Smakebit på en søndag – Min egen «Maestro»

crimeDe observante av dere vet det allerede. Jeg skriver … Ikke bare bokomtaler, men også en roman. Plottet har murret i bakhodet siden midt på nittitallet, men aldri funnet sin form før nå. I dag gjør jeg noe som er gaaaaanske skummelt. Jeg gir dere en smakebit av meg selv. «Man måste jo bjuda på lite …»

Jeg har ikke tenkt å fortelle noe til dere om hva historien går ut på. Veien fram til en ferdig roman  er lang og skummel nok som den er om jeg ikke også skulle risikere å få plottet i trynet av skumle bokbloggere før råmanuset er ferdigskrevet.

Maestro er en krim, og handlingen ligger til  Haugesund. Protagonisten er en journalist som bærer på en hemmelighet som er i ferd med å bryte ham ned innenfra. Han heter Frank Karlsen, og i dette klippet befinner han seg mentalt på bunnen etter en traumatisk episode. Klippet er hentet fra side 154.

Dette var virkeligheten. Så naken, så ærlig, så altoppslukende og ugjenkallelig. Det fantes ikke piller mot slikt som dette. Ingenting som ville reversere det som hadde skjedd. Ingenting som kunne fjerne det ubehagelige. Mørket som langsomt krøp inn i Frank og la seg som et slør over hver eneste celle i kroppen var kvelende. Motløshet og uvilje hånd i hånd. Han visste ikke om noe som kunne lindre dette. Kanskje var det heller ikke meningen? Kanskje skulle det gjøre akkurat så vondt som dette? Følelsen som lå der som en stor byll i magen. Sydet, verket, sved … Han hadde ikke kjent på disse følelsene siden den dagen Jonas leverte brevet. Visste med ett at dette ville bli verre.

Mitt andre og siste klipp til dere er fra noe jeg skrev på i går kveld. Frank befinner seg på en litt rufsete pub hvor han prøver å drukne sine sorger, og glemme dagens hendelser (Nei, han er ikke alkoholiker …) Klippet er fra side 187.

Vissheten om akkurat dette kom utvilsomt til å forfølge ham resten av livet, men akkurat her og nå var det ikke lenger plass til de tankene. Nå var det bare sorg. Sorg og sinne. Nok en gang kom tårene, og en av husets kvinnelige stamgjester strøk en rynkete hånd over kinnet hans. Hånden luktet sterkt av rulletobakk, og også et hint av noe som kunne tyde på at hun ikke hadde vasket hendene etter å ha vært på toalettet i sted. Han rynket på nesen, men tok ikke bort hånden. Berøringen gjorde noe med ham.

Kvinnen, som bar navnet Magda med ærbødighet, snøvlet småfrekke tilnærmelser inn i øret på Frank. Fingeren som i sted hadde strøket ham lett over kinnet gjorde nå den samme øvelsen over skrittet hans. Den delen av ham levde sitt eget liv, og Magda gryntet fornøyd da hun merket at han ikke var uberørt av hennes berøringer. Alarmklokkene oppe i hodet hans ringte imidlertid for fullt. Dette var ikke en kvinne han ville våkne med i morgen. Om det var den ubeskrivelige mengden med glidekrem som måtte til for å få den gamle skrotten hennes på gli, eller om det var den umiskjennelige odøren fra fingeren som fremdeles røsket i neseborene, skal forbli usagt, men Frank reiste seg med et byks og stavret seg vei inn på det trange herretoalettet.

Håper jeg ikke skremte dere med mine små smakebiter fra det som griper om det meste av min fritid om dagen. Veien fram er ekstrem lang, og jeg holder altså på med 1.utkast. Jeg vet av erfaring fra min kones arbeid med «Stryk meg over håret» at vi snakker om MINST  fem gjennomganger før manuset er i nærheten av å være klar for forlagsgribbene.

Smakebit på en søndagSå langt har jeg skrevet 69000 ord, og jeg trenger trolig et råmanus på rundt 120000 ord for å ha nok å jobbe med. Hver eneste scene er planlagt helt fram til mål. Hver lille cliffhanger, hver lille twist. Så får vi se om ikke 2013 faktisk blir det året jeg klarer å fullføre et råmanus til en roman. Det ville vært en milepel.

Ha en fin-fin bokdag alle sammen!

32 kommentarer om “Smakebit på en søndag – Min egen «Maestro»”

 1. Spennende prosjekt, Geir. Jeg synes det er smart å ikke fortelle for mye, men absolutt morsomt med små teasere. Det ser absolutt lovende ut – jeg har veldig lyst til å lese krim fra Haugesund, selvfølgelig! Lykke til – bare husk at på ett eller annet tidspunkt må du kaste ungen ut av huset og håpe at den klarer seg på egen hånd! God nytt år 😀

  Liker

  1. Hei Natalie! Ja det begynner å bli en stund siden vi hadde en krimhelt fra Haugesund. Om han noen gang dukker opp fra sitt skjulested på min maskin kommer an på min egen standhaftighet og om et eller annet forlag biter på. Om ikke annet så har vi jo Vormedal 😉

   Artig at du som forfatter synes det ser lovende ut. Det kan jeg like. Tusen takk, og fortsatt god søndag til deg og dine.

   Liker

 2. Å få en smakebit fra en bok som ennå er en «bolle i ovnen», er utrolig. Eller, ikke kommet så langt engang. Ble veldig nyskjerrig på denne Frank. Og denne episoden. Lykke til.

  Liker

  1. Tusen takk Tone. Ja denne Frank er litt av en skrue. Skrev om ham for et par år tilbake også, men da måtte jeg stoppe halvveis. Han ble en slags blåkopi av meg selv, og det ble IKKE bra. Nå har han derimot funnet en form som jeg har sansen for.

   Liker

  1. Åh … Det var en kommentar som varmet. Jeg jobber mye med beskrivelser, og er jo så selvkritisk at det nærmer seg S&M til tider. At du som ikke leser krim så ofte ble nysgjerrig var ekstra morsomt. Tusen takk skal du ha, og fortsatt fin boksøndag til deg.

   Liker

 3. Dette blir veldig spennende og jeg skal i hvert fall lese denne. Kan tenke meg at det er litt «skummelt» å skulle gi ut en bok , men spennende er det. masse lykke til med prosjektet og tusen takk for smakebitene:-)

  Liker

  1. Hei Beathe. Når den tid kommer, og det kan fort bli en stund til … så trenger jeg et knippe prøvelesere som kan gå inn og hjelpe meg videre i prosessen. Kunne tenkt meg å bruke deg som en av prøveleserne av manuset. Hadde det vært av interesse? Vi snakker tidligst til sommeren.

   Liker

 4. Dette var spennende å høre. Du skriver godt, jeg fikk kuldegysning da jeg leste om damen som ikke hadde vasket hendene… Lykke til med arbeidet, dette er helt klart noe jeg har lyst å lese 🙂

  Liker

  1. Tusen takk Tine! Ja, jeg kjente litt på at Magda ikke nødvendigvis hadde vært en drømmedate. Heldigvis tenker Frank mer med hodet som sitter på toppen i denne scenen 😉 Morsomt at du likte smakebiten. Ha en flott søndag.

   Liker

 5. En fin smakebit og en spennende nyhet! Det må virkelig være litt skremmende å komme med smakebit fra deg selv, så og si 🙂 Jeg syntes smakebiten var veldig fin og ga meg lyst til å lese mer!
  Ha en fin søndag!

  Liker

  1. Hei Astrid. Ja det er litt skremmende. Må innrømme det, men det er også for å tvinge meg selv til å skrive videre. Å fortelle hva en holder på med gjør at folk også begynner å spørre og grave litt, og det fungerer som et skikkelig spark i baken på meg iallfall. Fint at du likte det du leste.

   Liker

 6. Vad skoj att få läsa det du själv skrivit. Imponerande! Verkar väldigt spännande, och jag hoppas du får den utgiven också. Mitt minne är kort, men jag hoppas kunna lägga namnet på minnet.
  PS ser i högermarginalen att du läser Blodtåke som jag ser fram mot att läsa…

  Liker

  1. Hej Hej … Roligt att ha söta bror med på laget. Blodtåke ser ut til å være den beste boken fra forfatteren så langt, så der kan du glede deg. Selv har jeg et stykke før jeg når det nivået, men det er moro at dere her inne likte de små smakebitene 🙂

   Liker

 7. Så morsomt at du deler fra boken din! 🙂 Var skikkelig stas å lese smakebitene!, Godt skrevet og jeg liker at det er en krim du arbeider med. Liker godt krim.! Var veldig godt å høre Frank gikk fra Magda, for den damen var virkelig ekkel, ble litt kvalm av henne, grøss!:) Lurer nå fælt på hva den hemmeligheten er som han bærer på er? Hva kan det være som gjør han så deprimert? Super nysgjerrig:ble jeg?:) Masse lykke il videre med prosjektet! Skal ihvertfall vente i spenning på å få vite mer:) Liker den ord telleren din over, så vi kan følge med hvordan det går:) Ha en herlig søndag!:)

  Liker

  1. Hei Isabella. Fikk jo utrolig lyst til å røpe litt mer nå som jeg leste din kommentar, men jeg tror jeg holder gåten for meg selv. Vi liker jo ikke spoilere 😉 Du er hjertelig velkommen til å bli en av mine prøvelesere i prosessen når jeg blir ferdig med råmanuset. Ha en fin dag videre. (og ja, Magda fikk det til å gå kaldt nedover ryggen på forfatteren også)

   Liker

 8. Modig av deg å legge ut fra eget manus. Virker spennende det du har lagt ut, og det aner meg at du vil lage en bok med en del ekle ting, slik som du beskriver scenen med Magda og Frank….. man får jo unektelig ekle bilder i hodet, det gjør nå jeg… haha..
  Sysler selv med å skrive en krim en dag, men har enda ikke kommet over plottet som jeg ønsker å ha.. Men det vokser i hodet, får se hva som kommer eller ikke etterhvert.. HA en fin søndag og lykke til.:)

  Liker

  1. Hei Anita. Ja, det å ha et plott som er spennende og uvanlig nok er en utfordring, og jeg tror det bare er en fordel at det får modnes en stund. Plutselig en dag så bare borrer det seg gjennom og MÅ bli skrevet. Var slik med meg iallfall. Jeg innså at det måtte gjøres, og ordene flyter av seg selv i det stadiet jeg befinner meg i nå. Håper å bli ferdig med råmanuset i løpet av våren. Tusen takk for oppmuntrende ord.

   Liker

 9. Spennande!! Lukke til vidare i skriveprosessen, det skal bli interessant å følgja med litt på sidelinja. Og eg skal definitivt lesa boka når ho kjem ut.

  Liker

 10. Jeg føler meg beæret over å få ikke bare en, men to smakebiter fra bokprosjektet ditt! Gleder meg til boka kommer ut, den skal definitvt leses! Jeg liker skrivestilen din. Det ahr jeg gjort helt siden første besøk i bloggen din! Stå på videre! Dette blir bra!!!

  Ønsker deg en glad lese- og selvfølgelig skriveuke!
  Pia

  Liker

 11. Det var spennende å lese et uferdig utkast til din krimbok. Syns det var flott gjort å legge det ut slik, og sikkert fint for deg å få tilbakemeldinger fra erfarne bokbloggere. Dette ser ut til å bli en tøff kriminal, men aner også litt sårbarhet hos helten(?). Skal bli fint å lese den en dag! Lykke til videre!

  Liker

  1. En helt skal alltid ha en akilleshæl, eller en «weak-spot» som det så fint heter. Uten det blir han uovervinnelig. Selv Supermann har kryptonitt … Takk for fin tilbakemelding.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: