Vasaparken en dag for fire uker siden og begynt å snakke med henne. I begynnelsen var hun sjenert. Han ga henne en slant hun kunne kjøpe glansbilder for. Etter det oppsøkte han parken hver eneste dag.

Smakebit på en søndagVil du lese flere smakebiter fra andre bøker som bokbloggere leser, så ta en tur inn på Maris «Flukten fra virkeligheten«. Utover søndagen vil du finne et fantastisk knippe av nydelige boktips.

Her kan du se et Youtube-klipp der forfatteren selv forteller om boken han har skrevet:

25 kommentarer om “En svensk «Jack the Ripper»”

 1. Vil ha, vil ha og vil ha!:) Så spennende bok!:) Høres ut som boken for meg, den må jeg jo få tak i:) Takk for smakebiten og boktips!:) Ha en herlig søndag!:)

  Liker

 2. Jeg liker munnfuller, og historiske bøker, og krim. Tre på en gang, er det mulig? Takk for supert tips, jeg må skaffe meg denne sporenstreks 🙂
  Ha en fin fin søndag!

  Liker

 3. Denne høres skikkelig spennende ut, og ekkel! Jeg liker egentlig ikke slike fæle bøker, men blir hekta, slik som du beskriver. Den er nå lagt inn på lånelista mi på biblioteket.(Bare fint hvis det tar litt tid å få den – lista ar lang som et uvær!) Ønsker deg en fin søndag.

  Liker

  1. He-he … Lånelista på biblioteket ja … Skjønner godt hva du mener. Jeg får såpass mye tilsendt fra forlagene, at det har faktisk ikke blitt bibliotekbesøk etter jul, men lista med bøker jeg ønsker å få lest er skremmende lang selv bare etter 4 måneder som bokblogger.

   Liker

   1. Jag har hört både bra och dåligt, mest dåligt tror jag faktiskt för jag var väldigt nyfiken på den när den kom, men sedan blev jag «övertygad» om att jag hade fel 🙂

    Liker

 4. Har også fått denne og ser virkelig frem til å lese den og når jeg leser at du ble hekta etter få linjer skjønner jeg at jeg bør overse det faktum at det er en liten murstein vi har med å gjøre her!

  Liker

  1. Har du også problemer med mursteiner? Blir liksom så lenge til neste gang jeg kan ta en ny og fersk bok ut av hylla, og i mens øker ventelista … Sukk! Tror denne er verdt det da.

   Liker

 5. En spennende smakebit! Denne fikk jeg virkelig lyst til å lese. Både historie og krim treffer ofte meg på rette plassen 🙂
  Ha en fin søndag!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: